Şimdi Ara

audi sorun nasıl giderilir? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
132
Cevap
1
Favori
10.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aracınız hayırlı olsun. Durumunuz malesef bilgisiz ve yetersiz satış temsilcisinden kaynaklanmış. Bahsettiğiniz durumlar size verilen teklifte bulunmadığı için mahkeme yoluyla halledebileceğiniz bir şey olacağını zannetmiyorum. Bir sonuç çıkacağını sanmıyorum ama Audi Almanya'ya durumunuzu anlatan bir mail atabilirsiniz. Ayrıca yeterli ilgiyi görmediğiniz için bayii ve firmayı sanal ortamda şikayet edebilirsiniz.
  • Hocam Sen bu forumdakilere bakma, bu forumdakiler yok dava açma uğraşırsın başına bela alırsın diyen KORKAK insanlar. Dava masrafıda öyle ahım şahım bir masraf değil posta harç gibi cüzi masraflar. Kimisi uzun sürer diyor. Hayır okadarda uzun sürmez bu dava ceza davası değil hukuk davası bir kaç celsede mahkeme karar verir. Bakınız geçenlerde kadının biri valeye bıraktığı araç çalınınca restorana dava açtı ve 330 milyar aldı. Senin olayındada hile ve desiseyle sattığı malda olmayan özellikleri varmış gibi göstererek sizi yanıltarak malsatması sözkonusu bir nevi dolandırıcılık yapmış. Bence birde satıcıya karşı ihtar yazısı yazın, eğer iadeyi kabul etmezseniz yada istediğim özellikte bana vaad edilen özellikte araçla değişim yapmazsanız yasal mercilerde haklarında dava açacağınızıda belirtin. Telle vs. uğraşmayın. Davanızı açın onlar uğraşsınlar dava sonuçlanana kadarda arabanıza güzelce binin. Arabaya neden bindiniz diye sorarlarsada başka çarem yok, arabaya ihtiyacım olduğu için binmek zorundayım der sonundada kullanılmış arabayıda dehlersiniz

• quote:

Orijinalden alıntı: macemre
    Teklifteki "Elektrikli ayarlanabilir, ısıtmalı led göstergeli yan aynalar" ifadesi "Elektrikli katlanabilir.....aynalar" ifadesini içermiyor. Dolayısıyla da siz zaten bu teklifi kabul ettiğiniz için bence kendinizi maddi manevi hiç yıpratmayın. Bir öneri olarak söyleyebileceğim şey, nasıl olsa araçlara zam gelip duruyor, aracınızı ikinci el olarak aldığınız fiyata veya biraz daha kar ile elden çıkartmanız ve daha araştırmacı bir ruh ile içinize sinecek bir başka araca yönelmeniz. Şen kalınız.

Hocam benim sorunum sadece katlanır ayna ile ilgili değil. Hatta o kısım benim için sorun bile sayılmaz. Benim yaşadığım problem iç dizayn ile ilgilidir.

• quote:

Orijinalden alıntı: vincentvega
    Aracınız hayırlı olsun. Durumunuz malesef bilgisiz ve yetersiz satış temsilcisinden kaynaklanmış. Bahsettiğiniz durumlar size verilen teklifte bulunmadığı için mahkeme yoluyla halledebileceğiniz bir şey olacağını zannetmiyorum. Bir sonuç çıkacağını sanmıyorum ama Audi Almanya'ya durumunuzu anlatan bir mail atabilirsiniz. Ayrıca yeterli ilgiyi görmediğiniz için bayii ve firmayı sanal ortamda şikayet edebilirsiniz.

Almanya audi'ye bugün mail attım (şikayet formu ) ve bütün sanal şikayet sitelerine yazıyorum. Bakalım inşallah bir sonuç çıkar.
  • Doğuş dünyasına hoşgeldiniz,hakkınızı arayın iyi eğlenceler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: CoMMaNDeRCX
    Hocam Sen bu forumdakilere bakma, bu forumdakiler yok dava açma uğraşırsın başına bela alırsın diyen KORKAK insanlar. Dava masrafıda öyle ahım şahım bir masraf değil posta harç gibi cüzi masraflar. Kimisi uzun sürer diyor. Hayır okadarda uzun sürmez bu dava ceza davası değil hukuk davası bir kaç celsede mahkeme karar verir. Bakınız geçenlerde kadının biri valeye bıraktığı araç çalınınca restorana dava açtı ve 330 milyar aldı. Senin olayındada hile ve desiseyle sattığı malda olmayan özellikleri varmış gibi göstererek sizi yanıltarak malsatması sözkonusu bir nevi dolandırıcılık yapmış. Bence birde satıcıya karşı ihtar yazısı yazın, eğer iadeyi kabul etmezseniz yada istediğim özellikte bana vaad edilen özellikte araçla değişim yapmazsanız yasal mercilerde haklarında dava açacağınızıda belirtin. Telle vs. uğraşmayın. Davanızı açın onlar uğraşsınlar dava sonuçlanana kadarda arabanıza güzelce binin. Arabaya neden bindiniz diye sorarlarsada başka çarem yok, arabaya ihtiyacım olduğu için binmek zorundayım der sonundada kullanılmış arabayıda dehlersiniz

Bayiye ihtar yazısını noter onaylı mı yazmak gerekiyor? Yada bunun yolu hakkında biraz bilgi vermeniz mümkün mü?

• Bayiden almaya gittiğinizde istediğiniz özelliklerin olmadığını görünce aracı teslim almasaydınız daha iyi olurdu. Şimdi kullanılmış bir araç oldu. İşler daha zor artık.
  • sayın memetçelik kardeşim konuya burda nokta koymanı istiyorum ne sen nede başkaları üzülsün
    söylediklerime kulak ver bu otomobili üreten firmanın direk türkiye hakındaki araştırması sonucu bu araçlar bu ülke için standart donanımlı araç olarak geliyor ve türkiye mümesilli bu araçları böyle alıp kampanyalı olarak piyasaya satıyor senin gibi özel siparişlerin anacak 2000 adet olduğu zaman değerlendiriyorlar
    şu anda üretici firmanın tüm araçlarında ne navigasyon var nede katlanır ayna benim arabam a6 benimkininde aynalar katlanmıyor ve navigasyonuda yoktur
    ben bunları dert etmiyorum ben sanrofsuz araç istedim ancak 3 ay sonra teslim edildi bence fazla kurcalama sen zararlı çıkabilirsin sonuçta karşı firmada kurumsal bir yer menfatlarını düşünmek zorunda iyi günler dileği ile hoşça kal
  • quote:

Orijinalden alıntı: ___Murat___
    Bayiden almaya gittiğinizde istediğiniz özelliklerin olmadığını görünce aracı teslim almasaydınız daha iyi olurdu. Şimdi kullanılmış bir araç oldu. İşler daha zor artık.

Aracı bayiden abim teslim aldı. Ben gitsem zaten almazdım ama artık almış bulunuyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: asbaskan
    sayın memetçelik kardeşim konuya burda nokta koymanı istiyorum ne sen nede başkaları üzülsün
    söylediklerime kulak ver bu otomobili üreten firmanın direk türkiye hakındaki araştırması sonucu bu araçlar bu ülke için standart donanımlı araç olarak geliyor ve türkiye mümesilli bu araçları böyle alıp kampanyalı olarak piyasaya satıyor senin gibi özel siparişlerin anacak 2000 adet olduğu zaman değerlendiriyorlar
    şu anda üretici firmanın tüm araçlarında ne navigasyon var nede katlanır ayna benim arabam a6 benimkininde aynalar katlanmıyor ve navigasyonuda yoktur
    ben bunları dert etmiyorum ben sanrofsuz araç istedim ancak 3 ay sonra teslim edildi bence fazla kurcalama sen zararlı çıkabilirsin sonuçta karşı firmada kurumsal bir yer menfatlarını düşünmek zorunda iyi günler dileği ile hoşça kal

Zararlı nasıl çıkabilirim anlamadım? Ben aracı özel sipariş almadım. Aracı satış temsilcisi istanbulda elimizde mevcut diyerek tanıttı. Ben sadece sordum ve dinledim. Araçtaki özellikleri ben belirlemedim. Temsilcinin var dediği özellikteki bir aracı satın aldım ama dediğinin dışında bir araç geldi.

• quote:

Orijinalden alıntı: mehmetcelik316

quote:

Hocam Sen bu forumdakilere bakma, bu forumdakiler yok dava açma uğraşırsın başına bela alırsın diyen KORKAK insanlar. Dava masrafıda öyle ahım şahım bir masraf değil posta harç gibi cüzi masraflar. Kimisi uzun sürer diyor. Hayır okadarda uzun sürmez bu dava ceza davası değil hukuk davası bir kaç celsede mahkeme karar verir. Bakınız geçenlerde kadının biri valeye bıraktığı araç çalınınca restorana dava açtı ve 330 milyar aldı. Senin olayındada hile ve desiseyle sattığı malda olmayan özellikleri varmış gibi göstererek sizi yanıltarak malsatması sözkonusu bir nevi dolandırıcılık yapmış. Bence birde satıcıya karşı ihtar yazısı yazın, eğer iadeyi kabul etmezseniz yada istediğim özellikte bana vaad edilen özellikte araçla değişim yapmazsanız yasal mercilerde haklarında dava açacağınızıda belirtin. Telle vs. uğraşmayın. Davanızı açın onlar uğraşsınlar dava sonuçlanana kadarda arabanıza güzelce binin. Arabaya neden bindiniz diye sorarlarsada başka çarem yok, arabaya ihtiyacım olduğu için binmek zorundayım der sonundada kullanılmış arabayıda dehlersiniz

Bayiye ihtar yazısını noter onaylı mı yazmak gerekiyor? Yada bunun yolu hakkında biraz bilgi vermeniz mümkün mü?

Ayıplı mal veya ayıplı hizmet nedir?

Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan veya satıcı tarafından vaadedilen veya standardında tespit edilen nitelik ve/veya niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddî, hukukî veya ekonomik eksiklikler içeren mal veya hizmetler, ayıplı mal veya ayıplı hizmet kabul edilir.

Satın alınan mal ayıplı olduğu takdirde kaç gün içerisinde müracaat etmeliyim?

Satın alınan malın ayıplı olduğunun anlaşılması halinde; tüketici malı teslim aldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde bu malları satıcı firmaya geri vererek değiştirilmesini veya ödediği bedelin iadesini veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirimini ya da ücretsiz olarak tamirini talep edebilir. Tüketici bu taleplerden herhangi birisini tercihte serbesttir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Ayıplı maldan ve/veya ayıplı malın neden olduğu her türlü zarardan dolayı tüketiciye karşı satıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı, müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. satılan malın ayıplı olduğunun bilinmemesi bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz.

Ayıplı malı satan firma isteklerimi yerine getirmiyorsa hangi işlemleri yapmalıyım?

Ayıplı malı satan firmayı önce sözlü olarak uyarın,şikayetin giderilmesini talep edin. bir süre tanıyın. Bu süre içerisinde şikayetiniz giderilmezse noterden ihtarname çekin.

İhtarname çekildikten 7 gün sonra aynı notere gidin, sizde kalan ihtarname suretinin arkasına muhatapların, ihtarnameyi tebellüğ ettiğine ilişkin şerhi düşürtün. Onaylatın.

Satın aldığınız mal veya hizmetin bedeli 300 milyon TL’nin üzerinde ise Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri içinde görev yapan İl Hakem Heyeti’ne,bu miktarın altındaki mal ve hizmet alımlarında,mal veya hizmeti satın aldığınız kaymakamlık bünyesindeki ilçe hakem heyetine dilekçe ile başvurun. Dilekçenize Noter ihtarnamesini ekleyin

Hakem heyetlerinden alacağınız olumlu kararla Tüketici mahkemesine başvurun.

Tüketici hakları ve şikayetlerim konusunda yardım alabileceğim kuruluşlar var mı?

Aşağıda linkleri bulunan resmi daire ve sivil toplum kuruluşlarından bilgi ve yardım alabilirsiniz

http://www.sanayi.gov.tr/hizmet/index.htm

http://www.ttkd.org.tr

http://www.sikayet.com

http://www.tuketicikoruma.org

http://www.tukoder.org.tr

Firma ayıplı malı geri almayı kabul etmiyor ve tamir ederek sorunu çözmek istiyor, bense malı iade etmek ve paramı geri almak istiyorum haklarım nelerdir?

Tüketici, ayıplı malları satıcı firmaya geri vererek değiştirilmesini veya ödediği bedelin iadesini veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirimini ya da ücretsiz olarak tamirini talep edebilir. Tüketici bu taleplerden herhangi birisini tercihte serbesttir

Satın aldığım firma sorumluğun kendilerinde olmadığını ithalatçının sorumlu olduğunu belirterek geri almaktan kaçınabilir mi?

Ayıplı maldan ve/veya ayıplı malın neden olduğu her türlü zarardan dolayı tüketiciye karşı satıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı, müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. satılan malın ayıplı olduğunun bilinmemesi bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz.

Satın aldığım malın fiyatı kasada ödeme yaparken, raftaki etiket fiyatından daha pahalı çıktı hangi fiyat geçerlidir?

Perakende olarak satışa arz edilen mallara konulması zorunlu olan etiketler;malın niteliğine, malın satışa sunulduğu yerin büyüklüğüne,ticari usul ve adetlere göre malın veya aynı nitelikteki mal gruplarının veya raflarının üzerine konulmak, dikilmek, zımbalanmak, yapıştırılmak,bunlara herhangi bir bağ ile tutturulmak veya asılmak suretiyle kullanılır. Etiket,fiyat listesi veya Yönetmelikte yazılı diğer araçlarla tüketicinin bilgisine sunulan fiyat,peşin satış fiyatıdır. Bu nedenle mal üzerinde ya da mal grubunun bulunduğu raf üzerinde bulunan fiyat geçerlidir. Kasada ödeme esnasında bildirilen fiyat geçersizdir.

Satın aldıktan uzun bir süre sonra hatalı olduğu ortaya çıkarsa müracaat süresi geçmiş olur mu?

Satılan malın ayıbı gizli nitelikte ise veya ayıp tüketiciden hile ile gizlenmişse, satıcı 15 gün içerisinde kendisine başvurulmadığını ileri sürerek sorumluluktan kurtulamaz. Satıcı daha uzun bir süre için garanti vermemiş ise, ayıplı malın neden olduğu her türlü zararlardan dolayı açılacak davalar, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile malın tüketiciye teslimi tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımına tabidir. Ancak satıcı, satılan malın ayıbını tüketiciden hile ile gizlemiş ise, 2 yıllık zamanaşımı süresinden yararlanamaz.Ayıplı hizmetler hakkında da yukarıdaki hükümler uygulanır. Ayıplı hizmetin yeniden görülmesi imkansızlaşmışsa veya amaca aykırı sonuçlar doğuracak nitelikte ise, bedel iadesinde tüketicinin ayıplı hizmetten sağladığı fayda kadar indirim yapılır.

Defolu olarak satın aldığım ürünlerle ilgili olarak sorun çıkarsa?

Ayıplı olduğu bilinerek satın alınan mal ve hizmetler hakkında Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un Ayıplı Mal ve Hizmetlerle ilgili 4.Maddesi hükümlerinin ilgili fıkraları uygulanmaz.Satışa sunulacak kullanılmış, tamir edilmiş veya ayıplı mal üzerine veya ambalajına, imalatçı veya satıcı tarafından alıcının kolaylıkla okuyabileceği şekilde "Özürlüdür" ibaresini içeren bir etiket konulması zorunludur. Bu durum, tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde de gösterilir.Yalnızca ayıplı mal satan veya işyerinin bir kat ya da reyon gibi bir bölümünü sürekli olarak ayıplı mal satışına tahsis etmiş olan satıcılara Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un Ayıplı Mal ve Hizmetlerle ilgili 4.Maddesi hükümlerinin ilgili fıkraları uygulanmaz.

Hangi hakem heyetine başvurmam gerekir?

Tüketiciler ile satıcılar arasında çıkan uyuşmazlıkları çözümlemek ve tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürebilecek kararları almak üzere il ve ilçe merkezlerinde hakem heyetleri kurulur.il hakem heyetleri il merkezi sınırları içinde, ilçe hakem heyetleri ise sınırları içinde görevli ve yetkilidir. Başvurular, tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılır. Kapıdan satışlarla ilgili uyuşmazlıklarda tüketicinin bulunduğu yerdeki hakem heyetine başvurulur.

İstanbul'da oturuyorum Ankara'dan aldığım mal ayıplı çıktı hangi hakem heyetine başvuracağım?

Tüketicinin ikametgahı ile satıcının bulunduğu yerin farklı olması halinde tüketici başvurusunu, ilgili hakem heyetine intikal ettirilmek üzere, ikametgahının bulunduğu yer hakem heyetine de yapabilir.

Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde oturuyorum İlçe hakem heyetine başvurabilir miyim?

Büyükşehir statüsünde bulunan illerde kurulan il hakem heyetleri, mal ve hizmet bedeli Bakanlıkça her yıl başında belirlenecek tutarın üzerindeki uyuşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkilidir. Bu bedelin altındaki uyuşmazlıklara; büyükşehir belediyesi sınırları dahilinde kurulu ilçelerdeki hakem heyetlerince ikinci fıkrada belirtilen esaslar uyarınca bakılır.Hakem heyetleri; görev, yetki ve çalışma kapsamı dışında kalan başvuruları doğrudan ilgili kuruluşlara veya hakem heyetlerine intikal ettirir.

Alışverişte dikkat edilmesi gereken konular

1-Satın alacağınız malın etiketini ve kasadaki fiyatını kontrol edin!

Perakende olarak satışa arz edilen mallara konulması zorunlu olan etiketler;malın niteliğine, malın satışa sunulduğu yerin büyüklüğüne,ticari usul ve adetlere göre malın veya aynı nitelikteki mal gruplarının veya raflarının üzerine konulmak, dikilmek, zımbalanmak, yapıştırılmak,bunlara herhangi bir bağ ile tutturulmak veya asılmak suretiyle kullanılır. Etiket,fiyat listesi veya Yönetmelikte yazılı diğer araçlarla tüketicinin bilgisine sunulan fiyat,peşin satış fiyatıdır. Bu nedenle mal üzerinde ya da mal grubunun bulunduğu raf üzerinde bulunan fiyat geçerlidir. Kasada ödeme esnasında bildirilen fiyat geçersizdir.

2-Ayıplı mal ve hizmeti kabul etmeyin!

Satın aldığınız mal ya da hizmet ayıplı olduğutakdirde, ayıplı malları 15 gün içerisinde satıcı firmaya geri vererek değiştirilmesini veya ödediği bedelin iadesini veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirimini ya da ücretsiz olarak tamirini talep edebilirsiniz. Bu taleplerden herhangi birisini tercihte serbestsiniz.

3-Taksitli satışlarda mutlaka sözleşme yapın ve aşağıdaki sözleşme koşullarına dikkat edin!

Taksitli satışlarda satıcı, aşağıdaki bilgileri yazılı olarak bildirmek ve taraflar arasında aktedilen sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermek zorundadır.

a) Mal ve hizmetlerin peşin satış fiyatı,

b) Vadeye göre faiz ile birlikte ödenecek toplam satış fiyatı,

c) Faiz miktarı, faizin hesaplandığı yıllık oran ve gecikme faizi oranı,

d) Ön ödeme tutarı,

e) Ödeme planı,

tüketici, borçlandığı toplam miktarı önceden ödeme hakkına sahiptir. Tüketici aynı zamanda, bir taksit miktarından az olmamak şartıyla bir veya birden fazla taksit ödemesinde bulunabilir. Her iki durumda da satıcı, ödenen miktara göre gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür.Satıcı, taksitlerden birinin veya birkaçının ödenmemesi halinde kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak; ancak satıcının bütün edimlerini ifa etmiş olması durumunda ve tüketicinin ifa edilmemiş bir ediminin üzerinden en az dört hafta geçmiş olması ve satıcının en az bir haftalık bir süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması koşullarıyla kullanılabilir. Taraflarca belirlenen ve tüketiciye yazılı olarak bildirilen mal veya hizmetin toplam satış fiyatı hiçbir şekilde artırılamaz.

4-Kampanyalı satışlarda dikkat edin!

kampanyalara iştirakçi kabul etmek suretiyle ve malın veya hizmetin bilahare teslim edilmesi veya yerine getirilmesi vaadiyle yapılan satışlarda, ilan ve taahhüt edilen mal ve hizmetlerin teslimatının zamanında yapılmaması, fiyat, nitelik ve miktarında anlaşmalara aykırı davranılması durumunda, satıcı, bayi, acenta, temsilci, imalatçı-üretici ve ithalatçı müştereken ve müteselsilen sorumludur.Kampanyalı satış olarak nitelendirilemeyen ancak, malın veya hizmetin bilahare teslim veya yerine getirilmesi koşuluyla yapılan her türlü satışlar da birinci fıkra hükmüne tabidir.Kampanyalı satışlarda satıcı,Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 6 ıncı maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen bilgilere ek olarak, "kampanya bitiş tarihi" ve "malın ya da hizmetin teslim veya yerine getirilme tarih ve şekli" ne ilişkin bilgileri de yazılı olarak vermekle yükümlüdür.

5-Kapıdan alışveriş yapmayın!

Kapıdan alışveriş yapmaktan kaçının, buna rağmen kapıdan alışveriş yaprsanız özellikle tarihsiz ya da eski tarihli sözleşme imzalamayın. 7 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden, satın almaktan cayma hakkına sahipsiniz. Ancak, cayma bildirimini sözlü değil, mutlaka iadeli taahhütlü mektup veya noter aracılığı ile yapmanız gerekir.Satıcı, 10 gün içinde, sizden aldığı parayı, kıymetli evrakı, sizi borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek ve 20 gün içinde de malını geri almak zorundadır. Kapıdan satışlarda satıcı, hazırladığı sözleşme, fatura veya tesellüm makbuzu ile birlikte en az 12 punto siyah koyu harflerle yazılmış "Tüketicinin hiçbir hukukî ve cezaî sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin yedi gün içerisinde malı reddederek alım-satım işleminden cayma hakkının var olduğunu ve cayma ihbarının satıcıya bildirimi tarihinden itibaren on gün içinde de tüketicinin vermiş olduğu bedelin, kıymetli evrakın ve tüketiciyi bu hukukî işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgenin satıcı tarafından iade edileceği" ni bildiren bir belgeyi; sahip olduğu hakların kendisine anlatıldığını, cayma hakkını açıklayan belgenin kendisine teslim edilip satıcının açık adresinin bildirilmiş olduğunu beyan eden ve tüketici tarafından da imzalanmış olan bir tutanak karşılığında tüketiciye vermekle yükümlüdür.Satıcı tüketiciden almış olduğu imzalı belgeyi bir uyuşmazlık halinde mahkemeye ibraz etmekle yükümlüdür. satıcının bu belgeyi ibraz edememesi ya da ibraz etmemesi halinde, satıcının bu belgede belirtilmiş olan borçlarını yerine getirmemiş olduğu kabul edilir.

6-Etiketsiz ürün almayın!

Ticaret konusu olan ve perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının ya da kaplarının üzerine etiket konulması,etiket konulması mümkün olmayan hallerde ise,aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek ve kolaylıkla okunabilecek şekilde uygun yerlere asılması veya konulması zorunludur. Etikette ve listelerde bulunması zorunlu hususlar aşağıda gösterilmiştir.

a) Malın üretim yeri,

b) Malın cinsi,

c) Malın satış fiyatı.

7-Garanti belgesi isteyin!

İthalatçı veya imalatçı firmalar ithal ettikleri veya ürettikleri sanayi malları için garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar. Garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu, tüketicinin malı aldığı satıcı, bayi, acenta ya da temsilciliklere aittir. Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari bir yıldır. Garanti belgeleri, satın alınan mala ilişkin faturanın tarih ve sayısı ile bandrol ve seri numarasını içermek zorundadır.Satıcı; garanti belgesi kapsamındaki malların, garanti süresi içerisinde, gerek malzeme ve işçilik gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanması halinde malı işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamir ile yükümlüdür.Garanti süresi içerisinde sık sık arızalanması sonucu maldan yararlanamamanın süreklilik arzetmesi veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması hallerinde, tüketici, malın ücretsiz olarak yenisi ile değiştirilmesini satıcıdan talep edebilir. Satıcı bu talebi reddedemez.Tüketicinin bu talebine karşı satıcı, bayi, acenta, imalatçı-üretici ve ithalatçı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar, iki ve üçüncü fıkra hükümleri kapsamını dışındadır.

8-Türkçe kullanma kılavuzu isteyin!

Sanayi mallarından ithal edilmiş olanların, bakım, onarım ve kullanılmasına ait tanıtma ve kullanma kılavuzlarının aslına uygun Türkçe tercümeleriyle, yurt içinde üretilenlerin bakım, onarım ve kullanılmasını gösterir Türkçe tanıtım ve kullanım kılavuzlarıyla birlikte satılması zorunludur.

9-Yetkili servisleri tercih edin!

İthalatçı ve imalatçılar sattıkları sanayi malları için o malın Bakanlıkça tespit ve ilan edilen kullanım ömrü süresince, bakım, onarım ve servis hizmetlerini yürütecek istasyonları kurmak ve yeterli teknisyen kadrosu ile yedek parça stoku bulundurmak zorundadırlar.

Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliği

BiRiNCi BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç

Madde 1- Bu Yönetmelik, il ve ilçe merkezlerinde tüketici sorunları hakem heyetlerinin kurulmasına, çalışmasına ilişkin, usul ve esasları düzenler.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik, Kanunun 25 inci maddesinde cezai yaptırıma bağlanmış hususlar dışında, tüketiciler ile satıcılar arasında çıkan uyuşmazlıkları kapsar.

Dayanak

Madde 3- Bu Yönetmelik, 23.2.1995 tarih ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun' un 22 ve 31 inci maddeleri uyarınca düzenlenmiştir.

Tanımlar

Madde 4- Bu Yönetmeliğin uygulanmasında,

a) Bakanlık: Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,

b) Genel Müdürlük: Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğünü,

c) il Müdürlüğü: Sanayi ve Ticaret il Müdürlüğünü,d) Kanun: 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu,

e) Hakem Heyeti: Tüketiciler ile satıcılar arasında çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacı ile il veya ilçe merkezlerinde oluşturulan tüketici sorunları hakem heyetlerini,

f) Başkan: Tüketici sorunları hakem heyeti başkanını,

g) Tüketici: Bir mal veya hizmeti özel amaçlarla satın alarak nihai olarak kullanan veya tüketen gerçek veya tüzel kişiyi,

h) Satıcı: Kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere tüketiciye mal veya hizmet sunan gerçek yada tüzel kişiyi,

I) Tüketici Örgütleri Tüketicinin korunması, amacıyla kurulan dernek, vakıf ve tüketim kooperatiflerini,

i) Mal: Ticaret konusu taşınır eşyayı,

j) Hizmet: Bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan bedeni ve/veya fikri faaliyetleri,

ifade eder.

iKiNCi BÖLÜM

Kuruluş

Hakem Heyetlerinin Kuruluşu ve Görev Alanı

Madde 5- Tüketiciler ile satıcılar arasında çıkan uyuşmazlıkları çözümlemek ve tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürebilecek kararları almak üzere il ve ilçe merkezlerinde hakem heyetleri kurulur.il hakem heyetleri il merkezi sınırları içinde, ilçe hakem heyetleri ise sınırları içinde görevli ve yetkilidir. Başvurular, tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılır. Kapıdan satışlarla ilgili uyuşmazlıklarda tüketicinin bulunduğu yerdeki hakem heyetine başvurulur.Tüketicinin ikametgahı ile satıcının bulunduğu yerin farklı olması halinde tüketici başvurusunu, ilgili hakem heyetine intikal ettirilmek üzere, ikametgahının bulunduğu yer hakem heyetine de yapabilir.Büyükşehir statüsünde bulunan illerde kurulan il hakem heyetleri, mal ve hizmet bedeli Bakanlıkça her yıl başında belirlenecek tutarın üzerindeki uyuşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkilidir. Bu bedelin altındaki uyuşmazlıklara; büyükşehir belediyesi sınırları dahilinde kurulu ilçelerdeki hakem heyetlerince ikinci fıkrada belirtilen esaslar uyarınca bakılır.Hakem heyetleri; görev, yetki ve çalışma kapsamı dışında kalan başvuruları doğrudan ilgili kuruluşlara veya hakem heyetlerine intikal ettirir.

Hakem Heyetlerinin Sayısı

Madde 6- Bakanlıkça, büyükşehir statüsünde bulunan illerde ve ayrıca ihtiyaç halinde diğer il ve ilçelerde il müdürlüklerinin görüşü alınarak birden fazla hakem heyeti kurulabilir.

Hakem Heyetleri Başkan ve Üyeleri

Madde 7- Hakem heyetleri, başkan dahil 5 üyeden oluşur. Heyetin başkanlığı illerde Sanayi ve Ticaret il Müdürü veya görevlendireceği bir memur, ilçelerde kaymakam ya da görevlendireceği bir memur tarafından yürütülür.Diğer üyeler şunlardır:

a) Belediye başkanının görevlendireceği uzman bir personel,

b) Baronun mensupları arasından görevlendireceği bir memur tarafından yürütülür.

c) Tüketici örgütlerinin seçecekleri bir üye,

d) Satıcının tacir olduğu uyuşmazlıklarda ticaret ve sanayi odasının ya da bunların ayrı ayrı örgütlendiği yerlerde ticaret odasının, satıcının esnaf ve sanatkar olduğu uyuşmazlıklarda, illerde esnaf ve sanatkarlar odalarının görevlendireceği bir üye.

Hakem heyetlerinin oluşumunun sağlanamadığı yerlerde noksan üyelikler başkanın, belirlenecek üye sayısını yazılı olarak bildirmesi üzerine, belediye meclislerince re'sen doldurulur. Bu üyelerin isimleri yapılacak ilk toplantıda belirlenerek başkana bildirilir.Hakem heyetinin kuruluşu sırasında tüketici örgütü bulunmayan il veya ilçede tüketici örgütlerinden birinin sonradan kurulması halinde, belediye meclisi tarafından tesbit edilen üyenin görevi sona erer ve yerine tüketici örgütü temsilcisi görev alır. Buna ilişkin işlemler, hakem heyeti başkanınca yürütülür.Başkan dışındaki üyelerin görev süresi iki yıldır. Görev süresi sona erinin üyeliği, yerine görevlendirilen kişi görev başlayıncaya kadar devam eder.illerde sanayi ve ticaret il müdürlükleri, ilçelerde kaymakamlar il veya ilçe hakem heyetleri başkanı olarak görevlendirdikleri memurları değiştirebilirler. Geçici görev, izin, hastalık ve benzeri nedenlerle, il veya ilçe hakem heyeti başkanının hakem heyeti toplantılarına katılamaması durumunda , illerde il müdürü, ilçelerde kaymakam tarafından; il müdürlüğü ve kaymakamlık personeli arasından geçici görevlendirme yapılır.istifa, ölüm altı aydan fazla sürekli hastalık ve diğer nedenlerle görevi sona erenler ile son verilerin yerlerine bu maddenin iki ve üçüncü fıkra hükümlerine göre yeni üye görevlendirilir.Bu suretle boşalan üyelikler için görevlendirilenler, yerine atandığı kişinin kalan süresini tamamlar.

Üyelerde Aranacak Şartlar

Madde 8- Hakem heyetleri üyelerinin aşağıdaki şartları taşımaları zorunludur.

a) T.C. Vatandaşı olmak,

b) 18 yaşından küçük, 70 yaşından büyük olmamak,

c) Ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istimlak kaçakçılığı hariç ve kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak,

d) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,

e) Yetkili sağlık kuruluşundan alınacak rapor ile belirlenen ve görevini devamlı yapmasına engele olabilecek vücut veya akıl hastalığı bulunmamak,

f) illerde en az lise, ilçelerde en az ortaokul veya denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca kabul edilen eğitim kurumlarından birini bitirmiş olmak,

Bu şartları taşımadıkları sonradan anlaşılanların görevlerine başkan tarafından son verilir.

Tüketici Örgütleri Temsilcilerinin Tespiti

Madde 9- Hakem heyetlerinde temsil edilecek tüketici örgütleri; illerde il müdürlükleri ilçelerde kaymakamlıklar tarafından tespit edilir ve durum bu tüketici örgütüne bildirilir.il veya ilçe merkezinde öncelikle tüketici derneği, yoksa tüketici vakfı, vakfın bulunmaması durumunda tüketim kooperatifi hakem heyetine temsilci göndermek üzere belirlenir. Bunların tespitinde sırasıyla;

a) Hakem heyetinin bulunduğu il veya ilçe merkezinde çalışmaların faal olarak yürütülmesi,

b) il veya ilçe merkezinde aynı türden tüketici örgütü varsa, kayıtlı üye veya ortak sayının en fazla olması,

c) Ülke düzeyinde kurulan ve faaliyette bulunan şube sayısı,dikkate alınır.Bu suretle tespit edilen tüketici örgütü yönetim kurulu, temsilcisini belirleyerek illerde il müdürlüğüne ilçelerde kaymakamlıklara bildirir.Her il ve ilçede bulunan illerde, büyükşehir belediyesine ait sınırlar içerisinde yer alan ilçelerden birinde tüketici örgütünün bulunmaması durumunda, kurulacak olan hakem heyetine, büyükşehir belediyesine ait sınırlar içerisinde yer alan diğer ilçelerde faaliyet gösteren tüketici örgütleri arasından yukarıda belirlenen koşullara göre üye seçilir.

Raportör

Madde 10- Başkan tarafından illerde il müdürlüğü personeli arasından, ilçelerde ise devlet memurları arasından en az birisi raportör olarak görevlendirilir.Raportör, hakem heyetinin çalışmalarına ve kararlarına esas olacak rapor ve dosyaları hazırlayacak heyete sunar. Aynı uyuşmazlık konusunda başvuru halinde dosyaları birleştirir. Toplantı ve karar tutanağını yazmak ve gerektiğinde hakem heyeti üyelerine konuyla ilgili bilgi vermek üzere toplantılarda hazır bulunur. Raportörün oy hakkı yoktur.

Büro Personeli

Madde 11- Başvuruların sayısına ve il veya ilçelerdeki nüfus yoğunluğuna göre gerekli görüldüğünde;

a) Dosya, evrak ve arşiv işlerini yürütmek,

b) Toplantı tutanaklarını tutmak, karar defterine kaydetmek,

c) Toplantı gündemini düzenlemek,

d) Başkanın ve hakem heyetinin uygun gördüğü diğer işleri yapmak üzere başkan tarafından büro kurulur ve yeterli sayıda personel görevlendirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çalışma Usul ve Esasları

Başvuru

Madde 12- Uyuşmazlıklarla ilgili başvuru, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte hakem heyetine verilmesiyle yapılır.Tüketici aynı uyuşmazlık konusu ile ilgili olarak birden çok hakem heyetine başvuramaz. Aksi takdirde, diğer taraf lehine derdestlik itirazında bulunma hakkı doğar.Tüketicinin uyuşmazlık konusu ile ilgili olarak aynı hakem heyetine birden fazla başvuru yapması durumunda da ikinci fıkra hükümleri uygulanır.Tüketiciler ile satıcılar arasındaki uyuşmazlıklardan Kanun'un 23 üncü maddesi hükümleri saklıdır.

Karar Süresi

Madde 13- Müracaatlar, başvuru tarih ve sırasına göre en geç bir ay içinde hakem heyetince görüşülür ve karara bağlanır.Başvurular, tarafların ivedi inceleme talebi bulunduğu veya gerekli görüldüğü hallerde hakem heyetlerince öncelikle gündeme alınarak sonuçlandırılır. Tüketicinin yabancı turist olması durumunda da ikinci fıkra hükümleri uygulanır.

Toplantı Zamanı

Madde 14- Toplantılar her ayın ikinci ve dördüncü haftalarının ilk günleri, en az sayıda 2 defa, resmi tatil günlerine rastlandığında tatilden sonraki ilk çalışma gününde olmak üzere yapılır.Gündemde görüşülecek uyuşmazlık konusu bulunduğu takdirde toplantı yapılamaz.

Başkanın Çağrısı ile Toplanma

Madde 15- Başkanın çağrısı üzerine, öncelikle görüşülmesi gereken konularda hakem heyetleri olağanüstü toplanabilir. Toplantı tarihi üyelere 2 gün önce yazılı olarak bildirilir. Bu tür toplantılar ayda birden fazla olamaz.

Toplantı Yeri ve Gündem

Madde 16- Toplantılar, Bakanlık taşra teşkilatının bulunduğu yerlerde il müdürlüğünde, bulunduğu yerlerde ise kaymakamlık binasında yapılır.Toplantı gündemi başkan tarafından 12 ve 13 üncü maddeler uyarınca belirlenir ve toplantı başlamadan önce üyelere dağıtılır.

Toplantı ve Karar Yeter Sayısı

Madde 17- Hakem heyeti, en az üç üye ile toplanır ve oturuma katılanların oy çokluğu ile karar verir.Üyeler çekimser oy kullanamaz. Oyların eşit olması halinde başkanın oy kullandığı taraf çoğunlukta sayılır.

Toplantılara Katılma Mecburiyeti

Madde 18- Hakem heyeti üyeleri toplantılara katılmak zorundadırlar. Geçerli ma-zeretleri sebebiyle oturumlara katılamayacak üyeler, durumlarını toplantıdan önce başkanı bildirirler. Birbirini takip eden toplam 4 toplantıya mazeretsiz olarak veya mazeretli olsa üç aylık sürede yapılan toplantılara hiç katılmayanların üyeliği düşer.

