Şimdi Ara

AYNASIZ SİSTEM TAVSİYESİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
3
Favori
1.940
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • gezi ve seyahatlarımda kullanmak üzere aynasız fotoğraf makinesi almak istiyorum. 3 seçenek arasında kaldım, bütçe olarak üçünüde karşılayabilirim. Hangisini tavsiye edersiniz, neden?

1. Sony A6000 16-50mm (2000 tl)
    2. Olympus OM-D E-M10 Mark II 12-50mm Kit (2500 tl)
    3. Fujifilm X-T10 16-50mm Kit (2400 tl)

teşekkürler

• Aşağıdakilerin ve tüm makinelerin kendince artıları ve eksileri var. Hepsini bir arada bulunduran makine olmadı, hiç bir zaman da olmayacak.

Geçen haftalarda 2 numara olympus m10 mark II tercih ettim. Tercih sebeplerim...

1) Çok şık retro stili.

2) Panasonic ve Olympus markalarının aynasız makineler için çıkarttığı tüm objektifler birbirlerine uyumlu olması ile çok geniş objektif yelpazesinin olması.

3) İdeal setin güzelliği...
    M.ZUIKO DIGITAL ED 7‑14mm 1:2.8 PRO
    M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2.8 PRO
    M.ZUIKO DIGITAL ED 40‑150mm 1:2.8 PRO

Yukarıdakilerin hepsi sabit 2.8 diyaframlı. Ve emsal markalar içerisinde en ucuz ve en hafif olmaları.

Ucuz ve emsallerinde olmayan büyütme oranlı 30mm makro objektifi olması.

4) Dokunmatik ve hareketli ekranlı , çözünürlüğü yüksek vizörlü olması.

5) 12-50 kit objektifin suya, toza dayanıklı ve makro özellikli olması.

6) 12-50 ez ve diğer elektronik zoomlu objektifleri mobil cihazlar ile kullanabilme imkanı.

7) 5 eksenli titreşim engelleyicili gövde ile elde hiç kasmadan 1/5 saniye ile çekim yapabilme imkanı.

8) Tüm tuş ve mod tekerlerinin kişiselleştirilebilir olması.

9) 1/16000 perde hızı.

10) Vizörden bakarken, dokunmatik ekran üzerinden elle odaklama yapabilme imkanı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biuu -- 26 Şubat 2017; 22:38:38 >

• - OM-D E-M10 Mark II'de ayrıca gövdede 5 eksenli IS'in bir yararı da eski filmli makina lensleri kullanırsanız dahi fotoğraf çekerken IS özelliğiniz olur.
    - Gövdede "Time lapse" çekim özelliği ile gelir. Bu özellik Sony'de ücretle yazılım satın alınarak elde edilebiliyor.
    - Yine M10 Mark II'de makro fotoğrafçılık için gövdede "focus stacking" özelliği mevcut. Bu özellik ile makro çekimlerdeki objenin tamamı net olacak şekilde makina kendisi milimetrik odak noktasını kaydırarak birkaç fotoğraf çekiyor.
    - "Live Coposite" adında bir yazılımsal özellik daha var. Bu da örneğin gece uzun pozlamalarda gövde size çekilen sahneyi belirlediğiniz süre aralıklarınd gösteriyor. Baktınız pozlama istediğiniz gibi oldu o an bitirebiliyorsunuz. Yani öyle karambole "4 saniye, 30 saniye, 60 saniye ayarlıyim çeksin ne çıkarsa bakar tekrar çekeriz" gibi bir zaman harcama olayınız da olmuyor. Örneğin ışık boyama tekniğinde de çok kullanışlı bir özellik bu.

