< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
bilgisayar müh. mezunuyum (kafanız karışıksa konusabiliriz) (36. sayfa)

-
-
Hocam bilkent Ctis hakkında ne düşünüyorsun?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: nezcafe
Alan dışından soru gelince zorlanıyorum birazŞimdi, ctis okuyanlarda şunu görüyorum genelde bilgisayardan çap yada yandal yapma eğilimi var. CTIS'i bilkent'te de okusan mühendis olmayacaksın. Bilkent ctis 'ten mezun bir tanıdığım var netaş'ta çalışıyor ama maaşının mühendis seviyesinde olacağını sanmam. O şirkete atılımdan mezun olarak da girebilirsin, üstelik mühendis ünvanın ile. Açıkçası ben ctis yerine mühendislik yazardım heralde. Atılım mı, çankaya mı da dersen atılım daha yakın geliyor. stajımda atılımdan arkadaşlar vardı, fena kimselere benzemiyordu. akademik açıdan iki üniversiteyi karşılaştırmam biraz zor. tek tek akademik kadrosunu ve asistanları incelemek lazım ki, bence bu da sana kalmış. Eğer ciddiysen, iki üniversitenin teknik kadrosunu araştır, orada okuyanlarla konuş. Linkedinden mezunlarını bul, çalıştıkları yerleri incele vs. bunlar sana zaten bi fikir verir.
-
Çok sağolun hocam mobilde bulamıyorum eski mesajları kolay kolay.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Maşallah hocam, yazdığımı ben bile unutmuşum
bu yüzden aslında geçmiş mesajlara bakmak faydalı oluyor
-
özelden ve buradan yazılan mesajlarda yanıtsız bıraktığım kimse olmadığını düşünüyorum. Hala konuyu ilk kez gören ve merak eden varsa okuyabilir, aklında oluşabilecek sorularını buradan yada özelden sorabilir. Herkese başarılı bir tercih dönemi diliyorum.
-
selamlar abi
ben de bi soru sorayım :D
ama yks tercihleriyle alakası yok
son sınıfta seçmeli derslerini neye göre seçtin, hangi alana ilgin vardı
benim şu an hiçbir seçmeli ders ilgimi çekmiyor gibi
istemeyerek aldığın seçmeli dersler oldu mu
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Seçmeli ders sayısı çoktu bizde. Ben de bütün teknik seçmelilerimi tamamen sevdiğim ve ilgi duyduğum alanlardan yaptım diyemem ama 4 taneden üçünü isteyerek aldım. Belki de benim istekli olduğum alan çokmuş :D
Object-oriented programming aldım ki, bu zaten bence must olmalı. Bizim zamanımızda selim temizer veriyordu ki, bu dersi ondan aldığım için kendimi çok şanslı sayarım. Öyle biriydi yani.
Cyber Security aldım Pelin hocadan, o da mesela bu alanda çok yetkin biridir. Siber güvenlik ilgi duyduğum bir başka alandı ve bana bu alanın temellerini güzel verdi diye düşünüyorum.
Image processing aldım Fatoş hocadan, dünya tatlısı bir kadındır. Bu ders de bana çok şey öğretti, ilgi duyduğum bir alandı. Computer Vision vardı mesela, ona daha çok ilgim olabilirdi ki belki ama ders çakışmasından alamadım.
Script (ceng445) dersini almıştım, bu da mesela istemeyerek aldığım teknik seçmeli dersimdi. Onur hoca veriyordu, çok tecrübeli ve bilgili birisi bu alanda ama o bile bana dersi sevdiremedi.
Uzun lafın kısası, illa ki sevmeyerek aldığın dersler yada sevdiğin halde alamadığın dersler olur. Buna o kadar takılma, bana sorarsan önemli olan aldığın teknik seçmeli dersten bir şey öğrenebilmen. Alakalı veya alakasız fark etmez. çünkü çoğu teknik ders introduction seviyesinde zaten, o yüzden aldığın dersin içeriğinden çok aldığın dersten bir şeyler öğrenmek önemli bence.
