Şimdi Ara

Balans ayarı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
1
Favori
12.817
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Teknoloji okadar ilerlemiş olmasına rağmen araç lastiklerine yapılan balans ayarının mantığını öğrenmek istiyorum işin ehli arkadaşlardan.
    1.) 10,20, 25, v.s gr ağırlıgındaki kurşunun jant 'ın belli bir kısmına takılmasının esprisi nedir?
    2.) Neden ve niçin takılır?
    3.) Her balans ayarında kurşunun takıldığı yer neden değişiyor?
    4.) Ve her jant'a takılan kurşun'un gram'ı neden aynı olmayabiliyor ?

• Dönen her şey bir merkezkaç kuvvetine maruz kalır. Merkezkaç kuvvetinin büyüklüğü de biraz da kütle ile alakalıdır. Eğer jantın ya da lastiğin herhangi bir noktasında kütle fazlalığı varsa, uygulayacağı merkezkaç kuvveti daha fazla olacağı için tekerleğin dönüşü kusursuz olmayacak ve tekerlek yalpalayacaktır. Yani ağırlık merkezi tekerlek göbeğinin dışına kaçacağı için dönüş merkezi tekerlek göbeği olsa da kuvvet merkezi dışarıda olduğu için tekerlek sürekli dışarıda doğru kaçma eğilimi gösterecek, bu da titreşime sebep olacaktır.

Takılan kurşun, ağırlığın farklı olduğu bölgeyi dengelemek için yapılır. Ağırlığı fazla olan yerin karşısına gelecek şekilde kurşun çakılır. Kurşunun ağırlığı da ihtiyaca göre belirlenir. Fark çoksa, dengelemek için gereken ağırlık miktarı çoksa, büyük kurşun takılır v.b

Her balans ayarında değişme sebebi, sürekli yol yapan lastiğin kusursuz aşınmamasından kaynaklanır. Sert bir frende kilitlenen lastik sadece yerde kayan yüzeyinden aşınıp yere partikül bırakır. Lastiğin sadece o kısmı hafifler. Dolayısı ile kullanım koşulları balansı değiştirir. Böylece her seferinde farklı bir yere kurşun takmak gerekir.

Yine her lastik aynı olmadığı için her janta takılan kurşunun yeri aynı olmayabiliyor.

• Teknoloji ne kadar ilerlemiş olmasına rağmen? :)

Teknolojiyi, pardon, kullanan kim... Tekerleklerin balans noktaları üretimde işaretlidir, bazı iyi lastiklerin de işaretlidir. Lastik montajında geometri denk getirilirse balans ağırlıklarına pek ihtiyaç kalmıyor. Son aldığım Sumitomo lastiklerin üçü 84 üretimi pres çelik tekerleklerde ağırlıksız mükemmel denge göstermiş, birinin de sadece 5 grama ihtiyacı olmuştu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Karbon 12

Teknoloji ne kadar ilerlemiş olmasına rağmen? :)

Teknolojiyi, pardon, kullanan kim... Tekerleklerin balans noktaları üretimde işaretlidir, bazı iyi lastiklerin de işaretlidir. Lastik montajında geometri denk getirilirse balans ağırlıklarına pek ihtiyaç kalmıyor. Son aldığım Sumitomo lastiklerin üçü 84 üretimi pres çelik tekerleklerde ağırlıksız mükemmel denge göstermiş, birinin de sadece 5 grama ihtiyacı olmuştu.

Balans noktalari isaretli demissiniz.bu ne demek biraz daha aciklayabilirmisiniz.ilgimi cekti ve anlayamadim.yaptirirken bizde dikkat edelim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uğraşmaya değer mi pek bilmiyorum, benimkisi merak.

Balansta iki önemli konu, geometri ve ağırlığı hatırlayalım. Yani hem tekerleğin hem de lastiğin daha ağır ve daha şişkin kenarları balansı etkiliyor. Üreticiler OEM tekerleklerde bunları işaretliyorlar. Bazıları en hafif, bazıları an ağır yerine genelde subap deliğini açıyorlar, merkezden kaçıklık (geometri) için de göbeğe yakın yerde harf, ok, çizgi gibi işaretler olabiliyor.