Bir de araştırma aşamasında Türkçe kullanım kılavuzlarını da indirip incelemenizi öneririm.
    Olympus OM-D E-M10 Mark II Türkçe kullanım kılavuzu için -https://www.olympus.com.tr/site/tr/c/cameras_support/index.html
    Bu kullanım kılavuzunun online olması öyle önemli ve güzel bir detay ki... Şöyle ki, makinalar öyle yetenekli ve detaylı özelliklere sahip ki artık günümüzde, sık kullanmadığımız özelliklerini bir süre sonra unutup da "nasıl yapıyorduk bunu ?" diye kalabiliyoruz. Hele ki örneğin tatile gitmişiz, kullanım kılavuzunu da yanımıza almamışız ! Eğer bir internet ve PDF açacak mobil tel, tablet yada laptopumuz var ise 7/24/365 her an Dünya'nın her yerinden kullanım kılavuzumuzu indirip okuyabiliyoruz. "Şunu nasıl yapıyorduk" diye forumlara girmip yazıp da cevap beklemeye, birilerini arayıp müsait mi diye beklemeye vs. hiç gerek olmuyor. Hatta Olympus bu konuda o kadar abartmış ki servis hizmeti anlayışını, Türkçe kullanım kılavuzunu Olympus Fransa, Almanya, İsveç, Hollanda, İngiltere vs. vb. her ülkenin resmi Olympus sayfasından dahi inirebiliyorsunuz.
    Örneğin :https://www.olympus.fr/site/fr/c/cameras_support/downloads/e_m1_mark_ii_downloads.html - http://download.aws.olympus.eu/consumer/manuals/cameras/E-M10_Mark_II_MANUAL_TR.pdf
    Ayrıca bu ne demek ? Ben yurtdışında okuyan bir Türk vatandaşı öğrenciyim, yurtdışında yaşıyorum veya yurtdışında çalışıyorum belki. Aldım Olympus'un bir modelini, kutudan çıktı o ülkeye ait kullanma kılavuzu, e o dili de zerre anlamıyorum !..

Fujifilm resmi sitesinde online olarak veriyor mu Türkçe kullanım kılavuzunu bilmiyorum. Ben bulamadım. Bilen arkadaşımız var ise yardımcı olur herhalde.
    Sony'nin de aynı sanırım durumu, bulamadım... ama şöyle bir olay varmış -http://www.alfaborsa.com/kilavuz/
    Yani ürünü almadan kullanım kılavuzuna bakıp alacağım şeyin detaylı özelliklerini öğrenemiyormuşum gibi bir durum var ?!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 27 Şubat 2017; 6:38:36 >

• Peki olympusun sensoru diğerlerine göre çok daha ufak. bunun olumsuz yanları göz ardı edilebilir mi?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • erturo E kullanıcısına yanıt
    Diğerleri 1.5x crop sensörlü, olympus 2x krop sensörlü. Aradaki fark 0.5x

Bu sizi ne kadar etkiler. Çok ince eleyip sık dokuyan, çevrenizden gelebilecek olumsuz eleştirilere açık değilseniz acele etmemekte fayda var.

Ben amatör kullanıcıyım, bu işten para kazanmıyorum, 1 metrelik baskılar almayacağım. Aşağıdan devam edelim.

Sensör küçüldükçe ışığa olan duyarlılık azalacaktır. Düşük ışıkta daha kötü performans ve sığ alan derinliği yaratmada (arka planı flu yapma) aynı şekilde olumsuz etkilenecektir.

İyi de bu sadece sensöre bağlı değişken değil ki.

Açık diyaframlı objektif ile hem arka planı öldürebilir, hemde daha loş ortamlarda fotoğraf çekebiliriz.

Diğer markalarda f1.8 li objektifler var mı? Benim bütçeme uygun mu? Bir bakmanız lazım.

Ben tak çıkar yapmam, kit lensle uzun yıllar kullanırım deniyorsa "sony rx100" kompak makine yeter de artar bile.

Nitekim 1.6 krop sensörlü canondan(100d) 2x faktörlü olympusa geçtim.

Düşük ışıkta canonun netleyecek nokta bulamadığı ortamlarda, olympus netleyecek nokta bulamamazlık yapmadı.

Çok parlak, örneği karlı ortamlarda burası beyaz netleyemiyorum demedi.

Yaşadığım tek dezavantaj arka planı öldürmede oldu. 18-55 is stm arka planı daha iyi öldürüyordu. Bunu da objektif ile aşacağım.

