|
Atatürk'ün Ölüm Nedeni
Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı'nda saat 09:05'te hayata gözlerini yummuştur.
Ölümünün nedeni, karaciğer sirozu olarak tespit edilmiştir. Atatürk, uzun yıllar boyunca siroz hastalığıyla mücadele etmiştir. Alkol tüketimi ve hepatit B virüsü enfeksiyonu, hastalığın ilerlemesinde etkili olduğu düşünülmektedir.
Hastalığının son dönemlerinde, Atatürk'ün karaciğer fonksiyonları bozulmuş ve siroz komplikasyonları gelişmiştir. Bu komplikasyonlar arasında karın boşluğunda sıvı toplanması (asit), beyin hasarı (hepatik ensefalopati) ve kanama bulunmaktaydı.
Atatürk'ün hastalığı döneminde, dönemin en iyi Türk hekimleri tarafından tedavi edilmiştir. Ancak, o dönemde siroz hastalığı için etkili bir tedavi bulunmadığından, hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkün olmamıştır.
Ölümünden önceki günlerde, Atatürk "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz" sözünü söylemiştir. Bu söz, Türk hekimlerine olan güvenini ve onlara karşı duyduğu minnettarlığı ifade etmektedir.
"Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz" Sözünün Söylendiği Zaman
Atatürk'ün "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz" sözünü söylediği zaman, 9 Kasım 1938 akşamıdır. Hastalığının son evrelerinde, Türk hekimlerinin kendisine uyguladığı tedavilere rağmen durumu kötüleşmiştir ve bu sözleri yakınlarına söylemiştir.