|
Bildirim
|
Öncelikle YÖK' nda yapılan değişiklikle okuldan atılma kaldırıldı. Azami öğrenim süresi sonunda (benim 7 yıldı mesela bu sürem) mezun olamazsanız bile harcınızı yatırarak yeniden kayıt yenilemeniz mümkün. Şimdi bu durum askerlik kanunuyla çelişiyordu. Şöyleki; 7 yıl sonunda mezun olamazsan okuldan atılmıyordun ama 7 yıl sonunda artık askerlik tecili yapılmadığından ya kaçak olarak okuluna devam edecek ya da askere gidecktin. İşte bu karışıklığı gidermek için 1111 sayılı askerlik kanununda da değişiklik yapıldı. Buna göre azami süre sonunda mezun olamasan dahi, harcını yatırıp eğitimine devam ettiğin sürece 29 yaşına kadar askerliğin tecil ediliyor. Bu tecil de şu şekilde oluyor: Diyelim ki 4 yıllık bir bölüme 2013 yılında girdiniz. tek seferde askerliğiniz 7 yıl tecil ediliyor. bu 7 yıl tecil 31 ekim 2020 de bitiyor. 7 yılın sonunda yani 2020 yılında mezun olamazsanız, öğrenciliğine devam etmek kaydıyla askerliğiniz 1 sene daha tecil ediliyor. bu kez ise yıl hesabıyla aralık ayı sonuna kadar tecil ediliyor. Diyelim ki 8. sene de mezun olamadınız, yine 1 sene daha tecil ediliyor ta ki 29 yaşına kadar. 29' da gün almanız önemli değil 29 yaşına girdiğiniz yılın aralık ayının son gününe kadar yapılıyor teciliniz. Buraya kadar anlaşılmayan bir şey yok diye umuyorum. Şimdi gelelim uygulamadaki soruna. Aslında olmayan ama öğrenci işlerindeki memurların işgüzarlıkları sonucu ortaya çıkan bir sorun var. 7 yılın sonunda bazı okulların öğrenci işleri tecil işlemini yapmıyor. Siz teciliniz dolduğu halde yoklama kaçağı görünüyorsunuz ki dert değil, sonuçta öğrencisiniz ve teciliniz bitmeden(çünkü teciller 31 ekim için yapılır) kayıt yenilediğiniz için(üniversite kayıtları ise tecil bitiminden 1 ay önce yani eylülde yenilenir) de kaçak durumuna düşmeden kayıt yenilemiş olduğunuzdan tecil hakkınızı kullanabilirsiniz. Bunun için ek-c2 belgesi gerekir. işte bazı öğrenci işleri senin 8. senen dolayısıyla biz sana ek-c2 belgesi veremeyiz diyebilirler. ''Çünkü YÖK kanununa göre azami sürede mezun olamayanlar kayıt yenilemeleri halinde sınavlara girebilir, derslere katılabilirler ancak bunun haricindeki öğrenci haklarından yararlanamayan öğrenci statüsündedirler.'' diyerek maddeyi okurlarsa onlara maddenin son cümlesini tekrar okutun. ''öğrenci statüsündedirler'' evet 7 sene sonudna mezun olamayıp kayıt yeniletirseniz öğrenci değilsiniz ancak zaten sizin istediğiniz belge öğrenci belgesi değil, ''öğrenci durum belgesi'' yani bu belge okuldan atılan bir öğrenci içinde okulumuzdan atılmıştır şeklinde düzenlenebilir. yine aynı mal memurlar size ''sınava girmek ve derslere girmekten başka diğer öğrenci haklarından yararlanamazsın'' derse onalra şu cevabı verin: ''askerlik tecili bir öğrenci hakkı değildir.'' Eğer öğrenci hakkı olsaydı hiçbirimiz askere gitmek zorunda kalmazdık. Çünkü bir üniversiteyi bitiririp başka bir üniversiteye kayıt olur ve ömrümüzün sonuna kadar öğrenci kalıp öğrenci haklarından yararlanırdık :) Hem okulun böyle bir belge düzenleme hakkı olmasa askerlik kanununda o düzenleme yer almaz dahası ASAL kendi resmi sitesinde bu konuyu açıklamazdı. o sitedeki açıklama aynen yukarıda yazdığım gibidir: ''öğrencilerin askerlikleri ilk önce azami öğrenim süresi kadar, mezun olamamaları halinde ise her seferinde bir yıllık olmak üzere 29 yaşına kadar tecil edilir.'' somut olaydan örnek verirsek: üniversiteden gelen mesajlara bakarken 2 hafta önce şu mesajı görüp irkildim ''askerliğiniz son kez 31 ekim 2012' ye kadar ertelenmiştir'' nasıl korktum anlatamam. kaçak mıyım, bakaya mıyım, okuldan mı atıldım vs. gibi sayısız soru dolaştı kafamda. sonrasında mesajın 04.2012' de atıldığını, yukarıda bahsettiğim askerlik kanunundaki değişikliğin ise 06.2012' de olduğunu dolayısıyla 09.2012' de kayıt yenilediğimi yani tecil süremin bitiminden 1 ay önce kayıt yenilediğimi fark edip okulumu aradım ve sordum. bana senin tecil ettirmen gerekiyor deyince adam yine bir tırstım. forumlarda dolandım, yoklama kaçağı, bakaya farkını araştırdım, askerlik şubesine gitmekten korktum, babama sen git sor dedim, e zaten okulu ekstradan 4 sene uzattığımdan babam köpürdü vs.vs. son olarak askerlik şubemi titreyerek aradım, adam 30 saniye içinde bana cevabı verdi: ''askerliğin 31 aralık 2013 yılına kadar tecilli'' bu 2 seyin kanıtı oldu. 1 okul kendisi tecil etmiş zaten, 2 okuldan da atılmamışım :) şimdi bu korkuyu tekrar yaşamamak için 1 ay sonra başlayacak bütlerime çalışıyorum. 5 dersten 4 ünü verip birini de tek ders sınavıyla geçerek 2 ay sonra avukatlık stajımı başlatmayı umuyorum. dua edin ;) |
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi allegiant06 -- 2 Haziran 2012; 10:40:01 > |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orfe22 -- 29 Şubat 2016; 16:54:59 > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |