Şimdi Ara

Bilgisayar fanıyla ilgili sorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
571
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • öncelikle merhabalar.Benim sorunum biraz uzun ve kapsamlı.Bilgisayarımı 5 sene önce aldım.2 sene önce ise komple fan da dahil olmak üzere yenilettim.ilk 3 sene pcde hiçbir sorun yokken sonraki 2 sene yeni parçalarla beraber oyundayken bir süre sonra bilgisayar kapanmaya başlıyor.Ama oyun haricinde normal bir şekilde internete vs. girince sorun yok.Ben bilgisayarın içindeki tozu vs. aldıktan sonra ise pc oyunlarda kapanmıyor fakat belli bir süre sonra bu kapanma olayı tekrarlanıyor ve oyunu oynayabilme sürem tekrar tekrar azalıyor.Ortalama 3 4 hafta kapanmadan oyunları idare ediyorum fakat daha sonra yine oyunlar kapanmaya başlıyor.1 2 kişiye danıştım ve bana bu sorunun fandan olabileceğini belirttiler.Bana da sorun fandan kaynaklanıyor gibi geldi ve yarın yeni bir fan alıp taktırmaya karar verdim.Sizce sorun neyden kaynaklanıyordur?

• Sıcaklıkları takip edin, fan sessiz çalışıyorsa ve devir sayısı yeterliyse sorunun kaynağı değildir. Termal macundan veya soğutucu bloğun kalitesinden de kaynaklanıyor olabilir.
  • Acemiyim.Dediklerinizden bir kelime bile anlamadım.Fanın devir hareketi,sıcaklığını vs. nasıl takip edebilirim?Termal macun veya soğutucu bloğundan başka birşeyden dolayı kaynaklanıyor olabilir mi?
  • Yeni aldığınız donanımlarla birlikte güç kaynağınız yetersiz kalıyor olabilir. Cpu Temp diye bir yazılım var. Onu internetten bulup yükleyin oyun oynayın bir süre. Daha sonra oyun açıkken bu yazılımı açın ve işlemcinizin sıcaklığını ölçüp tekrardan bu konuya yazarsanız daha iyi yardımcı olabiliriz.
  • açıklayıcı olmaya çalışayım.. Bilgisayarın içinde en üstte olan kutu güç kaynağı, bazıları çakma oluyor hatta geneli :) bunlar üzerinde fazladan W değeri yazıyor fakat bunu karşılayamıyorlar.. Yani bilgisayarın donanımına anca tahammül ediyor fakat fanlar ağır geliyor olabilir.. Bilgisayarımı yenilettim diyorsun. Anlaşılan ekran kartı yenilenmiş olabilir. En çok güç tüketen donanım elemanı işlemciden sonra ekran kartıdır.. Ekran kartı oyunlarda en büyük rol sahibi olduğundan yeterli gücü alamıyor sistem ısınıyor, yanmamak için performans düşüyor, belli bir yerden sonra kasmalar ve yeniden başlamalar ile karşılaşıyorsunuz.. Bunlar anlattıklarınıza uyuyor bu nedenle sorun PSU (power supply) yani güç kaynağı..

Güç kaynağı değilse bile yine ısınmadan kaynaklanıyor, cpu ve ekran kartı fanının döndüğünden emin ol.. kolay gelsin.
  • tamam teşekkür ederım sabah deneyecegim.bu termal macun falan aklım cok karıştı.bilgisayarcıya versem sorunumu anlatsam halledebilirler mi?sorunun ışlemciden ekran kartından vs. Kaynaklanma ihtımalı var mı?
  • flood için özür dılerım tahmınımce sorun ekran kartı fanından veya normal fandan başka birşeyden dolayı kaynaklanma şansı yok ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @LoqicaLLy

Merhaba,

Sanırım sisteminizi 2 yıldır kullanıyorsunuz.
    Uzun süreli kullanılan sistemlerde donanım parçaları performanslarını kaybetmeye başlarlar.
    Termal macun,işlemci ile işlemci fanı arasında,işlemcide oluşan sıcaklığı minimum kayıpla fan ızgarasına aktarmaya yarayan,diş macunu kıvamında bir maddedir.Bilgisayarcılarda kolaylıkla bulabilirsiniz.
    Eski macunu iyice temizledikten sonra bezelye tanesi büyüklüğünde sürmeniz yeterlidir.

Uzun süre kullanılan fanlar eski dönüş hızlarını (RPM) kaybetmeye ve ses çıkartmaya başlarlar.Fanlarınızı temizledikten sonra 1-2 damla makine yağı ile fan merkezlerini yağlayabilirsiniz.

Bilgisayarınız kalorifer gibi ısı yayan cisimlerin yakınlarındaysa yada yeterli hava akışını alamayacak konumda ise donanım parçaları ısınacak ve sistem kendisini korumak için kapatacaktır.

Bahsetmiş olduğunuz sorun işlemci kaynaklı gözükmekte.İşlemci fanını temizleyiniz ve termal macunu yenileyiniz.Ekran kartınızda fan varsa temizleyiniz.

