Şimdi Ara

Balon ne zaman patlar? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
118
Cevap
3
Favori
3.765
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: comanchee

quote:

Orijinalden alıntı: D@rbeli M@tk@p

2002 den önceki yıllarda emeklisi,çalışanı herkes tasarruf yapar,bankadan aldığı faizle bir ay geçinirdi...
    O zaman faiz gelirleri,yapılan harcamalar hep ülke içinde kalırdı,şimdi yıl sonunda hooopp dışarı gidiyor...

bumu sizin ekonomi anlayışınız.bankaya faize para yatır 1 ay geçin.bunuda kusura bakmayın marifet olarak anlatın.sizin o anlattığınız zamanlardaki faizi ödemek için bankalar ne yapıyordu.özel sektöre kredimi veriyordu sanıyorsunuz.sizin mevduatınızla devlete %150-%200 faizle borç verip sizi nemalandıyordu.devlet gırtlağına kadar borçluydu.şimdi ekonomi o zamana göre 5 kat büyümüş.kamunun dış borcu çok azalmış üstelik gsmh/borç oranı düşmüş insanlar hala herşey kötü diyor.kötü olan kar marjlarının düşmesi.bizim insanımız kapalı olligopol ekonomide kendilerine %200 kar ile mal satılmasını çok özlüyor herhalde.

Bizim insanımız sevmediği biri yol yapınca 'ah efendim zamanında ne güzel patikalarimiz vardı yağmur yağınca camurlu camurlu gezerdik' diyecek kadar açık görüşlü ve aydın dır.

Tabiki tatlı gelirini kaybeden kesim her türlü sonucu kazanç kapısına sekte vuran sebebe baglayacaktir. Kuyruk acısı anlık bir acıdır, ta ki basılan ayak kuyruktan çekilene kadar inletir. O ayak oradayken her olumsuzluğun müsebbibi o ayağın sahibidir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• comanchee kullanıcısına yanıt
    O zaman devlet vatandaşına borçluydu...Madem bu kadar çok biliyorsunuz,şimdi ülke kime ne kadar borçlu anlatın da öğrenelim...
    Ama sadece devleti değil,tüm halkı ve tüm ekonomiyi kapsayan bir değerlendirme olsun...
  • Hiçbir şey patlamaz kapitalizmin doruğuna ulaştı dünya ve ülkemiz. İnsanlarda tüketim çılgınlığı var, geliri 2.000 Tl olan adamın da borcu var 20.000 Tl olan adamında. Cebinde 30.000 TL ile 210.000 TL'lik ev alan arkadaşım var kredi çekip.
    Buna artık kimse engel olamaz, tek olması gereken tükettiğimiz gibi bir de üretebilsek o zaman işler yoluna girecek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: The Division Bell

Kendi otomobilini üretemeyen ülkeye borç para verip otobanlar, yollar yaptırırız
    Sonra onlara arabalarımızı satarız
    sonra bankalarını satın alırız
    o bankalardan halka ucuz krediler verip daha çok araba almalarını sağlarız
    Böylece verdiğimiz o krediyi arabamızı satarak geri alırız, hem de faiziyle.
    O ülkeye Dünya Bankası ya da kardeş kurumlardan bir kredi ayarlarız. Ayarlanan kredi asla o ülkenin hazinesine gitmez. O ülkede ‘proje’ yapan bizim şirketlerimizin kasasına girer.

Enerji santralleri, sanayi alanları, limanlar, dev havayolları yapılır.. Aslında insanların işine yaramayan bi yığın beton. Bizim şirketlerimiz kazanır .. O ülkedeki birileri de nemalandırılır. . Toplum bu düzenekten hiçbir şey kazanmaz. Ama ülke büyük bir borcun altına sokulmuş olur. Bu o kadar büyük bir borçtur ki ödenmesi imkansızdır. Plan böyle işler..

