Şimdi Ara

BASİT BİR TRAFİK SORUSU.. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
128
Cevap
0
Favori
20.304
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • sinyalin amacı karşıdan gelenleri ve arkadan takip edenleri uyarmaktır.
    o şekilde bir yolda karşıdan gelen olmayacağından dolayı arkadan gelenleri uyarmak gerekir.
    arkadan gelenleri uyarmak içinse dönüş yapılacak tarafa sinyal verilir.

tali yoldan ana yola girişte ana yoldakileri uyarmak gerekmez.
    bodoslama yola atlanmayacağından dolayı.
    yolun boş olduğu zaman ana yola girilir.
    burada tali yoldan ana yola giriş mantığı vardır.
    ne tarafa dönülecekse yani sağa sinyal verilir.

ancak bu şekilde ana yola giriş değilde yol aşırı dolu olduğu zamanlarda araba yol kenarından biraz ilerlenirse yani yola paralel duruma gelirse o esnada arabanın arkasından gelenleri uyarma mantığı ile sollamalarda ki mantık geçerli olur ve sola sinyal verilir.
  • Herkes değişik yanıtlar vermiş. Ama konu tam açıklığa kavuşmamış sanki. Kısmen doğru birçok yanıt var aslında.

Sinyali ne yöne vereceğiniz benzinliğin çıkış yapısına ve çıktığınız yolun durumuna bağlıdır. Sizlerde tecrübeli sürücüler olarak bu duruma göre sinyal vermelisiniz.

1. Benzinlik otoyolda ve benzinlik çıkışında yola çıkmak için yeterince uzunlukta anayola bağlantı yolu var. Benzinlik çıkışında bağlantı yoluna çıkarken sinyale gerek yok çünkü başka yöne gitme şansınız olmadığı için arkanızdaki aracıda uyarmanıza gerek yok. Bağlantı yolundan anayola geçerken arkadan gelen trafiği uyarmak ve dikkatlerini çekmek için (bakın ben şeridinize geliyorum manasına ) sol sinyal verilir.

2. Benzinlik bölünmüş yolda ve benzinlik çıkışında aynı otoyoldaki gibi bağlantı yolu varsa ilk maddedeki yöntem uygulanmalı.

3. Benzinlik bölünmüş yolda ve benzinlik çıkışında bağlantı yolu yok yani aracınız yola çıkmadan önce nispeten yola dik duruma gelip öyle yola çıkacak. Burda sinyal vermeyi gerektirecek pek durum yok aslında. Sadece soldan gelen trafik kontrol edilip yola çıkılır. İlave önlem olarak sağa sinyal verilebilir. Bu sağ sinyal ektradır ve sadece sizin arkanızdan aynı sizin gibi benzinlikten çıkan araçları uyarmak içindir. Ama yol zaten bölünmüş olduğundan ve sola gitme şansınız olmadığından ekstradır.

4. Benzinlik gidiş gelişli yolda ve benzinlik çıkışında bağlantı yolu var (bizim yollarda pek yoktur bu seçenek sanki). Sağa gidilecekse bağlantı yoluna çıkmadan önce benzinlikten çıkan diğer araçları uyarmak için sağa sinyal verilir, bağlantı yolundan ana yola çıkmak için sola sinyal verilir. Eğer sola gidilecekse bağlantı yoluna girmeden benzinlik çıkışında yola dik vaziyette durulur ve benzinlikten çıkan diğer araçları uyarmak için sola sinyal verilir, ana yol gözle kontrol edilerek karşı yola geçilir.

5. Benzinlik gidiş gelişli yolda ve benzinlik çıkışında bağlantı yolu yok. Araç benzinlik çıkışında yola dik durumda olacağından sağa gidecek olanlar benzinlikten çıkacak diğer araçları uyarmak için sağa sinyal verir ve anayolu gözle kontrol ederek yola çıkar. Sola karşı yola geçecek olanlar benzinlikten çıkacak diğer araçları uyarmak için sola sinyal verir ve anayolun heriki tarafını gözle kontrol ederek karşı yola geçip yoluna devam eder.

Bunları biryerden okuyup yazmadım daha çnceki mesajlarıda okuduktan sonra kendi yorumumu da ekleyip toparladım. Umarım doğru yorumlamışımdır..

• cevaplara bak benimde kafam karıştı şimdi

anayol tek yönse gerçek hayatta sinyal vermem,ama sınavda olsa ben sağa diyorum
  • Benim açıklamamda da ilk etapta sağ olduğu sonucu çıkıyor. Aslında soruda kafa karıştıran detay, çizimin tam açıklayıcı çizilmemiş olması. Çizim kafayı karıştırıyor. Ne bağlantı yolu olan benzinlik çıkışı gibi olmuş, ne de bağlantı yolu olmayan çıkış gibi olmuş. İkisinin ortası ortaya karışık çizim olunca da cevaplar tatmin edici olmamış.
  • Benzinlik çıkışlarının bir standardı var mı bilmiyorum ancak giriş ve çıkışları kavşak gibi keskin dönüşlü değil, bağlantı yolu gibi katılınacak veya çıkılan yola mümkün olduğu kadar paralel tasarlanarak yapılır.
    Benzinlik giriş ve çıkışları "hızlanma" ve "yavaşlama" şeritlerine sahiptir, veya olması gerekir. Böyle tasarlanmış veya tasarlanmamış olsun, fark etmez.
    Otobandaki benzinlik giriş ve çıkışlarına bakın.
    Onlardan çıkarken sağa sinyal vererek mi çıkıyorsunuz?????

Haliyle E-5'e bir bağlantı yolundan bağlanırken ne yapıyorsanız, benzinlikten çıkarken de aynısını yapacaksınız. Yani sola sinyal vereceksiniz.

Bu kadar basit ve net, daha tartışmaya ve kendinizi yormaya pek gerek yok.

Açalım bi trafik kursu kitabına bakalım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 19can84

bence şu soruya sol cevabını verenlere ehliyet vermiş sistemin verdiği tüm ehliyetler iptal edilmeli.

ben olsam önce kursların tümünün lisansını iptal ederim, eğitmenlerin bir daha eğitmenlik yapmasını engellerim, sınavları tümden değiştiririm.

bu düzenlemeler bitene kadar da ehliyetsiz araba kullanmayı da serbest bırakırım, zaten görülüyor ki şimdiki durumdan kötü olma ihtimali yok.

ya duruyorsa orada, yola gireceğini nereden biliyorsunuz?

ben de sola sinyal veririm, sonuçta direksiyonu önce sola sonra sağa çeviriyoruz, solumuzdaki şeride gireceğiz sağ sinyali versek kim görecek...

şehir içinde sağa park etmişken yola çıkacağınızda neden sol sinyali yakıyorsunuz? arkadan gelenleri uyarmak için değil mi?

quote:

bence şu soruya sol cevabını verenlere ehliyet vermiş sistemin verdiği tüm ehliyetler iptal edilmeli.

ben olsam önce kursların tümünün lisansını iptal ederim, eğitmenlerin bir daha eğitmenlik yapmasını engellerim, sınavları tümden değiştiririm.

bu düzenlemeler bitene kadar da ehliyetsiz araba kullanmayı da serbest bırakırım, zaten görülüyor ki şimdiki durumdan kötü olma ihtimali yok.

bana göre de bunu söyleyen sürücünün(?) ehliyeti bir an önce elinden alınmalıdır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arif -- 30 Mart 2012; 23:35:21 >

• girilecek olan şerit ne taraftaysa o tarafın sinyali verilir desek?

emniyete bilgi edinmeden mail attım şimdi (işlem kodu: z4s383k711)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arif -- 30 Mart 2012; 23:43:08 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Arif

quote:

ben de sola sinyal veririm, sonuçta direksiyonu önce sola sonra sağa çeviriyoruz, solumuzdaki şeride gireceğiz sağ sinyali versek kim görecek...

