Arkadaşlar merhaba, 4-5 yıl olmuştur sanırım aldığım bilgisayarı güncellemem gerek sanırım çünkü artık chrome falan kullanırken bile yavaşlıyor gibi hissediyorum. Bilgisayarda aslında oyun falan oynamam python ile çalışan programlar falan ama hafif bence onlar cmd üzerinden çalışıyor falan. Birde işte normal tarayıcılar yani pc yi yoracak bir işim de yok aslında ama yetmiyor gibi ısınıyor fanlar sürekli haldır haldır çalışıyor falan. Termal macun süreceğim ama aynı zamanda sanırım pc yi revize etmeliyim. Aşağıya şuanki parçaları yazıyorum, neleri atıp yenilemem lazım ya da atmadan ne yapabilirim sizce? İŞLEMCİ: AMD Ryzen 7 3700X 8 Çekirdekli İşlemci ANAKART: Anakart Adı MSI MPG X570 Gaming Edge WiFi (MS-7C37) RAM: XPG Spectrix D60G 16 (8X2) GB 3200 MHz DDR4 EKRAN KARTI: ASUS RADEON ROG STRIX RX 5700 XT GAMING OC 8GB SSD: Adata XPG SX8200 Pro 1TB 3500-3000MB M.2 PCIe SSD MONİTÖR: AOC Q3279VWF 32" 2560X1440 POWER SUPPLY: FSP AURUM PT-1200FM 80 PLUS PLATINIUM 1200W AKTİF PFC FULL MODULER GÜÇ KAYNAĞI < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtr3ams -- 25 Temmuz 2024; 23:32:3 > |
BİLGİSAYAR GÜÇLENDİRME TAVSİYESİ (YARDIM)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/Forum-Mobil.gif)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Stok soğutucu kullanıyorsanız Thermalright soğutuculara bakabilirsiniz.
Thermalright peerless assasin 120
Thermalright Phantom spirit
Thermalright Frost commander
Olabilir. Kasanıza sığacak bir model alabilirsiniz.
Kasanızın hava akışını iyileştirebilirsiniz.
Ram kullanımı yüksekse 2x16 GB ram bakabilirsiniz.
Ryzen 5000 serisine (5600 veya üzeri) geçiş yapabilirsiniz. İhtiyacınıza göre bakarsınız.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Sistemimiz güncel aslında. 3700x 8 çekirdekli işlemci. 1040f kullanmıştım. Ondan daha güçlü işlemci.
Bence ihtiyacınız olan iyi bir temizlik. Kaliteli bir termal macun ile işlemci macununu degistirme. Mx6'yı begeniyorlar. o olabilir. Mx4 olabilir veya elinizde iyi bir tane varsa o da olabilir. Temiz bir format. Windows hicbir şey yapmasanız bile bir sure sonra yavaşlıyor, sıkıntı çıkarıyor. Bir sure sonra hep format atıyorum. Soğutucunuz fena olmasa da bu soğutucu ile 80 derecelerde çalışıyor diye hatırliyorum. Daha serin çalışmasını istiyorsaniz, bir önceki mesajda forumdasimin önerdiği soğutucular iyidir.
Tarayıcılarda video isini falan zaten ekran kartı yapıyor. Bu işlemci bu isler icin yeterli. Sistemi kesinlikle guncellemezdim. Sadece sogutucu, uzun suredir termal macun değiştirmediyseniz macun değişimi ve temiz format atardım. Soğutucunun fan profilini biostan ayarlayarak biraz daha sıcak ama daha sesiz çalışmasını sağlayabilirsiniz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
yavaşlıyor gibi hissettiğinizde disk/ram/cpu kullanımına bakın hepsi normal değerde ise hwinfo64 gibi bi programla sıcaklık değerlerine bakın. Sıcaklık normal disk/ram/cpu boşta ise format vakti
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Yavaşlaması ,genelde sıcaklıktan. Ama eliniz değmişken ,işlemciyi de 5700X yapın . Anakartınız çok güçlü,çünkü.. Boşa gitmesin.Çok daha bi atak olur ,sisteminiz. Yanına bi de soğutucu,işlem tamam olur.
akakce.com
AMD Ryzen 7 5700X Sekiz Çekirdek 3.40 GHz İşlemci Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçehttps://www.akakce.com/islemci/en-ucuz-amd-ryzen-7-5700x-sekz-cekirdek-3-40-ghz-fiyati,1782415462.html -
hocam arkadaşlar baktı 16gb ram mi kaldı telefonda daha fazla dediler, ramlerinde aynısını bulamam 64 falan mı yapmak lazım chrome çok zorluyormuş. Mesela hyperv açık bilgisayarımda hiç bir program yok başka. Formatı da yeni attım.
