Şimdi Ara

ASUS EeePC 1101HA KULÜBÜ.TASARIM HARİKASI 11.6 NETBOOK (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
190
Cevap
0
Favori
27.329
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: lejyoner67

herkese selam.bende 1101 ha kullanıcısıyım.bir hafta önce teknosa dan aldım.genel anlamda memnunum.benim için en önemli olan pil ömrünün uzun oluşu,ekran boyutu gibi özellikler çok iyi.bütün mesajları okudum.olumsuzlukları olabilir ancak bir netbook olduğunu unutmamak lazım sonuçta.video oynatımı ile ilgili ise ben kmp playeri kurdum ve sorunsuz çalışıyor.dvd ripli divix leri gayet güzel seyrediyorum.pil 11 saati rahat görüyor.hız aşırtmada ise yüzde 25 yaptım.şimdilik böyle hoşçakalın

Sayın lejyoner67
    Kaç saat şarjda bırakıyorsun acaba?.Ben henüz sadece 1 kez 11 saati gördüm bir daha göremedim.Bide benim cihazda pil göstergesi çok oynuyor.Yani bi bakıyorsun 9 saat sonra 7,5 saat oluyor hemen arkasından tekrar yükselip 8 saati gösteriyor.İlgin geliyor bu durum.Ama diğer konularda bende cihazımdan genel olarak memnunum ve beklentilerimi genelde karşıliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: kartalkaya19

Sayın lejyoner67
    Kaç saat şarjda bırakıyorsun acaba?.Ben henüz sadece 1 kez 11 saati gördüm bir daha göremedim.Bide benim cihazda pil göstergesi çok oynuyor.Yani bi bakıyorsun 9 saat sonra 7,5 saat oluyor hemen arkasından tekrar yükselip 8 saati gösteriyor.İlgin geliyor bu durum.Ama diğer konularda bende cihazımdan genel olarak memnunum ve beklentilerimi genelde karşıliyor.

Değerli kardeşim,öncelikle şunu belirteyim;pili şarj işlemi tamamlandıktan sonra genelde şarjı bir saat kadar daha tutuyorum.Bazende dolum tamamlanınca çıkarıyorum.Bu süre genelde cihaz açıkken 3-3.5 saat civarı oluyor,eğer kapalıyken şarja takmışsam biraz daha kısa sürüyor.İlk aldığımda iki kez 8 saat şarj ettim.Ondan sonraki şarjlarda ise durum böyle.Doluluk göstergesinin değişkenliğine gelirsek söyleyebileceğim şunlardır.Evet değişkenlik oluyor ancak tahminim bunun sebebi o anda pc.de yapmakta olduğumuz işlemlerin (örneğin;aynı anda birden fazla program çalışması+internet+müzik çalar gibi) gereksinim duyduğu gücü hesap ederek tahmini bir değer veriyor.Diyelimki o işlemi sonlandırdık ve performans gerektirmeyecek güç tüketmeyen bir işlem açık yada bekleme durumuna geçtik,ozamanda o anki duruma göre hesaplama yaparak farklı bir tahmini değeri veriyor.Benim görüşüm böyle.Ama inanınki 10 saatten aşğı düşmüyor.%25 hız aşırtma modunda kullanıyorum.Ama tabiiki bu on saatin büyük bölümünü film seyrederek yada birden fazla işlemi aynı anda yaparak geçirecek olursak bu süre kesinlikle azalacaktır.Ayrıca güç+performans ayarlarımızın da bu konuda etken olduğunu unutmamak lazım.Bunu şöyle de düşünebiliriz;her marka aracın teknik değerlerinde verdiği yakıt tüketimi,yedek parçaların kullanım ömrü gibi unsurlar kullanıcılarınkiyle pek örtüşmez.Bunun nedeni kullanım alışkanlıklarının farklı oluşudur.Orada verilen değerler belli standartlar ölçüt alınarak belirlenir.(Hava şartlarının uygunluğu,sabit hız değerleri,yolun coğrafi yapısı,araçtaki ağırlık vb.) Fakat hemen hemen kimse bu kriterleri yakalayamaz.Bu da biraz öyle birşey.Ancak sonuçta bu pil ömrü gerçekten tatminkar.Hele hele çoğu cihazda öyle 2-3 azami 4 saat pil ömrü neredeyse standart haline gelmişken bizim değerler çok iyi.Bu konuda benim görüşlerim böyle.Pc.den memnun olmayıp ta memnunmuş gibi davranmayıda doğru bulmam.Beğenmediğim yönünüde yeri gelir paylaşırım.Bizim insanımıza özgü bir özellikte budur çünki.Bizde olan altın dır.Başkalarının tercihleri tu kaka.Böyle bir yaklaşımda yanlış.Aldığımız ürün kötüyse kötüdür,aldanmışsak aldanmışızdır.Sonuçta altını çamura bulasan değer kaybetmez-bakırı sarıya boyasan bir kilosu bir gram altın etmez.Bu mesaj baya uzun oldu yeni bir mesaj yazıp farklı bir iki şeyi paylaşmak istiyorum.Sevgiler...

