Şimdi Ara

Aykut Kocaman vs Fenerbahçe [Uzun Yorum] Yorum Yapma Topiği.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
2.030
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Selamlar. PAOK maçından sonra bir çok arkadaşın yorumlarını forumda okuma fırsatı buldum. "Ön liberoda oynayan oyuncuların verimsizliği, Alex'in temposuzluğı, Bilica, Emre, Stoch olmaması" gibi konular hakkında yorumlar var.

Öncelikle Fenerbahçenin uzun süredir oynadığı (yaklaşık 5-6 yıldır) futbol, sistem, taktik (veya adını siz koyun) Alex'in üzerine kurulmuş bir yapısı var. Takım kendisini saha içinde bir noktaya kadar getiriyor, finalleri Alex üzerinden yapıyor. Alex demek Fenerbahçe demek. Koşmuyor etmiyor diyoruz fakat bugüne kadar onun üzerinden kazanılan maç sayısı oldukça yüksek. Peki niye hep Alex? Hatırlayınız ki nezaman Alex'in yanına etkili başka bir oyuncu girdi, ozaman Fenerbahçe Şampiyonlar Liginde çeyrek finale kadar çıkma başarısı gösterdi. O dönemde Alex'in asist kralı olması onun etkinliğine kanıttır. Ama Deivid ve Semih'in, Alex gibi skor ve assist katkıları yaparak bu başarı yakalanmıştır. Şuan ise kaleye gidecek Alex dışında oyuncumuz yok.

Şimdi ana konuya gelecek olursak. Fenerbahçe son 5 yılda adeta Alex kültürüne sağdık kalarak oynamış. Gelen teknik adamlar sistemi değiştirmeye çalışmış ama olmayacağını anladığı anda hemen caymışlardır. Tamamen bir kişinin eline bakan koca bir takım, ve bununla gelen GÜNEY AMERİKA yaşantı sistemi takımı son 2 sezondur bu hale sürükledi. Oyuncular gerçekten çok rahatlar bu apacık görünüyor. Ve sezonun %60lık kısmında spor yorumcularının Fenerbahçe hakkında yorum yaparken ilk değindikleri olay "FENERBAHÇE KOŞMUYOR" oluyor. Evet bu doğru. Futbolcular işe profesyonel bakmıyorlardı. Kendilerine bakmıyorlardı. Daum döneminde çıkan futbolcularımızın skandalları bunlara en büyük kanıttır. Bunun en büyük sebebi kuşkusuz yönetimdir. Oyunculara hakettiklerinden çok verilen paralar ve özellikle yabancı oyunculara gösterilen büyük toleranslar takımı bu duruma sürüklemiştir.

Aykut Kocaman vs Fenerbahçe: Aykut hocanın geçen yıl sportif direktör olması bu yıl için aslında bize avantajdır. Çünkü geçen yıl takımın içinde olmasada oyuncu yapısını, sistemi, taktiği az çok öğrendi. Aykut hocaya sabır gösterilmeli çünkü bu takım 5 yıla yakındır aynı şeyler üzerine kurulu. Her gelen teknik adam aynı şeyi yapıp durdu. Kimse değiştirmeye cesaret edemedi. Aykut Kocaman bunu değiştirmek istediğini açıkladi. O takıma bir yeni bir felsefe yaratmak istiyor. Biz zaten Barcelona gibi oynayamayız. Ama en kötü coşkulu oynayan en azından bugün Athletico Madrid, Totthenam, Lyon gibi klüplerin seviyesne bu imkanlarla çıkabiliriz. Aykut hoca bunu yapmak istiyor zaten. Koşan oyunculardan oluşan bir takım ama bunun yanında teknik bir kadro kurmak istiyor. Transferleri buna göre yapıyor vede var olan oyunculardan bunu yapmasını istiyor. Takdir edersiniz ki bu iş 3 ayda olması imkansız.