Toplantılara Katılamayacaklar

Madde 19- Hakem heyetleri başkan ve üyeleri; kendisi usul ve füruundan biri ile eşi ve üçüncü dereceye kadar, bu derce dahil, kan ve sıhri hısımları ile ilgili uyuşmazlıkların görüşülmesine ve bu konuda yapılacak oylamaya katılamazlar.

inceleme şekli

Madde 20- inceleme esas olarak raportör tarafından hazırlanan rapor ve ilgili belgelerin yer aldığı dosya üzerinde yapılır. Ayrıca, hakem heyetince gerek görüldüğü hallerde taraflar dinlenir.Çözümü bilirkişi incelenmesini gerektiren uyuşmazlık konularda hakem heyetince bir kişiden fazla olmamak üzere bilirkişi görevlendirilebilir. Aynı konuda birden fazla bilirkişi incelenmesi yaptırılamaz.

Hakem Heyeti Kararlarının Kapsamı

Madde 21- Hakem heyetlerinin kararları yalnız verildikleri uyuşmazlıklara ilişkin olup ancak bunlar için hüküm ifade eder.

Bilgi ve Belge isteme Yetkisi

Madde 22- Hakem heyeti uyuşmazlık konusuna ilişkin her türlü bilgi ve belgesi taraflardan, ilgili kurum ve kuruluşlardan isteyebilir.

Karar Tutanağı

Madde 23- Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar en az 2 nüsha olarak toplantı sırasında tutanakla tesbit edilir. Tutanak başkan ve üyeler tarafından imzalanır. Bu nüshalardan biri, bürodaki dosyasında muhafaza edilir, diğeri ise sayfaları müteselsil sıra numaralı karar defterine yapıştırılarak il müdürlüğü veya kaymakamlık mührü ile köşelerinden mühürlenir.

Kararın Bildirimi

Madde 24- Kararlar, alındığı tarihten itibaren 3 gün içinde taraflara yazılı olarak bildirilir.

Kararın ilanı

Madde 25- Hakem heyetlerince alınan kararların taraf ve sonuçlarını gösterir listeler, illerde il müdürlüklerince, ilçelerde kaymakamlıklarda duyuru panolarında aylık olarak ilan edilir.

Faaliyet Raporu

Madde 26- Hakem heyetleri 4'er aylık dönemler halinde hazırlayacakları faaliyet raporlarını dönem bitiminden itibaren 15 gün içerisinde il müdürlüklerine gönderirler.il müdürlüklerinde toplanan raporlara ilişkin bilgiler, birinci fıkrada belirtilen sürenin bitiminden itibaren 15 gün içinde Genel Müdürlüğe yazılı olarak bildirilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

MALİ HÜKÜMLER

Giderler

Madde 27- Hakem heyetlerinin kuruluş çalışmalarına ilişkin tüm giderler, 4077 sayılı Kanun'un 29 uncu maddesi hükmü uyarınca Bakanlık bütçesine konulan ödenekten karşılanır.

Huzur Hakkı

Madde 28- Hakem heyetleri başkan ve üyelerine aydı ikiden fazla olmamak üzere, toplantı başına huzur hakkı ödenebilir.Huzur hakkı miktarı ve verilme esasları, Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

SON HÜKÜMLER

Yürürlük

Madde 29- Maliye Bakanlığı ile Sayıştay'ın görüşleri alınarak hazırlanan bu Yönetmelik 8.9.1995 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 30- Bu Yönetmelik hükümlerine Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

TÜKETİCİ KONSEYİ YÖNETMELİĞİ

BiRiNCi BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç

Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca oluşturulan Tüketici Konseyi'nin kuruluş, toplantı, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektedir.

Dayanak

Madde 2- Bu yönetmelik, 23.02.1995 tarih ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 21 inci ve 31 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen;Bakanlık: Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,Bakan: Sanayi ve Ticaret Bakanını,Genel Müdürlük: Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğünü,Genel Müdür: Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürünü,Konsey: Tüketici Konseyini,Başkan: Konsey Başkanını,Üye: Tüketici Konseyi Üyesini,Tüketici: Bir mal veya hizmeti özel amaçlarla satın alarak nihai olarak kullanan veya tüketen gerçek veya tüzel kişiyi,Tüketici Örgütleri: Tüketicinin Korunması amacıyla kurulan dernek, vakıf ve tüketim kooperatiflerini, Kanun: 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunuifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kuruluş ve Görevleri

Kuruluş

Madde 4- Konsey Tüketici sorunlarının çözümlenmesine, ihtiyaçlarının karşılanma-sına ve ekonomik çıkarlarının korunmasına ilişkin konuları araştırmak, sorunların çözümü için alınabilecek tedbirlerle Kanun'un uygulanması hakkındaki görüş ve önerileri Bakanlığa ve ilgili kurum veya kuruluşlara iletmek üzere kurulmuştur.

Başkan ve Üyeler

Madde 5- Konsey, Bakanın veya görevlendireceği Müsteşar veya Müsteşar Yardımcısının başkanlığında;

1- Adalet Bakanlığı'ndan bir temsilci

2- içişleri Bakanlığı'ndan bir temsilci

3- Maliye Bakanlığı'ndan bir temsilci

4- Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bir temsilci

5- Sağlık Bakanlığı'ndan bir temsilci

6- Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir temsilci

7- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan bir temsilci

8- Turizm Bakanlığı'ndan bir temsilci

9- Çevre Bakanlığı'ndan bir temsilci

10- Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'ndan bir temsilci,

11- Hazine Müsteşarlığı'ndan bir temsilci

12- Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan bir temsilci

13- Devlet istatistik Enstitüsü Başkanlığı'ndan bir temsilci,

14- Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı'ndan bir temsilci

15- Milli Prodüktivite Merkezinden bir temsilci,

16- Diyanet işleri Bakanlığı'ndan bir temsilci

17- Türk Belediyecilik Derneği'nden iki temsilci,

18- işçi Sendikaları Konfederasyonlarından üçer temsilci,

19- Türkiye Milli Kooperatifler Birliği'nden bir temsilci,

20- Yüksek Öğretim Kurulundan üç temsilci,

21- Türk Barolar Birliği'nden üç temsilci,

22- Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nden bir temsilci,

23- Türk Eczacıları Birliği'nden bir temsilci,

24- Türk Tabipleri Birliği'nden bir temsilci,

25- Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyon'ndan üç temsilci,

26- Türkiye Odalar ve Barolar Birliği'nden üç temsilci,

27- Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden bir temsilci,

28- Milli Kalite Konseyi'nden bir temsilci,

29- Ahilik Araştırma ve Kültür Vakfından bir temsilci,

30- Tüketici Derneklerinden on beş temsilci,

31- Tüketici Vakıflarından üç temsilci,

32- Tüketim Kooperatifleri Merkez Birliği'nden beş temsilci,

33- Tüketici derneği üst kuruluşlarından üç temsilci,olmak üzere Başkan dahil yetmişüç kişiden oluşur.

Konsey'e kayıtlı en fazla üyeye sahip ilk üç sıradaki tüketici dernekleri üst kuruluşları ile tüketici vakıfları birer temsilci ile katılır.Tüketici derneklerinden, kayıtlı üye sayısı en fazla ilk yedi dernek birer, illerdeki şube sayısı en fazla olan ilk beş dernek birer ve şube sayısı en fazla olan ilk üç dernek birer temsilci olmak üzere toplam on beş kişi konseye katılır.Yönetmeliğin (1) ile (16) ncı bentlerinde sayılan Bakanlık, kurum veya kuruluşları temsilen görevlendirilenlerin üst düzey görevliler arasından belirlenmesi zorunludur.Yüksek Öğrenim Kurulu temsilcileri hukuk, iktisat ve ev ekonomisi konularında görev yapan öğretim üyeleri arasından belirlenir.

Konseyin Görevleri

Madde 6- Konsey'in görevleri şunlardır:

a) Tüketici ihtiyaçlarının ve çıkarlarının korunmasına ilişkin tedbirler Konusunda araştırma ve çalışmalarda bulunmak,

b) Tüketici sorunlarının tüketici lehine çözümlenmesi amacıyla alınacak tedbirler ile kanunun uygulanmasına ilişkin önerileri karara bağlamak ve ilgili mercilere aktarmak,

c) Tüketicinin korunması ile ilgili kanun teklifleri, yönetmelik ve tebliğler hakkında görüş oluşturmak ve önerilerde bulunmak,

d) Tüketicinin korunması alanındaki gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek,

e) Tüketicinin eğitilmesi ve aydınlatılması için kitap, mecmua ve broşür çıkarılmasına ve tüketicinin bilinçlendirilmesi için radyo ve televizyonlarda programlar düzenlenmesine ilişkin, usul ve esaslar hakkında önerilerde bulunmak,

f) Konseye katılan tüketici örgütleri temsilcileri arasından Reklam Kurulu'na gönderilecek üyeyi seçmek,

g) Kuruluş amaçları doğrultusunda diğer görevleri yapmak,

Başkanın Görevleri

Madde 7- Başkanın görevleri:

a) Konsey'e ve divana başkanlık yapmak,

b) Konsey'in toplanma, tarih, yer ve gündemini tespit etmek,

c) Başkanlığa gönderilen rapor, tebliğ ve önerileri değerlendirerek uygun görülenleri görüşülmek üzere konsey gündemine almak,

d) Konsey çalışmalarının gündeme uygun olarak verimli ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak,

e) Konsey'in faaliyetleri ile ilgili toplantı ve görüşmelerde Konsey'i temsil etmektir.

Sekreterya

Madde 8- Konsey'in sekreterya hizmetleri Genel Müdürün görevlendireceği yeterli sayıdaki personeli tarafından yürütülür.

Sekreteryanın Görevleri

Madde 9- Sekreteryanın görevleri:

a) Konseyin çalışmalarına esas olacak ön hazırlıkları yapmak,

b) Konsey'in raportörlük, dosyalama, evrak giriş çıkış işlemlerini ve arşiv faaliyetlerini yürütmek,

c) Konsey'in toplanma tarihi ile yer ve gündemin Konsey üyelerine bildirmek,

d) Konsey tutanaklarını düzenlemek, dosyalamak ve alınan kararları ilgili kurum ve kuruluşlara göndermek,

e) ilgili kurum ve kuruluşlarla haberleşmeyi sağlamak,

f) Başkanın veya konseyin uygun göreceği diğer işleri yapmaktır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çalışma Usul ve Esasları

Çalışma Şekli

Madde 10- Konsey, Başkanın çağrısı üzerine yılda en az bir kez olağan olarak Ankara'da toplanır. Başkanın gerekli görmesi veya üyelerin en az dörtte birinin başkana yapacağı gerekçeli ve yazılı başvuru üzerine de olağanüstü toplanır. Bu tür toplantılar, başvuru tarihinden itibaren en geç iki ay içinde yapılır. Başkanın uygun görmesi durumunda toplantılar Ankara dışında da yapılabilir.Olağan ve olağanüstü toplantıya davet, toplantı gününden en az bir ay önce üyelere yazılı olarak gündem ile birlikte gönderilir.

Toplantı Nisabı

Madde 11- Konsey, üyelerin yarısından bir fazlasının katılımıyla toplanır. ilk toplantıda nisab sağlanmazsa, toplantı iki ay sonra yapılır ve nisab aranmaz.

Oylama

Madde 12- Konsey, gündemindeki konuları görüşerek karara bağlar. Kararlar, oylama anında hazır bulunanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşit çıkması halinde başkanın oy kullandığı taraf çoğunlukta sayılır.Kararların alınmasında açık oylama yapılır. Oylama sonucu alınan kararlar divan başkanlığınca toplantı tutanağına geçirilir.

Gündem

Madde 13- Konsey gündemi Başkan tarafından tespit edilir. Konsey'in toplanma tarihinden en az on beş gün önce, konsey'de temsil edilen kuruluşlardan en az on tanesinin onbeş temsilcisi tarafından Başkanlığa yapılan yazılı ve gerekçeli başvuru üzerine gündeme madde eklenir.Gündemde;

a) Toplantı divanının oluşması için bir Başkan Yardımcısı ile toplantı tutanaklarını düzenleyecek iki katip üyenin seçilmesi,

b) Toplantı tutanaklarının yazılması ve imzalanması yetkisinin divana verilmesi,

c) Konsey gündemiyle ilgili rapor, tebliğ ve diğer belgelerin okunması, tartışılması ve kararların alınması,d) Konsey'e katılan tüketici örgütleri temsilcileri arasından Reklam Kurulu'na gönderilecek üyenin seçimi,

e) Tüketicinin korunması ile ilgili diğer hususlar, yer alır.