-
EHM hakkında (aldığı dersler, iş fırsatları vs.) çok geniş bi bilgim yok fakat YTU olmasından kaynaklı yazılabilir gibi geldi bana. İstanbul piyasasında yıldızlı varlığı çokça hissediliyor. İyi bir okul. Yıldızlı epey arkadaşım var, EE okuyup EHM'den çap yapan arkadasım da var. Belki sen de not ortalamasını yüksek tutabilirsen EHM'nin yanında çap da yapabilirsin.
Ege yada dokuz eylül hakkında pek bilgim yok. Ege mezunu bir hocamız vardı ama lisansta. Networkü yalayıp yutmuştu, epey başarılıydı kendi alanında. Tabi onun mezun olduğu yıllardaki Ege ile şu anki Ege farklı olabilir ama kaliteli mezun verdiğine şahit olduğum için söylüyorum.
Elektronik, devre teorisi vs. çok alt seviye işler benden çok uzak diyorsan CENG'de daha mutlu olursun ama matematik ve teoriyi de çokça severim, elektronik ve haberleşme bende merak uyandıran bi bölüm dersen YTU avantajıyla da beraber sonu başarıya ulaşan bir seçim yapmış olursun.
-
Sanırım tercih dönemini uzatmışlar. İsabetli bir karar olmuş, 1 sene sınav için çalışan insanlara seçim için daha fazla süre verilmeli, daha çok tanıtım ve anlatım yapılmalı. Siz de bu süreyi iyi değerlendirin derim.
-
Hocam hayırlı günler.Ünilerin akademik kadrosuna ve yurt dışı olanaklarına bakarken nelere dikkat edilmeli.İki üni arasında arada kaldım.
-
Her ikisinin de önü açıktır. Önü açıklığa göre bir ayrım yapamam bu ikisi arasında. Fakat yurtdışı imkanları olarak değerlendirecek olursam ODTÜ EE'yi bir adım öne koyarım. Ben bilgisayar düşündüğüm için tercihlerim arasında sadece bilgisayar mühendislikleri vardı. Arge düşünen, akademik çalışmalarda çok ilerlemek istiyorum mühendislik olarak da net bir seçimim yok diyen birisi olsam ODTÜ EE seçerdim muhtemelen.
-
Ne kadar mezun yurtdışında çalışıyor, okuyor buna bakılabilir. Bunlardan kaç tanesi son 5 sene içerisinde mezun olmuş kimselerden oluşuyor? Erasmus yada başka değişim programlarına dahil mi? Bu programlardan ne kadar öğrencisini yararlandırmış? Akademik kadronun ne kadarı doktorasını yurtdışından, iyi bir okuldan almış? Hocaların son 3 sene çıkardığı makale ve aldığı citation sayısı kaç? Hocaların üniversite içinde lab ları var mı? Varsa buralarda öğrencilerle beraber çalışma, staj imkanı sunuyor mu?
Bu ve benzeri sorular akademik kadroyu ve yurtdışı imkanlarını değerlendirmek için belirleyici olabilir.
-
quote:
Orijinalden alıntı: nezcafeNe kadar mezun yurtdışında çalışıyor, okuyor buna bakılabilir. Bunlardan kaç tanesi son 5 sene içerisinde mezun olmuş kimselerden oluşuyor? Erasmus yada başka değişim programlarına dahil mi? Bu programlardan ne kadar öğrencisini yararlandırmış? Akademik kadronun ne kadarı doktorasını yurtdışından, iyi bir okuldan almış? Hocaların son 3 sene çıkardığı makale ve aldığı citation sayısı kaç? Hocaların üniversite içinde lab ları var mı? Varsa buralarda öğrencilerle beraber çalışma, staj imkanı sunuyor mu?
Bu ve benzeri sorular akademik kadroyu ve yurtdışı imkanlarını değerlendirmek için belirleyici olabilir.
Cevap için teşekkürler Yeditepe ve Bahçeşehir Bilg müh arasında kaldım sizce hangisi daha öne çıkıyor ilk bakışta ?