Lastikler de işaretli geliyor. Fabrikalar genelde zaten işaretli istiyorlar. Yalnız burada bir standart yok, birisi yeşil-sarı noktalar kullnırken, diğeri kırmızı-beyaz noktalar kullanıyor mesela. Biri hafif ve içeri kalan yeri işaretliyor diğeri dışarı ve ağır yerleri... Hem arabanın hem de lastiğin dökümanlarını kontrol etmek lazım. Lastiğin ağır yerini tekerleğin hafif yerine denk getirince balans ağırlığına olan ihtiyaç azalıyor. Eğer bu tutmazsa ikinci olarak geometriyi denemek balansa getirebilir. Otomobillerin teknik servis kılavuzlarında tavsiyeler de var.

Yani işin asıl zahmeti biraz teknik dosya karıştırmak. Şimdi internet de var. Çünkü bunlar lastiğin ve arabanın markasına göre değişiyor. Neticede Sumitomo lastiklerin üçü bu yöntemle Chevrolet arabamda hiç balans ağırlığı istemedi, biri de 5 gr istemişti. Sök-tak radyal latik için iyi olmadığından geometri işini denemedik. Chevrolet'nin teknik dosyasını harfiyen takip etsek büyük ihtimalle dördüncüyü de 5 gr. kurşundan kurtarmak mümkün olabilirdi. Lastiğin de biraz payı var, hafif ve göze de düzgün görünen lastiklerdi. Açıkçası bu kadar dengeyi ben de beklemiyordum, amacım koca ağırlıklardan kurtulmaktı.

Bunu ben tabii eğlencesine yaptım, ama üreticiler böylece kurşun ağırlıktan kazanıyorlar. Lastikçiler belli başlı markaların işaretlerini bilseler onlar da daha az ağırlıkla işleri halledebilirler.

• Hocam bu balans ayarını geçen ben yetkili serviste yaptırdım. 4 mevsim fabrikasyon lastikler vardı. Lastikleri de jant ile beraber komple teker olarak çapraz rotasyon yapmışlar. Ayrıca eski balanstan kalan mevcut kurşun ağırlıkları söküp yerlerini değiştirmişler yeni balans ayarına göre. Ancak eski kurşunu sökerken jantın iç yüzeyine çizik anlamında biraz zarar vermişler. Bu kurşunlar yapıştırıcı ile mi çakılıyor janta? Sökerken nasıl çizmiş olabilirler veya çizmemenin yolu var mı ki? Selamlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 10 Haziran 2018; 16:49:38 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: programmer_onur

Hocam bu balans ayarını geçen ben yetkili serviste yaptırdım. 4 mevsim fabrikasyon lastikler vardı. Lastikleri de jant ile beraber komple teker olarak çapraz rotasyon yapmışlar. Ayrıca eski balanstan kalan mevcut kurşun ağırlıkları söküp yerlerini değiştirmişler yeni balans ayarına göre. Ancak eski kurşunu sökerken jantın iç yüzeyine çizik anlamında biraz zarar vermişler. Bu kurşunlar yapıştırıcı ile mi çakılıyor janta? Sökerken nasıl çizmiş olabilirler veya çizmemenin yolu var mı ki? Selamlar.
    Aynen öyle, yapıştırılarak koyuluyor kurşunlar. Çıkartırken de mecburen spatula tarzı bir şey kullanıyorlar. Yapan lastikçi de dikkatli davranmadıysa cart diye almıştır jantın boyasını

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    balans ayarı hakkında ?
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt
    Kurşun ağırlıkların arkasında çift taraflı bant oluyor, janttan sökerken bıçak-spatula kullanımı özensiz olursa ya da jantı ağırlık oluşturmaması için tel fırça ile temizlerken fazla bastırılırsa çizik oluşabiliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: goodorevil

Dönen her şey bir merkezkaç kuvvetine maruz kalır. Merkezkaç kuvvetinin büyüklüğü de biraz da kütle ile alakalıdır. Eğer jantın ya da lastiğin herhangi bir noktasında kütle fazlalığı varsa, uygulayacağı merkezkaç kuvveti daha fazla olacağı için tekerleğin dönüşü kusursuz olmayacak ve tekerlek yalpalayacaktır. Yani ağırlık merkezi tekerlek göbeğinin dışına kaçacağı için dönüş merkezi tekerlek göbeği olsa da kuvvet merkezi dışarıda olduğu için tekerlek sürekli dışarıda doğru kaçma eğilimi gösterecek, bu da titreşime sebep olacaktır.