Sonunda ekonomik danışmanlar/tetikçiler olarak gider onlara deriz ki: ‘Bize büyük borcunuz var. Ödeyemiyorsunuz. O zaman petrolünüzü satın, doğal gazı bize verin, askeri üslerimize yer gösterin! Askerlerinizi birliklerimize destek olmaları için savaştığımız bölgelere gönderin, Birleşmiş Milletler’de bizim için oy verin!. Elektrik, su, kanalizasyon sistemlerinizi özelleştirin! Onları Amerikan şirketlerine ya da diğer çok uluslu şirketlere satın!

Sosyal hizmetleri, teknik sistemleri, eğitim kurumlarını, sağlık kurumlarını hatta adli sistemleri ele geçiririz. Bu, ikili üçlü dörtlü bir darbeler serisidir...

John Perkins

Bir ekonomik tetikçinin itirafları.

• biri diyor herşey çok kötüye gidiyor yakında herşey patlar mahvolucaz, kahrolucaz vs....
    bir kişi diyor şu kadar büyüdük ekonomi söyle iyiye gidiyor vs...

Aynı şekilde yazarlar ve tv programlarına çıkanlarda bu şekilde ya beyaz ya siyah

kardeşim herşeymi kötü yada herşeymi iyi(ekonomi)

gerçekten batıyormuyuz yoksa büyüyormuyuz yada tipik gelişmekte olan bir ülke gibimi davayoruz.

yokmu şu işi siyaset katmadan objektif olarak açıklayacak biri
  • quote:

Orijinalden alıntı: AiQUiDiE

quote:

Kendi otomobilini üretemeyen ülkeye borç para verip otobanlar, yollar yaptırırız
    Sonra onlara arabalarımızı satarız
    sonra bankalarını satın alırız
    o bankalardan halka ucuz krediler verip daha çok araba almalarını sağlarız
    Böylece verdiğimiz o krediyi arabamızı satarak geri alırız, hem de faiziyle.
    O ülkeye Dünya Bankası ya da kardeş kurumlardan bir kredi ayarlarız. Ayarlanan kredi asla o ülkenin hazinesine gitmez. O ülkede ‘proje’ yapan bizim şirketlerimizin kasasına girer.

Enerji santralleri, sanayi alanları, limanlar, dev havayolları yapılır.. Aslında insanların işine yaramayan bi yığın beton. Bizim şirketlerimiz kazanır .. O ülkedeki birileri de nemalandırılır. . Toplum bu düzenekten hiçbir şey kazanmaz. Ama ülke büyük bir borcun altına sokulmuş olur. Bu o kadar büyük bir borçtur ki ödenmesi imkansızdır. Plan böyle işler..

Sonunda ekonomik danışmanlar/tetikçiler olarak gider onlara deriz ki: ‘Bize büyük borcunuz var. Ödeyemiyorsunuz. O zaman petrolünüzü satın, doğal gazı bize verin, askeri üslerimize yer gösterin! Askerlerinizi birliklerimize destek olmaları için savaştığımız bölgelere gönderin, Birleşmiş Milletler’de bizim için oy verin!. Elektrik, su, kanalizasyon sistemlerinizi özelleştirin! Onları Amerikan şirketlerine ya da diğer çok uluslu şirketlere satın!

Sosyal hizmetleri, teknik sistemleri, eğitim kurumlarını, sağlık kurumlarını hatta adli sistemleri ele geçiririz. Bu, ikili üçlü dörtlü bir darbeler serisidir...

John Perkins

Bir ekonomik tetikçinin itirafları.

• 1+1 apartman dairesine(residance diyorlar bunlara ) 1.5 milyon lira verilen zamanlardayız. Ben nlamıyorum bu kadar para nereden geliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ogameci

quote:

Orijinalden alıntı: Thomassee

quote:

Adamlar fena plan kurmuslar.

Emlak daha kotu.