-
Bu arada ben biraz baktım anakartım ddr5 ram desteklemiyormuş galiba, yani ram yüzünden acaba anakartı mı değiştirsem dedim. Bir kaç kişi de dedi ki direk amd den vazgeçip intele geçiş yap. İntel yaparsam her şeyi değiştirmem gerekmiyor mu?
-
Rami 32 yapabilirsin Şimdi ,bi çuval masrafa girme.İntele geçersen,anakrtda değişecek.
-
Sanallaştırma yazılımında bu kullanımlar normal. En başta ram yükseltiniz. 2x16 yeter derim ama sanal kısma 20-25 gb ram ayırırsanız bir yerden sonra 32 de yetmez. Kendi kullanımınıza göre bakarsınız. Ryzenlerde 4lü düzende ram kullanımı sıkıntı olabiliyor. 2x16 veya 2x32 ram bakarsınız, eldeki ramleri de satarsınız.
vatankartla sepette 2444 TLwww.vatanbilgisayar.com
GSKILL 32GB (2x16GB) RipjawsV Siyah DDR4 3200MHz CL16 1.35V Dual Kit Ram fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'dahttps://www.vatanbilgisayar.com/gskill-32gb-2x16gb-ripjawsv-siyah-ddr4-3200mhz-cl16-1-35v-dual-kit-ram.html
Ram de kesmezse R9 5900x bakarsınız. 5900x için iyi de bir soğutucu lazım.
-
Öncelikle intel şuanda sorunlu. Geçmenin bir mantığı yok. Çok fazla masraf.
Yukarıda bir forumdaşımın önerdiği gibi hwinfo ile veya kaynak izleyicisi ile pc'yi takip edip yavaşlaadığı anda buna hangi bileşenin sebep olduğu bulunabilir. Ram dolarsa pc aşırı yavaşlar. Yine işlemci yüzde yüz çalışırsa yavaşlar pc. Ama sekmeleri ilk açış haricinde 33 sekme(33 sekmeyi birden İlk açmaya çalıştığımda 10 saniye falan işlemci yüzde yüz çalıştı. ) açık olsa da işlemci kullanımı baya az olur. yüzde 3-5 gibi. 4k video açarsanız yüzde 10-15 civarı. Bende böyleydi. sizde test edersiniz. SSD sürekli fazlaca girdi çıktı yaparsa programların sekmelerın açılış hızı yavaşlar. Sanallaştırmada o kadar girdi çıktı varmı bilmiyorum.
Fotoğrafdaki yüzde 45 işlemci kullanımı yüzde 75 ram kullanımı ve yüzde 30'lardaki ssd kullanımı sanallaştırma kaynaklı mı? Açıkcası bu kullanımlar çok fazla. Oyun oynamak bile sisteme bu kadar yük bindirir. Oyundan oyuna değişir tabi. Ve ssd'ye bu kadar yük bindirmez. Bu kullanımdaki PC'nin bazen yavaşlaması çok dogaldır. Sizin anakartınızda ve am4 sistemlerde 4 tane ram daha az sorundur. Çünkü am4 oturmuş bir sistem. 4 tane ramde sorun daha çok ddr5'te yaşanıyor. Tabi bu kesin birsey değil. RAM'leri satmakla uğraşmak istemezseniz aynısından bir kit daha alırsınız. sorun olursa iade edersiniz. Zamanında 1600af ve b450 gaming plus wifi anakart ile 2x8 2666mhz ve 2x8 3600mhz ram kullanmıştım. hatta 2800 civarlarına OC yapmıştim. Bir sorun yoktu. Tabi bu sizinde yaşamayacağınız anlamına gelmiyor. Ama deiğim gibi am4 x570 anakartta sorun yaşama ihtimali az.
Sanallaştırma tam olarak nasıl çalışıyor bilmiyorum. işlemcinin yükünü ekran kartına taşıyabiliyorsaniz bu sisteminizi rahaatlatır.
Sistemi, özellikle ram tüketimini rahatlatmak adına atlas os falan deneyebilirsiniz. Yüklemesi basit bir işlem. boşta ram tüketimini ve işlemleri baya azaltıyor. Yüklemeden önce araştırmasını yapın. Ben güveniyorum ama sizde teyit edin. Birde kullandığınız bir windows bileşenini kapatırsa bunun geri açılıp açılamadığını öğrenin.
