Şimdi Ara

Balon ne zaman patlar? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
118
Cevap
3
Favori
3.752
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: bLooP

Gene gelmiş gençlik kolları.
    Toz pembe bir Türkiye ile saçma sapan mesajlarla konuyu doldurmuşlar.

malesef gercekleri göreceğimiz ,görecekleri günler pek uzak değil,dünyada paranın bol olduğu dönemde üretim yerine tüketimi sıcak para ile pompalayan ve bundan kazandığı vergiyle devleti döndüren bir sistemin artık sonu pek uzak değil, para artık anavatanına geri dönüyor bize kalan ise sadece dış borc olarak 350 milyar dolar..
    buradaki mevzu genclik kolları falan değil keza faturayı bütün ülke ödeyecek (malesef işin siyasi-politik-uluslararası politikadaki hatalar yönüde ekonomik krizle birleşecek gözüküyor ,işte a zaman ne yaparız bilemiyorum)

tekrar ediyorum ben hburada partiye falan bakmıyorum benim derdim bu ülke ve insanları ne olacak..

• Balonun tanımını vermekte fayda var: Rasyonel beklentiler ile bir varlığın getireceği nakit akımlarına göre oluşması gereken fiyattan olan uzun süreli ve büyük ölçüdeki sapmadır basitçe. İrrasyonelliğin bir formudur.

Varlık balonları ile ilgili sıkıntı, balonun içindeyken tam hissedilmemesidir. Balon patlamadan, balonun olduğu otoriteler tarafından bile tam tespit edilemiyor. Patladıktan sonra, işte çok belliydi, şişmişti gibi konuşmalar oluyor.

Bu balonlara örnekler, Amerikadaki internet ve mortgage balonudur.

Türkiye'deki durumu da bir balon olarak nitelemek mümkün. Bu balonu sağlayan ise siyasi istikrar, güven ve harcama arzusu. Evimizde kullandığımız eşyaların büyük kısmı (hatta neredeyse tamamı) ithal ediliyor. Hükümet hep ihracat rakamlarını söylüyor, 100 milyarı aştı filan diye övünülüyor ama ithalat rakamları da aynı hızla artıyor.

http://www.hazine.org.tr/tr/index.php/ekonomi/cari-ac-k

Buradan grafiğe bakabilirsiniz.

50 milyarlık dolarlık açık demek, ülkenin bir şekilde 50 milyar dolar bulması anlamına geliyor.

Açığın GDP'ye oranı ise aşağıdaki linkte mevcut.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_current_account_balance_as_a_percentage_of_GDP

Durum pek iyi değil bu açıdan. Dünyada dengeler sürekli değişiyor, gelişmiş piyasalar biraz toplanınca (ki toplanıyor), bu parayı bulmakta sıkıntı çekeceğiz. Ayrıca seçimler ile oluşabilecek bir istikrarsızlık tehlikeyi arttıracaktır. Bu gün her ne kadar istemesek de bir gün gelecek, dünya tarihinde sürekli bu şekilde giden bir ülke yoktur.

• 40 bin liraya 0 alınacak doğru düzgn araba yok. 40 bin lira ya kolay mı kazanıyorlar bu parayı anlamıyorum. corolla 70 bin tl. ben memurum 35 ay yemeden içmeden para biriktirsem ancak alıyorum. vay be
  • Sen kalkıp alalım verelım ekonomıye can verelım gıbı bırsey yaparsan bankalarla dusman olursan mb sureklı faız ındırımı yaparsa kusura bakmada bızım mıllet durmaz hanım 0.69 dan 100.000tl cekelım 10 sene odeyelım 220.000 tl olarak olur valla kıra verecegımıze.

Pekı parası olan bankaya verdıgındekı durum 100.000 tl 10 yıl sonra olacagı tutar 165.000 170.000 tl eger hıc faıze dokunmazsanız.
  • gerçek enflasyon gün yüzüne çıkıp, faizlerin artıp insanların kredi çekemediği zaman bu balon patlayacak
  • quote:

Orijinalden alıntı: ugurse

quote:

Orijinalden alıntı: bLooP

Gene gelmiş gençlik kolları.
    Toz pembe bir Türkiye ile saçma sapan mesajlarla konuyu doldurmuşlar.

malesef gercekleri göreceğimiz ,görecekleri günler pek uzak değil,dünyada paranın bol olduğu dönemde üretim yerine tüketimi sıcak para ile pompalayan ve bundan kazandığı vergiyle devleti döndüren bir sistemin artık sonu pek uzak değil, para artık anavatanına geri dönüyor bize kalan ise sadece dış borc olarak 350 milyar dolar..
    buradaki mevzu genclik kolları falan değil keza faturayı bütün ülke ödeyecek (malesef işin siyasi-politik-uluslararası politikadaki hatalar yönüde ekonomik krizle birleşecek gözüküyor ,işte a zaman ne yaparız bilemiyorum)

tekrar ediyorum ben hburada partiye falan bakmıyorum benim derdim bu ülke ve insanları ne olacak..