• Cevabın için Teşekkür ediyorum lejyoner67

Ayrıca , cihaz ile ilgili deneyimlerini,tecrübelerini bizimle paylaşmaya devam edersen sevinirim.

Aslında burda tüm 1101HA kullanıcılarına bir çağrıda bulunmuş olayım.Lütfen cihazımız ile ilglili bilgilerimizi,yeni denediğimiz şeyleri,tecrübelerimizi birbirimiz ile paylaşalım.

Örneğin
    1 - lejyoner67 arkadaşımız ; Cihazına , video oynatımı ile ilgili kmp playeri kurduğunu ve dvd ripli divix leri gayet güzel seyrettiğinden bahsetti.

2- Yine lejyoner67 ;Cihazını %25 hız aşırtmalı olarak kullandığını ve bu durumda pil süresinin tabiki kullanımada bağlı olarak , 10 saat kadar gittiğinden bahsediyor.

3 - Cihazlarımızda örneğin Kingston 2 gb ram 667 mhz takabileceğimizi ama bununla birlikte hız aşırtma yapamayacağımızı biliyorum.( Hynix marka bazı ram ler ile bu sorunda olmuyormuş ama bu markada Türkiye'de yok.)

4 - Benim gibi , girdiğiniz internet sitelerinin daha kısa sürede açılmasını istiyorsanız, ram artırmaktan ziyade, burda işlemcinin önemli olduğunu ve öncelikle hız aşırtma yolunu denemek gerektiğini öğrendim.

5 - Sürekli hız aşırtmalı kullanımda cihaz daha yoğun çalışacağı için( Fan vs.) herhalde ona göre önleminide almalı.Yani örneğin harici bir fan alınıp cihaz onun üzerinde çalıştırılabilir gibi

Lütfen bu bilgilerimizi paylaşalım,tartışalım.Ya bu konu altında yada burdahttp://forum.donanimhaber.com/m_33368437/tm.htm

Herkese sorunsuz kullanımlar diliyorum.

Saygılar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kartalkaya19 -- 23 Kasım 2009; 13:58:15 >

