Şimdi Ara

At eşek eti neden problem ediliyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
2.947
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sorun şu kardeşim: hangi koşullarda kesiliyor ve veteriner kontrolü vb. Kontroller var mı? Yoksa zaten tr de domuz eti satan yerler varmış. Keza eşek eti de satılır bence hukuki bir sorun olmaz diye düşünüyorum.
  • İnekten daha temiz. Gayet de yenir. Biri dönerimin içine at eti koysa sonradan öğrensem şikayetçi olmam. Kedi köpek olmasın yeter büyükbaş hayvana fitim
  • Yotundaşi kullanıcısına yanıt

    "çünkü eşek geviş getirmez. Geviş getirmeyen hayvanın sindirim sisteminden, yediklerinin kana karışma şeklinden kaynaklanır bu da..." diye bir bilgi çıkıyor ilk etapta googlelayınca.



    hikmeti nedir diye sorulabilir. bunda sorun yoktur hocam. Allah akletmez misiniz, aklınızı kullanın derken sorgulamamak yanlış olur. ama baştan doğru olduğunu kabul edip hikmetini araştırmak lazım. şüpheye düşmeden.


    misal domuz eti için araştırmalar yapılmış ve domuzun sindirim sisteminden kaynaklanan sorunlu bir yaratık olduğu söyleniyor. eşek için de geviş getirmemek denilen şey yine sindirim sisteminin farklılığından kaynaklanan bir sorun olduğunu gösteriyor.



    bu arada kımız nedir yaw, kan içilir mi ? hayvanlar bile içmez, sivrisinek falan ancak...  





  • Yotundaşi kullanıcısına yanıt

    Allah insanlara böyle bir şey söylemez.

    Yeme-içme konusunda yasaklar belldir.


    At / Eşek eti İslam' da yasaklanmamıştır bu sebeple haram denmesi Kur' an' a aykırıdır.

    Dini hassasiyeti olan bir kişi kafasına göre şu haram bu helal diyemez zira bunu yapanlarla ilgili de ayet vardır.


    At ve Eşek binek hayvan olarak geçer, bu amaçla kullanılsın; belki sayıları az olduğu için ya da azalmasın diye eski dönemlerde yasak gelmiş, bu yasaklar da günümüze "haram" olarak ulaşmış olabilir (mantık yürütüyorum, bu aynı zamanda konuya da cevap oluyor) ancak bunun Din ile hiç bir ilgisi yoktur.

  • At eti sığır eti gibi olmaz binek hayvan etleri daima serttir. At mesela her yeri kas, tendon, bağ doku olan bir canlı etide muhtemelen sinirli ve sert olacaktır yemekten keyif alacağın bir et değil yemek istiyorsan yine ye tabi. Eşekte aynı şekilde bu yüzden hep sucuğa falan karıştırılır sucukta anlamazsın. Deve eti bile serttir mesela artı ekşidir o tür hayvanlar çok fazla laktik asit salgıladığından etleride ekşir. Deveninde yine en meşhur sucuğu yapılır. Olduğu gibi yiyen pek göremezsin.
  • Metalist Beyin kullanıcısına yanıt

    Orasını bilemeyiz, vebali onların üstüne

  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt

    Bana bunları niye anlatıyorsun ?

  • W.Amadeus kullanıcısına yanıt

    Bal gibi de var

  • Yotundaşi kullanıcısına yanıt

    Allah’ın “müslümanlara at ve eşek eti yemeyin” dediğini hangi kaynağa göre söylüyorsun. Allahın buyurdukları Kuranı Kerim’de yer aldığına göre ilgili ayeti gösterir misin?

  • ratsx kullanıcısına yanıt

    Kur`an-ı Kerîm`de atlardan savaş aracı olarak söz edilir. Allah, binmeniz ve süs hayvanı edinmeniz için atları, katırları ve merkepleri yarattı" (en-Nahl, 16/8). Hz. Peygamber, Kur`an`da haram olduğu bildirilen hayvanların dışında, bazı hayvan isimleri vererek veya vasıf larını belirterek bu konuda yasaklar koymuştur.


    Câbir (r.a.)`den rivayete göre, şöyle demiştir: "Nebî (s.a.s.), Hayber gününde bizi katır ve merkep (eti yemek)`ten menetti.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yotundaşi -- 7 Eylül 2023; 7:15:22 >
  • At eti yemek Tenzîhen (helale yakın) mekruh, eşek eti yemek de Tahrîmen ( harama yakın) mekruh olduğu fıkıh ve ilmihal kitaplarında yazar...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dekareme -- 7 Eylül 2023; 7:20:47 >
  • Yotundaşi kullanıcısına yanıt

    “yaratıcım Allah biz Müslümanlaran at ve eşek eti yemeyin diyorsa vardır bir hikmeti deriz ve senin yaptığın gibi sorgulamayız”

    Diye kati bir şekilde yazıyorsun.

