Şimdi Ara

Aydınlatma Linyesinden Prize Faz Alma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.765
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Öncelikle aydınlatmadan priz için kablo çekilmesinin doğru olmadığını biliyorum, yazının devamında nedenini anlatacağım.

Yeni bir binaya taşınıyorum, eve 3 faz geliyor ve ana sigorta -- K.A.R'den sonra faz barasıyla 8 adet B16 sigortaya dağıtılmış durumda. Yönetmelik gereği çamaşır mk, bulaşık mk ve fırın'a ayrı birer linye çekilmiş. (yönetmelikte buzdolabı geçmiyor), buraya kadar herşey normal.

Tesisatı döşeyen arkadaşımız, sigortalardan birine şimdi sıkı durun ; buzdolabı, kombi, klima, salonda bulunan 2 priz ve arka odada bulunan 1 adet prizi bağlamış. Tabi yönetmelik sanıyorum 6-8 arası prize izin veriyor. Ancak yapılan bağlantı hem güvenlik hem de etik anlamda düşündürücü. Zira salondaki 1 prize led tv, arka odadaki prize ise yüklü bir bilgisayar sistemi bağlanacak. Buzdolabı ve klima gibi demeraj akımları yüksek cihazlar ile aynı hatta olmasını kesinlikle istemiyorum.

Yeniden hat çekmek pek mümkün görunmüyor zira kablo kanalları fazlasıyla dolu yada sıva üstü hat ile bağlantıyı ayırma şansımız yok çünkü kiracıyım , bu yüzden en azından salonda ve arka odada bulunan 1'er adet prizi yukarıda yazdığım aşırı yüklü hattan ayırmak istiyorum.( bunlara led tv ve bilgisayar baglanacagi icin) Bunun içinde en kolay yol, prizlerin yakınında bulunan aydınlatma linyesinden faz almak olacak.

İşin güzel yanı, sigorta kutusundan benim ayırmak istediğim prize yakın olan aydınlatma buatına 2.5'luk kablo geliyor, buradan avizeye ise 1.5 yada 2.5 ile gidiyor henüz kontrol edemedim. Ben aydınlatma buatında 2.5'luk kablo ile sonlanan noktadan 2 adet prize yalnızca faz alırsam ne gibi riskleri olur? Zira prizler zaten çalışıyor ve toprak ile nötr ellenmeyecek. (Bu Aydinlatma linyesi salon, koridor avizesi ile aynı yerlerin spotlar ve havuz ışıklandırmasını besliyor)

Prizlerdeki toprak ve nötr'ü ellememeyeğim. Zaten her prizden giden toprak; priz ile aydınlatmalardan giden nötr sigorta kutusunda tek bir toprak ve nötr'e bağlanarak evden çıkıyor.

Yorumlarınızı bekliyorum. Ayrıca alternatif önerileriniz varsa paylaşabilirsiniz.

• Ben mevcut haliyle sorun çıkacağını düşünmüyorum. Standart bir klima 1500w + buzdolabı ve kombi 350w + tv ve pc 750w desek toplamda 3000watı geçmez ve 2.5 luk tek damar kablo yeterli gelir bence. Sadece linye sigorta degerini 25a yapın yeter.

Ama illa ayırmak iterseniz bahsettiğiniz aydınlatma fazı da uygun bir seçenek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • " şimdi sıkı durun ; buzdolabı, kombi, klima, salonda bulunan 2 priz ve arka odada bulunan 1 adet prizi bağlamış. Tabi yönetmelik sanıyorum 6-8 arası prize izin veriyor. Ancak yapılan bağlantı hem güvenlik hem de etik anlamda düşündürücü " 3 priz her biri 300W olarak alınır. Buzdolabı ve kombi de yine 300 alınır. Klima da projede görünen hali ile btu'suna göre yaklaşık olarak 750,900 veya 1200W olabilir. Bu durumda 5 standart priz ve bir de orta seviye bir yük var. Klimaya maksimum üzerinden 1200 W desek geri kalanlar da 5x300=1500 eder ki toplamda 2700W filan eder. Bu değerde bir sakınca yok. Tabi alıp da o prizlerden birinden 800W lik filan bir pc kullanırsanız ve tüm bu priz ler aynı anda çalışır durumda olursa toplam yük 3200W filan yapar.(diğer priz lere bir şarj aleti değilde 300W lik bir yük bagladiginjzi düşünürseniz tabi) Bu sınıra yaklaşmaya başladığını gösterir. Ancak mevcut sigortaniz 16A. Bu durumda o sigorta 220x16=3500 civarı bir güce izin verecek demektir. Normalde bu değerden sonra sigorta takılı olmazsa da o kablo o yükü kaldırır. 4000W ta ısınma artık hissedilir decerede gösterir kendini. Akım taşıma kapasitesini zorlamaya başlar. İste asıl o zaman buna uygun değil veya is ettiğine uygun değil diyebiliriz.

"İşin güzel yanı, sigorta kutusundan benim ayırmak istediğim prize yakın olan aydınlatma buatına 2.5'luk kablo geliyor," buatlarda standarttir bu zaten. Aydınlatmada yuke dagilimda 1,5 olur.

Kısacası mevcut hali uygun bence. Eğer ben ille de değiştirmek istiyorsanız o aydınlatma linyesine bağlı yüklerin bir gücune bakip hesaplayın. Eğer o iki prizi oraya kaydirdiginizda toplam yük 2200W i aşmayacak veya bu değere yaklaşmayacak şekilde ise oraya kaydirabilirsinjz. Aydınlatma linyesine 10A lik sigorta bağlı. Alıp da bu işlemi yaptıktan sonra toplam güç 2000W i asacaksa hiçbir anlamı kalmaz bu işlemin. İyi çalışmalar

• @mustyyyyy
    @ghostmanzero

Yanıtlar için teşekkür ederim. Normal bir hesap yaptığımızda 2.5'luk kablonun kaldırabileceği yükü aşmıyoruz. Yalnız mesajımda da yazdım klima ve buzdolabının demeraj(anma/kalkış) akımları var. Klima 12.000btu inverter ve kitapçıkta max 6amper akım yazıyor. buda kalkışa denk geliyor.

buzdolabı ise inverter değil ancak a++. içindeki etikette 0.8 A değeri var. Bunun demeraj akımından emin olamadım eğer ancak 3-4 ampere kadar yükseliyorsa, ikisinin aynı anda kalkış yaptığı bir anda kafada 10 amper yüklenmiş olacağız ve aynı hatta bağlı bilgisayar (yaklaşık 700w) ve 55inc led tv'nin zarar göreceğinden endişe ediyorum. atladığım birşey varsa lütfen söyleyin, özellikle buzdolabı için demeraj değeri yazmadığı için fazla hesaplıyor olabilirim.

Kullanmayı düşündüğüm aydınlatma linyesinin yüküne gelince; (bu aydınlatma linyesinin sigortası da B16)
    1)salonda (16m2) 11-12 civarı spot ve aydınlatma havuzunun içinde kaldığı için sayısını göremediğim spotlar var. ayrıca basit bir avize takacağız.
    2)koridorda 4 spot ve yine sayısını bilmediğim ama çok az sayıda olduğunu tahmin ettiğim havuz spotları var.

Bu sayılarla sanıyorum aydınlatmada 500w'ı bile göremeyiz. Bu linyeden faz alırsak ve dikkatsiz bir anda ütü falan takılırsa spotlar zarar görebilir mi? Yine atladığım birşey varsa lütfen paylaşın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kimano -- 8 Haziran 2018; 19:27:25 >

• kimano kullanıcısına yanıt
    Mevcut anlattıklarınız doğrudur. Özellikle kalkış akımları yüksek oluyor. Hani burada işin içinde maliyet şu bu hesabı olduğundan alıp da o klimayı da o linyeye bağlamalari fazladan kablo, tesisat gibi işlerden sıyrılmak. Bu da sonrasi için böyle sorunlara sebep oluyor. Projede klima kesinlikle 12.000 görünmüyordur. Öyle bir seviye olsa ayrı koymak zorunda kalırdı. Mevcut aydınlatma yükü dediğiniz gibiyse yüksek değil. Bu durumda o iki prizi o linyeye almanız sorun olmayacaktır. Sadece o priz lere yüksek bir şey bağlanırsa aydınlatmada kirpilma filan olabilir. Priz ve aydınlatma buatlari yanyana olur zaten. O iki prizinkini buatin yanından alabilirsiniz aydınlatma tarafına. Yalnız bu konuda tecrübeniz filan yoksa birine yaptırın. Elektrik yüksek tehlikeli meslek sınıfıdir çünkü.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.