Gerçi 50mm de bele kadar portlerde bokeh görünüyor, çok da kötü değil. 50mm full frame karşılığı 100mm çünkü. Aksine 12mm(ff 24 mm) geniş açı ise güzel bir ayrıcalık dip not geçeyim.

Ayrıca net alan derinliğinin artması aslında bir avantajmış. Bunu yaşadıkça öğrendim. Sokak çekimlerinde, vizörden bakmadan rastgele habersiz çekimlerde sıkıntı yaşamadım hiç.

Canonda çoğu fotoğrafımda istediğim yerler net çıkmıyordu. Kişinin net çıkması için yüzüne odaklanmak şartken olympusta alakasız yerlere odaklansam bile kişiler net çıkıyor.

En açık diyaframda bile en keskin fotoğrafları veriyor.

Bir diğer husus aynasızlar da Sony sensörü çok övülür, olympus da sony ile aynı sensörü kullanıyor. İso performansı çok iyi. 1600 isoyu kaldırıyor makine.

Aşağıda flickr adresim var. Canondan olympusa geçişimden sonra ki farkları görebilirsiniz.

Canon' un çoğu fotoğrafı lightroom ile işlenmişken olympus direk flickra atıldı.
    https://www.flickr.com/photos/140767821@N04/

Gerçi 100d ve m10 denk değil. Çoğu karşılaştırma sitesinde m10 mark 2'nin, canonda 70d, Nikonda 7200 dengi olduğu yazılmış.

Not. Ayrıntılı farklarını çok bilmem ama Sony mi fuji mi derseniz, objektif seçeneklerinden ötürü fuji derdim.

Çünkü sadece gövdeye odaklanmak yersiz.

Benim şimdiki amacım objektifleri dizip bir kaç yıl sonra yeni olympus gövde ile yenilemek.

Canon' dan olympus' a geçme amacımda buydu. Canon ileri dönük objektifleri hem pahalı hem büyüktü.

Zor bir süreç kolay gelsin :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biuu -- 27 Şubat 2017; 18:17:17 >

• aPS-C ile kıyaslanınca @biuu arkadaşımızın da dediği gibi fark çok az. Canon'larda 1.6x çarpan var. Fark 0.4 yani. Zaten ben hiçbir inceleme görmedim ki Olympus PL5, PL7, OM-D E-M10 ve sonrası makinaların sensörü Canon'ların 100D, 650D, 700D sinden geri kalmış. Hepsinde Olympus'ların bu modelleri sensör olarak daha başarılı. Yine güncel model olan OM-D E-M10 Mark II, M5 Mark II falan ise Canon 750D, 760D'den iyi, Canon 70D'ye denk-başabaş diyelim. Diğer artı özelliklerini de yazdık. Velhasıl fiyat + bu avantajları sizin için uygun ise doğru bir tercih olabilir.

Ben fotoğrafçılık hobisinden ufak da olsa para kazanılır mı düşüncesi ile 5 ay önce mevcut fotoğraflarımdan stok foto satış sitesine yüklemeye başladım ki fotoğrafların yarısı kadarı çok daha eski bir m43 sensörlü Olympus PEN E-PL3 modeline aitti ve bu model de 12mp. üstelik kullandığım lens de 14-42 R II kit lensti ! Onlardan bile epey satış oldu. Eğer hani konu "profesyonel fotoğrafçılık" ise, e işte bu makinalar ile de para kazanılması mümkün. Bunun ötesinde araştırırsanız bu makinalarla her türlü stüdyo, model, reklam vb. fotoğrafçılığı yapan niceleri de var. O şekilde profesyonel kullanım için de sensörün veya sistemin bir sorunu yok. Sorun fotoğrafın iyisinin makina tarafından çekildiğini düşünüyor olmamız biraz. Ben de böyle düşünürdüm ki mesela Olympus PEN E-PL3'üm varken 3 sene önce falan da stok siteleri olayını bilirdim ama kit lens + 12mp. falan deyip kendi kendime uzak durmuştum ! Büyük hataymış bizzat işte sene 2016'nın sonunda 3 yıl öncesinin makinası ve kit lens ile çekilmiş fotoğraflardan da para kazanılabiliri yaşayarak öğrendim. Hiçbir zaman da aklımda "Ben çok dikkatli çekeyim, aman iyi çekeyim de yarın bunları satarım" gibi bir düşünce ve planla çekmediğim halde bu durum üstelik.

Bokeh, arkaplan öldürme olayı da şahsi düşüncemdir müthiş abartılan bir olay. Sanki "Fotoğrafın iyisi : bokehli, arkaplanı iyice ölmüş fotoğraftır." diye sözlükte yazıyormuşcasına millet buna saplanmış. O ise bu bazı durumlarda dezavantajdır da. World Press yılın ödülleri var mesela. Son 2 yıldır bakıyorum ödül alan çoğu fotoğraf öyle bokeh coşmuş, arkaplan ölmüş fotoğraflar değiller. Burada da olay biraz kime ne göstereceğiniz, kimlerle ne paylaşacağınıza ve çevrenize-ortamınıza bakıyor bence. Mesela giriyorsunuz bu foruma ayda 3-5 kez "Arkaplanı nasıl öldürürüm" çerçevesinde konular açılıyor :) Sanki iyi fotoğrafçının yapması gereken en mühim iş o imiş gibi. O ise diyaframı açık (diyafram değeri düşük) bir lens alıyorsunuz ve o iş o alet ile oluyor. Yani öyle fotoğrafçılık ile hiç de alakası yok. Tabi diğer bir yönden de herkesin "fotoğraf sanatçısı" yada "profesyonel fotoğrafçı" olmak gibi bir derdi olamayacağını da kabul ederek bu bokeh olayının kişisel bir zevk olmasını da gayet normal kabul ederim.

Olympus PEN E-PL3 + 14-42 kit lens ile çektiğim veya 20 senelik eski filmli makina lenslerini PL3'e takıp çektiğim birkaç fotoğrafım kürsel çapta yayın yapan sitelerde seçildi (ödül aldı demiyorum, konuya ait en iyi fotoğraflar içerisinde gösterildi). Kimi fotoğrafçılık yayını yapan sosyal medya ağlarında yayınlandı-paylaşıldı. Ufak-tefek de birkaç yarışma birinciliğim oldu. Bunları da öyle "Amman derece elde edeyim, işte meşhur olacam" falan gibi bir amaçla, çaba ile elde etmedim. Ben hobim ile ilgilenirken kendiliğinden gerçekleşen olaylardı. Şimdi bunları yaşamış birisi olarak ben bu 2x çarpan yok Tam kare sensör bilmem ne muhabbetlerine zerre kulak asmam. Yaşadıklarımı bilirim, bunlar içerisinde en önemlisi de taşıdığım aletin+ekipmanın ağırlık+hacim ve işlevselliğini çok iyi bilirim. Yapamadığım şeyler illa ki var ama sebebinin sensör veya akipman olduğunu da düşünmüyorum. Sebep gerekli ilgi göstermemek, bilgi eksikliğimdir diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 1 Mart 2017; 0:20:52 >

• Bir de misal Olympus PEN E-PL3 için yıllarca "Vizörü yok, vizörü yok, ama onun vizörü yok" lafını binlerce kez okumuşumdur. Vizörü yok hani sanki "fotoğraf çekilemez" bununla deniyor gibi nerede ise. İşte zaman içinde bu amatörün ufak-tefek başarıları vb. gösterdi ki "Vizörü yok" lafı da kocaman bir abartı !.. Ekipman sabit bir araçtır. Ayın araçtan Dünya üzerinde binlerce kişi alır. Hatta kalem+kağıt örnek vereyim. Herkes alır kimi öyle bir resim çizer ki fotoğraf nedir ki derim. Kimi aynı kalem ile aynı kağıda öyle bir yazar ki okursun gözlerin değil aklın, yüreğin, anlayışın bir nevi şakraların açılır

Şöyle de bir link veryim, bir bakın...http://m43turkiye.com/viewtopic.php?t=895

Söylediklerime kanıt içerdiği için buraya da bakın :http://m43turkiye.com/viewtopic.php?f=31&t=1450&start=15
    Hani vizörsüz, küçük sensörlü, 12mp. ve kit lensli makina ile profesyonel iş yapılır mı konusuna dair.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 28 Şubat 2017; 22:33:30 >

• KANIT 1:
     AYNASIZ SİSTEM TAVSİYESİ

Buradan ne okuyorsunuz ?

Aynı F değerinde m43 içlerindeki en ufak sensör olmasına rağmen daha büyük sensörlüler ile aynı ışığı almış. Hatta bir APS-C'den de daha fazla ışık almış. Tam kare gövdeler ile arasında sensörün ışığı az-çok alma gibi de bir farkı olmamış.

KANIT 2 :https://blog.fotozeynep.com.tr/2016/12/20/japonyada-en-cok-satan-markalar-guncel/

KANIT 3 :
     AYNASIZ SİSTEM TAVSİYESİ

KANIT 4 :
     AYNASIZ SİSTEM TAVSİYESİ
    Kaynak :http://www.optyczne.pl/335.7-Test_aparatu-Canon_EOS_80D_Szumy_i_jako%C5%9B%C4%87_obrazu_w_RAW.htmlhttp://www.optyczne.pl/322.9-Test_apara … wanie.html

KANIT 5 :https://fotoptik.wordpress.com/2016/12/27/olympus-om-d-e-m10-mark-ii-canon-750dden-iyi/

KANIT 6 :https://blog.fotozeynep.com.tr/2015/11/12/samsung-nx500-incelemesi-lenstip-comun-editorlerinden/

Bizim birilerine hakaret ve sırf laf ile birşeyler saçmalamamıza gerek yok. Bir sürü farklı kaynaktan bir sürü kanıt diyeceğini diyor anlamasını bilene. Cahil cahilliğini bilmez zaten, böyleleri en iyisi ve doğrusunu kendisinin bildiğini zanneder. Ne kanıtı vardır, ne kaynağı sadece laf eder o da hakaret içerir ve de kendisine göre dediği doğrudur.

@erturo

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 1 Mart 2017; 17:51:51 >

• jiddi kullanıcısına yanıt
    Merhaba
    "Canon'larda 1.6x çarpan var. Fark 0.4 yani."
    Burada bilgi hatası / yanlış yönlendirme var.
    Sensör alanından bahsettiğimiz için karesi ile orantılı alan.

yani 1.6*1.6 = 2.56 ve 2*2 = 4 olduğundan

ApsC alanı = TamKareAlanı/2.56 ve
    MFT Alanı = TamKareAlanı/4

Sonuç olarak Aps-c MFT ler göre alan olarak 1.5 kattan daha fazla alana sahip.

--------------------------------------------
    Ayrıca sensör karşılaştırırken klasik Canon ların performansı iyi değil diye
    APS C lerin çok avantajı yokmuş gibi bir izlenim oluşmuş.
    Fakat APS C nin iyi sensör başarımlıları ile karşılaştırınca avantaj belli oluyor.

Mesela şu şekilde bakınca :
     AYNASIZ SİSTEM TAVSİYESİ

Tabii ki Canon 760D gibi makinalar böyle değil.
    Ama siz kastetmeseniz de "APS C ye gerek yok" gibi yanlış bir algı oluşabilir.

"Olympus OM-D E-M10 Mark II Canon 750D’den iyi ! Hem de çok daha ucuz !"
    Buna aynen katılıyorum.
    Evet bence de ezbere bilmeden Canon 760D filan almak saçma
    ama APS C nin kendine göre çok güzel avantajları var.

Panasonic LX100 üm Varken Satıp, Canon Eos M + 22mm aldım bu yüzden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 2 Mart 2017; 14:31:25 >

Okuduklarıma göre sizinle %90 aynı fikirdeyim,
    lakin %10 luk bir ayrışmamız var,
    çünkü bilerek veya bilmeyerek çarpıttığınızı düşünüyorum.

