Şimdi Ara

Bilgisayar Müh. Öğrencisinden Tüm detaylarıyla Macbook / Osx İncelemesi / Rehberi 28mart2016

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
9
Favori
4.598
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba Macbook almak üzere olan arkadaşlar veya ilgi duyan arkadaşlar bu rehberde tamamen nesnel bir şekilde elimden geldiğince konuları uzatmayarak detaya gireceğim. Daha önce webte bir arada yazılmayan , inceleme videolarında bulamacağınız şeyleri yazacağım, ilk mac aldığınızda ne gibi durumlarla karşılacağınızı yazmaya çalışacağım.Bilgisayar Mühendisliği okuyorun Windowsta dell 7537 den macbook pro mf/839 a geçtim. Retinalı demeye gerek yok herhalde diğeri tarih oldu artık yada olsun artık yeter :D ( noktalamaları finalden sonra düzelteceğim )

Detaya girmeden Berkans adlı Editörümüzden gelen önerileri ekliyorum :

1) Ilk ısın BetterTouchTool yukle. Her mac kullanıcısının mutlaka kullanması gereken bır uygulama. Normal mouse, magıc mouse, klavye, trackpad gıbı bır cok seye ekstra ozellıkler eklıyor. Coklu butona sahıp mouseun var ıse trackpadde yapabıldıklerını bu mouse'a atayabılıyorsun. Ayrıca snap ozellıgı ıle acık pencerelerın yonetımıde cok kolaylasıyor. Mouse'a atadıgın bır yontem ıle kolay bır sekılde coklu ekran calısabılıyorsun. Tek kelıme ıle muhtesem bır uygulama

2) iPhone kullanıyorsan handoff ozellıgını mutlaka ac. bılgısayardan sms atmak yada arama yapmak-cevaplamak gıbı ıslemler ısını oldukca kolaylastırıyor.

3)Whatsapp Web Wrabber uygulamasını appstore'dan ındır. Whatsapp ıda bılgısayara kurunca normal zamanda telefona hıc ıhtıyacın kalmıyor.

4) Dıalpad uygulamasını MacApp Store'dan ındır. Bu uygulama ıle bılgısayarından ıstedıgın telefon numaralarını cevırıp gorusme yapabılırsın

5) Tuxera Dısk Manager yıne olmassa olmazlardan. Mac'ıne takacagın bır harıcı hard dısk eger fat32 degılse okuyor ancak yazma ıznı vermıyor. Tuxera kurulu olunca her turlu dıskı mac tanıyor ve yazma ve okuma ızınlerını verıyor boylece harıcı bır hard dıskı hem mac uzerınde hemde wındowsta kullanabılıyorsun.

6) Wındowsa ıhtıyacın var ıse parallels kur. Harıka bır uygulama, ınternetten ındırıdıgın exe lerı dırek mac uzerınden kurup kullanabılıyorsun. Wındows uygulamalarını dırek kurup dock uzerınden, tıpkı bır mac uygulaması gıbı baslatabılıyorsun. Yok ben daha agır grafık ıslerı ıle ugrasıcam dersen o zaman wındowsu bootcamp uzerınden kur. Bootcamp vıdeosunu daha once yayınlamıstım oradan bakabılırsın.

7)Automator scrıptlerını ogren. Bu program ıle harıkalar yaratabılırsın. Automator Mac'ın ıcerısınden gelır. Bu uygulama ıle ornegın scrıptler yazabılırsın. Mesela tum uygulamaları kapat dıyebılırsın. Yada bır uygulamayı actıgımda dıger su uygulamaları kapat seklınde otomatık komutlar yaratabılırsın. Automator harıka bır uygulamadır.

8) Macde en gıcık oldugum seylerden bırı resımlerı onızleme yaparken prevıew uygulamasının bır sonrakı resme gecme ozellıgının olmaması. Tum resımlerı ok ısaretıyle gecmek ıcın resımlerı acmadan once tamamını secmen gerekıyor. Fotografları tıpkı wındowsdakı gıbı goruntuleyebılmek ıcın xee 3 uygulmasını ındır. Daha sonra bettertouchtool uygulamasını gelıp klavyeyı sec. sol dan artı ısaretıne bas ve xee uygulamasını sec. daha sonra yan taraftakı add new shortcut a bas. Keyboard shortcutı ılerı ok ısaretı yap. hemen yanındakı kısayoluda command ve ılerı ok sec. Xee programını da varsayılan yaparsan bundan sonra actıgın her resmı tıpkı wındowsdakı gıbı onızleme yapabılırsın.

