Arkadaşlar bu konu hakkında büyük bir bilgi kirliliği var anladığım kadarıyla, denk geldiğim her başlıkta -bir kişi hariç- herkesin tecil bitmeden bedelliye başvurmalısınız demesine denk geliyorum. O yüzden "bir şey mi gözden kaçırıyorum acaba" diye son kez teyit etmek istedim. Askeralma Kanunu'nda, bedelli askerlik hizmetinden bakaya ve yoklama kaçağı olanların yararlanamayacağı yazıyor. Yoklama kaçağı, tabi olduğu yoklama yılı içerisinde yoklamasını yaptırmayanları ifade ediyor. Tecil bitince hemen yoklama kaçağı olunmuyor; tecilin bittiği sene içerisinde, 31 Aralık tarihine kadar şubeye gidip yoklama yaptırmazsan yoklama kaçağı sayılıyorsun. (kaynak: https://asal.msb.gov.tr/Content/Upload/Docs/2021_YILI_YOKLAMA_DUYURUSU.pdf) Bakaya ise sevke tabi olduğu hâlde sevkini yaptırmayanlar ile sevk edildiği birliğe katılmayanları ifade ediyor. Yani, tecilin bitişinin ertesi günü yoklama kaçağı durumuna falan düşmüyorsun. Bakaya istesen de olamazsın. Bu bilgiler ışığında, 19.06.2021 tarihinde biten tecilimden birkaç ay sonra yüksek lisans kaydı yaptırıp tekrar tecil hakkımı kullanacağım. Bedelli askerlikten yararlanma hakkım hala elimde olacak, bedelli askerliği de yüksek lisans sonrasında yapacağım. Ya da istediğim takdirde hiç yüksek lisansa falan girişmeyip örneğin Eylül ayında direkt bedelli başvurusu yapmamda hiçbir engel yok. Kaçırdığım bir şey yok, değil mi? Tecili bittikten sonra aynı yıl içerisinde e-Devlet üzerinden bedelliye başvurabilen birileri olduysa, yazabilirse çok sevinirim. Teşekkürler. --- Güncelleme: Arkadaşlar bana hep aynı tür mesajlar geliyor, topluca cevap vereyim: Kanunen yukarıda belirttiğim gibi olduğunu düşünmeme rağmen riske atmak istemediğim için tecilim bitmeden başvuru yaptım ve o şekilde tamamladım bedelliyi. Aklında benim sorumla aynı soru olanlar, tecil bittikten sonra aynı yıl içerisinde bedelli başvurusu yapıp süreci sorunsuzca halleden birini bulursa net bir cevap almış olur sanırım. Ben dediğim gibi risk almadan tecil bitmeden herkes gibi yaptım başvuruyu, o yüzden net bir şey söylemem mümkün değil. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DH Anonim -- 8 Eylül 2022; 1:9:38 > |
Tecil Bittikten Sonra Bedelli Askerlik Başvurusu
Giriş:
Tecil süren bittiyse ve bedelli askerlik yapmak istiyorsan, bilmen gereken bazı önemli detaylar var. Bu metin, tecil bittikten sonra bedelli askerlik başvurusu hakkında kapsamlı bilgi sağlayarak, seni bu süreçte yönlendirmeyi amaçlamaktadır.
Tecil Süresi Bittikten Sonra Bedelli Yapılabilir mi?
Evet, tecil süren bittikten sonra bedelli askerlik yapabilirsin. Tecil süresi dolanlar, belirli şartları karşılıyorlar ve kontenjan dahilinde yer alırlarsa bedelli askerlik hakkından yararlanabilirler.
Bedelli Askerlik Başvurusu İçin Şartlar:
Tecil bittikten sonra bedelli askerlik başvurusu yapmak için aşağıdaki şartları taşıman gerekir:
- Türk vatandaşı olmak
- Askerlik çağına gelmiş olmak (20-41 yaş aralığı)
- Askerlik hizmetini henüz yapmamış olmak
- Sağlık durumu askerliğe elverişli olmak
Bedelli Askerlik Başvuru Süreci:
Bedelli askerlik başvurusu, genellikle Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen tarihler arasında yapılır. Başvuru süreci şu adımları içerir:
- Bedelli askerlik başvuru formunu doldurmak
- Gerekli belgeleri toplamak (nüfus cüzdanı, diploma vb.)
- Başvuru formunu ve belgeleri askerlik şubesine teslim etmek
- Sağlık kontrolünden geçmek
- Kontenjana dahil olup olmadığını öğrenmek
Kontenjan ve Başvuru Sonuçları:
Bedelli askerlik için belirlenen kontenjan sınırlıdır. Kontenjan dolduğunda başvurular kapatılır. Başvuru sonuçları, başvuru tarihinden sonra açıklanır. Kontenjana dahil olan kişiler, askerlik şubelerinden celp belgelerini alırlar.
Sonuç:
Tecil süren bittikten sonra belirli şartları taşıyorsan, bedelli askerlik hakkından yararlanabilirsin. Bedelli askerlik başvuru süreci hakkında detaylı bilgi edinerek, bu süreci sorunsuz bir şekilde tamamlayabilir ve askerlik görevini yerine getirebilirsin.