Divanın Kuruluşu ve Görevleri

Madde 14- Divan; Başkan ile Konsey'e katılan temsilciler arasından Konsey tarafından seçilen bir başkan yardımcısı ve iki katip üyeden oluşur.Divan; Konsey'i gündeme uygun olarak yönetmek, oy ayırımı ve sayımı yapmak, görüş ve öneriler ile alınan kararları açıklamak, bunların tutanağa kaydedilmesini sağlamak, talepte bulunanlara konuşma imkanı tanımakla görevlidir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Diğer Hükümler

Ödenek

Madde 15- Konsey'in toplantı ve çalışmalarına ilişkin tüm giderler ile sair harcamalar Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.

Yürürlük

Madde 16- Maliye Bakanlığı ile Sayıştay'ın görüşleri alınarak hazırlanan bu Yönetmelik 8.9.1995 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 17- Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yürütür.

TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN

Kanun Numarası: 4077 kabul tarihi: 23.02.1995

(Resmi Gazete Yayım Tarihi: 08.03.1995 Sayısı: 22221)

BiRiNCi KISIM

Amaç, Kapsam, Tanımlar

Amaç

Madde 1- Bu Kanunun amacı, ekonominin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tanzim edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konudaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Kanun, 1 inci maddede belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarında tüketicinin taraflardan birini oluşturduğu her türlü hukukî işlemi kapsar.

Tanımlar

Madde 3- Bu Kanunun uygulanmasında;

a) Bakanlık : Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,

b) Bakan : Sanayi ve Ticaret Bakanını,

c) Mal : Ticaret konusu taşınır eşyayı,

d) Hizmet : Bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan bedenî ve/veya fikrî faaliyetleri,

e) Standart : Türk Standardını,

f) Tüketici : Bir mal veya hizmeti özel amaçlarla satın alarak nihaî olarak kullanan veya tüketen gerçek veya tüzel kişiyi,

g) Satıcı : Kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere tüketiciye mal ve hizmet sunan gerçek ve tüzel kişileri,

h) imalatçı-Üretici : Kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere tüketiciye sunulmuş olan mal ve hizmetleri ya da bu mal veya hizmetlerin hammaddelerini yahut ara mallarını üretenleri,

i) Tüketici Örgütleri : Tüketicinin korunması amacıyla kurulan dernek, vakıf ve tüketim kooperatiflerini,

ifade eder.

İKİNCİ KISIM

Tüketicinin Korunması ve Aydınlatılması

Ayıplı Mal ve Hizmetler

Madde 4- Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan veya satıcı tarafından vaadedilen veya standardında tespit edilen nitelik ve/veya niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddî, hukukî veya ekonomik eksiklikler içeren mal veya hizmetler, ayıplı mal veya ayıplı hizmet kabul edilir.Satın alınan malın ayıplı olduğunun anlaşılması halinde; tüketici malı teslim aldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde bu malları satıcı firmaya geri vererek değiştirilmesini veya ödediği bedelin iadesini veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirimini ya da ücretsiz olarak tamirini talep edebilir. Tüketici bu taleplerden herhangi birisini tercihte serbesttir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Ayıplı maldan ve/veya ayıplı malın neden olduğu her türlü zarardan dolayı tüketiciye karşı satıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı, müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. satılan malın ayıplı olduğunun bilinmemesi bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz.Satılan malın ayıbı gizli nitelikte ise veya ayıp tüketiciden hile ile gizlenmişse, satıcı 15 gün içerisinde kendisine başvurulmadığını ileri sürerek sorumluluktan kurtulamaz.Satıcı daha uzun bir süre için garanti vermemiş ise, ayıplı malın neden olduğu her türlü zararlardan dolayı açılacak davalar, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile malın tüketiciye teslimi tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımına tabidir. Ancak satıcı, satılan malın ayıbını tüketiciden hile ile gizlemiş ise, 2 yıllık zamanaşımı süresinden yararlanamaz.Ayıplı hizmetler hakkında da yukarıdaki hükümler uygulanır. Ayıplı hizmetin yeniden görülmesi imkansızlaşmışsa veya amaca aykırı sonuçlar doğuracak nitelikte ise, bedel iadesinde tüketicinin ayıplı hizmetten sağladığı fayda kadar indirim yapılır.Ayıplı olduğu bilinerek satın alınan mal ve hizmetler hakkında yukarıdaki hükümler uygulanmaz.Satışa sunulacak kullanılmış, tamir edilmiş veya ayıplı mal üzerine veya ambalajına, imalatçı veya satıcı tarafından alıcının kolaylıkla okuyabileceği şekilde "Özürlüdür" ibaresini içeren bir etiket konulması zorunludur. Bu durum, tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde de gösterilir.Yalnızca ayıplı mal satan veya işyerinin bir kat ya da reyon gibi bir bölümünü sürekli olarak ayıplı mal satışına tahsis etmiş olan satıcılara yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.Satıştan KaçınmaMadde 5- Üzerinde "numunedir" veya "satılık değildir" ibaresi bulunmayan bir malın; ticari bir kuruluşun vitrininde, rafında veya açıkça görülebilir herhangi bir yerinde teşhir edilmesi, onun stokta bulunduğu anlamına gelir. satıcı teşhir ettiği malların satışından kaçınamaz. Satılmadığı halde satılmış gibi gösteremez.Hizmetlerin satışından da haklı bir sebep olmaksızın kaçınılamaz.Satıcı bir mal veya hizmetin satışını, o mal veya hizmetin kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat veya süresi kadar satın alınması ya da başka bir malın veya hizmetin satın alınması koşuluna bağlı kılamaz.Malın ya da hizmetin belli miktar, sayı, ebat ya da süre koşuluyla satılması, teamül, ticarî örf veya adetten ise, üçüncü fıkra hükmü uygulanmaz.

Taksitli Satışlar

Madde 6- Taksitli satışlarda; tüketici, borçlandığı toplam miktarı önceden ödeme hakkına sahiptir. Tüketici aynı zamanda, bir taksit miktarından az olmamak şartıyla bir veya birden fazla taksit ödemesinde bulunabilir. Her iki durumda da satıcı, ödenen miktara göre gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür.Satıcı, taksitlerden birinin veya birkaçının ödenmemesi halinde kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak; ancak satıcının bütün edimlerini ifa etmiş olması durumunda ve tüketicinin ifa edilmemiş bir ediminin üzerinden en az dört hafta geçmiş olması ve satıcının en az bir haftalık bir süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması koşullarıyla kullanılabilir. Taraflarca belirlenen ve tüketiciye yazılı olarak bildirilen mal veya hizmetin toplam satış fiyatı hiçbir şekilde artırılamaz.Taksitli satışlarda satıcı, aşağıdaki bilgileri yazılı olarak bildirmek ve taraflar arasında aktedilen sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermek zorundadır.

a) Mal ve hizmetlerin peşin satış fiyatı,

b) Vadeye göre faiz ile birlikte ödenecek toplam satış fiyatı,

c) Faiz miktarı, faizin hesaplandığı yıllık oran ve gecikme faizi oranı,

d) Ön ödeme tutarı,

e) Ödeme planı,

Kampanyalı Satışlar

Madde 7- Gazete, radyo, televizyon ilanı vesair yollarla halka duyurularak düzenlenen kampanyalara iştirakçi kabul etmek suretiyle ve malın veya hizmetin bilahare teslim edilmesi veya yerine getirilmesi vaadiyle yapılan satışlarda, ilan ve taahhüt edilen mal ve hizmetlerin teslimatının zamanında yapılmaması, fiyat, nitelik ve miktarında anlaşmalara aykırı davranılması durumunda, satıcı, bayi, acenta, temsilci, imalatçı-üretici ve ithalatçı müştereken ve müteselsilen sorumludur.Kampanyalı satış olarak nitelendirilemeyen ancak, malın veya hizmetin bilahare teslim veya yerine getirilmesi koşuluyla yapılan her türlü satışlar da birinci fıkra hükmüne tabidir.Kampanyalı satışlarda satıcı, 6 ıncı maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen bilgilere ek olarak, "kampanya bitiş tarihi" ve "malın ya da hizmetin teslim veya yerine getirilme tarih ve şekli" ne ilişkin bilgileri de yazılı olarak vermekle yükümlüdür.Taksitle yapılan kampanyalı satışlarda, 6 ıncı maddenin birinci ve ikinci fıkra hükümleri de uygulanır.

Kapıdan Satışlar

Madde 8- Kapıdan satışlar; işyeri, fuar, panayır gibi satış mekanları dışında, önceden mutabakat olmaksızın yapılan değeri 1.000.000 Türk Lirasını aşan, tecrübe ve muayene koşullu satışlardır.Bu tür satışlarda; tüketici, yedi günlük tecrübe ve muayene süresi sonuna kadar malı, kabul veya hiçbir gerekçe göstermeden, reddetmekte serbesttir. Satıcı almış olduğu bedeli, kıymetli evrakı ve tüketiciyi bu hukukî işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgeyi, cayma bildirisinin kendisine iadeli taahhütlü mektup ya da noter aracılığı ile ulaşması veya bizzat teslim edilmesi tarihinden itibaren 10 gün içerisinde tüketiciye iade etmekle ve 20 gün içerisinde de malı geri almakla yükümlüdür.Tüketici, malı kendisine teslim anındaki durumu ile geri vermekle ve kullanım söz konusu ise, kullanma dolayısıyla malın ticarî değerindeki kaybı tazminle yükümlüdür. Malın tüketicinin zilyedinde bulunması, başlıbaşına bir değer azalmasını ifade etmez.Mal veya hizmetin iadesi imkânsızlaşmış veya iade amaca aykırı hale gelmişse tüketici, bu mal veya hizmetten sağladığı fayda kadar bir bedeli satıcıya ödemekle yükümlüdür.Satıcının mal veya hizmeti işyeri dışında satışa sunması, teamül, ticarî örf veya adetten ise, bu madde uygulanmaz.Taksitle yapılan kapıdan satışlarda, ayrıca 6 ncı madde hükümleri de uygulanır.Birinci fıkrada belirtilen 1.000.000 liralık değer, her yılın Ekim ayı sonunda Devlet istatistik Enstitüsü'nün Toptan Eşya Fiyatları Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artışı oranında artar. Bu durum, Bakanlıkça her yıl Aralık ayı içinde Resmi Gazetede ilan edilir.

Kapıdan Satışlarda Satıcının Yükümlülüğü

Madde 9- Kapıdan satışlarda satıcı, hazırladığı sözleşme, fatura veya tesellüm makbuzu ile birlikte en az 12 punto siyah koyu harflerle yazılmış "Tüketicinin hiçbir hukukî ve cezaî sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin yedi gün içerisinde malı reddederek alım-satım işleminden cayma hakkının var olduğunu ve cayma ihbarının satıcıya bildirimi tarihinden itibaren on gün içinde de tüketicinin vermiş olduğu bedelin, kıymetli evrakın ve tüketiciyi bu hukukî işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgenin satıcı tarafından iade edileceği" ni bildiren bir belgeyi; sahip olduğu hakların kendisine anlatıldığını, cayma hakkını açıklayan belgenin kendisine teslim edilip satıcının açık adresinin bildirilmiş olduğunu beyan eden ve tüketici tarafından da imzalanmış olan bir tutanak karşılığında tüketiciye vermekle yükümlüdür.Satıcı tüketiciden almış olduğu imzalı belgeyi bir uyuşmazlık halinde mahkemeye ibraz etmekle yükümlüdür. satıcının bu belgeyi ibraz edememesi ya da ibraz etmemesi halinde, satıcının bu belgede belirtilmiş olan borçlarını yerine getirmemiş olduğu kabul edilir.

Tüketici Kredisi

Madde 10- Sözleşmede;

a) Faizin hesaplandığı yıllık oran,

b) Ödeme tarihleri, anapara, faiz, fon ve diğer masrafların ayrı ayrı belirtildiği ödeme planı,

c) Tüketici kredisi tutarı,

d) Faiz ve diğer unsurlarla birlikte toplam borç tutarı,

e) istenecek teminatlar,

f) Gecikme faiz oranı,

g) Borçlunun temerrüde düşmesinin hukukî sonuçları,

h) Kredinin vadesinden önce kapatılmasına ilişkin şartlar,Aranır.

Tüketici, banka veya finans kurumlarına borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir. Her iki durumda da banka veya finans kurumları, ödenen miktara göre gerekli faiz, komisyon indirimini yapmakla yükümlüdürler.Banka veya finans kurumlarının, tüketici kredisini, belirli bir mal veya hizmetin satın alınması ya da belirli bir satıcı ile yapılacak hukukî işlem koşulu ile vermeleri durumunda bunlar, satılan malın ayıbından ötürü tüketiciye karşı satıcı ile müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar.

