tufan333 sorununu geriye donuk takip edemedigim icin oyle sormusum :) Fakat isletim sistemsiz de overclock yapip tarihe gecen adam olabilirdin, olmamis... bosver :) Hatasiz kul olmaz da bu hata ile de kul olunmaz ! diyeceksen boynumuz kildan ince :p adaletin kestigi parmak acimaz ama boynum kesilir ise acir heralde ;)
Jiddi,
Dediğin gibi tarihe geçerdim mutlaka zaten oc için sizlerden destek almam gerek çünkü oc yapmayı bilmiyorum (hele bi o zaman gelsin) EstagfuruAllah... Saygılarımla.
quote:
Orijinalden alıntı: sasmalco
ASUS M4A785TD-V EVO 785G/DDR3 1800 S+V+GL+16X 938p AMD ATHLON II X4 620 (2.6GHz) 2MB (AM3 938Pin) 4 GB DDR3 1600 MHz KIT(2X2GB) HI-LEVEL
bu kombinasyonda sorunsuz kullanıyorum. tavsiye ederim.
Maalesef ben bu kombinasyonun 2 gb. lık halini bir türlü çalıştırmadım.2 anakart denememe rağmen sürekli bios hatası alıyorum. Artık kırma noktasına geldim parçaları :(
imzamdaki sistemi Windows 7 64bit üzerine kurmuş bulunuyorum...
vatana millete hayırlı ve uğurlu olsun
bilginiz olsun,
kurarken hiçbir sorunla karşılaşmadım ve şu anda bilgisayar "tabiri caizse" yağ gibi akıyor
quote:
Orijinalden alıntı: unik06
imzamdaki sistemi Windows 7 64bit üzerine kurmuş bulunuyorum...
vatana millete hayırlı ve uğurlu olsun
bilginiz olsun,
kurarken hiçbir sorunla karşılaşmadım ve şu anda bilgisayar "tabiri caizse" yağ gibi akıyor
Hayırlı olsun hocam. Bu hafta kalan 2gb cl7 1600 leri alınca 64 bit kurucam. Win7 değil ama 20 günüm kaldı. Deneme sürümüymüş .
Xp ye devam...
Hayirli olsun unik06 - gule gule kullan :) Yorumlarini bekleriz... - mchll - senin de sistem yag gibi akar da katilimlarinla yine zenginlestirirsin konuyu umarim :)
quote:
Orijinalden alıntı: mchll
Hayırlı olsun hocam. Bu hafta kalan 2gb cl7 1600 leri alınca 64 bit kurucam. Win7 değil ama 20 günüm kaldı. Deneme sürümüymüş .
Xp ye devam...
teşekkürler..
xp çıktığından beri onu kullandım, vista'ya bir kere bile elimi sürmemiştim..doğrudan windows 7'ye..hemde 64bit'e atlama yapınca da bünye bir anda "nooldu yaw..bu nee ?" oldu (rahatlık ve kullanım kolaylığı açısından yani)
bu arada, (konudan kopmamak adına)
anakart süper gerçekten... herkese tavsiye ederim
quote:
Orijinalden alıntı: jiddi
Hayirli olsun unik06 - gule gule kullan :) Yorumlarini bekleriz... - mchll - senin de sistem yag gibi akar da katilimlarinla yine zenginlestirirsin konuyu umarim :)
yaw abi,
RAID0'ın partition'ını da windows ortamında değilde bios'ta yaptığımızdan mıdır nedir?
ondan heralde
biraz kurcalayalım..yorularımı bilahare eklerim
benim amacımda raid 0 kurmaktı ancak 2. 500 gb lik hdd duruyor atıl olarak ne yaptıysam raid driverini kuramadım xp de, illa floppy istiyor ve floppy girişi yok. usb floppyle deneyemedim zaten floppy alacagıma win7 alırım
arkadaslar onboard ekran kartını xp de 4 gb ramle kullananlara, biostan ekran kartının ramini 512 mb ye cekmelerini şiddetle öneririm. inanılmaz performans artısı oldu.
unik06 - benim raid tecrubem hic olmadi :) ihtiyacim olmadi. Valla deneylerini ve neticelerini paylasirsan hepimiz icin faydali bir eser uretmis olursun. - sasmalco - Henuz 4 Gb. ram sahibi degilim ama ileride sisteme 2 gb daha yukleyince tavsiyeni uygulayacagim :) tecrubeni paylastigin icin sagol.
jiddi hocam tabiki gereken desteği vereceğiz topiğe. Seninde emeklerin çok sağolasın ...