şehir içinde sağa park etmişken yola çıkacağınızda neden sol sinyali yakıyorsunuz? arkadan gelenleri uyarmak için değil mi?

quote:

bana göre de bunu söyleyen sürücünün(?) ehliyeti bir an önce elinden alınmalıdır

ya duruyorsa orda kısmına okudum.

• quote:

ya duruyorsa orda kısmına okudum.

zaten sonrasını okusanız da bişey değişmeyecekti gerek yok ben genele yazdım, anlayana, algılayana...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arif -- 30 Mart 2012; 23:52:18 >
  • quote:

quote:

ya duruyorsa orda kısmına kadar okudum.

zaten sonrasını okusanız da bişey değişmeyecekti gerek yok ben genele yazdım, anlayana, algılayana...
    tabii zaten sürücülerin hobileri arasında özellikle benzin istasyonu çıkışlarında durup mola vermek, piknik yapmak ve benzeri faaliyetler olduğu için o ihtimal de göz önüne alınmalı.

belki de dekordur mesela o da olabilir, öyle eski arabaları falan koyuyorlar bazen çimlere falan bunlar da yola koyuverelim demişlerdir veya potansiyel müşterileri çekmek , çok giren çıkan oluyor imajı vermek için bir girişe bir çıkışa birer araba koymuş da olabilir istasyon sahibi.

bunların tümü ihtimal dahilinde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 19can84 -- 31 Mart 2012; 0:02:09 >

• quote:

quote:

quote:

tabii zaten sürücülerin hobileri arasında özellikle benzin istasyonu çıkışlarında durup mola vermek, piknik yapmak ve benzeri faaliyetler olduğu için o ihtimal de göz önüne alınmalı.

belki de dekordur mesela o da olabilir, öyle eski arabaları falan koyuyorlar bazen çimlere falan bunlar da yola koyuverelim demişlerdir veya potansiyel müşterileri çekmek , çok giren çıkan oluyor imajı vermek için bir girişe bir çıkışa birer araba koymuş da olabilir istasyon sahibi.

uzun yol tecrübesizliğinize veriyorum, genelde kamyonlar park dolu olduğunda oralara da park ederler... orada duran kamyonun duruyor mu yoksa hareket mi ediyor olduğunu uzaktan anlayamazsınız, onlar da yola çıkarken sola sinyal verirler

tabi siz bu manzarayı hiç görmediğinizden hayal etmeniz biraz güç olabilir

• quote:

quote:

quote:

quote:

uzun yol tecrübesizliğinize veriyorum, genelde kamyonlar park dolu olduğunda oralara da park ederler... orada duran kamyonun duruyor mu yoksa hareket mi ediyor olduğunu uzaktan anlayamazsınız, onlar da yola çıkarken sola sinyal verirler

tabi siz bu manzarayı hiç görmediğinizden hayal etmeniz biraz güç olabilir

soruda" resimdeki araç petrolden çıkıp anayola girecek" diyor, siz çıkmış "ya duruyorsa orda yola gireceğini nerden biliyorsun" diyorsunuz.

şimdi de kamyonlar park dolu olduğunda oraya park eder diyorsunuz.

kavşaklara 15m mesafede park etmek yasaktır. burda bildiğim kadarıyla trafik kuralları hakkında konuşuyoruz, kuralsızlıkları hakkında değil.

• quote:

soruda" resimdeki araç petrolden çıkıp anayola girecek" diyor, siz çıkmış "ya duruyorsa orda yola gireceğini nerden biliyorsun" diyorsunuz.

kavşaklara 15m mesafede park etmek yasaktır. burda bildiğim kadarıyla trafik kuralları hakkında konuşuyoruz, kuralsızlıkları hakkında değil.

o mesafe şehir içinde 5 metre şehirlerarası yollarda 100 metredir... trafik kuralları hakkında konuşuyorduk değil mi? lâkin yol kenarlarında bulunan tesislerin yönetmeliği farklıdır, onlarda da park yeri olarak belirlenmiş yerler dışında araç park etmek yasaktır.

oraya park etmek yasak, ben de biliyorum ama adam park etmiş, ne yapalım şimdi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arif -- 31 Mart 2012; 0:33:50 >
  • quote:

quote:

o mesafe şehir içinde 5 metre şehirlerarası yollarda 100 metredir... trafik kuralları hakkında konuşuyorduk değil mi? lâkin yol kenarlarında bulunan tesislerin yönetmeliği farklıdır, onlarda da park yeri olarak belirlenmiş yerler dışında araç park etmek yasaktır.

oraya park etmek yasak, ben de biliyorum ama adam park etmiş, ne yapalım şimdi?