Valla hocam ben ekonomiden pek anlamam. Hiç ilgimi de çekmez.

Ben kendi yaşadığımı anlatıyorum. Özellikle son 2 yıldır piyasalar çok garip. İnsanlar sahip olmadığı paralarla, hemde olmadık paralar karşılığında araç gibi emlak gibi yatırımlara girişiyorlar. Aslında nakit olarak bu para yok her şey kendi geleceğini ipotek ettirme hususunda gerçekleşiyor.

İş böyle olunca piyasada olmadık fiyatlar daha da olmadık noktalara çıkıyor. Bu sayede, ülkede birşey üretmediğinden keza, yurtdışına akan paranın haddi hesabı yok. Aslında akan bir şeyde yok, sadece borç kağıtlarımız akıyor. Bu borçlara da zamanla faiz binerek gelecek ipoteğimiz daha da uzuyor.

Şimdi sürekli olmayan bir varlık üzerinden geleceğini ipotek ettiren bir ülke, bu devran böyle mi devam edecek sanıyorsunuz. Hiçbir şey vardan yok olmaz, yoktan da var olmaz. Benim yaşadıklarımdan anladığım budur.

Yular bizim elimizde olmadığından, yular sahibinin bizi ne zaman nereye çekeceğinden habersiziz. Buna müdahale edecek bir gücümüz var mı yok? Yok.
    Alın işte yular sahiplerinden FED, dolar akıtmayı biraz kesti resmen çalkalandık. Hala kendi yaşadığı istisnai hayatı, ülkenin ortalaması sayan bencil tipler olduğu sürece, bizlerin önüne pembe tablolar gelmeye devam edecek.

Benim kendi yaşantımdan gözlemlediğim budur. Ha ekonomik seviyede beni yanlış bulanlar elbet olur. Makro verilerle beni komik de bulabilirsiniz. Ama ben gidişatın bir balon olduğunu düşünüyorum. İster gülüün, ister dalga geçin.

• Malesef toplum olarak kendimizden başka her yeri suçlarız ama kendi bahçemize bakmayı bir türlü istemeyiz.

Aslında türk insanı çok enteresan bir topluluktur. normalde liseyi bitiririz, lisans programını yaparız ondan sonra iş güç sahibi oluruz ama ta evlenene dek anne baba yanında yaşarız. yurtdışında hele batı avrupada 18 yaşından sonra ya evi terk edersin yada katkı sağlarsın evine. hiç bir sorumluluğun olmadan para biriktirirsin ev alırsın yanınada araç, sonra kız istemeye gidersin, bunları yapmadan gidemezsin çünkü kızın ailesi mal satacakya, iş gücünü sorar, üzerine ev varmı diye sorar bide araban varsa tamamdır, lokumlar yenilir kahveler içilir ve bu döngü diğer jeneresyonlarda dahil olmak üzere devam eder.

Birde eskiden kalma alışkanlığımız vardır. devlet ne derse tamamdır, çünkü biz öyle alıştırıldık, devlet halk için olurmu yahu?! halk hep devlet için olmuştur bizde!

ev satın alırsın her sene vergisini ödersin, ama sana zorunlu deprem sigortası diye birşey vermen gerektiğini söylerler sende paşa paşa sormadan ödersin, halbuki bu zorunlu sigorta zaten sen vergi verdiğin zaman kapsaması lazım.

araba alırsın, 50 bin dolar değeri olan bir aracı sen 150 bin dolara satın alırsın. başka bir ülkede adam 50 bin dolara almıştır senle güzelce dalga geçerler. tabi sen hakediyorsun. o başka çünkü bir olup ey devletim nedir bu rezalet diye taksimi bunlarla işgal edemiyorsun. iki ağaç içinse yerle bir edersin.

biz türkler çok enterasanız vallahi.

o yüzden biz türklerden cacık olmaz çünkü düşünmüyoruz. sorumlulluk nedir bilmiyoruz.