Kutu kadar apartman daireleri 400k olmus.

Yalniz balon oldugundan supheliyim cunku surekli yukseliyor fiyatlar.

istanbulda ev fiyatları ne zaman TABAN yapar derseniz, DEPREM olursa ancak.

Bunu demek hoşuma gitmiyor ama para yönünden bakınca bu gözüküyor malesef.

Deprem olursa taban değil tavan yapar. Bkz. Van depremi, kara borsa oldu evler depremden sonra. Taban yapacak olanlar ancak hasar alan evler ve depremin yıktığı muhitler olur. Diğerlerinin fiyatları katlar.

• ABD’de bir askeri okulda ders olarak anlatılan horoz ve tilki hikayesi;
    “Dershanede hocayı beklerken ışıklar kapanmış ve bir çizgi film gösterilmeye başlanmış. Filmin adı “Küçük Tavuk”. Bir kümes var. Kümeste birçok tavuk ile genç ve küçük horozlar, bir de kümesin yaşlı ve büyük horozu bulunuyor. Kümesin etrafında da bir tilki dolaşıyor. Yaşlı ve büyük horoz, tilki içeri girmesin diye kümesin kapısını sıkı sıkıya kapatmış, tavukları dışarı bırakmıyor. Tabii dışarı çıkamadıkları için doğru dürüst yemlenemeyen tavuklar da zayıf ve küçük tavuklar. Yaşlı ve büyük horoz ise dışarı bırakmadığı tavuklara ölmeyecek kadar mısır tanesi dağıtarak yaşamalarını sağlıyor.

Kümese giremeyen tilki bunun üzerine kümesin tellerinde küçük bir delik açarak küçük ve genç bir horoza sesleniyor ve ona biraz mısır veriyor. Mısırı yiyen küçük ve genç horoz her gün gelip tilkiden mısır alıyor. Bir süre sonra tilki küçük ve genç horoza tek başına yiyebileceğinden fazla mısır verince genç horoz hem kendisi yiyor hem de diğer tavuklara mısır dağıtıyor. Böylece yavaş yavaş yaşlı ve büyük horozun kümesteki gücü kırılıyor. Horozun etrafındaki tavuklar azalmaya başlıyorlar. Artık popüler olan genç ve artık irileşen horozun etrafında ise tavuklar toplanıyor. Bu aşamada tilki kümesin kapısının önüne mısır bırakıyor. Kümeste bir tartışma çıkıyor. Kapıyı açalım mı açmayalım mı diye. Sonunda korkarak kapıyı açıyorlar ve kafalarını dışarı uzatıp yemlenip hemen geri çekiyorlar. Bir süre böyle devam ediyor. Hiçbir şey olmuyor. Kümesteki tavuklar rahatlıyor. Korkuları azalıyor. Nihayet bir gece tilki kümesin önündeki avluya mısır döküyor. Artık korkusuz olan tavuklar genç ve artık güçlü horozun öncülüğünde dışarı çıkıyor ve rahat rahat yemleniyorlar. Kümesteki her tavuk semiriyor. Tilki bir süre sonra gece kümesin kapısından kendi mağarasına kadar mısır tanelerini döküyor. Sabah kümesten çıkan ve korkusuzca yemlenen tavuklar yemlene yemlene mağaraya kadar gidiyorlar. Sonra mağaraya giriyorlar. Onları içeride bekleyen tilki bütün kümes mağaraya girince mağaranın kapısını kapatıyor.”
    Çizgi film burada bitmiş. Işıklar yanmış. Ve dersin hocası kürsüye çıkarak, “İşte Üçüncü Dünya ülkeleri böyle yönetilir” diyerek derse başlamış.
    Sorular:
    1-Kümes NERESİ?,
    2-Yaşlı horozlar KİMLER?
    3-Genç horoz KİM, şu anda neler yapıyor?
    4-En önemlisi tilki KİM?