9) Mıssıon Control, hot corners gıbı ayarları en bastan yap, kullanım sırasında sana buyuk pratıklık kazandırırlar.

10) vıdeo goruntulemek ıcın mutlaka vlc yukle sıstemde bulunsun.

11) fılm ve dzılere altyazı bulmak ıcın subtıtles veya submarıne uygulamalarını ındır

12)Bılgısayarını kalabalık ortamlarda kullanıyor ve ekran kılıdıne ıhtıyac duyuyorsan mutlaka Near Lock uygulamasını kullan. iPhone'ın var ıse eger bu uygulama ıle ıphone ıle bılgısayara yaklastıgın anda bılgısayar ekranı acılır uzaklastıgın anda ıse uyku moduna gecer.

13)SMC fan control ıle menubar uzerınden fan hızını kontrol edebılırsın. Isınma gıbı sorunlar ıcın guzel bır uygulama. Bır uygulamayı actıgında eger makıneyı zorluyorsa bunu smc ıle kolay bır sekılde algılayabılırsın.

14)Mac uzerınde ne kadar bos alanın kalmıs DaısyDisk ıle ogrenebılırsın. Arayuzu cok basarılı bır uygulama. Wındows ortamındada kopyaları var.

15) lastpass sıfre yonetımı acısındanda Mac ıle son derece uyumlu calısabılen bır uygulama. Bu konu hakkında vıdeom var seyredebılırsın.

16) Otomasyon acısından Alfred de kullanabılecegın bır baska guzel uygulama.

17) Magıc mouse 2 alırsan better touch tool ıle kapasıtesını ınanılmaz arttırabılırsın unutma

Video olarak yorumlarda bootcamp kurmayı anlatmış onuda izleyebilirsiniz. Konuya ekleyecektim direk youtube da aradım taradım bulamadım yada göremedim siz yorumlardan kapatın benim açığımı :)

Windows bir bilgisayardan Mac e geçtiğinizde hiç bir şey yapamayacaksınız . Winde alıştığınız uygulamalar oyunlar , sizin için bilgisayar tabiri altındaki çoğu şey artık yok artık mac aldınız ve osx e geçiş yaptınız ilk günleriniz muhtemelen sadece apple ı anlamaya çalışmakla sosyal medyada takılmakla film izlemekle falan geçecek , uygulamalar adına bilgisiz olacaksınız.
    Bir süre sonra Osx in size yetersiz geldiğini düşüneceksiniz ve bootcamp i araştırmaya çalışacaksınız , bu araştırmada parallels desktop la tanışacaksınız. Şimdi bu ikisi farlı şeyler kısaca ;

Bootcamp kökten bir windows kurar sizin seçtiğiniz windows 7 8 10 diğer bir tabirle sizin için uygun olan hangisi ise onu kurmanıza izin verir. Varsayalım win10 kuracaksınız ;

1. adım olarak windows 10 64bit indiriyorsunuz bunu iso dosyası şeklinde görüyor zaten mac.
    2. adım olarak bootcamp yardımcısını açıyorsunuz sonra diski win ve osx olarak istediğiniz payda bölüyorsunuz ve ileri ileri derken o kuruyor. Kurulum bitince laptobunuz otomatik olarak apple ın driverlarını yüklüyor eğer o yükleme işlemi bir yerde duraksarsa duran kısmın ismine bakın, ardından onu klasörde bulup manuel olarak siz kurun , kurduktan sonra o setup ı başka yere alıp bootcamp in driver kurucusunu tekrar başlatın. Bu çok kolaydır yazıda karışık gelebilir.
    3. adım yok bu kadar :)
    Windows u kurduktan sonra girmek istediğiniz işletim sistemine geçmek için bilgisayarı açarken alt tuşuna basılı tutuyorsunuz ve 2 seçenek olarak win ve os geliyor win seçtiğinizde win açılıyor ,eğer alt yapmazsanız laptop direk apple logosu gösterip ve açılacaktır . Windeyken de osx le yeniden başlat derseniz Mac iniz osx olarak yeniden başlıyor tabi bunlar vakit alıyor ve uyuz ediyor. Osx de bir çok pencere uygulama açıkken bir anda win e geçmek uyuz ediyor , hem süre olsun hem sekmelerin kaybı olsun. Tabi orijinal win almanız gerektiğinden bahsetmiyorum bile.