• Evet fiyatlar pahalı ama bir de şöyle bir gerçek var: Forumun geneline baktığımda "en üst donanım" çılgınlığı var. Hiç kimse donanımsız araç almak istemiyor. Sunroof bile yetmiyor illâ açılır, panaromik tavan isteniyor. 17" den aşağı jant isteyen yok. Deri döşeme olacak, bilmem ne sensörleri olacak, direksiyon kesinlikle playstation joystiği gibi bol düğmeli olacak, cd çaları dokunmatik olacak, led stoplar olacak, xenon illaki olacak... E, sonra da fiyatlar neden pahalı diye düşünmeyin bence.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence emlak ve otomobil piyasasının bu fiyatlara yükselmesinin 2 nedeni var..
    1-) Kredi alımın bundan 10 yıl öncesine göre çok kolay olması ve düşen kredi oranları.
    2-) Toplumumuzu bir hastalık gibi saran tüketim çılgınlığı ve lüks yaşama çabası..

Bana göre, birkaç sene öncesine göre insanların alım güclerinde çokda fark yok.Farkı yaratan kredi çekme hevesimiz.Hiç görmemiş gibi saldırıyoruz mağazalara.Artık herkes maaşını 10-100 katına kadar kredi çekip ev araba alıyor.İnsanlarımız otobüs kuyrugunda beklerken, maaşının 2 katı iphone kullanırken görüyorum.evine et alırken gramaj hesaplıyor ama altına 50-60 binlik kredili araba ile dolaşıyor.

İpler artık bankaların elinde. nere çekerlerse Paşa paşa gidecez peşlerinden...
  • Hayatta patlamaz
    millet hep açım ayağına yatıyor ama 2bin tl kazanan da gidip 40bin e araç alıyor
    şu sıralar araç bakıyorum
    adam 16 ya aldığını 20 ye satmaya çalışıyor
    neden cunku aciliyeti yok
    Kimse kimseyi kandırmasın
    olanlar ve olmayanlar var bunun arası yok şuan
    adama bankanın sattığı para bal geliyo garibim diyecem ama değil cahilim kazandığı 3 kurusu gidip faizi ödüyor
    bu hale geldik
    bir direk var ama o da orta direk değil anlayana!
  • ihtiyaçlar tam olarak karşılanmadan patlamaz.

toplumun bireylerinin basit ihtiyaçları yani barınma ulaşım beslenme gibi hayvanların bile giderdiği ihtiyaçları bizler insan olarak gideremez haldeysek eğer bu balon patlamaz. orta halli bir ailenin tabi ki evi olacak tabi ki de arabası olacak yoksa insan neden çalışıyorum a durumuna gelir ki bu toplum açısından çok daha tehlikeli sonuçlara sebep olur.

ülke olarak hala toprak rantından geçinen bir ülkeyiz. yer kapatma derdinde insanımız ne de olsa kolay para

bir ülkede inşaat eğer lokomotif sektör ise onca yıldır kusura bakmayın ama gidilecek daha çok yolu vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ancakveancak -- 1 Ağustos 2013; 2:12:14 >
  • Ben sadece araba konusuna değineceğim 2 sene önce 15-16 bin tl civarı araba bakıyorduk otomatik corsa c ler clio 2 ( makyajı kasa) Polo 6n2 vardı baktıklarım ve hepsi daha 90 bin km altıydı ne güzel günlerdi o zaman alamadık kısmet olmadı 1 ay önce corsa c nasip oldu aldık 16.600 ( kavga dövüş pazarlık var tabi ) hep derlerdi yaz geçsin fiyatlar düşecek ne düşmesi hep arttı bence bunun en büyük sebebi dizel araçların gereksiz pahalı olması ve ikinci el araç sahiplerinin kendi arabalarını bir halt zannetmesi bunun düşeceğini de hiç zannetmiyorum daha gecen sene dacia Logan 20.000 tl sıfırdı şimdi aynı araba renault adıyla 28.000 tl liste fiyatı bu gidişle hiçbirşey değişmez he bizim icin bu parası olan yine gidiyor alıyor zaten

• quote:

Orijinalden alıntı: comanchee

quote:

Orijinalden alıntı: D@rbeli M@tk@p

O zaman devlet vatandaşına borçluydu...Madem bu kadar çok biliyorsunuz,şimdi ülke kime ne kadar borçlu anlatın da öğrenelim...
    Ama sadece devleti değil,tüm halkı ve tüm ekonomiyi kapsayan bir değerlendirme olsun...