Her büyük takımda fark yaratan oyuncular vardır. Mesela geçen sezon bazı takımların başarısında rol oynayan oyuncular = Barcelona: Messi, Man Utd: Rooney, Porto: Hulk, Totthenam: Defoe, Real Madrid: Ronaldo ve Higuain

Peki bizim takımımızda fark yaratan oyuncu kimdir? Alex. Ama artık geçen yaşı, temposuzluğu bizim takımımızı taşımaya yetmiyor. Peki Aykut hocanın kafasındaki fark yaratan oyuncu profili kim? Özer,Stoch ve Emre. Özelliklere Özere dikkat diyorum. Çünkü Ankarasporda iken takımı Özer üzerine kurmuş ve ilk yarıyı lider bitirmiştir. Ama sadece bu iş Özer ve Emre ile olmicak bunların arasına Stoch, Dia, Mehmet Topuz, Niang gibi etkili isimleri koyarak ve uyum halinde oynatarak büyük iş başarıcağına inanıyorum. Alexsiz takım nasıl olabilir. Açıkçası ben 4-3-3 sisteminin bize yaramayacağını düşünüyorum. Ancak 4-4-2 bize daha uygun. Semih Niang ikilisi ileride arkalarında Stoch-Emre-Özer-Topuz/Dia koyarsanız bunu yapmak mümkün. Ama çok ince eleyip sık dokunmalı. Kanat oyuncularımızın kondisyonu üst seviyeye çıkartılıp ofansta etkili olduğu kadar defanstada iyi işler çıkartmalı. Stoch sevilladaki navas gibi fabianoya assist yaparken defansif özelliklerinide unutmamalıyız. Aynı şekilde öbür kanatta oynayacak oyuncu içinde geçerli bu dediklerim. Orta göbeğe bakacak olursak. Aykut hoca muhtemelen Emreyi daha geride ama Özeri daha öndeki ikiliye yakın oynatabilir. Yani takımın beyni pozisyonunda oynatabilir. Özer bunu kaldırabilir mi? Evet kaldırabilir o bölgede oynadığı iki maçı hatırlıyorum: Altay ve Antalyaspor ZTK maçları. O maçlarda acaip fark yaratmıştı. Ama kesinlikle defansif yönünü değiştirmelidir. Şuan pat diye bu bahsettiğim 4lü oynatılırsa çok maç kaybederiz. Bunlar zamanla ve çalışılarak yapılmalı. Peki bu oyuncular geriye koşar mı? Valla eğer Morinho geçen yıl Barcelona ŞL finallerinde Eto ve Militoyu kanatlarda oynatacak kadar yürekli ve futbolcularının kondisyonlarına güveniyorsa Aykut hocada yapar!

Takımın genel durumunu bu şekilde kendimce yorumladım. Diğer arkadaşlarda fikirleri var ise bu başlık altına kendi yorumlarını uzunca yazablirler.

• Güzel bir analiz olmuş.

Bence futbol zekası yüksek olan futbolcuların olması lazım artık bu takımda. Türk futbolcu olarak futbol zekasına sahip, yetenekli ve kaliteli oyuncular katılmalı. Mehmet Topuz ve Özer iyi transferlerdi. Bu sene de ön liberoya lazımdı öyle bir Türk transfer ama olmadı ne yazık ki hala.

Artık Baroni ve Selçuk gibi 5 metre önüne bile doğru dürüst pas veremeyen futbolculardan kurtulup, yerlerine hem savaşçı hem de araya pas atabilecek, hücum organizasyonunda etkin rol alabilecek futbolcular gerekiyor. Biz ön libero olarak gittikçe kaliteyi düşürüyoruz, anlayamıyorum. Nerede Aurelio, nerede şu anki ve son senelerdeki oyuncular.

Aykut Hoca'ya çok güveniyorum. Bu işi başarabilecek ender adamlardan biri geldi takıma. Ki gidişat bana göre güzel. Takımda transfer ve mantalite olarak değişmeler var. Oyun ve skor anlamında da yavaş yavaş olacaktır. Eğer Baroni ısrarından da vazgeçerse daha güzel günler görebiliriz.

Hoca'nın artık takım savunması ve hücumu konusunda oyuncuları çok iyi çalıştırması lazım. Paok takımı nerede duracağını bildiği için ve bizim futbolcular boşa kaçmadığı için ne yazık ki hücum adına hiçbir etkinlik kuramıyoruz. Adamlar en kalabalık olduğumuz zamanda bile boş yer bulabiliyorlar. Boşluk kesinlikle bırakmamalıyız ve yardımlaşmalı oynamalıyız.

Hücum konusunda ise çok hareketli ve aralara kaçan, bolca ara pas düşünen bir takım olmalıyız. Artık defansları aşmak eskisi kadar kolay değil. Ara paslar ve kanatlar belirliyor her şeyi. Bugünkü maça bakıyoruz kanatlardan atağımız yok neredeyse. Ara pas, birkaç deneme dışında, hiç yok. Bu ara paslar başarısız olsa bile iyi çalışmayla daha kaliteli hale gelebilir.

Bu sene eğer gidişat anlamda olumlu şeyler olursa, şampiyon olamasak dahi Aykut Hoca'nın gönderilmemesi şart. Aziz Yıldırım şampiyon olsak dahi gitmeli ve daha sonra çok kaliteli bir scout ekibi ve vizyonu olan bir yönetim gelmeli.

Ondan sonrası çok çok daha umutlu olacaktır Fenerbahçe adına.

• Aykut kocamana sizin dediğiniz gibi bende çok güveniyorum. Ama analizimde yazdığım gibi ezber bir takım olmuşuk. Herşey tek oyuncunun üzerine endeksli. Aykut hoca dediğiniz gibi birlikte oynayan uyumlu ofans/defans takımı yaratmak istiyor. Bunuda başaracaktır. Gerçekleri gören bir kişiliğe sahip onu bu özelliğinden dolayı çok seviyorum.

Ön libero olayına gelirsek: Bu konuda çok sıkıntımız yok yorumumum son satırlarında özer/emre ikilisinden bahsettim. Emre önlibero pozisyonuna çok uygun bir isim. Zaten agresif yerine göre çok sert oynayabiliyor. O mevkiye çok uygun SELÇUK,CRISTIANa göre oldukça teknik bir oyuncu. Ama emrenin orada oynatılması için ÖZERİN performansı çok etkili. Bunu başarabilir mi bilmiyorum ama eğer yapabilirse yani ilerde takımı organize eden ama top rakipteyken topun arkasında bekler ise ozaman ön libero pozisyonuna Emre cuk diye oturur diyorum.
  • Çok güzel tespitlerde bulunmuşsun. Alex lig maçlarında içerde oynadığımız maçlarda yine yıldız olabilir Anadolu takımlarına karşı. Ancak Avrupa maçlarında, özellikle fizik ve mücadele gücü yüksek takımlara karşı Alex'le olmaz artık. Bunu nasıl başaracak Aykut hoca bilemiyorum ama bu sene katlanacağız artık. Aykut hocanın kafasındaki takım tam anlamıyla seneye oturacaktır, bu yüzden taraftarın sabretmesi gerekiyor. Ama malesef herkes çok tezcanlı bizde, bi yenilginin ardından hemen yazıklar olsun, Aykut takımı mahvetti gibi konular açılabiliyor. Medya da bu taraftar profilinin bi tezahürü zaten.

Stoch, Özer ve Dia'ya çok güveniyorum ben. Keza Niang'a da öyle. Bugünkü eksiklerimizi göz önünde bulundurunca iyi oynadığımızı düşünüyorum.

Herkesten rica ediyorum Aykut hocaya güvenelim, kolayca harcamayalım. Aykut hocayı gönderdiniz hadi, kim gelecek ve ne yapacak? Bu saçma kısır döngüsünün bitmesi lazım artık bi şekilde.

• Ben Dia'dan açıkçası tam emin olamadım ilk maç. Göreceğiz, inşallah faydalı bir transfer çıkar.

Onun dışında ben bu maçta özellikle ikinci yarı Alex'in çıkmasını asla doğru bulmazdım. Çünkü tek kaleye dönmüş bir oyunda 2 tane hücum yönünde çok etkisiz futbolcumuz olmasaydı çok farklı olabilirdi. O zaman gerçek kalitesini de gösterirdi. Emre olsaydı eğer bugün, inanıyorum ki biz 2. yarı çok daha iyi hücum yapardık. En azından yan pas manyağı olmazdık bu kadar.
  • @Mutsuz Son
    Size katılmamak mümkün değil. Taraftar olarak azıcık sabretmek gerekiyor. Sendromkaan arkadaşın dediği gibi. Bu kadar iyi bütçemiz var ama yıllardır bizi tatmin etmeyen başarılar var. Bir kere ŞL çeyrek final oynadık okadar. Bazı şeyleri istikrara koymak lazım. Artık Fenerbahçe klübünün bir felsefesi olmalı. Mesela bugün Galatasaray yönetiminin yaptığı çok yanlış. Elindeki etkili bi çok oyuncuyu sattı. Adnan polat ardından: genç oyuncular yetiştireceğiz gibi açıklamalarda bulundu. Ama mağlesef kendi evinde istenmeye sonuç ve kötü futbol....

Demek istediğim olay bu felsefe hızlı yaratılmaya çalışılırsa herşey dahada berbat olur. Zamanla yaratılmalı ve bunun izinden gidilmeli. İleride yapılan/yapılacak yada altyapıdan çıkarılacak oyuncularda bu felsefemize uymalı. Artık Fenerbahçenin reklam amaçlı ünlü oyunculara ihtiyacı yok. Bugün azda olsa çokda olsa dünya gücümüzü biliyor. Fenerbahçenin bu saatten sonra futbol takımı oolarak alacağı Avrupa başarıları bizi dahada büyük yapacaktır. Birşeyleri istikrara bağlamalıyız. Ve yaratacağımız felsefeyi 10 yıl sonrada olsa sadık kalmalıyız.

• @Sendromkaan
    Dia konusnda açıkçası size katılıyorum. Biraz daha izlemeliyiz. Stochdaki gibi direkt etki yaratamadı bende. Biraz zamana ihtiyacı var izleyip öyle yorum yapmak gerek.

Ayrıca dediğiniz gibi Alex belli zamanlarda sıkışan ve tek kaleye dönmüş maçlarda kesinlikle kullanılabilir bi oyuncu. Yabana atılamaz bir kalitesi olduğunu unutmamalıyız.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Aykut Kocaman'dan Sneijder yorumu
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Orta sahaya bak Dia-Özer-Emre-Stoch...

Bu orta saha ile her maç 2-3 gol yeriz.Özer'in defansif özellikleri yok.Emre daha çok ileri oynayan bir oyuncu.Asla bir ön libero değil.Dia ve Stoch tam bir 4-3-3 oyuncusu.4-4-2'nin orta sahasının kanatlarında oynatacağın adam Uğur Boral ve Mehmet Topuzdur.Stoch ve Dia değil.
  • Takdir edersiniz ki Özer, Dia ve Stoch genç oyunculardır. Aykut kocaman önderliğinde defansif yönlerini geliştirebilrler. Ama dediğiniz şekilde 4-3-3 denenebilir. Yani diziliş değişebilir. 4-3-3 oynasak bile top rakipteyken orta saha 5lenip sovunma moduna her halükarda zaten geçmemiz gerekir. Diziliş çok önemli değil yeterki belli bir felsefemiz olsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Firenze

Orta sahaya bak Dia-Özer-Emre-Stoch...

Bu orta saha ile her maç 2-3 gol yeriz.Özer'in defansif özellikleri yok.Emre daha çok ileri oynayan bir oyuncu.Asla bir ön libero değil.Dia ve Stoch tam bir 4-3-3 oyuncusu.4-4-2'nin orta sahasının kanatlarında oynatacağın adam Uğur Boral ve Mehmet Topuzdur.Stoch ve Dia değil.

Alex oldukça 4-3-3 olmayacak o yüzden Aykut hocanın kafasındaki oyunun seneye oturacağını söylüyoruz.

--------Volkan-------

GG--Lugano--Bilica--Santos

Mehmet---Emre---Özer

Dia---Niang---Stoch

Böyle oynatmayı düşünüyo sanırım Aykut hoca ama bu sistemde Stoch ve Dia'nın savunma durumunda 4-5-1 oynuyomuşuz gibi gelip yardım etmesi lazım. Stoch milli takımında baya yardım ediyodu savunmasına. Gerçi kime anlatıyoruz ki Aykut hocada sihirli değnek olmadığı için bu dediklerimiz zaman alacak ve sen mutlu olmayacaksın Firenze.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mutsuz Son

quote:

Alex oldukça 4-3-3 olmayacak o yüzden Aykut hocanın kafasındaki oyunun seneye oturacağını söylüyoruz.

--------Volkan-------

Mehmet---Emre---Özer

Dia---Niang---Stoch

Böyle oynatmayı düşünüyo sanırım Aykut hoca ama bu sistemde Stoch ve Dia'nın savunma durumunda 4-5-1 oynuyomuşuz gibi gelip yardım etmesi lazım. Stoch milli takımında baya yardım ediyodu savunmasına. Gerçi kime anlatıyoruz ki Aykut hocada sihirli değnek olmadığı için bu dediklerimiz zaman alacak ve sen mutlu olmayacaksın Firenze.

Baroni sevdasından vazgeçmedikçe olmayacağım evet Mutlu Son.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Mutsuz Son

quote:

--------Volkan-------

Mehmet---Emre---Özer

Dia---Niang---Stoch

Baroni sevdasından vazgeçmedikçe olmayacağım evet Mutlu Son
    .

• quote:

olması gereken... özer yerine mehmet topuz da olabilir ama emre nin yeri orası... selçuk yada baroni yi istemiyoruz
  • ben hala ısrarla semih ve niangın çift forvet oynamasından yanayım. mehmet topuz'un da gerçek yeri kanat değildir. çok savaşçı mücadeleci bir oyuncu emrenin yanında oynamalıdır. böylece oyunun iki yönünüde oynayan orta göbeğimiz olur.
    şöyle bir kadroya aykt kocamanın şans vermesi lazım

G.G---------Lugano----Bilica------Santos

Özer(Dia)-----M.Topuz---Emre----Stoch

----------Niang-------Semih

Şu kadroda koşmayan mücadeleci olmayan adam yok. Dia konusunda teredütlerim var. İyi ve güçlü bir Özer de o kanatta oynar. Tipik bir kanat oyuncusu gibi değilde Deivid gibi şampiyonlar liginde çeyrek final oynadığımız maçlardaki pozisyonunda. Zaten bizim bekler çok bindirme yapıyor.
  • Arkadaşları varken ALEX efendi neden kendini yorsun.5 metre top sürüp bir pas verip maçın yıldızı olacağına...
    Neden topun peşinde koşsun.
  • şimdilik tek sorun özellikle kanatlarda oynayacak oyuncuların defansif özelliğini geliştirmesi gerek. bu çalışılabilecek bir olay. belli bi süre bunun üzerinde durulur ise açıkçası pek problem kalmaz.
  • Şu an kadroya kötü denemez. 2 çok sağlam olmayan mevkimiz var ama Baroni yerine Topuz oynasa, ki Selçuk oynasa bile daha iyi çünkü adamı görüyoruz, en azından dikine pas deniyor. Bir şeyler yapmaya çalışıyor. Baroni ise çıldırtacak beni. Ne dikine oynar, ne bir pres yapar doğru düzgün. Yazık ya. Aldığımız yabancıya bak. Bir de boşuna Selçuk'u engelliyor adam.
  • Bence bu sene böyle oynamalıyız:

Aykut Kocaman vs Fenerbahçe [Uzun Yorum] Yorum Yapma Topiği.

Eren Güngör, ve ön libero daki oyuncularla gerçekten ilgileniyoruz, atmıyorum yani.
  • Aklıma birşey takıldı, dün durup dururken Emre maç öncesi birden sakatlandı ! Acaba Yunanlı'ların tahrikleri karşısında yüksek tansiyonda oynanacak maçta, Emre'nin göreceği "muhtemel" kırmızı karttan dolayı oynatılmamış olma ihtimali nedir acaba? Komplo teorisinden alamıyorum kendimi. İnşallah rövenşte Emre'li ve Selçuk'suz bir orta sahayla daha sağlam olacağız.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.