Parallels de ise osx i kapatmadan 2. masaüstü olarak osx açar gibi win açmanıza izin veriyor. Parallels de ücretli bir uygulama hatta pahalı bir uygulama hem ona sahip olacaksınız hem orijinal windowsunuz olacak sonra win i gene iso olarak laptop a alacaksınız pararllels de o win e uygun olan sürümü indireceksiniz , ardından uygulmaya girip win iso sunu falan seçeceksiniz. Şimdi win in de parallels inde tabi ki bedava indirme yöntemleri var ama bir süre sonra hatalar vermeye başlarsa mac in ne anlamı kalacak ? mac in meselesi donmaması takılmaması ctrlaltdelete den kurtarması. zaten delete yok macbookta :) (ctrl alt delete mac te cmd alt esc galiba) Mac in stabilliğini sonra konuşuruz şuan için şunu söyleyim siz bootcamp falan yapıp win kurduğunuzda o windeki donmalar takılmalar macbookta windeyken aynı şekilde oluyor , donanım mac olsada win her yerde win.

Parallels kullanıcı deneyimde cidden çok kolay bunun nedeni bahsettiğim gibi windows u 2. masaüstü olarak osx le birlikte açabilme yani 4 parmakla osx le win arasında seri geçişler yapmanıza izin vermesi. Paralel açık değilken .exe dosyanız falan olduğuna parallels le açabiliyorsunuz win adına gerekli yazılımları açıkkende (pencere olarakta) açık olmadığında pasif olarakta yapabiliyor. Bunu eksisi ekran kartını ram i bölüyor hafızayı bölmüyordu galiba onu tam hatırlamıyorum. Yani parallels kurduğunuzda idm niz office niz mac te olmayan programlarınız artık elinizin altında olur ama oyuna falan geldiinde o gpu da 1500mb hafızadan bi 1000 bölüp 8gb ram dende 6 bölerseniz tam güç alamazsınız. Kısaca gücü bölersiniz.

Bu son cümleye okuyan yeni mac sahipleri direk parallesten soğuyor ama ilerde bootcamp yapıp oyun oynamaya çalıştığınızda ve macten oyun oynamamanız gerektiğini öğrendiğinizde Osx de tekrar bootcamp yardımcısını açıp ileri ileri yapıp diski tekrar tek parça osx yapacağınızı görür gibiyim.

Macte oyun tamamen bambaşka bir olay

1-Appstore dan oyunlar kazık gibi pahalı ve çok az sayıda oyun var 5-10 tanedir belki.

2-Mac te steam indirseniz gene çok az oyun var özellikle ücretsiz dediğiniz zaman 3 tane falan oyun kalıyor.

3-Appstore çok işe yarayan bir market gibi duruyor ama mobil marketler gibi gerekli ve dolu dolu uygulamalar bulabileceğinizi zannetmeyin. İlk girdiğinizde boş arazi gibi hissedeceksiniz o marketi Edit ; Oyun dışında gayette işe yarayan mac in ruhunu yansıtan bir marketmiş , kullandıkça anladım. Bu konuyu sonra açacağım.

4-Oyun için bootcamp yapmanız en yararlısı olur bu hd6100 de ac2 oynarsınız far cry3 oynarsınız most wanted 2 falan oynarsınız ama far cry 4 , priminal veya ac 3 4 devamı gibi oyunları beklemeyin. 2016 değilde 2014 ve öncesini oynarsınız 1280x800 de low da 35 fps alırsınız genelde. Ekran ufak olduğundan o çözünürlük koymaz ama zaten 2014 oyunu diyorum yeni çıkacak oyunları falan açmayacağı kesin o nedenle oyun oynayacaksanız almanın bir mantığı yok. Winde steam kurarsanız daha çok oyun bulursunuz ama steam da pek bir şey yok bence. Macte %90 oyun oynanmaz denebilir. Osx de web tabanlı haxball oynacaksınız diyelim siz şut çekip yukarı ok a aynı anda bastığınızda o trackpadde 3 parmak yukarı algılar. Yani kısayollar web tabanlı oyunlarıda bloke edebilir. Oyun oynayacaksanız her türlü bootcamp gerekli . Oyun parallels de zor osx de imkansız gibi bir şey ama lol ve cs de akıyor bildiğimce onları oynarsınız.