Buna göre içinde bulunduğumuz durumu sorgular isek binlerce yorum ortaya çıkar. Unutmayalım ulusların dostları yok sadece çıkarları vardır.

Alıntıdır...

• quote:

Orijinalden alıntı: tifosi41

biri diyor herşey çok kötüye gidiyor yakında herşey patlar mahvolucaz, kahrolucaz vs....
    bir kişi diyor şu kadar büyüdük ekonomi söyle iyiye gidiyor vs...

Aynı şekilde yazarlar ve tv programlarına çıkanlarda bu şekilde ya beyaz ya siyah

kardeşim herşeymi kötü yada herşeymi iyi(ekonomi)

gerçekten batıyormuyuz yoksa büyüyormuyuz yada tipik gelişmekte olan bir ülke gibimi davayoruz.

yokmu şu işi siyaset katmadan objektif olarak açıklayacak biri

Efendim otomobil fiyatlarının düşmesi zor iş keza fiyatlar döviz üzerinden oluyor ,bundan sonra otomobil fiyatları artar ,sebeb ise dövizin yönü artık hep yukarı , artık gelişmekde olan piyasalara
    akan ucuz kredi akımı ağırdan ağırdan azalıyor,çekiliyor ve bizim gibi sıcak para ile yaşayan ülkelerin artık carkı döndürmesi bir hayli gücleşiyor ve sonuc kaza ile sonuclanıyor !!!
    emlak piyasası için durum farklı aşırı balon oluşdu keza gecdiğimiz 10 yıllık dönemde dünyadaki para bolluğu ülkemizede yağdı (kredi olarak) ekonomi nerdeyse büyük ağırlıkla emlak sektörü üzerine dönmeye başladı( bu yılki kurumlar vergisinin ilk 10 una bakarsanız bu zaten ortaya cıkar) ,alan razı satan razı durum insanların uzun süre borclandırılması ile şimdiye kadar bir güzel gitti ama artık bu işin sonuna gelindi,sıcak para anavatanına geri dönüyor ve testerenin ağzındaki ilk ülkelerden biriside malesef biz oluyoruz.
    efendim size sayın mahfi eğilmezi okumanızı tavsiye ederim,kendi internet sitesinden gayet net,acık delillerle durumumuzu ,kelime kelime yazıyor ..

son not olarak bu konularda siyaset olmaz, ortada milyonlarca insanımızın ekmek,gelecek durumu var,umarım bu veriler yanlışdır ve ben yanılıyordurum keza devasa bir krizin ülkemizi getireceği nokta çok tehlikeli olur..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugurse -- 31 Temmuz 2013; 15:22:39 >

• quote:

Orijinalden alıntı: abavf

quote:

Orijinalden alıntı: ogameci

quote:

Orijinalden alıntı: Thomassee

quote:

Adamlar fena plan kurmuslar.

Emlak daha kotu.

Kutu kadar apartman daireleri 400k olmus.

Yalniz balon oldugundan supheliyim cunku surekli yukseliyor fiyatlar.

istanbulda ev fiyatları ne zaman TABAN yapar derseniz, DEPREM olursa ancak.

Bunu demek hoşuma gitmiyor ama para yönünden bakınca bu gözüküyor malesef.

Deprem olursa taban değil tavan yapar. Bkz. Van depremi, kara borsa oldu evler depremden sonra. Taban yapacak olanlar ancak hasar alan evler ve depremin yıktığı muhitler olur. Diğerlerinin fiyatları katlar.

aynen, hasarlı bölgeleri kastettim dostum.

