Şimdi Ara

bilginize ihtiyaç var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
831
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba. Elektronik aletlerle hobi amaçlı elimden geldiği kadar uğraşıyorum ama çok bilgiye sahip değilim. Bir konuda sizden bilgi almak istiyorum. Eski bir elektrikli ısıtıcı var elimde. Bir yandan da su buharı yapabiliyor. Su buharı yapan kısmı çalışmıyor. İçerisinde bakır boru üzerine sarılı direnç teli mevcut. Bu direnç teli kestiği için devre çalışmıyor. Ben yeni bir tel aldım eskisini çıkartıp bunu sardım çalıştırdığımda kızardı ve koptu ani bir şekilde. Burada yardımınıza bilginize ihtiyacım var. Eski telin hiçbir özelliğini bilmiyorum. devre üzerinde bir adet 1u4004 diyot vardı ardından telin iki ucuna elektrik telleri bağlıydı. Benim aldığım direnç teli 7.23 ohm/m değerinde ısıtıcı 220 v ile çalışıyor. Bu aldığım teli nasıl buna uygulayabilirim? yardımcı olabilirseniz sevinirim. Hayırlı akşamlar.

alınan tel : https://www.trendyol.com/hdg/direnc-teli-rezistans-teli-0-5-mm-cap-20-m-p-42352102?boutiqueId=546395&merchantId=108507

devre şeması :

bilginize ihtiyaç var

Isıtıcı bu

bilginize ihtiyaç var

içerisindeki boru da bu

bilginize ihtiyaç var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muhammet-53 -- 29 Ocak 2021; 21:31:29 >

• Isıtıcının gücü yani watt değerini biliyor musunuz?

Yanında yöresinde yazması lazım.

Ayrıca bakır borunun üzerine direk sarılmaz. Yalıtım malzemesi olması lazım kısa devre yapabilir.

Diyot olmasının nedenini anlamadım gereksiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mehmet34ER -- 29 Ocak 2021; 19:35:34 >
  • Hesaplamalarıma göre 16-17m aldığınız teli sarmanız gerekiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mehmet34ER

Isıtıcının gücü yani watt değerini biliyor musunuz?

Yanında yöresinde yazması lazım.

Ayrıca bakır borunun üzerine direk sarılmaz. Yalıtım malzemesi olması lazım kısa devre yapabilir.

Diyot olmasının nedenini anlamadım gereksiz.

ısıtıcının üzerinde bir su tarafının çalıştığı bide susuz çalışan bölümleri açan anahtar var ikisi üzerinde de aynı watt değerleri yazıyor 800 ve 1600 watt diye yani bu şema için ekstra bir watt değeri yazmıyor.

Bakır borunun üzerinde yalıtım var evet o kadar ayrıntıya girmek istememiştim.

diyot bağlı iken bir ölçüm yaptım 100 volt değer okudum iki kutup arasında sabit belki volt değerini düşürmek için kullnamışlardır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mehmet34ER

Hesaplamalarıma göre 16-17m aldığınız teli sarmanız gerekiyor.

nasıl hesapladığınızı anlatır mısınız ?

ek olarak bir şekilde sarım sayısını düşürmek mümkün olamaz mı? diyotlarla falan gelen gerilimi düşüremez miyim ? yani elimde bulunan tel bu ve bu teli kısa sarımda nasıl kullanabilirim?

• Diyot gereksiz olsa koymazdı herhalde.

Diyot orada gerilimi düşürüyor.(110 volt civarına)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • böyle durumlarda eski tel atılmadan önce çapı ve uzunluğu ölçülür. yapabileceğin en iyi şey, aynı ürün üzerinden ısıtıcıyı incelemek olur.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: dergul

böyle durumlarda eski tel atılmadan önce çapı ve uzunluğu ölçülür. yapabileceğin en iyi şey, aynı ürün üzerinden ısıtıcıyı incelemek olur.

Dediğinizde haklısınız çapı belki ölçülebilirdi ama boyunu ölçemezdim çünkü 10 15 senedir kullanılıyor kum gibi dağılıyodu tuttuğum heryerden kopuyordu.

• Muhammet-53 kullanıcısına yanıt

Kullanılan diyot maksimum 1 amperle çalıştığı için 110 volta 110ohm gerekir.

Buradan hızlı bir şekilde dc hesap yapabilirsiniz.

https://www.math10.com/en/math-games/physics/circuit-construction-kit.html

Not: Diyot AC akımı DC ye çevirir.

• 7ohm direnç çok akım çeker hocam 30amper cekekmis kopmasa buda asa yukarı 7000watt eder bi sakatlik çıkmaması için bence tavsiye istemeyin yapacağınız direnç orjinali gibi olmayacağı için birde galiba bilginiz de az Allah korusun ihmalden ötürü yangın bile çıkartabilir bu soba size elektrik ihmale gelmez

• Takribi 10 watt 15 watt bir rezistans olması gerekir.

Oda 3.2k rezidans teli demek.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

Su ısıtıcısı havayı nemli yapmak içinse evet 10-15w yeter ama kaynatmak içinse yetmez. Hatta benim dediğim 100w bile yetmez en azından 500w olması lazım.

Ama nemlendirici ise haklısınız bunu düşünememiştim. Ya da ben görmedim adam yazmış.

3.2k direnç 110 voltta 4 watt eder. 800ohm olması yeter yani alınan telden 110m sarılması lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mehmet34ER -- 30 Ocak 2021; 20:26:7 >
  • Suyu kaynatmaz hocam aynı sobadan bende de vardı. Sadece ısıtarak buharlaşmasını sağlar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

Tamam anladım şimdi bu arada 3.2k değil 0.8k(800 ohm) olması lazım çünkü 110 volt.

3.2k olursa 4 watt yapar. Yani alınan telden 110m sarılması lazım.

• arkadaşlar verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Ben araştırma yapmadan bu teli aldım aldıktan sonra da işime yaramadığını anladım. Dün biraz araştırdım bugün de elimde 12 v 12.5 a bir trafo ile denedim çalıştı. sardığım tel ölçüm cihazıyla ölçtüğümde 8 ohm falan değer verdi. 12 v adaptöre bağladığımda 60 C lere kadar ulaştı ve suyu buharlaştırdı. kaynatmadı tabi. geçen akım 1.5 amper falandı. yani 18 watt bir güç harcadı. ben bunu 20 watt için 220 voltta hesapladığımda 2450 ohm luk bir dirence ihtiyacım oluyor. Şimdi burada gelen gerilimi yani 220 voltu diyot veya direnç yani bilmiyorum bu tür bir parçayla aşaya çekemezmiyim? veya nasıl düşürebilirim?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.