Birazda donanımsal özelliklerden bahsedelim tabi kağıt üstendeki ram den falan bahsetmiyorum . Kullanımda donanımdan bahsedeceğim yani kullanıcı deneyimine giriş yapacağım neden giriş derseniz çünkü yazılsam kısma şuan giriş yapmacayacağım .

Trackpad tam bir efsane , farklı şöyle bir örnekle anlatayım bu dokunmatik 3d tocuh lı telefon diğer trackpadler bir kaç tuşlu telefon. Kısayolları o kadar iyi ve çok ki her işinizi mouse olmadan halledebiliyorsunuz zaten o nedenle magic mouse da dokunmatik yüzeye sahip. çift parmak tık sağ tık oluyor tek tık var tek dokunma var tek force touch var bide dokunma basma ve forcetouch ın çeşitli parmak kombinleri falan var. 4 parmak sağa , sağ masaüstü . 3 parmak yukarı pencereler . 5 parmak kıstırma launchpad bilmem kaç parmak masaüstü göster falan. Çok hassas öyleki olması gerektiği gibi sadece hafifçe dokunup basıyorsunuz windeki gibi abanıp tak tuk tepki sesi almanız gerekmiyor. 1 hafta kullandıktan sonra win trackpad e basamıyorsunuz parmağınızın gücü yetmiyor , 1 parmağınızla daha destek verip basıyorsunuz garip bir şekilde eliniz ağrıyor. Kısacası çok farklı ve çok fazla kaliteli.

Ekran tamamen siyah bir cam gibi çok ince ve siyahları retina sayesinde o kadar iyi veriyor ki tam ekran video izlerken kenarların farkında olmuyorsunuz. ekran 2560x1600 222 civarı süper bi ppi ı var ( SwitchResX programlı ile 3300x2100 yapabiliyorsunuz 300 ppi oluyor) 21.5 da 1920x180 100 ppi civarı oluyor. Mac iniz varsa netiniz sağlam olacak sürekli 720p 1800p ve 2k izleyeceksiniz ki kaliteyi hissedeceksiniz. - leri çok iz kalıyor üstünde , ekrana dokunursanız 100 yıllar boyunca oraya birinin dok ... yok o kadar değilde kalıyor işte apple silme bezi yolluyor ama sprey olmadan gitmiyor , kullanır belli olmuyor zaten. Bana göre bir eksiside Her macbook ta önde türüne göre çok güzel bir şekilde MacBook , MacbookAir , MacbookPro yazar bu tasarıma çok büyük bir artıdır ama bunda yok MacbookProRetina yazamazlardı düz Macbookpro da diğeri diye kabul görüyor o nedenle boş. Eski 15 lik gümüş mac lerden çok farklı girişler , aç kapa tuşu , soldaki batarya ile alakalı tuşlar vs hep kaldırılmış. Daha sade , daha simetrik. Ekranın bir eksisi daha var yatarken laptobu kapatıp yatıyorum sabah laptobun kapağını açıyorum ekran full toz o nasıl oluyor anlamadım.

Tuşlar zaten kelebek klavye değil ama basma hissi güzel hepsi büyük ve gerekli tuşlar . Kalite adına masraftan kaçılmamış , çok hafif çok rahat çok geniş rahat bir yazım sunuyor. O kaçmadıkları masrafın bize kilitlenmeside söz konusu tabi. Klavye farklı öyle ctrl yok kntrl var yeri farklı alt ve fn in arasında . alt ın yanında cmd var normalde klavyede ctrl-fn-win-alt-boşluk olur bunda fn-kntrl-alt-cmd-boşluk-cmd-alt şeklinde. Cmd şu ctrl v yok cmd v var. Sayıların üstündeki tüm tuşlar işe yarar , klavye aydınlatması ses yüksekliği gibi çok kadameli ve güzel. Caps yerine büyük shift simgeli bir tuş var ama caps in aynı işte.Num zaten yok.