Madem konu harddiskten açıldı benim wd cavaier black 500gb 32mb harddiskim var. Çok gürültülü çalışıyor . Bunun hakkınd bilgisi olan varmı. Birde raid tam olarak nedir? Çift harddisksiz olmaz sanırım .
Birde Cpu fan error problemi olan var mı ?
Çok soru sordum sanırım
Bu anakartın üzerindeki hd4200 ile çift monitör kullanan var mı? Ben bir türlü beceremedim iki monitörü birden kullanmayı. İki tane analog lcd monitörüm var. Birini anakarttaki mavi olan vga çıkışına takıyorum diğerini de çevirici(DVI - VGA) ile DVI çıkışına takıyorum ama bir türlü DVI çıkışından görüntü alamıyorum. Tek olarak çevirici ile DVI'a taktığımda yine görüntü vermiyor. Yarın bir de çeviriciyi değiştirecem en son denemediğim o kaldı belki bozuktur.
Hazır yazmışken bir-iki problemim daha var :)
Ben eski sistemimden kalma hdd kullanıyorum. IDE kablosu ile bağladım. Anakartta tek IDE olduğundan DVD sürücü ile aynı kablodalar. Açılışta BIOS bilgilerini işlemciyi, ram bilgilerini falan gösterirken en son 1 usb keybord, 1 usb mouse diyor ondan sonra yaklaşık 30 saniye bekliyor ve hdd ile dvd sürücüyü yazıp geçiyor. Tahminim hdd ile alakalı bir bekletme yapıyor, doğru mudur? Yani bir hdd almayı düşünüyorum sırf bu yüzden. WD 500gb 32mb cache sata2 nasıldır?
Bir diğer sorum ise 2gb belleğim var bunun 512mb'lık kısmını ekran kartına ayırdım geriye yaklaşık 1.5gb kalıyor. Bu 1.5gb bellek ile 64-bit windows 7 kullanabilir miyim? Sonuçta yakın bir zamanda 2gb daha ram takviyesi yapacağım o yüzden bir daha uğraşmak istemiyorum.
Anakart: Asus M4A785TD-V EVO CPU: AMD Phenom II x2 550 BE Bellek: 2GB Kingston 1333Mhz
quote:
Orijinalden alıntı: jiddi
unik06 - benim raid tecrubem hic olmadi :) ihtiyacim olmadi. Valla deneylerini ve neticelerini paylasirsan hepimiz icin faydali bir eser uretmis olursun. - sasmalco - Henuz 4 Gb. ram sahibi degilim ama ileride sisteme 2 gb daha yukleyince tavsiyeni uygulayacagim :) tecrubeni paylastigin icin sagol.
ver gazıı
elimden geldiği kadar yardımcı olurum tabiki de
quote:
Orijinalden alıntı: mchll
jiddi hocam tabiki gereken desteği vereceğiz topiğe. Seninde emeklerin çok sağolasın ...
Madem konu harddiskten açıldı benim wd cavaier black 500gb 32mb harddiskim var. Çok gürültülü çalışıyor . Bunun hakkınd bilgisi olan varmı. Birde raid tam olarak nedir? Çift harddisksiz olmaz sanırım .
Birde Cpu fan error problemi olan var mı ?
Çok soru sordum sanırım
diğer iki sorun ile ilgili bir fikrim yok ama raid ile ilgili olanı sanırım yanıtlayabilirim
şöyle ki,
birden fazla raid vardır ama çoğunlukla iki türü sıklıkla tercih edilir:
raid0 (hız amaçlıdır) ve raid1 (güvenlik yani yedekleme amaçlıdır)
kısaca, raid0 da, aynı marka/format/boyutta olan 2 hdd anakartın raid sürücüsü aracılığı ile birleştirilerek tek disk olarak ama iki hdd'nin toplamı kadar (yani senin durumunda 1Tb) görünür ve o diske (ister partition yap..ister yapma) yazdığın yer dosya otomatik olarak 2 eşit parçaya bölünerek arka planda hdd'lere dağıtılır.