Ülkenin dış/iç borcu ile ilgili veriler

hazine müsteşarlığı

burada mevcut.
    Benim veya sizin hislerinizle bu ülke iyidir veya kötüdür demek çok saçma olur.Ekonomik veriler ortada GSMH 2002 ye göre %500 artmış durumda.İç ve dış borç 2002 yılına göre rakam olarak artmışsada tek başına yanıltıcı olduğundan diğer bir değerlendirme kıstası olan borç/gsmh parametresi 2002 den çok çok iyi.IMF borcu bitmiş.Kısa olan borç vade yapısı orta ve uzun vadeli proje finansman kredileri şekilnde güncellenmiş.üstüne basa basa söylediğiniz dış borcun bir kısmı özel sektörün kendi finansmanı için aldığı borç.Üstelilk o zamanlar devletin vatandaşa borçlu olduğundan bahsemişsiniz etmişsiniz.90 lı yıllarda IMF ile yapılan standby ları vatandaş ahmetlemi imzaladılar.yapmayın 90lar kayıp yıllardır.Cari açığın ana nedeni sanılanın aksine tüketim malları değil ara malı ve yarı mamuülleri ithalidir.Faizle geçim olmaz.çünkü sizin aldığınız yüksek faiz başkasının işsizliğinin bedelidir.

2002-2013 arası gayri safi milli hasıla reel olarak yani fiyat artışlarından arındırılarak hesaplandığında gerçek artış sadece yüzde 65 civarındadır malesef bu konuda bir hokus pokus vardır ve insanların yanıldığı noktada malesef budur .

aşağıdaki linkde detaylı acıklama vardır..

http://www.mahfiegilmez.com/2013/04/gercekte-ne-kadar-buyuduk.html

• Bu millet bu kadar lukse gosterise havaya duskun oldugu surece hicbirsey ucuzlamaz. Yumurtayı turşuyu salçayı yoğurdu marketten alan köylü var bu memlekette. Herkes ev araba derdindeyken 0 faizle araba alinirken fiyatlar dusmez.

• Devlet ve firmalar ortaklaşa yükseltiyorlar fiyatı.

Baktılar devlet ÖTV zammı yaptı bir o kadar da firmalar yapıyor.Müdahele eden yok nasılsa.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ozetle ortada bir balon var ise bu balon fiyat artislari vs degil ulkede toz pembe bir hayat surildugu ve ekonomik ve kulturel durumun cok iyi olduguna dair bir balon vardir. Bu patladiginda ne olacak merak ediyorum. Sosyal medya olmasa idi reyhanli ve gezi hakkinda bir bilgimiz olacagina sadece penguenlerin hayatlari hakkinda bilgimiz olacakti...

• Döviz yükseldikçe bizim memelekette herşeyin fiyatı artar.Örnegin araçların hepsi ithal yerli otoların da parçaları ithal. Metal dışarıdan geliyor demirin fiyatı artınca evin fiyatıda artıyor bizim emlakçılarda sağolsun.İki sene önce 125 bin tl istenilen eve şimdi 180bin tl olmuş satılıyor da. 2004 model reno cilo 16 tl olursa sıfır clio da 35 bin tl olur MORMAL :) Düşecek diye bekleyen arkadaşlar fiyatı 180bin tl ye çıkan evin fiyatı 170 e düşer bence.35 olan araçt 33 olur.Birde piyasa öyle bir hale geldiki yersen pazarı 13bin tl lik araca 18bin istiyor 17,5 olur diyor :)
    Millette para yok ama artık çoğu kimsenin eşide çalışıyor çek kredi öderiz...
    Millert uyandı hocam çalışmayan kızı kimse almıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: ermanka26

Devlet ve firmalar ortaklaşa yükseltiyorlar fiyatı.

Baktılar devlet ÖTV zammı yaptı bir o kadar da firmalar yapıyor.Müdahele eden yok nasılsa.

Bence bu olayı tetikleyen en büyük sıçrama 2009 ÖTV indiriminde oldu. O günlerde ÖTV indirimi olmasına rağmen birçok marka indirimi tam olarak yansıtmadı.

Örneğin Ford fiesta'nın en ucuz versiyonunu takip ediyordum ÖTV indirimi ile 21bin TL gibi bir rakama geliyordu ancak Ford bayiinde bana 24bin TL fiyat verildi.

Toyota Yaris 22 bin'e gelmesi gerekiyordu biz 26bin fiyat aldık..

Sonra ÖTV geri döndü, üstüne zamlar da eklendi ve katlanarak olay devam etti.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.