Takılan kurşun, ağırlığın farklı olduğu bölgeyi dengelemek için yapılır. Ağırlığı fazla olan yerin karşısına gelecek şekilde kurşun çakılır. Kurşunun ağırlığı da ihtiyaca göre belirlenir. Fark çoksa, dengelemek için gereken ağırlık miktarı çoksa, büyük kurşun takılır v.b

Her balans ayarında değişme sebebi, sürekli yol yapan lastiğin kusursuz aşınmamasından kaynaklanır. Sert bir frende kilitlenen lastik sadece yerde kayan yüzeyinden aşınıp yere partikül bırakır. Lastiğin sadece o kısmı hafifler. Dolayısı ile kullanım koşulları balansı değiştirir. Böylece her seferinde farklı bir yere kurşun takmak gerekir.

Yine her lastik aynı olmadığı için her janta takılan kurşunun yeri aynı olmayabiliyor.
    Hocam bugün kabaca jantlara baktığımda balans için kullanılan kurşun ağırlıkların altında süngerimsi bir malzeme var. Sünger janta yapıştırılıyor ve süngerin üzerine de kurşun çakılıyor. Görüntü bu. Normali bu mudur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 4 Eylül 2018; 15:18:20 >

• programmer_onur kullanıcısına yanıt
    Evet, normali odur, kurşunun altında çift taraflı bant benzeri yapışkan bir yüzey vardır.

• Bu ağırlıkların jantın üstün de çok olmasının zararı var mı ? Çok ağırlık varsa jant yamuk mudur ?
  • benim de merak ettiğim jant kapağı balansa etki eder mi?

jant kapağı olmadan balans yapılıyor takılınca balans kaçmıyor mu
  • M_aTRa_X kullanıcısına yanıt
    Merkez kaç kuvveti deniyor göbekten dışa doğru yalpalamaması için balans yapılıyor sıfır jantta ve sıfır lastikte balans gerektirmeyebiliyor bazen şansa..

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Lastikçiler 1 saatte ne kadar çok lastik değiştiririz hesabinda. Hiçbirinin o isaretlere dikkat ettigini veya farkinda olduğunu sanmam. Forumda lastikçi vardi. Ona soralım bir de.

• 18 jant lastiğin takma balansını bir usta bir saatde yapabiliyor,
    Takarken lastiğe zarar veren vermeyen balans yapan yapamayan makinalar var kalite değişiyor,
    Alaşım janta kendinden çift taraflı yapıştırma bandı var yapıştırılıyor, demir janta tırnaklı kurşun çakılıyor,
    Her lastik sökme takma da işarete göre takılsada balans az yada çok kesin bozuluyor, çok kurşun lastiğin jantın eğri olduğu anlamına gelmez,
    Jant lastik eğriliği salgısı balans gramla değil dönerken gösterdiği fiziksel hareket yalpa yapmasını görmekle anlaşılır, çaresi ürünü değiştirmektir balans olmaz,
    Kullanımdan dolayıda balans bozulur her 5 bin km de ayarlamak iyidir.

Demir jant kapağı, jant çemberini tam ortalamıyor bir kenara sarkıyorsa değişmesi gerekir balansı bozar, değilse bozmaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aslanoto -- 2 Şubat 2019; 9:55:34 >
  • Lastikleri aldığım bayi lastikleri taktı balans yapmadı.
    1000 km bin öyle yapalım dedi, tamam dedim.
    Bir ay sonra vardım, bi sorun var mı dedi yok dedim.
    Önlere balans yaptı arkalara yapmadı, bakmadı bile.
    Neymiş şikayet yoksa yapılmazmış, ısrarlarıma rağmen yapmadı.
    Gerek yok aaağbiii dedi :-)
    Öyle biniyom 10 bin km oldu, çekme, tittemw v.s. yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alisilin07 -- 2 Şubat 2019; 12:2:54 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alisilin07 kullanıcısına yanıt
    Olmaz öyle, bin km araba titreyerek dökülmeye başladı, hemen 4 balans yapılmalıdır, arkada oturan hisseder arka titremeyi, hissedilmesede az oranda olsada arabaya uzun vadede zarar verir

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.