5 değil 15m.

oraya park etmek yasak ama etmişler diye bir mantık yok.
    burda trafik kuralları hakkında konuşuyoruz, başkalarının kurallara uymamasının yaratacağı tehlikelere karşı yeni kurallar uydurmuyoruz.

soruda "resimdeki araç petrolden çıkıp anayola girecek" deniyor, siz hala adam oraya park etmiş ne yapalım şimdi diyorsunuz, bir de ısrar ediyorsunuz.
    yasemince-alican

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 19can84 -- 31 Mart 2012; 1:42:34 >

• Karayolları Trafik Kanunu

Duraklamanın yasak olduğu yerler:
    Madde 60 – Taşıt yolu üzerinde;
    (...)
    d) Kavşaklar, tüneller, rampalar, köprüler ve bağlantı yollarında ve buralara, yerleşim birimleri içinde beş metre ve yerleşim birimleri dışında yüz metre mesafede,
    (...)

Park etmenin yasak olduğu yerler ve haller:
    Madde 61 – Taşıt yolu üzerinde;
    a) Duraklamanın yasaklandığı yerlerde,
    (...)

Geri kalanı için bkz. imzam...
  • quote:

Orijinalden alıntı: enderun67

Resimde petrolden çıkan araç anayola girip devam edicektir..hangi sinyali vererek anayola girmelidir?

BASİT BİR TRAFİK SORUSU..

hemşo sağ sinyali cakacan
  • sinyal ne için verilir? şerit değiştirmek için değil mi? sağa da dönsek sola da dönsek sonuçta bulunduğumuz şeridi değiştirip başka bir şeride geçmek için sinyal veriyoruz değil mi?

o halde geçeceğimiz yeni şerit ne taraftaysa o yöne doğru sinyal verilir

şimdi aynı resimde bir de 2. araç olduğunu düşünelim;

bu 2 numaralı araç da kuzeyden güneye doğru gelirken benzinliğe girmiş, ihtiyacını tamamlamış, güney istikametinde yoluna devam edecek... benzinlikten çıkarken ne tarafa sinyal vermesini beklersiniz? direksiyona bakacak olsanız kırmızı okta da görüldüğü gibi sol... ama doğrusu nedir? bence sağ... bu durumda girilecek olan şerit aracın ne tarafındaysa o tarafın sinyali verilmelidir.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığına da bilgi edinme yoluyla mesaj attım, bakalım ne cevap gelecek?

ayrıca bu şekilde verilen sinyallerde, sinyalleri gören taraf sürücünün görmesi daha zor olan, yani daha çok uyarılması gereken taraftır

bunlara ek olarak bölünmemiş yollarda bulunan benzin istasyonlarının giriş çıkışlarında işaretler bulunur, 1 numaralı aracın sağ tarafında ok işareti, sol tarafında girilmez işareti... 2 numaralı aracın da solunda ok işareti, sağında girilmez işareti bulunur... yani 1 numaralı aracın oradan sola dönüşü, 2 numaralı aracın da oradan sağa dönüşü yasaktır...

ya da girilmez işaretinin yerinde istasyona giriş yönünde oklar bulunur

bir şey daha var, kendinizi 1 numaralı aracın sürücüsü olarak düşünün, gireceğiniz şerit tam sol tarafınızdadır, tam sağa bakarsanız petrolün yan tarafını yani boş olan kısmı görürsünüz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arif -- 31 Mart 2012; 13:06:29 >

• verceksen sol oda görsün gelenler diye belki dalmıştır
  • quote:

Orijinalden alıntı: trabzon61_66

Herkes değişik yanıtlar vermiş. Ama konu tam açıklığa kavuşmamış sanki. Kısmen doğru birçok yanıt var aslında.