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kartalkaya19 -- 23 Kasım 2009; 13:58:49 >
  • Şimdi sizlerle paylaşmak istediğim bir kaç şey var onlarıda yazayım.Sistemi kendi ihtiyaçlarıma uygun hale getirerek tüm güncellemelerini de yaparak modifiye ettim.sistemin tüm ayarları yapılmış,kişiselleştirilmiş halinin bir yedeğini ghostla almak için bir arayış içine girdim ve bu konuya kafa yordum.Belki çokda zor birşey değildir ama en azından kendi açımdan bu konuya çok aşina değildim.Daha doğrusu masaüstü pc.mde ghostla bir çok kez sistemin yedeğini aldım ve geri yükledim.Ancak burada cd sürücümüz olmadığından durum farklı.Bu yüzden usb bellekle bu işi yapabilirmiyim diye bunun üzerinde çalıştım.Gerçi diyebilirsinizki ne gerek var zaten sistem yedeği makinada yüklü gerek duyulduğunda f9 yaparak recoveryi çalıştırabiliriz ama bu sorunu tam olarak çözmüyor.Sistemi ilk haline döndürsek bile bir sürü güncelleme ve ihtiyaç duyduğumuz programlar,kişisel ince ayarlar,xp nin stabile edilmiş register ayarları vb.şeyler için tekrardan bir yığın uğraşmak gerekiyor.Fakat ghostla bu işlemlerin tümünü tek seferde ve 10-15 dk.gibi kısa bir sürede yapmak çok daha güzel.Harici bir cd/dvd sürücü de tabii bir çözüm olabilir ama bedavaya halletmek varken niçin ilave bir donanım alalımki diye düşünerek bu usb olayına kafayı taktım.Bir çok yöntem denedim çoğu çalışmadı,çalışanda da bir hata verdi.Sanırım D yi de sistem bölmü olarak görüyor ve imajı başka bir yere çıkartmam gerektiği gibi bir hata iletisi veriyordu.İngilizcem yetersiz ama bu mealde bir iletiydi.Sanırım bunun sebebide sistemin bir imajının sistem kurtarma işlemi için D bölümünde bir yerde oluşu.Bildiğimiz gibi pc.üzerindende ilgili programı çalıştırarak sürücüleri vs.geri yüklemek mümkün.İşte bu D yi de sistem bölümü olarak görmesine yol açıyor.Bu bilgi yanlışta olabilir,sadece aldığım hatanın sebebinin bu olabileceğine ilişkin bir tahmin.Bir yerdede hata yaptım yerel disk C yi yerel disk D ye klonladım.Sonrada D yi tekrar biçimlendirmek zorunda kaldım.sonunda çalışan yöntemi buldum ve sistemin yedeğini yerel disk D ye aldım.(Aynı şekilde usb.den XP kurulumu da mümkün.Hemde cd.den çok daha hızlı ve çizilme vs.gibi sorunlar ortadan kalkıyor.Tabi bunun olabilmesi için anakartınızın usb aygıtından boot edilebilirliği destekleyen bir model olması gerekiyor) Şimdi içim rahat pc. çökse bile 10 dk.da tertemiz ve her şeyiyle hazır.Bu konuyla ilgilenen olursa bilgileri paylaşırım.Ayrıca beraber verilen destek dvd.sinin içeriğini de usb bellek kullanarak yerel disk D ye atmanızdada yarar var.Bu da extra güvenlik önlemi olur.Gerek duyulursa o şekildede sistem geri yüklenebilir.Tabii bu durumda bahsettiğimiz ilave ayarları ayrıca yapmak gerekeceğinden tercihimiz bu değil ama kötünün iyisi diyelim.Herkese kolay gelsin...

• Lejyoner67 Kardeş

Mesajında bahsettiğin ; pc. çökse bile 10 dk.da tertemiz ve her şeyiyle hazır konusunu , vaktin müsait olduğunda ayrıntılı anlatabilirmisin ?

Ayrıca arkadaşlar,ne derece doğrudur bilemiyorum ama , bu gün bizim 1101HA modellerinde 9 saatlik ve 11 saatlik piller takıldığını ama teknosada satılanlarda 11 saatlik piller olduğunu duydum.Bende Teknosadan almıştım ama pil 9 saat civarı gidiyor,kıllanmaya başladım yani.Benimkide 9 saatliklerden olabilirmi diye.Sizce bunu öğrenmenin bir yolu varmı?( Bilgisayarda şu an için hız aşırtma yapmıyorum.%5 te yani.ayrıca power güç modunda kullanıyorum ve ekran parlaklığı 3'te.Ama yinede 9 saati geçmiyor.)
  • Pilin üzerinde yazan değerleri karşılaştırınız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: br@yn

Pilin üzerinde yazan değerleri karşılaştırınız.

Sorumun komikliği için kusura bakmayın.
    Üzerinde yazan değerlere bakmak için pili çıkarmak, cihazda şu anda yer alan bilgilerin kaybına neden olmaz demi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kartalkaya19

quote:

Pilin üzerinde yazan değerleri karşılaştırınız.