Süreli Yayınlar

Madde 11- Süreli yayınlara abone olan tüketiciler, abonelik sözleşmesinde yer alan fiyat ve niteliğe ilişkin koşullara aykırı davranılması hallerinde, abone işlemlerini yapan sorumlu kişiye ya da yayın kurumuna isteklerini yazılı olarak bildirmek kaydıyla aboneliklerine tek taraflı son verebilirler. yayıncı, abone ücretinin geri kalan kısmını hiçbir kesinti yapmaksızın 15 gün içinde iade etmekle yükümlüdür.Tüketicinin aboneliğe son verme isteği; yazılı bildirimin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren günlük yayınlarda 15 gün, haftalık yayınlarda 1 ay, aylık yayınlarda 3 ay sonra yürürlüğe girer. daha uzun süreli yayınlarda ise, bildirimden sonraki ilk yayını müteakiben yürürlüğe konulur.

Etiket

Madde 12- Ticaret konusu olan ve perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir, okunabilir şekilde o malın menşei, cinsi ve fiyatı hakkında bilgileri içeren etiket konulması, etiket konulması mümkün olmayan hallerde ayni bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur.Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de birinci fıkraya göre düzenlenerek asılır.Bakanlık, etiket ve tarife listelerinin şeklini, içeriğini, usul ve esaslarını bir yönetmelikle düzenler.Belediyeler, bu madde hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidirler.

Garanti Belgesi

Madde 13- ithalatçı veya imalatçı firmalar ithal ettikleri veya ürettikleri sanayi malları için garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar. Garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu, tüketicinin malı aldığı satıcı, bayi, acenta ya da temsilciliklere aittir. Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari bir yıldır. Garanti belgeleri, satın alınan mala ilişkin faturanın tarih ve sayısı ile bandrol ve seri numarasını içermek zorundadır.Satıcı; garanti belgesi kapsamındaki malların, garanti süresi içerisinde, gerek malzeme ve işçilik gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanması halinde malı işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamir ile yükümlüdür.Garanti süresi içerisinde sık sık arızalanması sonucu maldan yararlanamamanın süreklilik arzetmesi veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması hallerinde, tüketici, malın ücretsiz olarak yenisi ile değiştirilmesini satıcıdan talep edebilir. Satıcı bu talebi reddedemez.Tüketicinin bu talebine karşı satıcı, bayi, acenta, imalatçı-üretici ve ithalatçı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar, iki ve üçüncü fıkra hükümleri kapsamını dışındadır.Bakanlık, hangi sanayi mallarının garanti belgesi ile satılmak zorunda bulunduğunu ve bu malların arızalarının tamiri için gereken azami süreleri Türk Standartları Enstitüsü ile birlikte müştereken tespit ve ilanla görevlidir.

Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu

Madde 14- Sanayi mallarından ithal edilmiş olanların, bakım, onarım ve kullanılmasına ait tanıtma ve kullanma kılavuzlarının aslına uygun Türkçe tercümeleriyle, yurt içinde üretilenlerin bakım, onarım ve kullanılmasını gösterir Türkçe tanıtım ve kullanım kılavuzlarıyla birlikte satılması zorunludur.Bakanlık, sanayi mallarından hangilerinin tanıtma ve kullanma kılavuzu ile satılmak zorunda bulunduğunu Türk Standartları Enstitüsü ile birlikte tespit ve ilanla görevlidir.

Servis Hizmetleri

Madde 15- ithalatçı ve imalatçılar sattıkları sanayi malları için o malın Bakanlıkça tespit ve ilan edilen kullanım ömrü süresince, bakım, onarım ve servis hizmetlerini yürütecek istasyonları kurmak ve yeterli teknisyen kadrosu ile yedek parça stoku bulundurmak zorundadırlar.Bakanlık, hangi mallar için servis istasyonları kurulmasının zorunlu olduğu ile servis istasyonlarının kuruluş ve işleyişine dair usul ve esasları Türk Standartları Enstitüsü ile müştereken tespit ve ilanla görevlidir.

Ticari Reklamlar ve ilanlar

Madde 16- Ticarî reklam ve ilanların yasalara ve genel ahlâka uygun, dürüst ve doğru olmaları esastır.Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici reklam ve ilanlar yapılamaz.

Reklam Kurulu

Madde 17- Ticarî reklam ve ilanlarda uyulması gereken ilkeleri belirlemek, bu ilkeler çerçevesinde ticarî reklam ve ilanları incelemek ve inceleme sonucuna göre 16 ıncı madde hükümlerine aykırı hareket edenleri cezalandırmak, sözkonusu reklam ve ilanları durdurmak ve/veya aynı yöntemle düzeltmek hususlarında Bakanlığa öneride bulunmakla görevli bir "Reklam Kurulu" kurulmuştur.Reklam Kurulu, ticarî reklam ve ilanlarda uyulması gereken ilkeleri belirlemede; ülke koşullarının yanısıra, reklamcılık alanında evrensel kabul görmüş tanım ve kuralları da dikkate alır.Bakanlığı, Bakanın görevlendireceği ilgili Genel Müdür tarafından yürütülen Reklam Kurulu;

a) Bakanlıkça, yükseköğrenim görmüş ve iktisat, maliye, hukuk ve işletmecilik dallarından birinde veya birkaçında en az 10 yıllık tecrübesi bulunan kişiler arasından görevlendirilecek bir üye,

b) Adalet Bakanlığı'nca, bu Bakanlıkta idarî görevlerde çalışan hâkimler arasından görevlendirilecek bir üye,

c) Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu'nca görevlendirilecek bir üye,

d) Yükseköğretim Kurulunun reklamcılık alanında uzman üniversite öğretim elemanları arasından seçeceği bir üye,

e) Türk Tabibleri Birliği Merkez Konseyi'nin görevlendireceği bir üye,

f) Türkiye Barolar Birliğinin görevlendireceği bir üye,

g) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin görevlendireceği bir üye,

h) Ankara, istanbul ve izmir Gazeteciler Cemiyetlerinin kendi aralarından seçeceği bir üye,

i) Reklamcılar derneklerinin veya varsa üst kuruluşlarının seçeceği bir üye,

j) Tüketici Konseyinin Konseye katılan tüketici örgütü temsilcileri arasından seçeceği bir üye,

k) Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin görevlendireceği bir üye,

l) Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonunun görevlendireceği bir üye,

m) Türk Standartları Enstitüsü'nden bir üye,

n) Diyanet işleri Başkanlığından bir üye,

o) Mühendis Odaları Birliğinden bir üye,

p) işçi Konfederasyonlarından iki üye,

Olmak üzere onyedi üyeden oluşur.

Kurul üyelerinin görev süreleri üç yıldır. Süresi bitenler yeniden görevlendirilebilir veya seçilebilir. Üyelikler herhangi bir sebeple boşaldığı takdirde boşalan yerlere üçüncü fıkra esasları dahilinde bir ay içerisinde görevlendirilme veya seçim yapılır.Kurul en az ayda bir defa veya ihtiyaç duyulduğu her zaman Başkanın çağrısı üzerine toplanır.Kurul, Başkan dahil en az dokuz üyenin hazır bulunması ile toplanır ve toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar verir.Kurul, gerekli görülen hallerde sürekli ve geçici olarak görev yapmak üzere özel ihtisas komisyonları kurabilir. Kurulun bu komisyonlarda görev yapmasını uygun göreceği kamu personeli, ilgili kamu kuruluşlarınca görevlendirilir.Kurul üyeleri ile özel ihtisas komisyonu üyelerinden kamu görevlisi olanlara verilecek huzur hakkı ile kamu görevlisi olmayan kurul üyelerine ödenecek huzur ücreti Bakanlıkça belirlenir.Kurulun sekreterya hizmetleri Bakanlık tarafından yerine getirilir.Reklam kurulunun görevleri, kuruluş, çalışma usul ve esasları ile sekreterya hizmetlerinin ne suretle yerine getirileceği Bakanlık tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.

Zararlı ve Tehlikeli Mal ve Hizmetler

Madde 18- Tüketicinin kullanımına sunulan mal ve hizmetlerin kişi ve çevre sağlığına zararlı veya tehlikeli olabilmesi durumunda, bu malların emniyetle kullanılabilmesi için üzerine veya ekli kullanım kılavuzlarına, bu durumla ilgili açıklayıcı bilgi ve uyarılar, açıkça görülecek ve okunacak şekilde konulur veya yazılır. Bakanlık, hangi mal veya hizmetlerin açıklayıcı bilgi ve uyarıları taşıması gerektiğini ve bu bilgi ve uyarıların şeklini ve yerini Türk Standartları Enstitüsü ile birlikte tespit ve ilanla görevlidir.

Kalite Denetimi

Madde 19- Bakanlık, tüketicinin can ve mal güvenliği ile fizik ve çevre sağlığına ve bu konularda bilgilendirilmesine ilişkin, standardına göre veya standardı yoksa standarda esas teşkil etmek üzere belirlenecek özelliklere göre yapılacak kalite denetimi ile mal, hizmet ve tesislerin belgelendirilmesi hakkındaki usul ve esasları, Türk Standartları Enstitüsünün görüşünü alarak tespit ve ilanla görevlidir.Ancak 2643 sayılı Turizm Teşvik Kanunu uyarınca Turizm Bakanlığından belgeli ve belgelendirilecek tesisler bu uygulamadan muaftır.Tüketicinin EğitilmesiMadde 20- Tüketicinin eğitilmesi konusunda her derecedeki okulların ders programlarına Millî Eğitim Bakanlığınca gerekli ilaveler yapılır.Tüketicinin eğitilmesi ve aydınlatılması için kitap, mecmua ve broşür çıkarılmasına ve tüketicinin bilinçlendirilmesi için radyo ve televizyonlarda programlar düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar, Tüketici Konseyinin önerisi ile Bakanlıkça tespit ve ilan olunur.

ÜÇÜNCÜ KISIM

Tüketici Kuruluşları

Tüketici Konseyi

Madde 21- Tüketicinin sorunlarının, ihtiyaçlarının ve çıkarlarının korunmasına ilişkin gerekli tedbirleri araştırmak, sorunların tüketici lehine çözülmesi için alınacak tedbirlerle, bu Kanunun uygulanmasına yönelik tedbirlere dair görüşleri ilgili mercilere iletmek amacıyla, Bakanlığın kordinatörlüğünde bir "Tüketici Konseyi" kurulur.Tüketici Konseyi, Bakanın veya görevlendireceği bir bakanlık görevlisinin başkanlığında, Adalet, içişleri, Maliye, Milli Eğitim, Sağlık, Ulaştırma, Tarım ve Köyişleri, Turizm ve Çevre bakanlıkları ile Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet istatistik Enstitüsü Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı, Millî Prodüktivite Merkezi, Diyanet işleri Başkanlığı, Türk Belediyecilik Derneği, işçi Sendikaları Konfederasyonları, Türkiye Millî Kooperatifler Birliği, Yüksek Öğretim Kurulu, Türkiye Barolar Birliği, Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türk Tabibler Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Millî Kalite Konseyi, Ahilik Araştırma ve Kültür Vakfı ve Tüketici Örgütleri temsilcilerinden oluşur.Tüketici Konseyini oluşturan kurum ve kuruluşların temsilcilerinin sayı ve nitelikleri ile Tüketici Konseyine katılabilmek için tüketici örgütlerinin sahip olmaları gereken asgarî üye sayısı ve bu örgütlerin Tüketici Konseyine gönderecekleri temsilci sayısı Bakanlıkça belirlenir. Ancak, kamu kurum ve kuruluşlarından gelen temsilcilerin sayısı, hiçbir şekilde Tüketici Konseyinin toplam üye sayısının % 50'sinden fazla olamaz. Tüketici Konseyi yılda en az bir kez toplanır.Tüketici Konseyinin çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti

Madde 22- Bakanlık, il ve ilçe merkezlerinde, tüketiciler ile satıcılar arasında çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla belediyelerle koordineli olarak, en az bir "tüketici sorunları hakem heyeti" oluşturmakla görevlidir.Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret il Müdürü veya görevlendireceği bir memur tarafından yürütülen tüketici sorunları hakem heyeti; belediye başkanının konunun uzmanı belediye personeli arasından görevlendireceği bir üye, baronun mensupları arasından görevlendireceği bir üye, ticaret ve sanayi odası ile esnaf ve sanatkâr odalarının görevlendireceği bir üye ve tüketici örgütlerinin seçecekleri bir üye olmak üzere başkan dahil 5 üyeden oluşur. Ticaret ve sanayi odası ya da ayrı ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odası ile esnaf ve sanatkâr odalarının görevlendireceği üye, uyuşmazlığın satıcı tarafından oluşturulan kişinin tacir veya esnaf veya sanatkâr olup olmamasına göre ilgili odaca görevlendirilir.Bakanlık taşra teşkilatının bulunmadığı il ve ilçelerde tüketici sorunları hakem heyetinin başkanlığı en büyük mülkî amir ya da görevlendireceği bir memur tarafından yürütülür.Tüketici sorunları hakem heyetinin oluşumunun sağlanamadığı yerlerde noksan üyelikler, belediye meclislerince re'sen doldurulur.Tüketici sorunları hakem heyetlerinin vereceği kararlar, tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilir. Uyuşmazlık konusu mal veya hizmet bedelinin 5.000.000,-TL.'yi aşmadığı hallerde, bu heyetlerce verilmiş bir karar olmaksızın tüketici mahkemelerine başvurulamaz. Bu parasal sınır, her yıl 8 inci maddenin son fıkrasında gösterilen usul çerçevesinde yeniden belirlenir.25 inci maddede cezaî yaptırıma bağlanmış hususlara ilişkin uyuşmazlıklar, tüketici sorunları hakem heyetlerinin görev ve yetki kapsamı dışındadır.Tüketici sorunları hakem heyetlerinin kurulması, çalışması, usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak bir yönetmelikte düzenlenir.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Yargılama ve Cezaya ilişkin Hükümler

Tüketici Mahkemeleri

Madde 23- Bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili olarak çıkacak her türlü ihtilaflara tüketici mahkemelerinde bakılır.Tüketici mahkemelerinin yargı çevresi, Hâkimler ve savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir.Tüketici mahkemeleri nezdinde tüketiciler, tüketici örgütleri ve Bakanlıkça açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır. Tüketici mahkemelerinde görülecek davalar Hukuk Usulü Muhakemeleri kanununun yedinci Babı, Dördüncü Faslı hükümlerine göre yürütülür.

