Herkese merhabalar. Bu sene 3. Sınıfı bitirdim yani 2022-2023 eğitim yılında 4. Sınıfta olacağım. En yakın zamanda başvurup 2023 yılında bedelli askerlik yapmak istiyorum. Fakat belirttiğim gibi 4. Sınıf öğrencisi olacağım ve mezuniyetimi de uzatmak istemiyorum. Üniversiteyi dondurmadan bedelli askerlik yapabilir miyim? Ayrıca bedelli askerlik yapan üniversite öğrencilerinin 21 gün idari izinli sayılıp, vize-final sınavlarına denk gelirse de sonradan mazeret sınavına girebileceklerine dair bir YÖK kararı ve haberler gördüm. Bu durum hala geçerliliğini korumakta mı? Yoksa sadece 2018 yılına ait bir karar mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Haber: www.hurriyet.com.tr Bedelli askerlik yapmak isteyen üniversitelilere müjde https://www.hurriyet.com.tr/egitim/bedelli-askerlik-yapmak-isteyen-universitelilere-mujde-40929941YÖK kararı: https://oim.yasar.edu.tr/wp-content/uploads/2018/08/Bedelli-askerlik-yaz%C4%B1s%C4%B1-Y%C3%96K.pdf |
Üniversite Okurken Bedelli Askerlik Yapmak
Üniversite okurken askerlik görevini yerine getirmek isteyen kişiler için bedelli askerlik seçeneği sunulmaktadır. Bu seçenek sayesinde öğrenciler, eğitimlerine devam ederken aynı zamanda askerlik yükümlülüklerini de yerine getirebilirler.
Üniversite Okurken Bedelli Askerlik Yapma Koşulları
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 29 yaşından gün almamış olmak
- Lisans veya ön lisans eğitimi almak
- Askerlik yoklama işlemlerini yaptırmış olmak
- Sağlık açısından askerlik yapmaya uygun olmak
Bedelli Askerlik Başvuru Süreci
Bedelli askerlik başvuruları, her yıl Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen tarihlerde yapılmaktadır. Başvuru işlemleri e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerine giderek gerçekleştirilebilir.
Bedelli Askerlik Ücretleri
Bedelli askerlik ücreti, her yıl belirlenen tutarda güncellenmektedir. 2022 yılı için bedelli askerlik ücreti 80.047 TL olarak belirlenmiştir.
Eğitim Süresi
Bedelli askerliği tercih eden öğrenciler, 21 günlük temel askerlik eğitimi alırlar. Bu eğitim, genellikle üniversitelerin ara tatil dönemlerinde verilir. Eğitim süresince öğrencilere temel askeri bilgiler ve eğitimler verilir.
Avantajları
- Eğitimine devam ederken askerlik görevini yerine getirme imkanı
- Askerlik süresinin daha kısa olması
- Maddi yükümlülüklerin daha az olması
Dezavantajları
- Eğitim süresinin ara tatil dönemlerine denk gelmesi
- Bedelli askerlik ücretinin yüksek olması
- Askeri eğitim nedeniyle derslerden geri kalma riski
Sonuç
Üniversite okurken bedelli askerlik yapmak, hem eğitimine devam etmek hem de askerlik görevini yerine getirmek isteyen öğrenciler için uygun bir seçenektir. Ancak bedelli askerlik başvurusu yapmadan önce koşulları ve avantajlarını/dezavantajlarını iyi değerlendirmek önemlidir. Böylece, hem eğitim hem de askerlik hayatını en iyi şekilde dengeleyerek başarıya ulaşabilirsin.