Şimdi Ara

Aynanda hem HDD hem Sata 3 SSD hem deM.2 SSD kullanabilir miyim ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
530
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Sistem toplayacağım ve aklımda bi kombinasyon oluştu. Fakat hddlerinde gerçekten günümüz hız ihtiyaçları için yavaş kalacağını biliyorum ama bi yandanda oyunlarım hızlıca açılıp kapansın hemde müziklerim ve diğer dosya arşivlerim içinde en PRATİK şekilde çözüm bulmak istiyorum. Şimdi size ufak bi sorum/sorularım olacak.

M.2 ssd > windows kurulacak
    Sata 3 ssd > oyunlar kurulacak
    Hdd > müzikler, videolar, resimler ve çeşitli uygulamalar kurulacak

Böyle bi kombinasyon yapmam mümkün mü ve mantıklı mı ? Eğer ki mümkünse ve mantıklıysa size şunları yöneltiyorım;

1) M.2 de windows kurulu ama içindeki müzikleri dosyaları ve daha sonra DIŞARDAN İNDİRECEĞİM dosyaları otomatikman HDD ye kaydeder mi ? bana bunu seçenek olarak sunar mı ? Yoksa rasgele en boş bulduğu yere ssd ye veya m.2yemi kaydeder ? Çünkü müzikler videolar uygulamalar ve resimlerin saklanması gereken en elzem yeri hdd diye düşünüyorum sonuçta hepsi küçük mbdan ibaret dosyalar.

2) Aynı şekilde windows m.2 ye yüklü tamam ama oyunları yüklerken peki ssd yemi yoksa hdd yemi yükleyecek onu bana seçenek olarak sunar mı ? Ayrıca oyunları 5400 rpmlik bir hdd ye kurmanın çok saçma olduğunu düşündüğüm için oyunlara özel sırf sata 3 ssd alabilirim. Ayrıca oynayacağım oyunlar belli ve bu yüzden daha sonrasında bi liste yapıp istedikleri depolama alanlarını toplayacağım

3) Son olarak ise m.2 de windows yüklü ve müzikler dosyalar vs hdd ye yüklü. Ben masaüstündeyken kopyalama, yazma, yapıştırma gibi eylemleri yaparken windows m.2 de yüklü olduğu için M.2 nin mi okuma yazma hızından yararlanır yoksa tamamen hdd üzerinden mi çalışır ? Sonuçta m.2 ye windows yüklü ve bu işlemler windowstayken yani masaüstündeyken yapılacak

Bu sorularıma ve kombinasyon oluyor mu cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeGaDave06 -- 26 Mayıs 2019; 4:9:26 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Kimsenin bilgisi yok mu yav çok zor değil aslında..

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kafa biraz karismis gordugum kadariyla :)

--> Istediginiz programi istediginiz diske kurabilir ve istediginiz veriyi istediginiz diskte bulundurabilirsiniz.
    --> Programlari ve verileri nereye kurar/koyarsaniz program calistirirken/veri okurken/yazarken o diskin hizina tabi olacaksiniz.
    --> Programlarin nereye veri yazacagini kurarken veya kullanim esnasinda secebilir/ayarlarsiniz.

Ornek--> Steam M.2 SSD'de kurulu ama oyun kutuphane dizini olarak HDD ayarlarsaniz oyunlari oraya kurar.
    Steam arayuzu hizli gelir (M.2 SSD'de kurulu ) ama oyun calistirma daha yavas olur (HDD'de kurulu) gibi.

HDD ile SSD arasinda dosya okuma,kopyalama gibi islerde fark tabiki olur.

SATA SSD ile NVME SSD arasinda gunluk kullanimda pek fark hissedilmez. Buyuk boyutlu dosya transferi, render ve benchmark gibi islemlerde fark ortaya cikar.
  • Bazı yazılımları hangi sürücüye kurarsanız kurun mutlaka Windows'un yüklü olduğu sürücüye dosya kopyalar hatta bazıları sizin belirlediğiniz sürücüye neredese hiç dosya koymaz direkt C sürücüsüne koyar. İnternetten indirilen dosyaların nereye kayıt edileceğini kendiniz belirleyebilirsiniz. Download manager programları kaşe için genelde C sürücüsünü kullanır, programların ayarlarını yaparsanız SSD'ye hiç dokunmadan direkt HDD'ye dosya indirebilirsiniz.