Olympus makinelerin harika olduğu ve
    ezbere Canon 70D filan almanın saçma olduğu konusunda hemfikiriz.

Ama çeşit çeşit sensör varken,
    olabilecek en mükemmel dengenin MFT lerde olduğunu savunup
    bunun bir gerçek olduğunu ispatlamaya çalışıyorsunuz.
    Fakat öyle bir şey yok.

Sensörlerin büyük olmasının da küçük olmasının da kendine göre avantajları var.
    Ve ihtiyaçlara göre seçim yapılmaya müsait.
    Basitleştirecek olursak.
    Compact < 1" < MFT < APS-C < FULL FRAME
    şeklinde sensör boyutlarını.

Ben ideal olarak Compact, 1" lik ve APS C makineleri ideal buluyorum.
    Sizin de MFT yi ideal bulmanıza saygı duyuyorum.

Başka bir durumda, gerekirse ben de MFT kullanabilirim
    Lensler ve harika gövdeler ve is yüzünden

O zaman da o ideal olur benim için.

Örnek vereyim de işe yarayayım hem de derdimi anlatayım

Panasonic TZ100, Sony RX10, Sony A7, Fuji X100, Sony RX100, Canon G7x, Sony RX1, Sony HX90V, Olympus OMD, Panasonic GX85, Canon 6D

Yukarıda saydığım makinalar benim ideal bulduğum makinalar.
    Ve hepsi kendi sınıfında iyi, ihtiyaca göre.

Sony HX90V küçücük sensör ama cepte taşınabilen 720mm!
    Canon 6D full frame vs. vs.

Umarım demek istediğimi ifade edebilmişimdir,
    Amacım tartışmak değil "0.4 daha fazla" filan görünce dayanamadım
    -Yaptığınız bilgilendirmeler için yararlanan herkes adına da teşekkür ederim.
    Ayrıca fotoğraf satma olayına da merak saldım
    Sizden öğreneceğim çok şey vardır muhakkak.
    Mesaj atacağım müsait bir zamanda inş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 2 Mart 2017; 12:14:28 >

• Kardeşim, Sony A6000 alıp memnun kalmayanı görmedim,ben bile makinayı satıp almayı düşünüyorum
  • Merhaba
    Konuyu biraz dağıtmış gibi oldum kusura bakmayın.

Ben de RX100M3 öneriyorum
    Gezi ve seyahatlerde daha iyi makinam da olsa hep RX100 serisi makina götürdüm yanımda.

Sebebi:https://forum.donanimhaber.com/yeni-baslayanlar-veya-iyi-akilli-telefonum-var-ama-yetmiyor-hobi-icin-makina-onerir-misiniz-diyenler--122743623
  • sahibindende 1500 e bitane leica var, al mutlu ol
  • Taaa gidip 12.800 ISO karşılaştırmasını koymak da bir açıdan saptırma olabilir. Biz buna saptırma, çarpıtma da demeyelim de herkes bildiği konuda bilgilerini aktarmaya çalışıyor diye bakalım olmaz mı ? Çok mu zor ? Mümkün olabildiğince iyi niyetle açıklamaya çalışıyorum, gerilim olmasın diye. Çünki çok yaşadık. Bu forumda konular çok çabucak kişilere yönlendirilip tartışma olmaktan çıkıp kavgaya çeviriliyor da bu nedenle. Bize 12.800 ISO ile çekilmiş stüdyo test fotoğrafı haricinde böyle günlük, vatandaşın kullanırken buna ihtiyaç duyup kullandığı fotoğraf örnekleri bulup gösterebilir misiniz ? Hem ayrıca gövdede 5 eksenli IS olması nedeni ile böyle bir gövdeniz var ise 5 eksenli IS'i olmayana karşı ISO'yı en azından olmayanda 12.800 ile ise olanda 6400 ile rahatlıkla çekebilirsiniz.