Kasası çok ince zarif sağlam falan bunları anlatmaya gerek yok. Arkada elma var siz hariç herkes görüyor , parlaklığı ekran parlaklığı ile aynı. Ekran parlaklığı minumumda 0 oluyor elmada sönüyor. max ta elma alev alıyor baya yıldız gibi oluyor. Kullandığım render programında birebir mac çizdim gayet iyi ama altını kalın çizdim nvidia vs dahil olursa nasıl olur diye düşündüm kesinlikle berbat oluyor.

Bu laptobu alıyorsanız oyun oynamayan birisi olmalısınız , bu laptop senelerce işinizi görecek olmalı. Üniversite öğrencisi veya daha olgun olmalısınız pek lise öğrencisne gelecek bir şey değil lise öğrencisine gaming daha iyi olur. Üniversitede gene oyun oynayacaklar gidip oyun laptobu almalı. Bu laptop öyle ucuz bir laptop değil iş için almayacaksanız zengin olmalısınız yada tasarımı falan çok hoşunuza gitmiştir senelerce kullancağım kafasıyla alırsınız. Ben bilgisayar mühendisliği okuyorum artık oyun oynamak tat vermiyor zamanında metin2 4 story silkroad gibi oyunlarda sabahın köründen akşamın bir saatine kadar aralıksız oynardım şimdi hiç canım istemiyor açıkcası. Hemde bilgisayar mühendisliği okuyorum bu laptop bu gibi işler için var bir yerde ondanda sonra bahsedeceğim.Bu paragraf şimdilik yarım kalsın.

Yazmaya devam edeceğim bu genel bir rehber olsun alacak kişiler almadan önce okuyup bilgi edinsinler istiyorum şuan yorum veya başka bir şeye gerek yok.

Aklıma gelmişken yazayım 128gb hafıza mı yoksa 256gb mi diye sorarsanız size şunu söyleyebilirim ilk başta bootcamp kurup far cry 3 tarzı oyunlar oynmaya başladığınızda 128gb ssd az gelecektir ama sonra bootcamp le oyun oynmayı bıraktığınızda sadece paralles le arasıra uygulamya girmeye başladığınızda 128gb hafıza yeterli olacaktır ek olarak 1tb harici hdd almak mantıklı olacaktır. 15 inç lik mac alacaksanız gt750m den daha güçlü bir kart olacağından 128gb kesinlikle yetersiz gelir. 128gb ssd artı harici hdd en ideali

@Edit 2 (16 mart 2015) :
    Bu yazıyı ilk başladığım gün yani konuyu açtığım gün bootcamp ve osx kullanıyordum o gün bootcamp i kaldırdım yerine tekrar parallels kurdum. Paralel tam 20 gb yer kaplıyor zaten burası önemli * 120gb macbook ta 20 gb dolu geliyor 100gb boş. 20 gb paralel kurduğunuz zaman kaldı 80 , zaten 10 gb tabiri caize kemik programlara falan gidiyor kaldı 70. Şimdi mühendislik seçecek olanlar ne kadar harici hdd alsada bu 70 gb bir yerde rahatsız etmeye başlayabilir çünkü siz bilgisayarı aldığınız ilk günki gibi kullanmıyorsunuz illa 20 gb civarı filmdir uygulamadır bir şeyler olur o hafızada sürekli . Siz filmleri hdd ye alırsınız sonra yenileri gelir orayı yine kapatır. Tabi 256gb hafızada kendi sitesinde 800 lira fark ettiriyor şimdi 800 lirada az değil tam araştırma yapmadım ama 128gb alıp sonra webten 256gb ssd alıp taksanız bile 800 lira etmeyebilir. Hdd olarak 200tl ye 1tb sony 250 liraya 1 tb wd for mac bulabilirsiniz.