Üretimin, Satışın Durdurulması ve Malın Toplatılması

Madde 24- Satışa sunulan bir seri malın ayıplı olması durumunda Bakanlık veya tüketici örgütleri, ayıplı seri malın üretiminin ve satışının durdurulması ve satış amacıyla elinde bulunduranlardan toplatılması için dava açabilirler.Mahkeme, dava sonucunda ayıplı malların toplatılması kararı vermiş ise; ayıplı malın ve ayıbın niteliğine göre bu malların, satıcıya iade edilip edilmemesine karar verir. Ancak, malların toplatılması için yapılan her türlü masraf, aleyhine karar verilen kişi tarafından ödenmedikçe mallar kendisine iade edilmez.Dava konusu malları satış amacıyla elde etmiş olan üçüncü kişilerin açacakları rücu davaları da asıl davaya bakan mahkemede görülür.Ayıplı malları satın alan tüketicilerin uğradıkları maddî ve manevî zararlar nedeniyle tek tek dava açma hakları saklıdır.

Ceza Hükümleri

Madde 25- 4 üncü maddenin yedinci fıkrasına, 5 iıci maddenin birinci fıkrasına, 6 ncı maddenin üçüncü fıkrasına, 7 nci maddenin üçüncü fıkrasına, 9 uncu maddenin birinci fıkrasına, 10 uncu maddenin birinci fıkrasına ve 12 nci maddenin bir ve ikinci fıkralarına aykırı hareket edenler hakkında 5.000.000 lira para cezası uygulanır.8 inci maddenin ikinci fıkrasına, 13 üncü maddenin bir ve ikinci fıkralarına, 14 üncü maddenin birinci fıkrasına, 15 inci maddenin birinci fıkrasına, 27 nci maddenin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenler hak kında 10.000.000 lira para cezası uygulanır.16 ncı maddeye aykırı hareket edenler hakkında 200.000.000 lira para cezası uygulanır. 16 ncı maddeye aykırılık, ülke düzeyinde yayın yapan yazılı, sözlü, görsel vesair araçlar ile gerçekleşmiş ise, cezanın on katı uygulanır. Bakanlık ayrıca ticarî reklam veya ilânın durdurulması ve/veya aynı yöntemle düzeltilmesini ilgililerden ister. Bu isteğe rağmen 16 ncı maddeye aykırılığın devamı halinde, Bakanlık ticarî reklâm veya ilanın durdurulması ve/veya aynı yöntemle düzeltilmesi talebi ile tüketici mahkemesine başvurabilir.18 inci ve 19 uncu maddeye aykırı hareket edenler hakkında 100.000.000 lira para cezası uygulanır. Ayrıca 18 inci madde uyarınca mecburî standardına aykırı olarak imal edilen malın, tüketicinin, can ve mal güvenliği ve sağlığı ile doğrudan ilgisinin bulunması ve standardına intibak ettirilmesinin imkânsız olması hallerinde, tüketici mahkemesi, doğrudan veya Bakanlığın başvurusu üzerine üretim ve satışın engellenmesi için işyerinin kapatılmasına ve malın müsaderesine ve gerektiğinde tüketim ve kullanım amacıyla elinde bulunduranlardan toplatılmasına karar verebilir. Bu fıkranın uygulandığı hallerde, verilip kesinleşen işyeri kapatma karar özetleri, büyük harflerle yazılmak suretiyle ve kapatma süresi kadar kalmak üzere kapatılan işyerinin göze çarpan bir yerine yapıştırılır. Ayrıca karar özeti mahkemece Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir ve masrafı daha sonra faillerden alınmak üzere Ankara, istanbul, izmir'de yayınlanan ve tirajı yüzbinin üzerinde bulunan bir veya iki gazetede ve ayrıca varsa suç yerinde yayınlanan mahallî bir gazetede derhal ilan edilir.(Ek: 15.1.1997 - 4226/2 md.)11 inci maddenin üçüncü ve dördüncü fıkralarına aykırı hareket edenler hakkında 500.000.000 lira para cezası uygulanır, Aykırılık ülke düzeyinde yayım yapan süreli yayın ile gerçekleşmişse cezanın 20 katı uygulanır. Bakanlık, ayrıca süreli yayın kuruluşundan kampanyanın ve kampanyaya ilişkin her türlü reklam ve ilanın durdurma zorunluluğunun doğduğu tarihten itibaren her sayı için 1.000.000.000 lira para cezası uygulanır ve Bakanlık kampanyanın ve kampanyaya ilişkin her türlü reklam ve ilanın durdurulması talebi ile tüketici mahkemesine başvurur. Yukarıdaki fıkralarda belirtilen para cezalan, suçun aynı yıl içerisinde tekerrürü halinde iki misli olarak uygulanır. Para cezalan her yıl başında Türk Ceza Kanununun Ek 2 nci madde hükümleri uyarınca arttırılır.(Not: Bu fıkra uyarınca 1998 yılı için belirlenecek para cezalarının 1997 yılında uygulanan miktarları aşmamak üzere uygulanacağı, 1998 yılı Mali Yılı Bütçe Kanununun 71 inci maddesi ile hüküm altına alınmıştır.)Bu Kanunda yazılı fiiller hakkında verilecek idarî para cezaları, bu fiiller için diğer kanunlarda yazılı cezaların uygulanmasına engel olmaz.Cezalarda Yetki, itiraz ve Zamanaşımı:Madde 26- 25 inci maddenin;a) Birinci fıkrasında düzenlenen 12 nci maddenin bir ve ikinci fıkralarına aykırılık halinde öngörülen cezalar belediye encümenlerince, b) (Değişik: 15.1.1997 - 422613 md.) Üçüncü ve beşinci fıkralarında gösterilen cezalar Bakanlık tarafından,c) Diğer cezalar o yerin en büyük mülkî amiri tarafından verilir.Bu Kanunda düzenlenen her türlü para cezası, idarî niteliktedir. Bu cezalara karşı tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içerisinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. itiraz, idarece verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz ve zaruret görülmeyen hallerde evrak üzerinde inceleme yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılır. itiraz üzerine idare mahkemesince verilen kararlar kesindir.25 inci maddeye göre verilen para cezalan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.Bu Kanunda düzenlenen idarî para cezalarının verilmesine ilişkin cezai zamanaşımı süresi bir yıldır. Zamanaşımı süresi, bu Kanun hükümlerine aykırı fıilin işlendiği tarihte başlar.Sürekli veya tekrarlanan ihlaller sözkonusu ise süre, ihlalin sona erdiği ya da en son tekrarlandığı günden itibaren başlar. Karar aleyhine yargı yoluna başvurulmuş olması tahsil zamanaşımını keser.Cezalar, cezayı vermeye yetkili merci tarafından yedi gün içerisinde ilgilinin mensup olduğu meslek kuruluşuna bildirilir.

BEŞİNCİ KISIM

Çeşitli Hükümler

Denetim

Madde 27- Bu Kanunun uygulamasında, Bakanlık müfettişleri ve kontrolörleri ile Bakanlıkça ve belediyelerce görevlendirilecek personel; fabrika, mağaza, dükkan, ticarethane, depo, ambar gibi her türlü mal konulan ve/veya satılan veya hizmet sunulan yerlerde denetleme, inceleme ve araştırma yapmaya yetkilidir. Bu Kanunun kapsamına giren hususlarda yetkili ve görevli kişi ve kuruluşlara her türlü bilgi ve belgelerin doğru olarak gösterilmesi asıl ve onaylı kopyalarının verilmesi zorunludur.Laboratuvar:Madde 28- Bakanlık, bu Kanunun uygulanması için laboratuvarlar kurabilir veya Bakanlıkların kurulu bulunan laboratuvarlarından istifade edebilir; kalite kontrolü yapacak resmî ve özel kuruluş laboratuvarlarında bulunması gereken asgarî teknik özellikleri ilgili bakanlıklar ile müştereken tesbit ve ilanla görevlidir.Bakanlıkça yapılan denetimler sırasında alınan numunelerin tahlilleri resmi veya özel kuruluş laboratuvarlarında yaptırılabilir. Tahlil sonuçlarının standardına aykırı çıkması halinde, buna ilişkin tüm giderler üretici kişi veya kuruluş tarafından ödenir. Bu giderler, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.

Ödenek

Madde 29- Bu Kanunla kurulan Tüketici Konseyi, tüketici sorunları hakem heyetleri ve Reklam Kurulunun kuruluş ve çalışmalarına ilişkin masraflar ile sair harcamalar, Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.Yeni kurulacak ve sermayeleri en az yüzmilyon Lira ve daha yukarıda olan anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde artan kısmın binde ikisi nisbetinde yapılacak ödemeler, T.C. Merkez Bankası nezdinde açılacak bir hesapta toplanır. Bu hesapta toplanan paraların yüzde beşi bu Kanun uygulanmasında görev alan kuruluşlar tarafından, yüzde doksanbeşi ise 4054 sayılı Kanunla kurulan "Rekabet Kurumu" tarafından kullanılır.

Diğer Hükümler

Madde 30- Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde genel hükümler uygulanır.

Yönetmelik ve Düzenlemeler

Madde 31- Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler, Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde ilgili kamu kuruluşları, meslekî üst kuruluşlar ve tüketici örgütlerinin görüşleri alınarak Bakanlıkça çıkarılır.Bakanlık, bu Kanunun uygulanması ile ilgili olarak mevzuat çerçevesinde gerekli tedbirleri almaya ve düzenlemeleri yapmaya yetkilidir.

Kaldırılan Hükümler

Madde 32- 3489 sayılı Pazarlıksız Satış Mecburiyetine Dair Kanun, 632 sayılı ithal veya Yurt içinde imal Edilen taşıt Araçları, Motor, makine Alet ve Cihazların Tanıtmalık ile Birlikte Satışı Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1- Tüketici Mahkemeleri kuruluncaya kadar bu mahkemelerde görülmesi gereken davalara bakacak mahkemeleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu belirler.

Yürürlük

Madde 33-Bu Kanun yayımı tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 34- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

ETİKET,TARİFE ve FİYAT LİSTELERİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç

MADDE 1- Bu Yönetmelik,perakende olarak satışa sunulan mallar ile hizmetlerin,etiket,tarife ve fiyat listelerinin şekli,içeriği ile kullanılma,usul ve esaslarını düzenler.