Bir örnek üzerinden şöyle açıklamya çalışayım...
    Aşağıdaki fotoğrafı kullanıcısı Nikon D5500 +AF-S DX VR Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G II ile (Kit lens)
    ƒ/3.5, 18.0 mm, 1/60, ISO 2000 ile çekmiş. Belli ki bu bir elde çekim.
     AYNASIZ SİSTEM TAVSİYESİ
    Baroque church of Santo Domingo Convent, Orihuela by Nina Ali, on Flickr

Bir başka örnek : Nikon D7200 + 18.0-105.0 mm f/3.5-5.6 (Bu da kit lens)
    ƒ/3.5 , 18.0 mm , 1/50 , ISO 2500
     AYNASIZ SİSTEM TAVSİYESİ
    Cattedrale di Palermo by Mirko Li Greci, on Flickr

Bir diğer örnek de Olympus E-PL3 + OLYMPUS M.14-42mm F3.5-5.6 II R (Bu da kit lens)
    ƒ/3.5, 14.0 mm, 1/13 , iso 800 ile elde çekildi.
     AYNASIZ SİSTEM TAVSİYESİ
    Berlin Cathedral - #m43turkiye by Ciddi iyi1i, on Flickr
    PL3 sensör olarak güncel m43'lerden baya zayıf kalır mesela. Ayrıca bu gövdede 5 eksenli IS de yok. Yani bunları hesaba katarak bakalım. Şimdi elimizde bir 5 eksenli IS'i olan (markasını boşverelim) gövdemiz olsa şu fotoğrafı ISO 800'de çekebilmişsem öyle bir makina ile ISO 400'de elde çekebilirdim ki yine 5 eksenli değil 3 eksenli IS'i olan bir model ile elde 1/8, 1/5 perde hızlarında net fotoğraflar çekebiliyorum.

Örnek : Olympus E-M10 + OLYMPUS M.25mm F1.8 ile ƒ/1.8, 25.0 mm, 1/5 saniye, iso 640 (Böyle bir durumda gövdede 3x 5x IS olmayan kaçla çekecek ? En azından ISO 1600 ve hatta belki 3200 ile)
     AYNASIZ SİSTEM TAVSİYESİ
    Smoky night - #m43turkiye by Ciddi iyi1i, on Flickr

Demek istediğim şu, incelemelerdeki aynı ISO'lar ile çekilmiş test fotoğrafları gövdede 5 eksenli IS olan makina ile olmayan arasında günlük yaşamda çok ender olarak denk düşebilecek durumlardır. Nasıl olur denk durumda yüksek ISO'larda çekim gerektirecek haller ? Tripoda taktık diyelim IS'i kapatırız bu durumda ve amaçlanan yüksek perde hızı olacaktır yada uzun pozlama içindir yine her 2 gövdede de denk ve en düşük ISO'da olurlar. Bir de düşük ışıkta aksiyon içerikli bir fotoğraf çekmemiz gerekir, burada perde hızı(enstantane hızı) yüksek olmalıdır ki hareket eden(hareket halindeki) araç-kişi-obje vs.'yi flu olmadan fotoğrafa alabilelim. Bunun harici hiçbir durumda ISO ayarı denk çekim yapmanız gerekmez. Bir de belki şu yıldız pozlamada falan gerekir, o tür çekimleri genelde ISO 800-1600'lerde yapıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 4 Mart 2017; 17:54:32 >

Evet şimdi tekrar okudum, suçlamış gibi olmuşum, bu yüzden özür dilerim.
    Aynı fikrideyim, sadece bilgilerimizi aktaralım,
    öğrenmek isteyenlere imkan sağlayalım.

Ama muhtemelen farketmeden yine aynı şeyi yapmışsınız.
    Bir şeyin sadece bir bölümünü anlatmışsınız.

Titreşim önleyici evet harika birşey,
    Ama hareketli nesnelerde işe yaramıyor.
    gece sokakta yürüyen kediyi çekeyim deseniz, çekemzsiniz.
    Siz sadece sabit yapı fotoğraflarını örnek vermişsiniz.
    Kastettiğim şey bu işte.
    2 sayfa is övseniz bile sonuna küçük parantez içinde
    (is hareketli nesne çekerken işe yaramıyor maalesef)
    yazsanız %100 aynı fikirde olacağız
    benim de böyle ekleme yapmama gerek kalmayacak.