Bir kaç gün önce paralel i kurdum nedense kastı hatalar verdi bazı şeyleri dışardan kurmak ayarlamak zorunda kaldım.( 20gb nin yanında 4gb de win in sürekli pc de durması gerekiyor iso vs halinde.) Paralel i 2 gün sonra sildim ve o günden beri sadece mac olarak kullanıyorum şimdi bootcamp + mac le sadece mac in nasıl fark yarattığını anlatıcam bu arada küçük bir detay vereyim siz @ bu işareti yapacağım derken alt + q yerine cmd + q yaparsanız safariyi vs nerdeyseniz onu kapatıyor :D Birde safaride bir çok sekme açtığınızda arasıra yanlış sekmeyi kapatabiliyorsunuz şimdi geçmişten hemen o sayfayı geri açsanızda geri ve ileri seçimler gitmiş olacak sadece o site açılacak bunuda mac te bir çok programda olduğu gibi cmd+ z yaparak geri alabiliyorsunuz bildiğiniz ctrl z yani . Uygulamalarda ctrl x in yerini ise cmd shift z almış zaten alışınca çok seri yapacağınız şeyler ama bu cmd + q olayı cidden berbat olabiliyor hem alışması zor hem geri dönüşü yok her neyse şimdi az önce bahsettiğim farkı anlatacağım.

Şimdi sadece osx e geçtiğimden beri sadece dizi izliyorum film izliyorum sosyal medya vs takılıyorum, webde macmillan ödevlerimi yapıyorum birde n11 vs alacağım hdd nin saatlerin vs fiyatına bakıyorum . Win de varken ac2 oynuyordum o bitince silmiştim şu kırmızı adamların olduğu super hot oyunu nu yüklemiştim onu oynuyordum sonra bunları sildim revo indirdim çalışmadı crack falan hatalıydı galiba (eskiden net cafede bitirmiştim aga ben saatliği 1.25 yerde 20 saat oynadım onu ekonomiye katkım bu kadar hazmet ubisoft :D) her neyse win de takılıyordum aslında arkadaşlarla skype açıp minecraft falan deniyorduk haxball a giriyordum genelde indirip sildiğim şeylerde orda oluyordu. Win varken mac e sadece oyun oynamayacağım zamanlar giriyordum youtube da vs takılıyordum dizi falan izliyordum işte .Win varken win de kullanıyordum yalan yok silmeme sebep olan bir kaç şey oldu 1.si win de zaten ara sıra hata verir problem yokta osx de takılmaya başlamıştı sanki . 2.si silkroad ve vindictus oynamak istedi canım ama indiremedim hdd de yeterli yer yok hatası falan verdi ama vardı. Onlara uyuz oldum kaldırdım. Win i orijinal almak lazım onu bilin. Yani winde de rahat olayım diyorsanız ne program kurarsanız kurun win orijinal olarak gerekiyor şimdi sahte kurarsanız wifi bağlantısını otomatik yapmayın girdiğinizde gerektiği zaman manuel açıp kapayın ben böyle yaptım windows sahte hatası vermedi. İlk yaptığımda bunu yapmadım 3. açışımda falan sahte dedi ve ondan sonra ciddi performans düşüşü oldu bunu win mi ayarlıyor bilmiyorum ama böyle bir durum var. Şimdi aranızda vardır sahte windows u orijinal e çeviren ama mac kullanacak kişilerde bir tanım aralığı verdim size eğer bu aralıktaysanız bi key almanızda yarar var. Win i bootcample kurduğumuzda da hafıza götürüyor ama 20 gb değil galiba tam ölçemedim onu. Hem parallelsin ücretinden kurtulmuş oluyorsunuz. Parallelste kod yazarken falan özellikle idm kullanırken çok seri geçmenizi sağlıyor ama bootcampte illet değil yanı atıyorum ben bi film indireceğimde osx deysem facebook a lin katıp sonra win den gelip açıp indiriyorum zaten 5-6mb arası indirme hızım var çok seri indiriyor. İndirirken fifa falan oynayabilirim. dk de 300 olsa 15 dk de 4.5gb zaten. full hd film 2 saatse 1.3 gb gibi bir şeydi galiba. Bu konuda şahsi örneklere başvuruyorum ve madde yerine uzun paragraflar kullanıyorum ama konu bir bütün içinde eksik yazarsam kopar. Bootcamp kullanınca ekran çözünürlüğü falan aynıda olsa retina olayı bitiyor ekran bi tırtlaşıyor , parallelste daha da beter oluyor :D düz macte ekran kusursuz ya bu macten sonra başka laptop ekranına bakamayacaksınız şimdiden söyleyim. Adamlar ekran yapmış abi , bildiğiniz mobil telefonunuzdaki retina ekranın kalitesinde. 10 tane telefonu birleştirin kenarları çıkarın öyle bir ekran yani ppi yüksek , ekran büyük diye tel e göre çok ppi kaybı yok. Ekran teldekiler gibi olduğundan kalite yüksek diğer laptoplarda basit ekran olduğundan tüm renkler ve çözünürlük kalitesiz geliyor telefona yetişemiyor tabi. Çıkarın telefonuzu normal bi ekranınız varsa yan yana koyun ekranda telefon kadar bir yer belirleyin sonra bir tel e bakın bi o kısma arada o kadar fark var işte.

