Ya arkadaşlar. Ben bir sitede ya da pc dergisinde bir yazı okumuştum. "Görüntü kalitesi isterseniz CRT monitörleri TFT ve LCD lere tercih edin" diye. Yemin ederim ki aynen böyle yazıyordu. Eğer nerde okuduğumu hatırlarsam buraya da yazacam. Sizce bu doğrumu. Yani CRT monitör görüntüde diğerlerinden daha mı iyi? Ya da iyi olduğu yerler var mı?
LCD lerdeki görüntü netliği,keskinliği ve geometri düzgünlüğü crtlerin hiçbirisinde yoktur.Zaten bunu herkes müşahede etmiştir bir şekilde hemen heryerde TFT monitörler bulunmakta,en azından fuarlarda hepsi boy gösteriyorlar,bu bakımdan görüntü netliği keskinliği ve geometrisi açısından crt ler boy ölçüşemez TFT lerle.TFT CRT kadar göz yormaz,radyasyon yaymaz,CRT lerdeki gibi ekranın köşelerine doğru geometri bozuklukları ve bulanma yoktur,görüntüyü ekrana tam oturtacağım diye uğraşmazsınız,60 hertz bile yeterlidir,hele digital girişli ise dvi çıkıştan(ekran kartı)bağlantı yapılırsa değmeyin keyfine(analogda iyidir ama digital olursa çok daha iyi).görüntü içeri doğru gömük gibi değildir sanki düz bir kartona basılı resme bakar gibisinizdir.CRT lerin az sayıdaki avantajları ise düşük çözünürlüklerdede idare eder görüntü verirler,renk tonajı biraz daha doğaldır ve UCUZDURLAR.
Civil.. Faraziye olarak bir bilgi sunmadım.. Yani sallama değil..
Ancak dediğim gibi 1024*768 düşük bir çözünürlük.. Bence an azından 1152*864 max 75hz olmalı. CRT'lerin de modelleri var. XGA SXGA falan filan. Benim dediğim de oldukça ilginç.. 1400*1050 çözünürlük başlangıçta bana da mantıksız geldi ancak öyle.. Daha çok bunları NoteBook'larda da bulabilirsin.. TFT'lerin içe gömük olmadıklarını ve kalitelerinin yüksek olduğunu biliyorum.. Ancak bence çözünürlük olarak.. 1152*864 75hz olmamlılar. Zaten 1400*1050 max olanlarda bunu kanıtlamış.. Senin dediğin 1024*768 çözünürlüğü Sony NoteBook'lar 12.1' lerde kullanıyor.. Yani bence 15-15.1' TFT'lerde 1024*768 yetersiz çözünürlük. Bu görüşümü Chip dergisi de onaylamış ki öyle 1400*1050 göstermiş de gözümüz gönlümüz açılmış..
Ayrıca belirteyim nokta ağırlığı olarak diyelim ki SmartBook NoteBook'lar bile 16.7micron nokta ağırlığına ulaşmış.. Ancak piyasadaki lg falan gibi TFT'ler 0.27 nokta ağırlığındalar. Bence TFT'ler hala parasının hakkını vermiyor. CRT'ler ise tamamiyle piyasadan kaldırılmalı zaten.
BISMILLAH :)))) lord_of_the_world84 :)))))
Ben daha ortalıkta hiç dediğin çözünürlükte bir 15 TFT görmedim,o dediğin monitörü bende merak ettim dergiye bakarak bir linkini verirsen bizde aydınlanmış oluruz.şu anki standart çözünürlük 1024/768 dir 15 inchlerde ve ben aldığım zaman sony dahil bütün modelleri inceledim ve dediğin çözünürlükte bir monitör görmedim hatta 17 lerde bile yok.Senin söylediğin çözünürlük belki yeni standartları belirleyici bir atılımdır ilerlemedir TFT ler için ama şunu söyleyeyim 1024/768 15"bir TFT nin görüntüsü iyi değildir 1400/1050 den aşağısı alınmaz gibi laflar boşdur,görmeden kullanmadan konuşmadır.Ha olurda yıllarca 1024/768 TFT kullanmışsındırda şimdik artık onu beğenmeyecek noktaya gelmişsindir ona lafım olmaz ama hiç 1024/768 bizzat kullanmadan bu çözünürlük alınmaz gibi laflar sallamadır senin tabirinle.eğer 1400/1050 çözünürlükte bir TFT kullanılıyor olunsa en iyi görüntü kalitesi max çöz.de oluşacağı için oyunları 1400/1050 çöz.lükde oynamak zorunda kalınırki bunada radeon 9700 pro olsa yeterli gelmezdi.
Senin söylediklerin temennidir,bende katılırım, keşke 1400/1050 çöz. olsa (tabi buna radeon kaç takmak lazım orası meçhulde)Temenni başka şu anki var olanı, realiteyi yorumlamak başka.
sürçi lisan ettiysek affola.
