Arkadaşlar bi topicte monitörle ve boyutları var.. Şu kadar büyük bu kadar büyük.. Ancak kaçımız göz sağlığımıza dikkat ediyoruz.. Gözümüze gereken değeri veriyormuyuz..? Kaçımız ekran filtresi kullanıyoruz? Monitörden ne kadar uzakta duruyoruz.? Mesela monitörlerin göze olan etkileri hakkında bilgisi olan varmı.. Tamam herz olayı etkili ama her ne kadar mükkemmel bir monitör olsada göze mutlaka bir etkisi olur diye düşünüyorum.. AMA bir yandanda onca para verdiğim iyi bir monitörün önüne o siyah camlardan koyarak tüm hevesini kaybetmek var.. neyse şimdilik bunlar geldi aklıma.. sizinde fikir ve bilgilerinizi bekliyorum...
ben aynı görüşteyim gözleri acıyor insanların ama senin monitör iyi nasıl iyimi gözsağlığı açısından iyidir heralde
ya işte merak ettiğim o.. eski 15inc monitörümde ekran filtresi kullanma ihtiyacı duyuyordum.. bunu alınca kıyamadım önüne bişey koymaya.. ama koymam gerekiyor sanırım.. ilginç bir durum ama sol gözüm daha hassas sağ gözümde bişey olmuyor ama sol gözümde bişeyler oluyor sanki.. bunu gerçi şuna bağlıyorum.. bilgisayar başında ayaklarımı sola uzatacak şekilde oturuyorum yani sol gözüm genelde biraz geri kalıyor.. bilmiyom anlaşıldımı.. motitör yüze tam paralel olmalı sanırım...
BEN HER ZAMAN ANTREFLE GÖZLÜK TAKARAK BİLGİSAYARA BAKIYORUM GALİBA BU GÖZÜ KORUMAK İÇİN YETERLİ AMA FİLİTREDE OLSA TABİİ DAHA İYİ OLUR.
Yeni nesil monitorlerde radyasyon çok azmış ve bunlarda filtreye gerek yokmuş diye biliyorum Yanlış mı yani?
vallahi arkadaşlar tft kullanınca göz möz acımıyo...
Evt. Yeni monitörlerde radyasyon yok denecek kadar az. Wildrain sana tavsiyem, monitörü 85Hz'de kullan(muhtemelen 1280x1024 kullanıyorsundur). Moire: kesinlikle "0" olmalı. Contrast: ışığın az olduğu yerlerde düşürmeni öneririm. Şu an bu yazıyı yazarken parlaklık ayarım "0" ve gözlerimi yormadan çok rahat çalışabiliyorum. Bir de monitörü oyunlar da dahil 1280x1024'den yüksek çözünürlüklerde kullanma. Çünkü, o zaman görüntüye çok dikkatli bakmak gerekiyor ve bu da gözleri bayağı yorabiliyor. Sandalyede dik otur ve monitörün ortası tam göz hizana gelecek şekilde yüksekliğini ayarla. Göz en değerli organlarımızdan birisi ve teknoloji garibesi bir alete bakıcaz diye sağlığını tehlikeye atmaya değmez. Saygılar...
bende TFT kullanıyorum ama bundan önce sony ve LG 17 lerden kullandım ve hiç birine filtre koymaya kıyamadım.çünkü zaten filtre koyacaksanız o kadar pahalı monitör almanızın bir anlamı kalmıyor içine ediliyor o güzelim görüntünün,renklerin,kontrastın,yani hiç bir kıymeti kalmıyor sony kullanmanın.ama tüm bu sıkıntıları yaşamak istemiyorsanız tabiki TFT.
Yeni monitörlerde buna pek gerek yok.. radyasyon emisyonu gayet az..Zaten filtre de kontrast ve parlaklık kalibrasyonunun içine ediyor.. Bu çzn. olayına gelince,ekranınızın 72dpidan daha ayrıntılı görüntü vermeyecek şekilde olması en verimli kullanımı sunar.. bu nedir,17inch'te 1024*768dir,15inch'de 800*600dür..Mesela.....
zaten çoğu kişide filtre olarak 2 milyona satılan camlrı kullanıyorlar. ne faydası varsa
Güya ışınları iyonize edip statik elektriğe dönüştürüyor, sonra da onu topraklamak için bir de elektroda veriyor..Amacı böyle..
cam işte ne yapsın :)
ben monitörümden 50cm uzaktam göz mesafem monitörün üst sınırına gelcek şekilde oturuyorum... Bu en sağlıklısı
Ekran filtresi kullanmıyorum, bunun yerine Gamma'sını azalttım...
TFT ekranım olsa da kurtulsam radyasyondan diyorum ama onların da performansları düşük... OLED çıkana kve yaygınlaşana kadar bekleyecem sanırım.
Contrast %50 Parlaklık %64 kullanım uzaklığı 2 karış (45cm felan ediyor)
Şimdi arkadaşlar TFT kullanın deniyor. Haklılar. Ancak seçeceğiniz TFT'^ye özen gösterin.. Şu kadar piksel'e kadar normal karşılanıyor dendimi sinirlenirsiniz mutlaka alacağını malı açıp deneyin!!!!. Sonra nokta aralığına bakın.. Orta karar fiyatı olan TFT'ler 0.24-0.30 Arasında oluyor.. Tavsiyem en kötü ihtimalle 0.24 olanı almanızdır!. Ayrıca 15' TFT bir monitör 1400*1050 çözünürlüğe sahip olmalıdır. 14' ise 1024*768 olur genellikle. 15' olup da 1024*768 falan olanlardan uzak durun çünkü onlar max çözünürlük'ün biraz altında gözleri maffeder!. Ayrıca Refresh oranları da 85hz'nin altındadır!. Seçimlerinizi yaparken çok ÇOK çok! Dikkatli olun. HER TFT ii değildir!.
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by Acharad</i> <br />Contrast %50 Parlaklık %64 kullanım uzaklığı 2 karış (45cm felan ediyor) <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'> Contrast=Parlaklık, acaba parlaklık derken brightness'ı mı kastettin. Ayrıca Acharad, sen monitöre çok yakın bakıyosun. Son olarak Lord, Crt monitörlerle Tft'lerin refresh şekilleri farklıdır. 60Hz Crt monitörler için çok yorucu bir yenileme hızıyken, Tft'lerde yorucu olmayan iyi bir hızdır. (herkese de laf yetiştiriyorum maşallah:) kusura bakmayın, Saygılar...
contrast: 100 brighnettes: 50 zaten defaultu buydu 107P4 ün.filtre miltre yok.eskisinde vardı 7$lık filtre ama buna küçük geliyo
Ben gidip 30 milyona filtre almıştım,o varken hiç sorunum yok ama yokken ya contarstı kısıyorum ya da gözlerimden akan yaşları seyrediyorum aynada.Şimdi diyeceniz 107E ile tabi yorulur gözün,ben de diyecem alakası yok.Bi internet kafede 107X4 ile Counter oynamıştım,hiç bir şey farketmemişti görüntü kalitesinden başka.
Radyasyon için kesin çözüm TFT.Eğer gözde astigmat yoksa radyasyon sorun olmaz ama eğer varsa bunun ilerleme ihtimali çok yüksek.Miyop varsa radyasyonun miyopa etkisi olmaz,miyopun ilerlemesine sebep ise uzun süre yakın mesafeye bakmaktır.Yani TFT monitörünüz de olsa çare yok.Hani fazla ders çalışanların veya fazla okuyanların gözleri bozulur ya,işte bu da onun gibi birşey.