Son olarak böyle çalışan bir sisteme sogutucu lazım. Baya sıcak çalısıp frekans düşüyordur. Bunlar çözüm olmazsa 5900x falan mantıklı olabilir. Siz oyun oynamadığınız için programlarda daha verimli işlemci mantıklı olur.
AM5'e geçmek bambaşka bir mevzu. Daha fazla masraf olacaktır ama daha ileriye dönük olur.
ben olsam ilk sorunun kaynağını bulmaya çalışırdım. sonra atlas os kurardım ram tüketimini düşürmek için daha sonra soğucu denerdim. Sorunun işlemci ile alakalı olduğunu görseydim. 5900 mü yoksa parçaları satıp 7900 7700x gibi birşey almak mı mantıklı olduğuna bakardım.
-
Amd den intele geçiş yapn diyen arkadaşın tanidik degilse mal diyorum tanidiksa cahil diyeyim de ortalik karismasin.
Guzel bi temizlik 2x16gb ram ile sistem min 3 4 sene daha goturur.
Bi ihtimal 5800XD3 alinabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 27 Temmuz 2024; 2:7:14 >
Peki 2x16 ram ya da 2x32 ram olacak ama DDR5 ram alamıyorum ben sanırım değil mi? Bilgisayarım desteklemiyor galiba
-
Bilgisayarıma 15 dk önce format attım, program bile yüklü değil, böyle oluyor. Mouse adım adım ilerliyor. Donuyor fanlar deli gibi çalışıyor.
-
https://www.technopat.net/sosyal/konu/sistem-kesintileri-ve-100-cpu-kullanimi.1295542/
Windows gezgini yeniden başlatıp sorunu çözdüm diye yazmışlar.
Ram konusunda yukarıda 2x16 GB önerdim. Fiyatı hala geçerli.
2x32 bakacağım diyorsanız bu var
https://www.sinerji.gen.tr/patriot-64gb-2x32-viper-steel-3600mhz-cl18-ddr4-ram-pvs464g360c8k-p-51750
-
Github uzerinden ReviOS diye aratin, kullanimi gayet kolay windows optimizasyonu yapan bir proje. Sistemi rahatlatir bosta 45% islemci kullanimi oldugu surece 5800X3D taksaniz da işlemciden verim alamazsiniz
onu sanırım kurdum yine sorun yaşadım sonra başka kurdum yine aynı orjinale döndüm
-
hocam peki sizin önerdiğiniz mi daha mantıklı yoksa üstüne koyup mhz yüksek şu modellerden birini almak mı
www.vatanbilgisayar.com
GSKILL 64GB (2x32GB) RipjawsV Siyah DDR4 4000MHz CL18 1.35V PC Ram fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'dahttps://www.vatanbilgisayar.com/gskill-64gb-2x32gb-ripjawsv-siyah-ddr4-4000mhz-cl18-1-35v-pc-ram.htmlwww.vatanbilgisayar.com
GSKILL 64GB (2x32GB) TRIDENT Z RGB LED DDR4 4000MHz CL18 1.4V PC Ram fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'dahttps://www.vatanbilgisayar.com/gskill-64gb-2x32gb-trident-z-rgb-led-ddr4-4000mhz-cl18-1-35v-pc-ram.html
-
AM4 tarafında tatlı nokta 3600 mhz cl16, üst hızlardaki getiri ettiğiniz masrafa değmiyor.
verdiğin linkteki cl18 görünüyor hocam cl16 yokmudur ?
-
Müdür alabiliyorsan 5800x3d al.
Sonra ramleri 16GBx4 3600mhz al, yoksa 3200 ile devam. Ben 1.5 sene önce doldurdum bellekleri şimdi kafam rahat.
Piyasa çakal dolu, 3600 aradığın halde 3200 ram veren mi dersin, cl 18 iteleyen mi dersin.. Ortalık kansız dolu çok dikkat et.
Daha şimdi adamı gördüm Corsair RGB PRO ram satıyor komple tek tarafın fotosunu koymuş soranlara da seri numarası nerede bilmiyorum diyor ... evladı.
Bunun dışında daha iyi gen 4 bir ssd alınabilir ama soğutucu gerekebilir de.
Benzer içerikler
- rx 7600 alınır mı
- mini itx kasa
- gürcistan media markt
- izoly"den bilgisayar alınır mı
- 14400f vs 7500f
- ryzen 5 9600
- vram nedir
- 5060 ti
- cpu nedir
- ekran kartı güncelleme
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X