Kapsam

MADDE 2- Bu Yönetmelik hükümleri;2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca Turizm Bakanlığından belgeli ve belgelendirilecek işletmeler dışında kalan,dükkan,büfe,mağaza,alış-veriş merkezi,depo gibi sabit satış yerleri ile hal ve Pazar yerlerinde,işportalarda seyyar satıcılar tarafından veya kapıdan satış yoluyla yapılan perakende satışlar ile gerçek veya tüzel kişiler tarafından tüketicilere sunulan her türlü mal ve hizmete uygulanır

Hukuki Dayanak

MADDE 3- Bu Yönetmelik’te geçen;

a) Bakanlık : Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nı

b) Bakan : Sanayi ve Ticaret Bakanı’nı,

c) Mal : Ticaret konusu taşınır eşyayı,

d) Satıcı : Kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere, tüketiciye mal ve/ veya hizmet sunan gerçek veya tüzel kişileri,

e) Malın Üretim Yeri : Malın üretildiği yeri veya ithal mallarda malın üretildiği ülkeyi,

f) İndirimli Satışlar: Mevsim değişmeleri, mal stoklarının eritilmesi, ticari faaliyetlerin tasfiyesi, işyeri değişikliği ya da benzeri nedenlerle belirli indirim miktarı veya oranıyla yapılan satışları,

g) Etiket : Bir malın üretim yeri, cinsi, satış fiyatı hakkında tüketicileri bilgilendirmek ve aydınlatmak üzere kullanılan çeşitli boyut ve şekillerdeki etiketi,

h) Tarife ve Fiyat Listesi: Mal veya hizmetin satış fiyatı hakkında tüketicileri bilgilendirmek ve aydınlatmak üzere kullanılan listeyi,

i) Malın Cinsi: Bir malın adı veya ayırıcı niteliğini gösteren özelliğini,

j) Malın veya Hizmetin Satış Fiyatı: Bir malın veya hizmetin satışa sunulduğu şekliyle taşıdığı bedeli,

k) Hizmet: Bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan bedeni ve/ veya fikri faaliyetleri,

l) Tüketici: Bir mal veya hizmeti özel amaçlarla satın alarak en son kullanan veya tüketen gerçek veya tüzel kişiyi,

m) Kanun: 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’u,

n) Malın Birim Fiyatı: Bir malın teamül, ticari örf ve adet ile alışılmış satış usul ve şekillerine göre adet, uzunluk, ağırlık, alan veya hacim ölçülerinden biriyle ifade edilen fiyatını,

İfade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Etiket,Tarife ve Fiyat Listesi

Etiket Bulundurma Zorunluluğu

MADDE 5- Ticaret konusu olan ve perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının ya da kaplarının üzerine etiket konulması,etiket konulması mümkün olmayan hallerde ise,aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek ve kolaylıkla okunabilecek şekilde uygun yerlere asılması veya konulması zorunludur. Etikette ve listelerde bulunması zorunlu hususlar aşağıda gösterilmiştir.

a) Malın üretim yeri,

b) Malın cinsi,

c) Malın satış fiyatı.

İthal edilmiş mallara ait etiketlerde; malın üretildiği ülke isminin veya “ithal”, “ithal malı”, “yabancı” gibi malın ithal edildiğini gösterir bir ibarenin kullanılması zorunludur. Etikette bu tür bir ibarenin yer almaması ya da “yerli”, “yerli malı” , “Türk Malı” gibi ibarelerin kullanılması, o malın yurtiçinde üretildiğini gösterir. Üretici veya satıcılar tarafından yapılarak;cam, naylon, karton, kağıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu, kova, şişe, kavanoz, poşet, torba ve benzeri ambalajlar içinde satılan her türlü gıda, yiyecek, içecek ve temizlik maddelerinin etiketlerinde; net ağırlıklarının veya hacimlerinin satış fiyatları ile birim fiyatlarının aynı boyut ve renkte görülebilir ve okunabilir şekilde yazılması zorunludur.

Etiket Zorunluluğu Olmayan Mallar

MADDE 6- Üzerinde veya ambalajında,etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla,kitap,dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallarda ve açık arttırma suretiyle veya özel kanunlarına göre satışı yapılan mallarda etiket ve liste koyma zorunluluğu yoktur.

Satış fiyatı,ulusal veya uluslararası borsa veya benzeri kurum ya da kuruluşlarca ya da ticari örf ve adetlere göre belirlenen ve uygulanan kıymetli taş veya madenlerden yapılmış mallarda da etiket ve liste koyma zorunluluğu bulunmamakla birlikte bu malların cinslerine göre birim satış fiyatları; bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesindeki esaslara aykırı olmamak üzere,satışa arz edildikleri işyerinin uygun bir yerinde görülebilir ve okunabilir bir şekilde gösterilir. Bu satış fiyatlarına işçilik bedelinin dahil olup olmadığı ayrıca ve açıkça belirtilir.

Üretici,toptancı,ithalatçı,satıcılar tarafından ambalajlanarak satışa sunulan mallarda,Bakanlıkça mecburi uygulamaya konulan TS 4331 nolu “Ambalajların İşaretlenmesi ve Etiketlenmesi” ile ilgili standart hükümleri ayrıca uygulanır.

Etiketin Konuluş Biçimi ve Yeri

MADDE 7- Perakende olarak satışa arz edilen mallara konulması zorunlu olan etiketler;malın niteliğine, malın satışa sunulduğu yerin büyüklüğüne,ticari usul ve adetlere göre malın veya aynı nitelikteki mal gruplarının veya raflarının üzerine konulmak, dikilmek, zımbalanmak, yapıştırılmak,bunlara herhangi bir bağ ile tutturulmak veya asılmak suretiyle kullanılır.

Tarife ve Fiyat Listesi

MADDE 8- Hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre,tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu işyerinde,tüketiciler tarafından görülebilecek ve kolaylıkla okunabilecek şekilde asılır, takılır veya konulur.

Lokanta ve bunun gibi yerlerde tarife ve fiyat listelerinin işyerinin dışında da gösterilmesi zorunludur

Etiketlerin ve Listelerin Biçim ve Kapsamı

MADDE 9- Etiketlerin ve listelerin kare,dikdörtgen,daire ve benzeri geometrik şekilde olması gerekir. Bunların kolaylıkla görülebilir boyutlarda,üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir,düzgün,eksiksiz,gerçeğe uygun yeterli büyüklükte ve başka rakam,kelime ve işaretlerle karışıklığa sebep vermeyecek görünüşte olması,yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunludur. Etiketlerin tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek ve hangi mala ait olduğu açıkça belli olacak şekilde konulması gerekir.

Etiket ve listelere satış fiyatlarının; “Türk Lirası” veya kısaca “TL” şeklinde yazılması zorunludur.

Bakanlık gerektiğinde etiket ve listelerin,şekil,boyut,cinsleri ile benzeri hususları tespit ve ilan eder.

Tarife ve Fiyat Listelerinin Biçim ve Kapsamı

MADDE 10- Tarife ve fiyatları,meslek kuruluşları veya mevzuatına göre bu konuda yetkili bulunan kurum ya da kuruluşlarca belirlenen mal ve hizmetlere ilişkin,tarife ve fiyat listelerini içeren belge,levha,pano ve benzerleri,bu Yönetmeliğin 8 ve 9 uncu maddelerine aykırı olmamak kaydıyla, bu kurum ve kuruluşlarca belirli tip ve ebatta hazırlanabilir. Bunların dışındaki tarife ve fiyat listeleri bu Yönetmeliğin 8 ve 9 uncu madde esaslarına aykırı olamaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Fiyat

MADDE 11- Etiket,fiyat listesi veya bu Yönetmelikte yazılı diğer araçlarla tüketicinin bilgisine sunulan fiyat,peşin satış fiyatıdır.

Bir malın veya hizmetin miktar,sayı,ebat ve benzeri farklı birimlerden satışı yapıldığı takdirde,her birime uygulanan fiyatlar,etiketlerde,tarife ve fiyat listelerinde ayrı ayrı gösterilir.

İndirimli Satışlar

MADDE 12- Fiyat indirimine giren mal ve hizmetlerin etiket,tarife ve fiyat listelerinde,bu Yönetmeliğe göre yer alması gereken hususlara ek olarak,indirimli satış fiyatının,9 uncu maddedeki esaslara aykırı olmamak üzere malın indirimden önceki satış fiyatı ile birlikte ayrıca gösterilmesi zorunludur. Lokanta ve bunun gibi yerlerde bu zorunluluk aranmaz.

Toptan ve Perakende Satışların Birlikte Yapıldığı Durumlar

MADDE 13- Toptan ve perakende satışların birlikte yapıldığı yerlerde,perakende satışlar için bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Uygulama

MADDE 14- Belediyeler,bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidirler.

Denetim

MADDE 15- Bakanlık Müfettişleri ve kontrolörleri ile Bakanlıkça ve belediyelerce görevlendirilecek personel;mağaza,dükkan,ticarethane gibi her türlü mal satılan veya hizmet sunulan yerlerde,Kanunun 12 nci maddesi ve bu Yönetmeliğin uygulanması ile ilgili olarak denetleme yapmaya görevli ve yetkilidirler.

Yapılan denetimlerde bu Yönetmeliğe aykırılıkların tespiti halinde satıcılar hakkında Kanunun 25 ve 26 ncı madde hükümleri uygulanır.

Yetkili ve görevli kişi ve kuruluşlara her türlü bilgi ve belgelerin doğru olarak ve istendiği zaman gösterilmesi,aslı veya onaylı kopyalarının verilmesi zorunludur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 16- Bu Yönetmelik 8/9/1995 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17- Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

Tüketici hakları ve şikayetleriniz konusunda yardım alabileceğiniz

kuruluşlara ait linkler

http://www.sanayi.gov.tr/hizmet/index.htm

http://www.ttkd.org.tr

http://www.sikayet.com

http://www.tuketicikoruma.org

http://www.tukoder.org.tr

• Sen hemen yarın ihtarname çek noter kanalıyla
  • Bu arada yukardada dediği gibi:

Satın aldığım firma sorumluğun kendilerinde olmadığını ithalatçının sorumlu olduğunu belirterek geri almaktan kaçınabilir mi?

Ayıplı maldan ve/veya ayıplı malın neden olduğu her türlü zarardan dolayı tüketiciye karşı satıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı, müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. satılan malın ayıplı olduğunun bilinmemesi bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz.
  • En güzeli araçları 2-3 paket satmaları.

Kafa karıştırıcı bir sürü opsiyon olunca kontrol etmesi de sorun.

En boş paket
    Orta paket
    Full paket
  • quote:

Sen hemen yarın ihtarname çek noter kanalıyla

Araç abimin adına kayıtlı, işimi gücümü bırakıp bununla uğraşamam diyor. Kafayı yiyecem ya...
  • quote:

quote:

Sen hemen yarın ihtarname çek noter kanalıyla

Araç abimin adına kayıtlı, işimi gücümü bırakıp bununla uğraşamam diyor. Kafayı yiyecem ya...

Ne uğraşacak, notere gidip bir imza atacak. Noterdekiler yardımcı olur zaten ihtarname yazımında.
  • Abi zaten bu yüzden bu adamlar bu kadar rahatlar. Ben kaç gündür uğraşıyorum ve bir yol buluyorum ama abimi ikna edemiyorum. Birkaç tuşun yeri değişik olsa ne olur diyor bana... Audi firmasını bana övüp beni BMW'den vageçirenlere ve onlara inanıp vazgeçen kafama ne diyeyim...
  • gerçmiş olsun kardeşim gerçekten zor bir durum.

insan heves edip alınca bir eksikliğini görünce cidden soğuyor araçtan.

o arabayı satan şirketin
  • quote:

Abi zaten bu yüzden bu adamlar bu kadar rahatlar. Ben kaç gündür uğraşıyorum ve bir yol buluyorum ama abimi ikna edemiyorum. Birkaç tuşun yeri değişik olsa ne olur diyor bana... Audi firmasını bana övüp beni BMW'den vageçirenlere ve onlara inanıp vazgeçen kafama ne diyeyim...

Arkadaş keşke alım öncesi tanışsaydık, sana öncelikle tavsiyem kesinlikle millete kanarak hele bu forumda danışarak araba almaya kalkma derdim. Burdaki çoğu kişi Doğuş grubunun taşeronu gibi hareket ediyor. Doğuş grubunu sabıkası bu tür konularda belli, servisleri bayileri saygısız. Beş para etmez üç kağıtçı tipler. Kızları koyorlar satış elemanı olarak milleti kekliyorlar. Biliyorlarki kızlara fazla soru sorulmaz araçla ilgili vs. Adamların her işi üç kağıt. BMW ise BORUSAN gibi ciddi bir kuruluşun elinde. Öyle doğuş gibi dolandırıcı zihniyetli değiller. Araçlar BMW zaten donanımdan öyle doğuş grubu gibi çalma yapmazlar. Doğuş araç siparişi veriyor, sipariş verirken sisfarına gerek yok, kapanır aynaya gerek yok vs. diye araçlardaki karını dahada arttırmak için çıplak araçlar getiriyor resmen. 65 milyara passat alıyorsun sisfarı yok. Senin durumundaki gibide 117 milyara araç alıyorsun kapanır yan ayna yok. Kesinlikle BMW den şaşma hiç bir zaman, BMW YILLARIN ARABASI audi gibi sonradan yetme değil.

audi sorun nasıl giderilir?

• Dostum bu arada 117 bin TL verilmez kesinlikle o A4 e, fiyatta pahalı geldi bana. Neyse seni delirtmeyim ama. Bu arada motor gücü farkıda fazla A4 143 hp, BMW 3.20 d 184HP
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.