-
malesef bu iki okul hakkında bir bilgim yok. bir önceki mesajımda sıraladığım sorulara göre değerlendirmek lazım.
-
TERCİH YAPACAK ARKADAŞLARA ÇOK DEĞERLİ BİR BİLGİ:
Az önce denk geldim, tercih dönemi boyunca ODTÜ Bilgisayar mühendisliği bölüm başkanı bizzat kendisi sizlerle muhatap oluyor. Kendisi çok yardımsever ve bilgili bir profesördür. Bence bu fırsatı kaçırmayın derim, düşünen her kim varsa.
https://zoom.us/j/96375843922?pwd=R1hQdGJBYSsvTmduSnFLN2sreDJUdz09
-
Hadi tekrardan ufak bir hort yapalım bakalım kimler aramıza yeni katılmış
varsa yeni sorular buyursunlar. Soru sormadan önce konu içinde bazı aramalar da yapabilirsiniz. Eğer sorunuz yoksa da konuda daha önce konuşulanları okuyarak belki zihninizde yeni bir bölüm açabilirsiniz. keyifli forumlar 😊
-
dun biraz buyuk universitelerin bilg.muh derslerine goz gezdirdim. bogazicinde hala 90 da ne varsa ayni dersler oldugunu farkettim. ne yapay zeka, ne machine learning, deep learning guncel hic bir ders yok. diger universiteler,ozellikle vakiflar boyle degil gibi.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
hocam 24-25 yaşlarında sabancı cs veya boun ybs gibi programlara başlamak staj, iş bulma konusunda bir sorun yaratır mı sizce? yani bölüm arkadaslarınızın çoğu 20-22 yaşlarında staj ararken siz 26-28 yaşlarında arayacaksınız. yazılım ve bilişim sektöründe nasıl bilmiyorum ama bankacılıkta ilanlarda 25-28 gibi yaş sınırları koyuyorlar. dediğim okullar kaliteli bence, sorun olmaz gibi düşünüyorum ama yine de kafama takılıyor. fikrinizi merak ettim.
-
Söylediğin şey biraz doğru biraz eksik gibi. Dilersen ben bu konuyu biraz daha açayım. Mühendislik her alanında kümülatif olarak ilerleyen bir olgu. Örneğin zamanında Elektrik-elektronik mühendisliğinin ilerleyerek Bilgisayar mühendisliğini doğurması gibi. Şimdilerde de Bilgisayar mühendisliği yeni doğumlar yapıyor AI, ML, Deep Learning gibi. Fakat burada "bilgisayar mühendisliğinin" sınırlarını iyi çizmek gerekli. Baktığınız curriculum 4 yıllık bilgisayar mühendisliği lisans programına ait. Burada temel olarak alınması ve bilinmesi elzem olan şeyler var, algorithm, data structure, computer architecture, operating systems, programming language concepts, istatistik, calculus vb. Siz bunları bilmeden Machine Learning, Deep Learning vs. bunları da anlayamazsınız ne yazık ki.
Şu anda deep learning'de bir uygulama geliştirmek çok kolay. Hazır modeli alırsınız, en son katmanını kendinize göre train eder bitirirsiniz ve yüksek oranda uygulamanız çalışır. Fakat bu sizi mühendis yapmaz. İşte ismini saydığınız o köklü okullardaki eğitim size kullandığınız o modeli oluşturmanızı, arkasında yatan logic i, hangi durumlarda neler kullanmanız gerektiği yani mühendisliği öğretir.
Bu girişten sonra gelelim eksik olduğunuz konuya. Bahsettiğiniz dersler o okullarda yok değil, hepsi var. Hatta ötesi var. Ancak bunlar teknik seçmeli adını verdiğimiz kategoride. Yani "must" dersler değil. Nitekim herkes bunlara ilgi de duymak zorunda değil zaten. O yüzden yukarıda bahsettiğim gibi bilgisayar mühendisliğinin sınırlarını çizerken bu dersleri zorunlu olarak müfredata koyamayız. Siz isterseniz teknik seçmeli olarak alabilirsiniz. Doğrusu da budur zaten bana göre.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X