M.2 SSD'den kastettiğiniz NVMe ise video düzenleme gibi işler yapmıyorsanız gereksiz. İki adet SSD yerine bir adet M.2 SATA veya SATA SSD + HDD işinizi görür.
  • oup59 kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için çok teşekkür ederim. Peki hocam bişey sorucam m.2 ssd şartmı ? Hani şu samsung 970 evolardan bahsediyorum çakmak gibi olanlardan ekran kartının bi tık altına takıyoruz. Sırf ona windows yüklemeyi düşünüyorum sizce nasıl olur ?

Yoksa alttaki arkadaşın dediği gibi m.2 ssd ile sata 3 ssdnin çok bi farkı olmayıp windowsuda sata ssdye kurup m.2 ssdye vereceğim parayı diğer donanımlara aktarmakmı mantıklı ?
  • poko001 P kullanıcısına yanıt
    Hocam m.2 ssdden kastım hani şu samsung 970 evolar var ya ekran kartının hemen altına takılan çakmak uzunluğunda bişey. Ona sırf windows kurayım diyorum yada o ssdyi alıyım diyorum 250 gblık olanı. Nasıl olur YADA LAZIM MI ? Çünkü o olmadan sistem olmazmış gibi bi algıya kapıldım.

sata 3 ssd dediğim ise kredi kartı gibi olan ince bişey küçük kutu gibi. Yoksa onun 1 tblık olanını alıp windowsuda oyunlarıdamı ona yükleyim ? Geri kalan bütçeylede 500 gblık bi hdd alırım onada müzikleri dosyaları resimleri atarım. Bu daha mı mantıklı hocam ?
  • MeGaDave06 kullanıcısına yanıt
    NVME SSD'lerin teknik olarak cok yuksek olan okuma ve yazma hizlari gunluk kullanimda SATA SSD'lere gore gercekten fark yaratacak bir kazanim saglamiyor. Belirli islerde (yuksek boyutlu dosya okuma, kopyalama, video isleme) faydali olacaktir. Ben zamaninda Samsung 950 Pro NVME SSD kullanmistim. Daha sonra tum sistemi sadeca SATA SSD olacak sekilde kurguladim. Eger butce sorunu var ise bence SATA SSD fazlasiyla yeterli olacaktir. NVME icin vereceginiz farki bellek, ekran karti vb. baska bir bilesen icin kullanin.

Kendi adima uzun zamandir mekanik diskleri (HDD) sistemde kullanmiyorum. Sadece harici disk olarak veri yedekleme amacli HDD kullaniyorum. Aslinda 500GB-1TB gibi SSD fiyatlari bile goreceli olarak makul fiyatlara geldi sayilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oup59 -- 26 Mayıs 2019; 21:57:31 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • MeGaDave06 kullanıcısına yanıt
    970 EVO bir NVMe SSD, hızı vaadedildiği gibi yani SATA SSD'lerden oldukça hızlı. Bilgisayarı grafik, video, müzik gibi pro amaçlı kullanmama rağmen 970 EVO'ya gereksiz harcama yaptığımı düşünüyorum gerisine siz karar verin. Windows'u mekanik HDD'ye kurarsanız açılma süresi ve program yüklemeleri yavaş olur, programların kullanım anındaki hızlarınıda bir miktar etkiler. Windows açısından SATA SSD ile NVMe SSD arasında pek fark yoktur, SATA SSD ile 20 saniyede açılan sistemin NVMe ile 16 saniyede açılması gibi farklar olur. Hesapta 3500MB okuma hızı olan 970 EVO NVMe'lerin 350-500MB okuma hızı olan SATA SSD'lerden çok daha hızlı olması gerekirdi fakat böyle bir şey yok çünkü bu hızlar sadece büyük boyutlu tek dosya okumaları için geçerli.

Eğer arşiv için büyük disk alanı gerekmiyorsa SATA SSD + HDD yerine daha büyük boyutlu SATA SSD alırsanız mekanik HDD'ye gerek kalmaz. Sürekli download yapıyorsanız, büyük disk alanı gerekiyorsa SATA SSD + HDD alabilirsiniz. M.2 NVMe kullanan biri olarak pahalı olduğundan dolayı pro işler dışında kullanılmasını pek önermiyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.