Ben O dergide yazanları yazdım.. Sonyler 12.1' TFT 1024*768 Dikkat etti ise NOTEBOOK!!! Muhaaaaaaaaaaaaaaa Laf oyunlarına dikkat :-)) Muhaaaaaaaaaaa
Ancak CRT'lerin piyasadan kaldırılması gereğini hala savunuyorum.. TFT'ler seri üretime geçmediği için pahalı bence.. Nasıl eskiden 17'ler ender bulunuyordu da pahalıydı aynen öyle.. Yoksa hala biliyoruz şimdiki gibi satmıyordu TFT'ler çok daha pahalıydı.. Teknoloji geliştikçe Fiyatlar düşüyor..
Lafımın hala arkasındayım TFT'ler hala parasının hakkını vermiyor!. CRT'nin zaten canı cehenneme!.
ya bide şöyle bi geyik var.. ben 19 inç alırken aslında 17 inç düşünüyodum.. 17 alma 19 al çünkü 17 ilerin görülebilir alanı 16 inc oluyor yani cok bi değişiklik olmaz.. bence çok saçma bi laf.. nedenmi çünkü o zaman 15 inc in görülebilir alanıda 14.. sonucta bizi hep bir inc kazıklamışlar.. ne olurdu TFT lerde 1 inc kazıklasaydı bunca karışıklık olmazdı...
wild_rain o görülebilir alan konusu kesinlikle ekranların yayvanlığı ile alakalı birşey.
Lensle yansıttığında ya da bu yayvanlığı gideren bir gözlük kullandığında kullanılabilir alan yine anma değeri kadar olur. Hatta artar bile..Flat CRTlerin bu anma değere eşitlik farkından dolayı yüksek olan fiyatları yüksektir.
Bir ara 14" Lite On varken babaannemin astigmatik gözlüğünü kullanmıştım. Ekrandaki yayvanlık gitmiş ekran büyümüştü..10dk. oyun oynadım. Monitörümün asıl yeteneklerini o an görmüştüm ama uygunsuz kullanm gözlerimi biraz ağrıtmıştı
Lord, TFTlerin gerçekten yaygınlaşması için ise CRTlerdeki grafik rafinasyonuna erişilmesi gerekir. Sinematik tasarımlarda ,sahne tasarımlarında difüzyon önemli bir etken olduğundan CRTler bir gereklilik. Bir de TFTlere para bayıldığımız yetmezmiş gibi difüzyon simülasyonu yapan özel engineli kartlara da dünya para vermeyelim sonra aynı görüntüyü elde edeceğiz diye
CRT lerin canı cehennemeymiş. Pöh yani. Siyah-beyaz monitör kullandığın günleri ne çabuk unuttun. O zaman yardım et LCD alalım. Eminim bir kaç sene sonra da LCD ve TFT lerin canı cehenneme dersin.
O zaman da 3B küre hayranlığı başlar umarım..
Bu arada yakına bakmakla miyop ilerlemesinin bağlantısı yok, 18 senedir ekrana bakıyorum, gözümün derecesi aynı :D
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by topaz42</i> <br />CRT lerin canı cehennemeymiş. Pöh yani. Siyah-beyaz monitör kullandığın günleri ne çabuk unuttun. O zaman yardım et LCD alalım. Eminim bir kaç sene sonra da LCD ve TFT lerin canı cehenneme dersin. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'> Aynen Öyle Derim.. Aferim! Beni bayağı anlamışsın.. İşlemcilerin geliştiğinin 1/10'u kadar monitörler gelişse idi çok daha ii olurdu.. Bak! 2000 yılında masaüstlerine 1ghz geldi. 3 yıl geçti! Ve şimdi 3+ghz'ler falan var masaüstü olarak. Yani 3 yılda 3 kat gelişme.. Ama monitörlerde? Hani monitörlerde?? Siyah beyaz monitör bende kullandım. 0.30+ nokta aralığı ile bende çok monitör kullandım. VE İĞRENDİM. Sonra CRT'ler çıktı. Biraz eksik iğrendim. Şimdi LCD'ler çıktı biraz daha az iğrenecem. Sonra Başka bir şey çıkacak bu sefer onu isteyecem!. Eeeeeeee Lord Of The World olmanın gerekliliği. İşlemci olarak bazı davarlar gibim. 3+ghz İntel'e 700$ bayılıp da. Gözlerimi haşat edemem. Benim sözlerim çok doğru. Katılmayan dünya üzerinde tek bir varlık bulamazsın..
HA!!!!! Birde LCD'lerde Tepki süresi meselesi var. Mesela bir Unreal2 oynarken monitörün ÇOK AZ!! yavaş kaldığını hissediyorsun. Ancak o kadar kusur kadı kızında da olur. Hem şimdi çıkan LCD'lerin tepki süresi eski modellerine göre oldukça ii.