Evet benim sadece 12.800 ISO örneği vermem adil değil.
    Örnek olsun diye verdim, kastettiğim şey o zaten.

Verdiğiniz bilgilerin %90ı çok iyi,
    gördüğüm fotoğraflarınız çok güzel,
    Ben sadece bilgileri,
    tüm artı ve eksileri ile verelim istiyorum.

Zaten biliyoruz ki
    iso 12.800, Manuel lens takma, ters objektif ile makro vs.
    gibi özellikler, ekstra özellikler.

Günümüzde artık zaten kötü makine yok,
    sadece bazılarının bazı konularda uzmanlıkları var.

KOnuştuğumuz o özellikler,
    100 fotoğrafın 3-5 tanesinde ancak fark yaratır.
    Onlarda da ihtiyaç duyanlar zaten o özelliklere ihtiyaç
    duyunca o zamana kadar kendileri öğrenir

Aynı ortak dertte olduğumuz şeyle bitirelim.
    Arkadaşlar, lütfen neye ihtiyacınız olduğunu bilmiyorsanız
    ezbere
    son çıkan Kit Lensli Canon SLR almayın.

Mümkünse gövdesinde titreşim önleyicili aynasız,
    veya lensi takılıp çıkartılmayan kaliteli kompakt
    fotoğraf makinesi alın, ve bol bol fotoğraf çekin

• quote:

Orijinalden alıntı: multimatom

Hocam dedim, o durumu da açıkladım. En altta paylaştığım fotoğrafın altında şöyle yazdım bakın yukarıda...

"Bir de düşük ışıkta aksiyon içerikli bir fotoğraf çekmemiz gerekir, burada perde hızı(enstantane hızı) yüksek olmalıdır ki hareket eden(hareket halindeki) araç-kişi-obje vs.'yi flu olmadan fotoğrafa alabilelim. Bunun harici hiçbir durumda ISO ayarı denk çekim yapmanız gerekmez. Bir de belki şu yıldız pozlamada falan gerekir, o tür çekimleri genelde ISO 800-1600'lerde yapıyorlar."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 7 Mart 2017; 12:47:50 >
    Çok pardon haklısınız, son satırları okumamışım.
    Önyargılı yorup yapmışım.
    Hakkınızı helal edin.
  • Sony A6000 1650 kit lens ile birlikte 1.800TL nakit.
    Sıfır kapalı kutu. Adınıza - firmanıza faturalı. Sony Eurasia Türkiye garantili. Ücretsiz aynı gün kargo.
    Nakit 1.800TL
    Kredi kartına komisyon eklenerek 6 ay vade.
  • quote:

Orijinalden alıntı: denizhoca

Sony A6000 1650 kit lens ile birlikte 1.800TL nakit.
    Sıfır kapalı kutu. Adınıza - firmanıza faturalı. Sony Eurasia Türkiye garantili. Ücretsiz aynı gün kargo.
    Nakit 1.800TL
    Kredi kartına komisyon eklenerek 6 ay vade.

Zaten internet mağazalarında bu fiyata satılıyor hatta k.kartı puanlarıyla daha da uygun olabiliyor. Ayrıca taksite komiyon almıyorlar, teşekkürler.
  • Şunu belirtmek isterim
    İS düşük ışık koşullarında başarıma katkı sağlıyor dediniz ama cihazın odak nokta sayısı ve renk ölçüm başarımı da çok önemli. Mesela en baştaki fotoğrafı benim a58 biraz daha karanlık ölçmüştü, o yüzden shutterı yavaşlattım, İS olmasa çok zor bir fotoğraf olacaktı, Genelde geçen a6500 e geçiyor ama ülkemizde fiyatı uçuk sanırım, a6000 hem üzmeyen bir makina hem de fiyatı aynasız için güzel
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.