Sorumun komikliği için kusura bakmayın.
    Üzerinde yazan değerlere bakmak için pili çıkarmak, cihazda şu anda yer alan bilgilerin kaybına neden olmaz demi?

Kendim soruma kendim güldüm.
    Pili çıkarmak , kaydedilen bilginin kaybına yol açmayacaktır..Ben akşam şu pili çıkarayımda bir bakayım üzerinde yazan değerlere
    Tekrar kusura bakmayın.

• Arkadaşım pilin amper değeri süreyi belirliyor.Teknosanın sattıkları 63 amper birde 48 amper olan var piyasada.Bende teknosa dan aldım.63 amper pil var.Ayrıca everest adlı programı pc.nize kurup tüm donanım bilgilerinizi en ince ayrıntısına kadar detaylı olarak öğrenebilirsiniz.Ghostla imaj alma olayına gelince sistemin o anki halinin tam olarak bir resmini alma işlemidir.Kayıt defteri ayarları,donanım,yazılım,kişisel ayarlar vb.Aldığınız imajı geri yüklediğiniz zaman pc.yi imajın alındığı andaki haline geri getirir.Sistem geri yüklemeden farklı bir işlemdir.Tabii imaj almadan önce pc.ye virüs bulaştırmamak önemli.Virüslü makinanın imajını alırsanız geri yüklediğinizde doğal olarak virüsüde yüklersiniz.Bu yüzden imajı almadan crackli yada patchlı programları yüklememek lazım.Temiz bir sistemden kasıt budur.Bu yöntemle donanımı birebir aynı olan onlarca pc.yi aynı anda onar dakikada aynı özelliklerle donatmak mümkün.Çoğu internet cafe işletmecileri bu yöntemi kullanır.Aynı özelliklere sahip 20-30 makina alıp bir tanesinin istenilen özelliklerde imajını alıp aynı imajı diğer makinalara aynen yüklüyerek bir yığın işten kurtulmuş oluyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: lejyoner67

Arkadaşım pilin amper değeri süreyi belirliyor.Teknosanın sattıkları 63 amper birde 48 amper olan var piyasada.Bende teknosa dan aldım.63 amper pil var.Ayrıca everest adlı programı pc.nize kurup tüm donanım bilgilerinizi en ince ayrıntısına kadar detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

Benim netbooktaki pili çıkarıp baktım.5800 mAh 63 Amperlikmiş.Ayrıca everestide kurdum.Hakkaten bilgisayarda yüklü bulunan tüm donanım ve yazılım hakkında bilgi veriyor.Teşekkürler
  • Arkadaşlar sizin kullandığınız 1001 ile şu an medyamarkt ta satılan fiyatı bir haftadır takip ediyorum 699 ile 599-arası inip çıkıyor. 1001 ha arasında fark var mı? YAni isim benzerliği mi var? pili 3 hücreli.270 işlemcili sadece isim benzerliğimi var?.Yoksa başka bir modelin adını yanlış mı yazmışlar ? Anlamadım?
  • quote:

Orijinalden alıntı: samilto

Arkadaşlar sizin kullandığınız 1001 ile şu an medyamarkt ta satılan fiyatı bir haftadır takip ediyorum 699 ile 599-arası inip çıkıyor. 1001 ha arasında fark var mı? YAni isim benzerliği mi var? pili 3 hücreli.270 işlemcili sadece isim benzerliğimi var?.Yoksa başka bir modelin adını yanlış mı yazmışlar ? Anlamadım?

Sayın samilto

Benim kullandığım ve bu topik altında bahsedilen Asus'un 1101HA modelidir.Bu modelde 1001 ha dan farklıdır.
    1101HA nın işlemcisi z520 iken 1001 ha nın n270 dir.
    1101HA da 11,6 inç ekran var ve pili de 6 hücreli ve 11 saat kullanımlıdır.Ayrıca 1.3 Megapiksel Web Kamerası var. Fiyatıda 870-TL civarı.
    1001 ha da ise 10,1 inç ekran var,pili 3 hücreli.0.3 Megapiksel Web Kamerası var.