    Ben sana nerede yaratıcımız Allah’ın “at ve eşek eti yemeyin” buyurduğunu soruyorum.

    geliyorsun şu rivayet etti,, bu şunu şöyle söyledi diye yine kendini haklı çıkarmaya çalışıyorsun.

    Kuranda olmayan şeyleri kuran yazmış gibi gelip Kuranı Kerim’e eklemeler yapıyorsunuz. Bilginiz yok her konuda fikir üretiyorsunuz. İnsanları yanlış bilgilendiriyorsunuz.



    Yukarda yazdığın “Allah, binmeniz ve süs hayvanı edinmeniz için atları, katırları ve merkepleri yarattı" (en-Nahl, 16/8). Hz. “ ile ilgili Diyanet’in tevsirini yazayım da belki azıcık bilgi sahibi olursun.

    ————-

    8. âyette ise at, katır ve eşek cinsinin diğerlerinden ayrı zikredilmiş; bunların taşıma aracı ve ziynet olarak yaratıldığı bildirilirken etlerinden ve sütlerinden söz edilmemiştir. Bazı fakihler bu ifadeleri de dikkate alarak, bu üç hayvanın etlerinin ve sütlerinin haram olduğunu belirtmişlerdir. Ancak âlimlerin çoğunluğu bu âyetlerin Allah’ın yaratıcılığı ve nimetleriyle ilgili olduğu, buradan hareketle etleri yenen ve yenmeyen hayvanlar hakkında hüküm çıkarmanın isabetli olmayacağı kanaatindedirler (Ebû Bekir İbnü’l-Arabî, III, 1145 vd.; Râzî, XIX, 229-230; İbn Âşûr, XIV, 107-110).





  • Dini inanç konusuna hiç girmeden genel olarak at gibi hayvanların yemek olarak tercih edilmeme sebebi bir anlamda f/p ile alakalı. Siz bir canlıyı büyütmek için ona belli bir emek ve para harcamak zorundasınız. Bunun karşılığında o hayvanı kestiğinizde elde edeceğiniz gelirin, size kazançlı gelmesi gerekir.


    Ortalama yaşam sürelerine baktığınızda bir atın yetişkin olması için 4 sene gerekirken, bir ineğin yetişkin olması için ise 2 sene gerekmekte. Bunun karşılığında alacağınız et miktarı ve bu etin kalitesi ise farklı olacaktır. Örneğin 500 kilo karkas elde etmek için bir ineği 1 sene beslerken atı 2 sene beslemeniz gerekiyorsa ve bunun üstüne inekten elde edilen et daha yumuşak ve yemesi güzel ise ineklerin et için yetiştirilmesi daha mantıklı geliyor.


    At/eşek gibi hayvanlar konusunda değerlendirildiğinde yemek için bir inek beslemenin at beslemekten daha uygun olacağı kanaatindeyim.


    Ama bunun karşılığında binek veya yük hayvanı olarak at kullanılması da zeka seviyeleri ve yetenekleri sebebi ile daha uygun gibi. Özellikle atın çok daha hızlı koşabilmesi durumu var sonuçta.


    Benzer bir tartışma ekşi sözlükte de vardı heralde. Oradaki biraz daha saçmaydı. Bu yine mantıklı bir tartışma. Orada neden köpek yemiyoruz da koyun yiyoruz falan diyorlardı. Üretim maliyetini falan hiç düşünmüyorlar tabiki.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urugakhina -- 7 Eylül 2023; 14:21:28 >




  • urugakhina U kullanıcısına yanıt

    O köpek eti muhabbeti yapanlar salak veganlardı. Vitaminsizlikten beyin pelte kıvamına gelince ne saçmalayacaklarını şaşırıyorlar.

    bende bile isteye eşek eti yemem çünkü küçüklükten beri yenmez diye beynimize kodlanmış sonuçta ama şimdiye dek pidede lahmacunlarda falan afiyetle yemişimdir kesin ona hiç şüphem yok

  • Allah nasip ederse birgün kazakistanda at eti ve kımız içeceğim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Trubetzkoy -- 8 Eylül 2023; 1:52:37 >
  • Yotundaşi kullanıcısına yanıt

    hangi ayette geçiyor? merak ettim?



    At eti helal midir? Kur'ân ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde İmam Ebû Hanîfe'den rivâyet edilip tercih edilen görüş ile Mâlikîlerden gelen bir görüşe göre at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.



    Peygamber efendimiz at eti yemiş midir?

