< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JrGrendel -- 22 Ocak 2024; 14:19:29 > |
[BİLGİ YAZISI] Eyvah, Bilgisayarım Kapanıyor? Part 1 (Güç Kaynağı)
-
-
Eyvallah, güzel ama çok yazmışsınız. Okumadım. -
Canınız sağolsun Yazmaya başlarken tüm problemleri tek konu da yazmayı düşünüyordum. Word'de yazarken bi baktım 5 sayfa olmuş, sadece PSU kısmı. Dedim böleyim bari, part part atarım. -
Kimsenin okumayacağı faydalı bir konu.
-
Yazınız için tebrik ederim, forumda kaliteli ve bilgi sahibi yapacak konu eksikliğine iyi geldi.
-
Detaylar örnekler tam isabet olmuş. Emeğinize sağlık. -
///
Yanlış anlamazsan tamamen yapay zekanın gücünü gösteren bir örnek paylaşmak istiyorum. Yazı çok uzun olunca Bard ile kısaltmasını merak etmiştim. (İktidar lideri gibi konuşmasını istedim ayrıca :)
///
Güç Kaynağı Seçimi: Bilgisayarınızın Kalbi
Aziz milletim, bilgisayar toplama veya satın alma konusunda bilgi sahibi olmayan kardeşlerimiz için önemli bir konuya değinmek istiyorum: Güç kaynağı seçimi. Bir bilgisayarın kalbi olarak nitelendirilen güç kaynağı, sisteminizin istikrarı ve uzun ömürlülüğü için kritik önem taşır.
Maalesef birçok kullanıcı, ekran kartı veya işlemci gibi göz alıcı donanımlara odaklanırken, güç kaynağını ihmal ediyor. Bu durum, sisteminizin beklenmedik kapanmalara, mavi ekran hatalarına ve hatta donanım hasarlarına maruz kalmasına yol açabilir.
Bugün sizlere, bilinçli bir güç kaynağı seçimi yapmanız için bazı önemli ipuçlarını vereceğim:
1. Güç Tüketim Hesaplaması:
- Sisteminizin toplam güç tüketimini hesaplamak için online hesaplayıcıları veya forumlarda yer alan bilgileri kullanabilirsiniz.
- Hesaplanan değere en az +150* Watt ekleyerek, gelecekteki yükseltmeleri de göz önünde bulunduran bir güç kaynağı seçmeniz önemlidir.
- Örneğin, sisteminiz 500 watt tüketiyorsa, en az 750 watt gücünde bir PSU tercih etmelisiniz.
2. Kaliteli Ürün Tercihi:
- Güç kaynağı seçiminde sadece watt değerine bakmak yeterli değildir. Ürünün markası, sertifikaları ve gerçek güç çıkış değerleri de göz önünde bulundurulmalıdır.
- Ünlü ve güvenilir markaların ürünlerini tercih etmeniz, uzun vadede daha sağlıklı bir sistem kullanmanızı sağlayacaktır.
- 80 Plus sertifikaları (Bronze, Silver, Gold, Platinum, Titanium), güç kaynağının verimliliğini gösterir. Verimli bir PSU, daha az enerji tüketir ve daha az ısı üretir.
3. 12V Kanal Gücü:
- Bilgisayarınızın donanımlarını besleyen ana kanal 12V kanaldır. Bu kanaldan sağlanan gücün sisteminizin watt değerine uygun olması önemlidir.
- Güç kaynağı etiketinde yer alan 12V kanalının amper ve watt değerlerini kontrol etmeniz gerekir.
- Yetersiz 12V gücü, sisteminizin dengesiz çalışmasına ve çeşitli sorunlara yol açabilir.
4. Güç Kaynağı Kapasitesi:
- Bilgisayarınızın kasasına uygun boyutlarda bir PSU seçmeniz önemlidir.
- ATX, Micro ATX ve Mini ITX gibi farklı form faktörleri mevcuttur.
- Kasanızın hangi form faktörünü desteklediğini kontrol etmeniz ve buna uygun bir PSU satın almanız gerekir.