Ben 1101HA kullanıcısıyım ve özellikle akşamları çok fazla internete giren ve gözleride hafiften bozuk bir kullanıcı olarak,iyiki 11,6 inçlik bir ekranlı 1101HA almışım diyorum.Çünki 10 inç ekranda biraz zorlanabilirdim.Yani 1101HA Deniz Kabuğumdan memnunum.

Saygılar

• arkadaslar merhaba bende aranıza siyah modelini alarak katıldım bir kac sorum olacak sizlere maruz görmeniz ve cewaplamanız dilegiyle.vatan bilgisayardan 2GB ram 250GB hdd olan modeli aldım pil süresi 9 saat yazıyor.2GB olmasına ragmen hız asırtma yapabildim 30 a getirdim biostan.olmuyor diyenleri görmüstüm o yüzden yazdım.

Soruya gelince windows 7 starter yazıo galiba edition modeli var makinede ve masa üstü arka plan resmi yapamıyorum bir yolu var mı resme sag tıklıom masa üstü arka plan die bişi yok nasıl yapabilirim.birde bu makineye windows 7 ultimate yada baska bi versiyon yükleyebilir miyim.önerilerinizi bekliyorum.
    dier bir sorumda yedekle yazıo makinede bu nedir nasıl yedekleyecem işlem merkezi bölümünde yazıo.format atsam driverleri DVD cıktı kutudan ondan nası yüklücem makineye.uzun oldu ama cevaplarsanız sevinirim.
  • Arkadaşlar merhaba,
    Bende uzun araştırmalar sonucu 3 farklı model arasında kararsız kalmış bulunmaktayım.
    İşimi görebilecek cihaz en az 11,6" ekranlı HDMI çıkışlı, ayrıca internette surf yaparken P4 işlemcili-512ram-256mb Ekran kartı olan bir PC yi fazla aratmayacak özellikte olması benim için yeterli. (Çok şeymi istedim acaba)

Buna göre aşağıdaki 3 model arasında kararsız kaldım doğrusu, Belirtiğim modeller arasında kıyaslama yapabilecek arkadaşların önerilerini bekliyorum.
    Kıyaslama yaparken aşağıdaki modellerin aralarındaki küçük fiyat farklarını dikkate almayınız lütfen.

3. sırada verdiğim Packard bell marka netbook sırf Celeron işlemcili olması, HDMI çıkışlı olması, ve Chace belleğin 1 mb olması beni cezbetti doğrusu..

1 -http://www.hepsiburada.com/asus-eee-pc-1101ha-intel-atom-z520-1.33ghz-2gb-250gb-11.6-netbook-bilgisayar/productdetails.aspx?CategoryId=108495&productId=bd750555#tablnk

2 -http://www.hepsiburada.com/asus-eeepc-1201ha-intel-atom-z520-1.33ghz-2gb-250gb-12.1-netbook-bilgisayar/productDetails.aspx?categoryid=108495&productid=bd750574

3 -http://www.vatanbilgisayar.com/packard-bell-nebo-dot-mu-tk002-nebo-intel-celeron-c743-1.3-1024mb-ddr2-160gb--11.6%281366-x-768%29-cam-bt-win7sta/productdetails.aspx?I_ID=40859

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blumer -- 14 Ocak 2010; 22:06:22 >

• Şuan packard bell daha iyi görünüyor. Celeron işlemci atom z520 ye göre daha iyi performans veriyor. Ayrıca Hdmi çıkışı büyük bir artı bence.

PB için http://forum.donanimhaber.com/m_35638419/mpage_2/tm.htm

quote:

Orijinalden alıntı: blumer

Arkadaşlar merhaba,
    Bende uzun araştırmalar sonucu 3 farklı model arasında kararsız kalmış bulunmaktayım.
    İşimi görebilecek cihaz en az 11,6" ekranlı HDMI çıkışlı, ayrıca internette surf yaparken P4 işlemcili-512ram-256mb Ekran kartı olan bir PC yi fazla aratmayacak özellikte olması benim için yeterli. (Çok şeymi istedim acaba)

Buna göre aşağıdaki 3 model arasında kararsız kaldım doğrusu, Belirtiğim modeller arasında kıyaslama yapabilecek arkadaşların önerilerini bekliyorum.
    Kıyaslama yaparken aşağıdaki modellerin aralarındaki küçük fiyat farklarını dikkate almayınız lütfen.