Ama tabiki sen onu tek dosya olarak görürsün!
bu sana; oyun yüklemelerinde, program kurulumlarında vs. epey bir hız kazandırır
raid1 de ise,
o iki hdd'yi sistem sana tekinin boyutunda gösterir..yani normalde 500+500 olması gerekirken 500 olarak gösterir...
bu kez de üstüne yazılan her dosyanın birebir yedeğini (sana göstermediği) diğer hdd'ye yedekler.
bana soracak olur isen, elindeki Caviar Black hdd'nin aynısından bir tane daha kap ve fıstık gibi bir raid0'ı patlat sende
32 cache ile eminim birçok raid'den daha hızlı olacaktır
quote:
Orijinalden alıntı: Magomez
Bu anakartın üzerindeki hd4200 ile çift monitör kullanan var mı? Ben bir türlü beceremedim iki monitörü birden kullanmayı. İki tane analog lcd monitörüm var. Birini anakarttaki mavi olan vga çıkışına takıyorum diğerini de çevirici(DVI - VGA) ile DVI çıkışına takıyorum ama bir türlü DVI çıkışından görüntü alamıyorum. Tek olarak çevirici ile DVI'a taktığımda yine görüntü vermiyor. Yarın bir de çeviriciyi değiştirecem en son denemediğim o kaldı belki bozuktur.
Hazır yazmışken bir-iki problemim daha var :)
Ben eski sistemimden kalma hdd kullanıyorum. IDE kablosu ile bağladım. Anakartta tek IDE olduğundan DVD sürücü ile aynı kablodalar. Açılışta BIOS bilgilerini işlemciyi, ram bilgilerini falan gösterirken en son 1 usb keybord, 1 usb mouse diyor ondan sonra yaklaşık 30 saniye bekliyor ve hdd ile dvd sürücüyü yazıp geçiyor. Tahminim hdd ile alakalı bir bekletme yapıyor, doğru mudur? Yani bir hdd almayı düşünüyorum sırf bu yüzden. WD 500gb 32mb cache sata2 nasıldır?
Bir diğer sorum ise 2gb belleğim var bunun 512mb'lık kısmını ekran kartına ayırdım geriye yaklaşık 1.5gb kalıyor. Bu 1.5gb bellek ile 64-bit windows 7 kullanabilir miyim? Sonuçta yakın bir zamanda 2gb daha ram takviyesi yapacağım o yüzden bir daha uğraşmak istemiyorum.
eğer anakartın kitapçığına bakacak olursan hangi ikili formatları desteklediğini de görebilirsin (sayfa 20)
şöyle ki,
ya DVI + D-sub (yani analog)
ya da
HDMI + D-sub aynı anda desteklenmektedir.
..ve buna ek olarak bu ikili bağlantılarda monitorün mutlaka D-sub'a bağlanmış olması gerekmektedir
hdd meselene gelirsek,
gel sende benim gibi yap ve eski sistemindeki hdd'yi sadece depolama amaçlı oalrak kullan ve (bütçe durumuna göre tabii ) kap iki tane 500'lük WD caviar black..yap raid0'ını..bak keyfine
son sorun için de,
eğer aero'yu kapatırsan rahatça kullanabilmen lazım..ama tabii ram takviyesi de iyi gider
not: işlemciyi açmayı denedin mi? ben hala karar aşamasındayım da
quote:
Orijinalden alıntı: unik06 not: işlemciyi açmayı denedin mi? ben hala karar aşamasındayım da
Eğer çekirdeklerden bahsediyorsan evet, ilk işim onu denemek oldu zaten. ACC'yi auto ve unleashing mode kısmını da enable yapınca 4 çekirdek de kullanılır duruma geldi. Overclock denemeleri de yaptım ancak sanırım benim güç kaynağım 3.6'nın üzerine çıkmama izin vermiyor. Feel kasa ile birlikte gelen 350w'lık güç kaynağını kullanıyorum. Açıkçası zaten 4 çekirdek ile 3.1ghz frekans hızı bana yetiyor :) Oyunlarda 3.1 ile 3.6'nın pek farkedeceğini düşünmüyorum. Ancak ekran kartını 500'den 800mhz'e çıkardım bu çok iyi oldu. Ram'i de standart 1333mhz'de kullanıyorum. HT ve NB frekanslarını yükseltmeyi denedim ve ikisini de 2400mhz'e çıkardım ancak pek bir fark göremediğimden dolayı standart değerlerine geri çektim.