• bilgisayarım şansıma kaloriferin hemen yanında.bilgisayarın içindekı tum parcaları 1 ay aralıklarla temızlıyorum ama yine daha pc sonra kapanmaya başlıyor.
  • unutmadan,ıslemcıdekı macunu yenıleyerek olaydan sıyrılma şansım var mı? Edit , ekran kartı ve fan normal bır hızda çalısıyor.oyun açmayı denemedım bu arada fan markası frisby 400W yazıyor.bılgısayarı pccılere versem halledebılırler mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LoqicaLLy -- 8 Şubat 2011; 1:48:24 >
  • @LoqicaLLy

Kullanılan termal macun zamanla işlevini yitirmekte ve ısı aktarımını tam olarak yapamamakta.
    Ki kaloriferin yanında kullanmakta olduğunuz bilgisayar,gerekli ısı aktarımını yapamadığı halde fazladan ısı alarak kapanmalara sebebiyet vermekte.

İşlemcideki macunu yenilemeniz büyük ihtimalle sorununuzu çözecektir.Kaliteli macun almaya özen gösteriniz.
  • bıraz saçma olacak ama,ben sorunun neyden kaynaklandıgını nasıl çözecegım sızce fanı degıstırmeme gerek var mı? Bu macunu ılk defa sımdı duyuyorum.bunun kalıtelı markası falan varmı? Fıyatları hangı aralıkta
  • @LoqicaLLy

Fan değiştirme işlemi yapmayacaksınız.
    İşlemcinizin üzerinde yer alan fanı çıkartacaksınız.Izgarayı işlemciye tutturmak için 2 adet mandal olur.Onları kaldırdıktan sonra eklem yerlerinden hafifçe esneterek ızgarayı çıkartacaksınız.
    Izgarayı çıkarttıktan sonra işlemci üzerindeki maddeyi-kurumuş termal macunu görürsünüz.
    Tiner yada alkol yardımı ile temizleyiniz.Temizlediğiniz madde uçunca termal macunu sürünüz.
    LİNKteki gibi bir termal macun işinizi görecektir.
    GÖRSELlerde nasıl yapılacağına dair gerekli fotoğraflar mevcut.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi R0ME -- 8 Şubat 2011; 2:23:38 >

• teşekkür ederim.umarım sorunum çôzülür.her işlemci dedıgınız gıbı mı baglı pekı? Ayrıca pcnin hızında artma olur mu?
  • unutmadan bu işlem içın ıslemcıyı yerınden çıkartmak gerek mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LoqicaLLy -- 8 Şubat 2011; 2:35:32 >
  • @LoqicaLLy

Çoğunun yapısı aynı.İşlemci ızgarasını,anakarta tutturan plastik parça olur.Takıldıktan sonra mandallar aracılığıyla tam olarak işlemci üzerine oturması için gerdirilir.
    PC hızınızda teorik olarak bir hız artışı yaşanmaz.Ancak işlemcideki ısınma daha az olacağından daha yüksek verim alırsınız.
    İşlemciyi anakarttan çıkartmanıza gerek yok.Anakart üzerinde yeteri kadar temizlemeniz yetecektir.
  • Kardeş sen pc nin içindeki parçaları hiç söktün mü? Sökmediysen sen hiç macunla felan uğraşma yoksa yakarsın parçarları bir bilgisayarcıya götür onlara söyle işte ekran kartının,işlemcinin ve anakarttaki macunları yenilettirecem diye onlar halleder nolur ne olmaz macunu silecem derken cipleri çizersin sakata gelirsin. Tavsiyem bilgisayarcıya yaptır. Birde yapılırken yanında dur hem parçalarını değiştirmezler hemde öğrenirsin 1-2 senede bir macun değişimi gereklidir öyle bilgisayarla çok uğraşıyorsan birde kasayı kaloriferin yanında tutma başka bir yere koy. Her ayda içinin tozunu ya komprasörle üflet ya da süpürge ile çek, 3 ayda birde fanların yağlarına bak eğer yağı yoksa 1-2 damla makine yağı damlat(DİKKAT: Makine yağı sakın yemek yağı damlatma evin içi günlük kızartma kokar! )

• cahilliğimın gulunç bır tarafı yok bence.kalorıferın yanından almak gıbı bır sansım yok cunku yer yok.ayrıca nıcın supurgeyle ayda 1 alaym kı bu şartlarda da supurgeyle ayda 1 alınca pc zaten kapanmıyor
  • Yahu kullanıyorsunuz fakat bakıma özen göstermiyorsunuz sadece sizin için değil geçen bir kasa temizledim resmen çamur çıktı kasadan. Ayda bir süpürge ile temizlemek çok mu zor ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: CaptainSagara

Yahu kullanıyorsunuz fakat bakıma özen göstermiyorsunuz sadece sizin için değil geçen bir kasa temizledim resmen çamur çıktı kasadan. Ayda bir süpürge ile temizlemek çok mu zor ?

kesinlikle bende genel olarak söylüyorum bunu konuyu açan arkadaşa değil, kasa içi temizlik sıcaklık açısından çok önemli.. en azından bir süpürge..

bu arada ben:) kağıt peçete, süpürge, fön, suluboya fırçası, ıslak mendil.. hepsiyle temizliyorum :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.