Başka bir konu mac kullanırken kablolu veya kablosuz klavye arıyorsunuz evde. Klavyesi ne kadar iyi olsada evde masanızda kullanırken dışardan klavye takmanız kolunuzun ağrımasını engeller. Bu bilgisayar masasının klavye rafımı deyim çekmecesimi deyim orasına klavye koyup kullanmak çok daha rahat ettirir uzun kullanımlarda . Mac i masanın üstüne koyar elinizi sürekli oraya götürüseniz kolunuz boşta kaldığından ağrı yapabilir.

Şimdi macte oyun oynayamıyorsunuz buna ek olarak laptopta işinizde yoksa o an dizileriniz bitmişse yada sıkı dizi takipçisi değilseniz o an laptop yapılacak bir şey kalmayabilir , laptop kapatsanız odanız başka yapacak pek bir şeyinizde olmaz gere açarsınız laptobu boş gelmeye başlar. Laptobu kapatıp kitap okurum falan diyorsanız zaten kitap okuma alışkanlığınız vardı bu laptoptan bağımsızdır. Şimdi benim bu ürüne verdiğim 4400 ü bana verseler bu laptobu tekrar alırmıydım yoksa gtx960m li falan gaming mi alırdım derseniz mac alırdım ya mac laptop çünkü , daha öncede bahsettiğim gibi win gamingte vardı bende aralıksız oyun oynardım o neydi öyle ya en kibarı bile ne bileyim laptop tadı vermiyor sadece masaüstünün dağınıklığından kurtarıyor gibiydi tabi masaüstü alsanız 27inç ekran çok daha iyi kasa ve ekipman alabilirsiniz win gaming laptop almak yerine. Tabi o gaming desktop 3 ayda format ister laptopsa 1.5 yıl sonra güçten düşmeye başlar. Ben mac in seneler sonra bile aynı hızında çalışmaya devam edeceğini düşünüyorum ve seneler sonra bile hala çoğu win laptoptan daha güzel duracak o apple ın hedeflediği kullancıyı iş yapmak için heveslendirme olumlu motivasyon verme olayınıda diğer laptoplar yakalayamayacak . Şimdi a projesini win bir laptop yaparken o laptop size sadece bir araç olur ama macte yaparken kendinizi daha özgüvenli daha iyi hissedersiniz proje bittiğinde mac iniz onda payı olduğunu bilirsiniz bu çok garip bir duygu ama apple ın bilgisayarlarının arkasındaki gizli başarısının sırrı bu bence.

macte çizilme olmayına gelirsek şimdi koruyucular var ama hani madem alıp iğrenç pembe silikon bir kılıf takacağım mac i niye aldım ? kardeşim dünya malı bu ya çizilebilir arasıra bu vücudunun bi parçası değilya elinize alıp bir yerden bir yere taşırken bir yere vurabilirsiniz yada üstüne altına çizecek bir şey denk gelip çizebilir. Mac dayanıklı ama tabi bir yerden sonra çizilir gider. Her laptop bir yerden sonra çizilir ama macte çok belli olur ve sinir bozabilir şimdi benim mac te çizildi ama daha çok oyuldu şimdi benim şarj aletinin o sivri ucu tak diye logonun alt kısmına düştü ben sallamadım bile sonra baktımki ordaki metalik renk artık siyah nokta kadar ama kendini belli etmesini biliyor :D tam böyle simetri eksenine düşmüş , pek takmıyorum dediğim gibi dünya malı zaten bunu engelleyen şeylerde çok çirkin ve gereksiz. Baktınız kasa döküldü satan yerler var yurt dışında bi siparişle gelir. Tüm kasa arka kapak hepsi var.