Sinyali ne yöne vereceğiniz benzinliğin çıkış yapısına ve çıktığınız yolun durumuna bağlıdır. Sizlerde tecrübeli sürücüler olarak bu duruma göre sinyal vermelisiniz.

1. Benzinlik otoyolda ve benzinlik çıkışında yola çıkmak için yeterince uzunlukta anayola bağlantı yolu var. Benzinlik çıkışında bağlantı yoluna çıkarken sinyale gerek yok çünkü başka yöne gitme şansınız olmadığı için arkanızdaki aracıda uyarmanıza gerek yok. Bağlantı yolundan anayola geçerken arkadan gelen trafiği uyarmak ve dikkatlerini çekmek için (bakın ben şeridinize geliyorum manasına ) sol sinyal verilir.

2. Benzinlik bölünmüş yolda ve benzinlik çıkışında aynı otoyoldaki gibi bağlantı yolu varsa ilk maddedeki yöntem uygulanmalı.

3. Benzinlik bölünmüş yolda ve benzinlik çıkışında bağlantı yolu yok yani aracınız yola çıkmadan önce nispeten yola dik duruma gelip öyle yola çıkacak. Burda sinyal vermeyi gerektirecek pek durum yok aslında. Sadece soldan gelen trafik kontrol edilip yola çıkılır. İlave önlem olarak sağa sinyal verilebilir. Bu sağ sinyal ektradır ve sadece sizin arkanızdan aynı sizin gibi benzinlikten çıkan araçları uyarmak içindir. Ama yol zaten bölünmüş olduğundan ve sola gitme şansınız olmadığından ekstradır.

4. Benzinlik gidiş gelişli yolda ve benzinlik çıkışında bağlantı yolu var (bizim yollarda pek yoktur bu seçenek sanki). Sağa gidilecekse bağlantı yoluna çıkmadan önce benzinlikten çıkan diğer araçları uyarmak için sağa sinyal verilir, bağlantı yolundan ana yola çıkmak için sola sinyal verilir. Eğer sola gidilecekse bağlantı yoluna girmeden benzinlik çıkışında yola dik vaziyette durulur ve benzinlikten çıkan diğer araçları uyarmak için sola sinyal verilir, ana yol gözle kontrol edilerek karşı yola geçilir.

5. Benzinlik gidiş gelişli yolda ve benzinlik çıkışında bağlantı yolu yok. Araç benzinlik çıkışında yola dik durumda olacağından sağa gidecek olanlar benzinlikten çıkacak diğer araçları uyarmak için sağa sinyal verir ve anayolu gözle kontrol ederek yola çıkar. Sola karşı yola geçecek olanlar benzinlikten çıkacak diğer araçları uyarmak için sola sinyal verir ve anayolun heriki tarafını gözle kontrol ederek karşı yola geçip yoluna devam eder.

Bunları biryerden okuyup yazmadım daha çnceki mesajlarıda okuduktan sonra kendi yorumumu da ekleyip toparladım. Umarım doğru yorumlamışımdır..

Bir üst mesajdaki fotoğraf benim anlattığım seçeneklerdeki 5 numaralı seçeneğin fotoğrafı.

• quote:

quote:

(...)

Bir üst mesajdaki fotoğraf benim anlattığım seçeneklerdeki 5 numaralı seçeneğin fotoğrafı.

değil... bu tip tesislerin geçiş yolları 30 derece açı ile ana yola bağlanır bkz. karayolları kenarında yapılacak ve açılacak olan tesisler hakkında yönetmelik... buradan çıkacak araçlar dik çıkmaz, başlığın ilk mesajındaki gibi çıkarlar

ayrıca sola dönecek olanlar da oradan çıkmaz, benim yukarıda çizdiğim 2 numaralı aracın çıktığı yerden çıkarlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arif -- 31 Mart 2012; 21:31:20 >

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.