Ya şu CRT'leri kötüleyenleri anlayamıyorum bir türlü kusura bakmayın. Civil arkadaşım, CRT'lerin görüntü kalitesi ve TFT'lerin görüntü kalitesinden daha iyidir. TFT'ler geometri düzgünlüğü, az radyasyon ve gözü fazla yormama gibi özelliklere sahip olsalar da, CRT'lerdeki renk parlaklığı, görüntü keskinliği, görüntü netliği, çözünürlük miktarı ve performansı gibi kriterlerde TFT'lerle karşılaştırılamayak kadar gelişmiştir. Zamanla TFT'ler gelişecek ve ileride CRT'lerin yerini tamamen alacaktır. Ama şu an grafik tasarımcılarını CRT'ler kadar tatmin edebilecek bir TFT monitör bulunmuyor. Saygılar...
Matador,ben kağıt üzerindeki yazılanlara değil gördüğüme inanır ve konuşurum.Bu güne kadar kullandığım monitörler sırasıyla : 15"vestel,17" sony E220 flat,17"LG 795 flatron.Tüm bu monitörlerden sonra TFT ye geçtim ve rahat ettim.TFT deki keskinlik berraklık netlik görüntü düzgünlüğü bu saydığım crt monitörlerin hiç biriyle mukayese dahi edilemez.kontrast düşük deniyor kesinlikle kağıt üzerinde bu, şu an sony E220 de duruyor bende ve ikisinide yanyana çalıştırıyorum mukayese dahi kabul etmeyecek şekilde TFT daha canlı daha parlak ve keskin.En önemlisi benim en kızdığım husus bu flat crt lerde görüntünün ekrana tam oturması ve renklerinde tam doygun hale gelmesi için en az 15 dakika çalıştırmak gerekmesi.Açıyorsun pc yi görüntü köşelerde oturmuyor ekran ayarıyla sanki oynanmış renkler solgun,ancak 15 dakika kadar sonra düzeliyor.sonyde solgunluk 15 dakikada düzelir LG de ise köşeler 15 dakka sonra oturur ayrıca flat LG lerde görüntü içeri doğru gömüktür,tam bir gıcık yani benim için.Tabi bu saydıklarım başkalarına çokda kötü gelmeyebilir zevk meselesi.ayrıca TFT ye geçene kadar cam dahi kullansam başağrısından kurtulamazdım uzun süre kalınca fakat LCD ye geçince bu hadise bitti şükür.Bugün artık deselerki TFT yi ver yerine 2 adet üst düzey crt verelim kesinlikle işim olmaz.Kısaca her ne kadar zevkler ve renkler tartışılamaz olsada durumu müsait olanlara TFT almalarını tavsiye ederim.saygılar.
Grafik işi ile uğraşıyorsanız büyük ekranlı monitörlerle çalışmanız gerekiyor şu anda fiyat ve performans oranı çok fazla ama önemli olan fiyatı değil sağlık daha önemli SAMSUNG 240T 24"TFT MONİTÖR 3920$(1920x1440) SAMSUNG 1200NF 22"MONİTÖR 857$ (2048x1536)
Şimdi Rontgen ışınlarıda zaralı ama mecburen kullanmak zorunda kalıyoruz.Grafikle uğraşan arkadaşlarda mecburen CTR yi tercih etmek durumunda çünkü TFTler yüksek çözünürlükleri desteklemiyorlar. Yukarıdaki örneğe bakarsak TFT daha büyuk bir monitor olmasına rağmen çok daha düşük bir çözünürlük bu yüzden mecburen TFT gelişene kadar CTR
mutlaka maxfree buna diyecek bir şey yok.tabiki TFT lerin çözünürlükleri şu an için crt ye göre düşük ve grafikerleri tatmin edici düzeyde değil fakat normal kullanım için yeterli.
Konu bayağı dağılmış görünüyor, bir noktadan ben dalıyım. CRT'lerin kalitesizliğini kimse iddia edemez, eğer kaliteli bir monitör kullanıyorsunuz bunun ne olduğunu pek önemi yok. Monitörlerin gözü yormasına gelince bu bir gerçek, monitörünüz ne olursa olsun yaydığı ışık gözünüzü her halükarda yoracaktır. Bunu azaltmanın yollarından birisi Refresh rate'i mümkün olduğu kadar yüksek tutmak. Ayrıca şimdiki maonitörlerde radyasyon eski monitörlere göre yok edecek kadar az. 4 yılı aşkın bir süre Philips monitör kullandım ve şimdi Viewsonic kullanıyorum ve ikiside CRT monitör ve kesinlikle bir sorunla karşılaşmadım. Kesinlikle ekran filtresi kullanmadım.
Bu konuda uzmanların tavsiyesine dikkate almakta da yarar var, uzmanlar monitöre 15 dakikadan fazla sürekli bakılmamasını, 15 dakika da kısa bir süreliğinede olsa gözlerin dinlendirilmesini öneriyorlar. Saatlerce bilgisayar başından ayrılmıyorsak, gözümüzün yorulmasını ve zarar görmesini normal karşılamak lazım.
Arkadaşıma şimdi 300+kdv ye SONY S51RB 15.1" TFT LCD MONİTÖR Aldım
Kendime de alacağım 300+kdv ye hyundai LCD alamıyorsun, kaçmaz