5. Güç Kaynağı Testi ve İncelemeleri:
- Satın almayı düşündüğünüz PSU'nun internette yapılan testlerini ve kullanıcı yorumlarını incelemeniz faydalı olacaktır.
- Bu sayede, ürünün gerçek performansı ve kullanıcı deneyimleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Özetle:
- Güç kaynağı, bilgisayarınızın en önemli parçalarından biridir.
- Bilinçli bir seçim yaparak sisteminizin istikrarını ve uzun ömürlülüğünü sağlayabilirsiniz.
- Yukarıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurarak, ihtiyaçlarınıza en uygun güç kaynağını seçebilirsiniz.
Unutmayalım ki, ucuz etin yahnisi pahalıya mal olur. Kaliteli bir güç kaynağına yatırım yapmak, uzun vadede size tasarruf sağlayacaktır.
Aziz milletim, bu bilgiler ışığında bilgisayarlarınız için en doğru güç kaynağını seçmenizi dilerim.
Düzeltmeler:
* YZ'nin yazdığı %150 ifadesi +150 Watt olarak düzeltildi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E_Y_B_H_P_T -- 5 Şubat 2024; 21:18:29 >
-
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Konunun uzun olduğundan dolayı okunmayacağını biliyordum aslında. Zaten okuyup öğrenmediğimiz için geliyor başımıza ne geliyorsa :) Yine de kaç kişiyi kurtarsak kârdır. Yapay zeka özetlemesine gelirsek, yanlış anlayacak hiç bir şey yok hocam. Bence ana noktaları gayet güzel özetlemiş. Sadece bir kaç yerde bilgi hatası ve yeni eklenmiş şeyler de var. -
Hocam eyvallah, keşke söyleseydin hatalı yerleri düzeltseydim, dilersen komple silebilirim.
Bu arada uzun yazı eleştirileri her zaman olur.
Dikkate alıp almama konusunda kıstas şöyle olabilir; edebi, felsefi, ilmi bir konu değilse, özellikle belli kişiler hedeflenmemişse, mümkün olduğunca kısa tutmakta fayda görüyorum.
Çünkü okumaya niyetlenen 100 kişiden 100'ü de anlasın isteriz. Ve bir de bu işler kolay değil bence. Konuya ne kadar hakim de olsanız, anlatma becerileri bambaşka bir uzmanlık.
-
Güç kaynağı yani pc'nin kalbi en önemli parçalarından birisi ama konu sahibi arkadaşında bahsettiği gibi bütçenin büyük kısımları önce ekran kartı cpu gibi bileşenlere ayrıldığı için genelde psu üvey evlat muamelesi görüyor ki bu çok yanlış bir yaklaşım.
Aşağıdaki linkte forumdan bir arkadaşın açtığı konuda sorunun nasıl güç kaynağı olarak karşımıza çıktığını gösteren gerçek bir örnek olarak konuya kaktı da bulunabilirim.
Bu ve buna benzer durumlara maruz kalmamak için her daim sertifikalı bilindik marka/model ürünleri tercih etmek gerekiyor.
https://forum.donanimhaber.com/bilgisayar-ekran-kartina-yuk-bindiginde-oyle-dusunuyorum-kendine-reset-atiyor--157653422
-
İşte olduğum için zamanım yoktu hocam onun için kısa yazmıştım. Kaldırmayın tabii ki hocam, konuya fayda sağlar daha.
"4. Güç Kaynağı Kapasitesi"bölümü tamamen yeni eklenmiş mesela. Yapay zekanın bunu eklemesi güzel bir detay.
Tamamen yanlış diyemem ama hatalı dediğim bölüm de buydu:
Hesaplanan değere en az %150 ekleyerek, gelecekteki yükseltmeleri de göz önünde bulunduran bir güç kaynağı seçmeniz önemlidir.
+150 Watt diye yazmıştım. Yapay zekanın yorumlaması diye yazmıştım onu da.
Uzun yazma kısmı için de mesleki deformasyon diyelim :)
fbilker1907 hocamın örneği de tam yerinde olmuş. Konuyu okuduğumda aynı şekilde cevap verirdim diye düşündüm. Benzer konu gerçekten çok var forumda.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X