3. sırada verdiğim Packard bell marka netbook sırf Celeron işlemcili olması, HDMI çıkışlı olması, ve Chace belleğin 1 mb olması beni cezbetti doğrusu..

1 -http://www.hepsiburada.com/asus-eee-pc-1101ha-intel-atom-z520-1.33ghz-2gb-250gb-11.6-netbook-bilgisayar/productdetails.aspx?CategoryId=108495&productId=bd750555#tablnk

2 -http://www.hepsiburada.com/asus-eeepc-1201ha-intel-atom-z520-1.33ghz-2gb-250gb-12.1-netbook-bilgisayar/productDetails.aspx?categoryid=108495&productid=bd750574

3 -http://www.vatanbilgisayar.com/packard-bell-nebo-dot-mu-tk002-nebo-intel-celeron-c743-1.3-1024mb-ddr2-160gb--11.6%281366-x-768%29-cam-bt-win7sta/productdetails.aspx?I_ID=40859

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi br@yn -- 15 Ocak 2010; 12:03:19 >

• Arkadaşım İlgin için teşekkür ederim.
    Bende seninle hemfikirim. Fakat Asus 1101HA nın beyaz kasası, Asus 1201HA nın 12,1" olması ve PB nin ise İşlemci ve performansı 3 makina arasında beni kararsız kılan unsurlar.
    Aslında yukarıdaki her üç özelliğide aşağı yukarı üzerinde barındıran ASUS 1201N modeli var fakat Türkiyede ne zaman satışa çıkacağı ve fiyat olarak ne mertebede olacağı şu an için muamma...

Şuan packard bell daha iyi görünüyor. Celeron işlemci atom z520 ye göre daha iyi performans veriyor. Ayrıca Hdmi çıkışı büyük bir artı bence.

PB için http://forum.donanimhaber.com/m_35638419/mpage_2/tm.htm

• Arkadaşlar, iyi günler ve esenlikler. Şu anda Çin'deyim ve birkaç gün sonra bir günlüğüne Hong Kong'da olacağım. Asus PC-1101HA netbook'um için bir adet AC/DC yedek şarj adaptörü almak istiyorum. Gelirken sordum; "9 Voltluk mu, 12 Voltluk mu istiyorsun?" diye sordular. PC-1101HA'nın şarj adaptörünün 9 Vdc'lik olacağını pek zannetmiyorum ama yine de içime bir şüphe düştü. Kullananlar, hayrına adaptörlerinin üzerindeki [ ... VDC/ .... mA ] değerine bakıp bir teyid gönderebilirler mi acaba?

Teşekkürler; iyiki varsınız!...
  • quote:

Orijinalden alıntı: mafaky

Arkadaşlar, iyi günler ve esenlikler. Şu anda Çin'deyim ve birkaç gün sonra bir günlüğüne Hong Kong'da olacağım. Asus PC-1101HA netbook'um için bir adet AC/DC yedek şarj adaptörü almak istiyorum. Gelirken sordum; "9 Voltluk mu, 12 Voltluk mu istiyorsun?" diye sordular. PC-1101HA'nın şarj adaptörünün 9 Vdc'lik olacağını pek zannetmiyorum ama yine de içime bir şüphe düştü. Kullananlar, hayrına adaptörlerinin üzerindeki [ ... VDC/ .... mA ] değerine bakıp bir teyid gönderebilirler mi acaba?

Teşekkürler; iyiki varsınız!...

Sayın mafaky

1101HA şarj adaptörü üzerinde yazılı olanlar :

Model EXA0901XH
    INPUT AS100-240V.50-60Hz 1.0A
    OUTPUT 19V 2.1A(2.1A)
    Made in China

Fakat şarj adaptörü üzerinde sizib bahsettiğiniz gibi [ ... VDC/ .... mA ] bir değere raslamadım.
    Umarım faydalı olur.İyi yolculuklar

• İçerisinde overclockprogramı var mıydı ? ATom N280'e göre arasıdaki fark nedir ?
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.