• gerçekten trde! ekonomi büyüyor zenginler daha da zenginleşiyor ama fakirlerinde yaşam tarzı zenginleşiyor adamın aylık 1500 tl maaşı var 12 yıllık kredi çekiyor sıfır araba millet çıldırmış bencede trde çoğu marka fiyatı yaslıyor millete özellikle doğuş oto ben bunları diyorum ama volkswagenciyim sıfır dizel polonun 43-44 etmiceğini biliyorum ama belki bayramdan sonra alıcam mesele zihniyette EĞİTİM ŞART
  • quote:

Orijinalden alıntı: kaptan_53

gerçekten trde! ekonomi büyüyor zenginler daha da zenginleşiyor ama fakirlerinde yaşam tarzı zenginleşiyor adamın aylık 1500 tl maaşı var 12 yıllık kredi çekiyor sıfır araba millet çıldırmış bencede trde çoğu marka fiyatı yaslıyor millete özellikle doğuş oto ben bunları diyorum ama volkswagenciyim sıfır dizel polonun 43-44 etmiceğini biliyorum ama belki bayramdan sonra alıcam mesele zihniyette EĞİTİM ŞART

büyüyen tek şey yurtdışı kredileri ile iç piyasada azgınlaşan tüketim cılgınlığıdır ,üretim ekonomisi yok ,inşaat ve hizmet sektörü bayrak elde önde gidiyorlar,devlette buradan güzel vergilerle işi idare ediyor ama devasa borclanan halk ve özel sektör bakalım bu işi ne kadar götürebilecek..
  • ugurse U kullanıcısına yanıt
    çok haklısın zaten aynı düşüncedeyiz. Allah sonumuzu hayır etsin. Tüketim çılgıınlığı hat safhada...
  • Ortada balon falan yok. Talebe bagli bir artista yok. Bu ulkede yillik %30 a varan enflasyon var. Gecen yila gore cebimizdeki para %24 eridi (tuikin aciklamasi) . Cebimize giren para azaldi mi? Hayir.e ne degisti? Herseyin fiyati artti. Kabul edilmesi gereken sey bu ulkede %30 a varan enflasyon oldugudur. Siz isyerinizden bu oranda zam almiyorsaniz paraniz eriyordur. bu yuzden balon patlar diye ummayin. Sadece ev ve arabadan bahsetmiyorum. Gecen sene 33 ml colayi migrostan 1 tl ye alirken simdi 22cl si 1.45. bu fiyat farki kolaya olan rabetten dolayi mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: Kaygerya

Ortada balon falan yok. Talebe bagli bir artista yok. Bu ulkede yillik %30 a varan enflasyon var. Gecen yila gore cebimizdeki para %24 eridi (tuikin aciklamasi) . Cebimize giren para azaldi mi? Hayir.e ne degisti? Herseyin fiyati artti. Kabul edilmesi gereken sey bu ulkede %30 a varan enflasyon oldugudur. Siz isyerinizden bu oranda zam almiyorsaniz paraniz eriyordur. bu yuzden balon patlar diye ummayin. Sadece ev ve arabadan bahsetmiyorum. Gecen sene 33 ml colayi migrostan 1 tl ye alirken simdi 22cl si 1.45. bu fiyat farki kolaya olan rabetten dolayi mi?

üstad bu uzun konu, ispanya ve amerikadaki konut krizleri bunun en güzel örnekleri..
    aşağıdaki link ve o sayfadaki bir cok yazı yardımcı olabilir belki..

http://www.mahfiegilmez.com/2013/07/turkiye-ekonomisin-temmuz-2013deki.html

• Bu işlerin ana kıstası siyasi istikrardır varsın döviz yüksek olsun varsın yurtdışı ekonomik kriz olsun. bizim millet öyle tecrübelerden geçmiş ki sadece takip ettiği nokta siyasi istikrar , öyle büyük mali krizlerden geçmişiz ki şuan dünyada bizim kadar tecrübeli halk varmıdır araştırmak lazım o yüzden otomobil ve emlak konusunda ödeme şekilleri bu şekilde var oldukca ve ulaşması hep kolay olarak devam ederse fiyatların yükselmesi ve balon dediğimiz şeyin patlaması şuan için türkiyede pek mümkün gözükmüyor. çünkü siyasal istikrar biliyorki o ülke içindeki ekonominin aktif olarak devam etmesi borçsuz yavaşlamasından daha iyidir. o yüzden mortgage ve otomobil taksit kampanyaları uzun süredir bir çok kişi tarafından kullanılıyor ve kullanılcak . yani işin özeti siyasi istikrar devam ettikçe bu iş bu şekilde devam eder ve bizim millet taksitle oto ve ev almaya devam eder şuan için de akp nin seçim kaybetme durumuda pek yok gibi. kimse kendini kandırmasın.