Bu hali ile super pi 1m 19sn yapıyor. Biraz da 3dmark06 testi yaptım onlarda da ekran kartının overclock'lu olması gayet fark yarattı.
Bunlar da 3dmark06 ile yaptığım testler:
İşlemci ve ekran kartı standart değerler ile
İşlemci standart, ekran kartı çekirdeği 600mhz ile
İşlemci standart, ekran kartı çekirdeği 800mhz ile
İşlemci 3500mhz, ekran kartı çekirdeği 750mhz ile
Bu gün windows 7 64bit yükledikden sonra bütün sorunlarım çözüldü. İlerisi için ne olur bilemem ama şu anda sistem xp den çok daha iyi durumda çalışıyor. Üstelik ram ve cpu kullanım oranı xp nin kullandığından fazla olmasına ragmen.
Arkadaşlar o/c yapanlar keşke nasıl yaptığını detaylı olrak anlatsa. Hatta bios resimleriyle gösterse. Psu-işlemci ikilisini söylese
Arkadaşlar herkese mrb.lar.Bendede M4A785TD-V Evo anakartı var.Fakat ankart driverleri ve bios güncellemesi hakkında cok bir bilgim yok ve sizin yardım etmeni isteyecegim bir kaç konu var. 1-Anakartın cd sinde Driver Bölümünde Amd Cipset diye bir dos var.Bunu yüklerken catalyst programını kuruyor,yanlız bende internetten atinin son catlystini yükleyecegim için Amd cipset dosyasını yüklemedim.Acaba o bölümü yüklemem gerekir mi ? 2-Bios güncellemesini asussun sitesinden nasıl yaparız .Sadece dosyayı indirip açmamız yeterli mi ? Not:Şunu da belirtmek isterim.Bilgisayarda hiçbir şekilde oc yapmayacagım(Belki konuyla alakalıdır diye yazdım ) Yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Donanımlar :Amd Phenom II x4 955,Saphire Hd 4890 Vapor-x 1Gb,2*2 Gb Ram,Western 500Gb Hardisk
Bizim anakart ile overclock yapmak çok kolay. Bütün ayarları ADVANCED sekmesindeki JumperFree Configuration bölümünden yapabilirsiniz.
Benim işlemcim AMD Phenom II x2 550 BE ile voltaj vermeden 3500mhz'e kadar çıkabildim. BIOS'ta ADVANCED sekmesinde JumperFree Configuration bölümündeki "Processor Frequency Multiplier" değerini arttırarak overclock yapıyorum. Zaten orada çarpanların yanında mhz olarak işlemcinin hızını da gösteriyor. Sanırım çarpanı 17.5 yapınca benim işlemcim 3500mhz oluyor.
Ekran kartı(hd 4200) için de yine ADVANCED sekmesinden JumperFree Configuration'a girip GPU Overclocking kısmını Manuel yaptıktan sonra GPU Engine Clock kısmına onboard ekran kartımızın çekirdek hızının değerini yazıyoruz. Ben en fazla 800mhz denedim ama ne kadar stabil çalışır bilmiyorum fazla da zormamak gerekir o yüzden maksimum 750mhz vermenizi öneriyorum.
Yine aynı yerden (JumperFree Configuration) RAM, HT, ve NB frekanslarını değiştirebilirsiniz.
2gb ddr3 1333mhz Kingston ram kullanıyorum. Bugün 1600mhz'e çıkarmayı denedim ve şuan 1600mhz ile çalışıyor bir sorun yok gibi gözüküyor. Ayrıca bununla birlikte ekran kartının ram'i de 800mhz'e yükseldi.
Yalnız sıcaklık değerlerini düzgün göremiyorum. Örneğin ekran kartının sıcaklık değerlerini speedfan veya everest göstermiyor.
ramları 4 gb 1600 e çıakrdım. Cl7 ama böyle gözüküyor. Ayrıca ekran kartının mb sini nasıl artırıcaz.
Megomez verdiğin bilgiler için sağol. Dediğin o/c voltaj vermeden anladığım kadarıyla. Mhz leri kafamıza göre mi vericez yoksa belli bir standartı var mı ?