Arkadaşlar merhaba; Asus X554L laptopdan film izlerken 5.1 ses almak istiyorum. Öncelikle laptopu HDMi ile Sony 40v3000'e tv ye bağlıyorum. ardından da tv ile Logitech z906'yı optik kablo ile birbirine bağlıyorum. Fakat laptop'dan tv'ye 2 kanal ses aktardığı için 5.1 ses elde edemiyorum. (Laptop'da da optik çıkış olmadığı için onu da direk ses sistemine bağlayamıyorum.)
Acaba bunu çözebileceğimiz bir yöntem, bir ayar mevcut mudur, yoksa durum umutsuz vaka mı?
Sizin durumunuzda kritik nokta TV'nizin DTS yada Dolby sesleri dokunmadan aktarabilmesi. TV'niz, Sony olduğu için şüpheli yaklaşıyorum.
Çünkü bendeki 2013 model Sony 47w805 modeli dolby sesli filmlerde sesi 5.1 olarak dokunmadan (passthrough yada raw diye geçer) aktarabiliyor. Ama DTS sesli filmlerde 5.1 olarak iletemiyor. DTS'lerde sesi kendisi işleyip 2.0 stereo olarak iletiyor. Sanırım burada lisans anlaşmaları kaynaklı sınırlamalar var. Samsung ve LG TV'ler bu konuda daha esnek oluyor. Eğer sizin TV benimkinden daha güncel bir modelse belki sizde bu kısıtlama olmayabilir.
BU arada DTS ve Dolby nedir derseniz, filmelerde kullanılan ses formatlarıdır. MP3, WAV gibi düşünebilirsiniz. Bu arada DTS ve Dolby sesli filmler min 7-8 gb boyutlarda olur. Eğer YIFY gibi sıkıştırılmış versiyonlar kullanıyorsanız, onlar zaten 2.0 sesli olduğu için zaten 5.1 ses alamazsınız.
TV'nin istediğiniz gibi aktarım yapıp yapmadığını anlamanın en kolay yolu usb bir diske, hem Dolby 5.1, hem de DTS 5.1 sesli iki farklı film atın. TV'nizin ses menüsünden ses çıkışını optik çıkış (s/pdif) seçtikten sonra çıkış biçimi diye bir seçenek daha olur. Orada sesi ellemeden iletme gibi bir seçenek olur (passthrough, bitstream, raw vs gibi geçebilir). Onu seçip, usb'den filmleri oynatın. Bakalım sizin TV, her iki ses formatını da iletecek mi? Eğer iletirse sorunu çözmüş sayılırsınız.
Ondan sonra sadece pc'de filmi oynattığınız programdan da aynı mantıkla sesi dokunmadan ileteceksiniz. Böylelikle ses hem pc, hem de TV tarafından ellenmeden iletilecek ve sesi Logitech'in Dekoderi çözmüş olacak.
Bu ayarlar için benim film izlemek için kullandığım MPC programının ayarlarını alttaki linkin ilk mesajının sonunda görebilirsiniz. Başka bir program kullanıyorsanız da aynı mantıkla ses menüsünden ayarlamaları yapabilirsiniz. Ama garanti olması için önce MPC ile deneme yapın derim.
Bu arada TV, 5.1 ses iletemiyorsa çözüm olarak Creative Omni gibi bir USB ses kartı almanız gerekiyor.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
turuncu55
kullanıcısına yanıt
Hocam eline koluna sağlık, her şeyi ayrıntısı ile yazmışsın.
Şimdi sen bu kadar yazdıktan sonra bu cevabı vermeye utanıyorum ama benim televizyonun modeli 2013'ten daha da eski :) Tam yılını hatırlamıyorum USB girişi yok oradan anlayabiliriz. Ama sizin dediklerinizi önce bir PS3 üzerinden deneyeceğim. Sonuçta o da belli formatları USB üzerinden açabiliyor. O da olmazsa dediğiniz gibi USB ses kartlarına yönelirim.
İlginize çok teşekkür ederim, iyi günler.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme