Geçtiğimiz ağustos ayından beri işsizim.Yılbaşından önce iş arıyışımı bu denli kafaya takmıyordum yine iş arıyordum fakat yavaş yavaş ideal bir iş yeri bulabilcek şekilde arıyordum.Yılbaşından önce piyasalar yine biraz hareketliydi bir yere başvuru yaptığında geri dönüş yapıyolardı.Ne olduysa yılbaşından sonra oldu,Yüzlerce yere başvuruyorum bunların sadece 30'u geri dönüş yapıyor.Bu 30'uyla yüzyüze görüşmeye gidiyorum masada herşey konuşuluyor iş işleyişi anlatılıyor maaşı yine abartmıyorum alttan alıyorum sonrasında size haber vericeğiz diyorlar aradan 2-3 hafta geçiyor ne arayan var ne soran ? Yeter artık gına geldi bunalıma girdim.Son 3-4 aydır ciddi birşekilde iş arıyorum benim mesleğimle alakalı olmayan yerlere bile başvuruyorum evime uzak yakın farketmez diyorum ama onlar bile geri dönüş yapmıyor.Adamlar internetde ilan açmışlar başvuruyorum,Benimle başvuran maksimum 10 kişi vs vardır ama yine geri dönüş yok.Hemde CV'im iyi olmasına rağmen daha önce büyük firmalarla çalışmama rağmen, Üniversiteden mezunum ona rağmen.Ben şahsen kendimi bilgili kültürlü yetenekli kalifiye bir birey olarak görüyorum.İngilizce bilgim olsun genel bilgim olsun ama yok yine işsiz kalıyorum.Bunların üstüne birde aile baskısı , bana gelmiş diyorlarki sen keyifden işe girmiyorsun.Yahu neyi keyiften ? Cebimde 5 kuruş para kalmadı artık kendim sıkıntıya derde giriyorum burda. Ulan asgari ücretede razıyım yok iş yok ! Başvurduklarım ya geri dönmüyor yada bekletiyolar anlamadım ne yaptıklarını.Madem işçi almiyacaksınız neden ilan veriyorsunuz ? Hani o "İş var gençler beğenmiyor" diyen dayılar vardı ya, nerde onlar şimdi ? Artık psikolojik bunalıma girdim birisi yardım ederse sevinirim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hernos2 -- 27 Mart 2023; 10:55:13 > |
Aylardır İş Bulamıyorum: Nedenleri ve Çözümleri
Aylardır iş arıyor ancak bulamıyorsanız, yalnız değilsiniz. Bu durum birçok kişiyi etkileyen yaygın bir sorundur. "İş bulamıyorum", "iş bulamamak" gibi ifadeler sıklıkla dile getirilir. Peki bu sorunun arkasındaki nedenler nelerdir ve çözümler nelerdir?
Neden İş Bulamıyorum?
İş bulamamanın birçok nedeni olabilir. Bazıları şunlardır:
- Yetersiz Nitelikler: İşverenlerin aradığı beceri ve deneyimlere sahip olmayabilirsiniz.
- Rekabetçi İş Piyasası: İş piyasası son derece rekabetçidir ve çok sayıda nitelikli aday pozisyonlara başvurmaktadır.
- Ekonomik Durum: Ekonomik durgunluklar iş kayıplarına ve iş arama sürecinin zorlaşmasına neden olabilir.
- Ayrımcılık: Yaş, cinsiyet, ırk veya din gibi faktörlere dayalı ayrımcılıkla karşılaşabilirsiniz.
- Önyargılı İşe Alma Uygulamaları: Bazı işe alma yöneticileri, bilinçsiz veya bilinçli önyargılara sahip olabilirler, bu da adayları haksız yere eleyebilir.
İş Bulamamakla Başa Çıkma
İş bulamamakla başa çıkmak zor olabilir. Ancak bu durumun üstesinden gelmenize yardımcı olabilecek bazı adımlar vardır:
- Niteliklerinizi Değerlendirin: Mevcut becerilerinizi ve deneyimlerinizi gözden geçirin. İş piyasasının ihtiyaçlarına uyacak şekilde ek eğitimler veya sertifikalar almayı düşünün.
- Ağınızı Genişletin: Ağ oluşturma faaliyetlerine katılın ve sektörünüzdeki insanlarla bağlantı kurun. Bu, gizli iş fırsatlarını keşfetmenize yardımcı olabilir.
- İş Piyasasını Araştırın: Mevcut iş açıklıklarını araştırın ve ilgi alanlarınıza ve becerilerinize uyan pozisyonları hedefleyin.
- Özgeçmişinizi ve Mektubunuzu Optimize Edin: Özgeçmişinizi ve ön yazınızı, işverenleri etkileyecek şekilde profesyonelce yazın ve anahtar kelimeleri dahil edin.
- Başvuru Sürecini İyileştirin: İş başvurularını dikkatlice takip edin ve potansiyel işverenlerden zamanında geri dönüş alın. Mülakatlara iyi hazırlanın ve olumlu bir izlenim bırakın.
Sonuç
Aylardır iş bulamıyorsanız, pes etmeyin. Nedenlerini belirleyin ve bunları ele almak için stratejiler geliştirin. Yukarıda belirtilen adımları takip ederek iş arama sürecinizi iyileştirebilir ve sonunda istediğiniz işi bulabilirsiniz.