• quote:

Orijinalden alıntı: D@rbeli M@tk@p

O zaman devlet vatandaşına borçluydu...Madem bu kadar çok biliyorsunuz,şimdi ülke kime ne kadar borçlu anlatın da öğrenelim...
    Ama sadece devleti değil,tüm halkı ve tüm ekonomiyi kapsayan bir değerlendirme olsun...

Ülkenin dış/iç borcu ile ilgili veriler

hazine müsteşarlığı

burada mevcut.
    Benim veya sizin hislerinizle bu ülke iyidir veya kötüdür demek çok saçma olur.Ekonomik veriler ortada GSMH 2002 ye göre %500 artmış durumda.İç ve dış borç 2002 yılına göre rakam olarak artmışsada tek başına yanıltıcı olduğundan diğer bir değerlendirme kıstası olan borç/gsmh parametresi 2002 den çok çok iyi.IMF borcu bitmiş.Kısa olan borç vade yapısı orta ve uzun vadeli proje finansman kredileri şekilnde güncellenmiş.üstüne basa basa söylediğiniz dış borcun bir kısmı özel sektörün kendi finansmanı için aldığı borç.Üstelilk o zamanlar devletin vatandaşa borçlu olduğundan bahsemişsiniz etmişsiniz.90 lı yıllarda IMF ile yapılan standby ları vatandaş ahmetlemi imzaladılar.yapmayın 90lar kayıp yıllardır.Cari açığın ana nedeni sanılanın aksine tüketim malları değil ara malı ve yarı mamuülleri ithalidir.Faizle geçim olmaz.çünkü sizin aldığınız yüksek faiz başkasının işsizliğinin bedelidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi comanchee -- 31 Temmuz 2013; 17:42:00 >

• Gelir aynı ama piyasa gittikçe uçuyor. 2. Eldede aynı emlaktada 0 KM otomobildede. Bi semt vardı adını unuttum orda bi ev 90 bine alınıyordu şu aralar 170 verenler var oralara. Otomobilde böyle Ben Albeamı 16 Bin TL ye aldım 90 bin km deydi. 130 Bin oldu 7 yaşına girdi araba şuan 18.500 satabiliyorum.Elektronik cihazlardada aynısı oldu. Fotoğraf makinesi aldım 1600 e şu aralar 2000 e alıcı buluyor. Daha birçok şeyde böyle çok ilginç bi sistem var alım satımda..
  • quote:

Orijinalden alıntı: metamorfik87

Hocam dediklerinizde haklisiniz b7 kasa 2009 passati dizel otomatik cok uygun fiyatlara veriyorlardi piyasa artik doydu. Bu piyasanin durulmasinin tek bir caresi var gibi gozukuyor su an o da EKONOMIK KRIZ

kesinlikle doğru..

piyasadaki likit akışı fiyatlar tavan yaptığında durma noktasına gelecek ve bakacağız ki aslında lanse edildiği gibi iyi bir ekonomiye sahip değiliz, bununla beraber enflasyonunda hiç düşmediğini aksine artarak yükseldiğini gördüğümüz an ekonomik krizin sillesi de suratımıza inecek tepe taklak olacağız... 2000leri hatta 1980lerde fişle dağıtılan yağları makarnaları arar duruma düşeceğiz..
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.