    “Bizler, Hayber zamanında atların ve vahşi eşeklerin etlerini yedik. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bizleri evcil eşek etlerinden nehyetti.” (3) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: “Biz, Hayber günü at, katır ve eşek kestik.




    aslen menşei Eftalit ( Ak Hun ) olan soydan gelen peygamberin at eti yemesi normaldir. he ben yemiyorum ama farkları:


    At etinde neredeyse yağ yok


    3 kat fazla protein


    Omega-3 asiti gibi kas yapımı için asit var.


    Omega 3 Nedir?

    Omega 3 aynı zamanda ω − 3 yağ asitleri veya n − 3 yağ asitleri olarak da tanımlanan bir grup çoklu doymamış yağ asiti türüne verilen isimdir. Omega 3 hayvanlarda lipit metabolizmasının, yani yağın vücut tarafından enerjiye çevrilmesinin önemli bileşenlerindendir ve doğada yaygın olarak bulunur. Omega 3’ün insanların beslenmesinde ve fizyolojisinde önemli görevleri vardır. İnsan vücudunun kas aktivitesinden hücre büyümesine kadar birçok işlev için Omega 3 yağ asitlerine ihtiyacı vardır.





    Sen anadolulu kardeş! muhtemelen 500 yıl önce türkleştirilen rumlardansın ama, benim ecdadım o -50 orta asya soğunda, fethlere gitmek için at etinden başka seçeneği yoktu. at hem daha dayanıklıdır, hem de daha bakımı kolaydır. at kendi boku üzerine yatmaz mesela. temiz hayvandır.





  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt

    kımız ile kan ne alaka? kımız fermente at sütü


    kan da içiliyor bazı mutfaklarda. blood sausage diye bir şey var. avrupada olsun başka dünya mutfaklarında olsun kan ile karısıp pişen yemekler var. tadı nasıl bilemedim.

    yanlıs hatırlamıyorsam böyle kanlı bir yemek ya orta asya türklerinde ya da mogollarda da vardı, bakmak lazım

  • Bunlarin satildigi ulkeler var ama diger ertler gibi populer degil. Demekki lezzet acisindan falan iyi degil. Islam disi ulkelerde domuz eti de oldugu icin at ve esek oncelikli gelmiyor.


    Mantik olarak bakarsak eski zamanlardan beri bunlar binek hayvani ve pek cok is icin kullaniyor. Yani saglikli olani kesmek bu acidan mantikli degil.

  • urugakhina U kullanıcısına yanıt

    bazı hayvanların yenmesinin yasak olup bazılarının yenmesinin sebebi büyük ihtimal tamamen ilkel kapitalizm.


    insanlık tarım ve hayvan yetiştiriciliğine başlayınca; diğer vahşi ya da evcil hayvanların tüketimini dini ve sosyal kanunlarla kısıtladı ki hayvancılık yapanlar mallarını satabilsin.


    ben hiç sanmıyorum doğada 2 saatte avlayıp parasız elde edebileceğin yiyecek varken, insanların çiftlik hayvanlarına talep göstereceğini o yerleşik hayata geçiş sürecinde.

    bu talebi diğer hayvanları yasaklayarak yarattılar büyük ihtimal sonra da böyle kodlarımıza kazındı hangi hayvan yenir hangisi yenmez diye. hani o dönemlerde yaşıyor olsam ve biri bana bu et 50 altın dese yürü git arka ormanda bedava derim yani. insanlar avlanırken at eti, inek eti diye ayırt etmiyordu. ne varsa avlıyordu. burdan böyle sadece inek, keçi, koyuna geçiş bu kadar kolay olmamalı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rajeesh -- 8 Eylül 2023; 4:34:46 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rajeesh

    kımız ile kan ne alaka? kımız fermente at sütü


    kan da içiliyor bazı mutfaklarda. blood sausage diye bir şey var. avrupada olsun başka dünya mutfaklarında olsun kan ile karısıp pişen yemekler var. tadı nasıl bilemedim.

    yanlıs hatırlamıyorsam böyle kanlı bir yemek ya orta asya türklerinde ya da mogollarda da vardı, bakmak lazım

    At sütüne az biraz da at kanı karıştırılıp içilirdi. Özellikle Moğollar arasında yaygındı, üç bin km öteye savaşa gittikleri için yanlarında sadece atları oluyordu, her askerin atı vardı, atsız yaya asker yoktu. Yiyecek olmayınca at sütü sağılıp içine kan eklenir içilirdi. Cengiz hanın hayatını okumuştum orada da geçiyordu bu.

    Biz yıllardır böyle biliyoruz. Hatta Türkler bu yüzden çok savaşçı millet kan içiyorlar diye teoriler vardı.





  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.