macte ekran boyu nasıl derseniz 13 inç günlük kullanımda çok iyi tam bir laptop ekranı çünkü taşınabiliyor hatta bir süre sonra apple farkını gösteriyor ve mac inizi şarja takmak istemiyorsunuz böyle %10 lara düşene kadar ayrı kullanıyorsunuz. Şimdi graphics adında bi program var markette 70 lira galiba tabi ben bunu eheehe :D mecburen ama şuan bu benim ekmeğim değil ben bundan parada kazanmıyorum o nedenle lisansız olması beni suclu yapmıyor. Zaten bu işlerde mevkili bir adamın açıkladığına göre oyunu indirip tek başınıza oynayıp silerseniz yasak olmuyormuş bir video da gördüm ama geçti gitti belki oluyordur. Bu programı kullanırken fazla zoom in out yapmak durumunda kalıyorum nedeni ekranın ufak olması tabi şuan 21.5inç lg flatron ekranıma çevirici alıp takmayı düşünüyorum.

Oyun oynayan biri değilseniz ve mac alabilecek durumunuz varsa mac aldığınıza pişman olacağınızı sanmam.

Bi arkadaş '' Eger daha ayrintili yazilar yazarsan memnun olurum, mesela agirligi,evden okula tasima konusu,sarj olma suresi,hangi kullanimda kac saat sarj gidiyor,parallel desktop sarji ve performansi ne kadar etkiliyor vb. işte..'' demiş cevaplayım

1.50 kg ağırlı var bundan önce 2.6kg kullanıyordum 2.6 win laptoplara göre bakın ultrabook değil laptoplara göre hafif ve orta denebilecek bir laptoptur ama o laptobu dizlerime koyup yarım saat kullandımı bilmem dizleri çürütüyordu bu laptop garip bir şekilde ağrı falan yapmıyor sanki 2kg sınırımız var gibi. Laptobu dışarda rahat taşırsınız zaten , paranızda varsa bir çok model çanta bulabileceğinize eminim.

Şarjı çok hızlı oluyor kısa sürede %15 den %29 a çıktığını bilirim. Zaten şarjı diğer laptoplar gibi yalandan 10 saat gitmiyor cidden 10-12 saat kullanırsınız şuan %90 da 9 saat diyor youtube açık burası açık parlaklık sondan biraz az %80 falan zaten bu ekran %60 dan sonra güneş :D telefondaki ekranla aynı galiba telde %100 bundada %100 e denk geliyordur.

Bu normal kullanımdaki şarj süresiydi eğer işleriniz ağırlaşırsa cpu yu gpu yu zorlarsanız tabi daha erken biter ama bu laptobun 2 artısı daha var 1.si kablo takılı değilkende kablo takılı gibi performans veriyor yani win laptoplardan bilirsiniz prizden ayrıldımı laptop hayattan kopar güç olarak. 2. si Bu laptobun pili harbici iyi yani ben win laptopda dell 7537 de 6 saat falan görüyordum belki biraz daha fazla ama 6 saat bir uygulama açtığım an 30-40dk ya düşebiliyordu hemde performans kaybıyla. Yani o laptobu 6 saat kullandığımı bilmem ama mac i sabahtan akşama şarja takmadan çok kullandığımı bilirim ve öyle ışıktan falan kısarak değil olması gerektiği gibi , zaten hızlı şarj olup geç bittiğinden baktınız az 15 dk prizde kullanıp ayrıldığınızda belkide 45dk ek süre almış olursunuz onu tam hesaplamadım ama kurtarır. Biraz parlaklığı kıstım az önce %90 da 9 saat demiştim şuan 84 e düştü gairp bir şekilde 3 sn sonra %86 ya çıktı 9.14 saat oldu :D

Parallels desktopta laptobu zorladıkça batarya daha çabuk bitecektir.

Edit @3 Harici Harddisk meselesi :

Şimdi mac ve win de hatta linux da dosyalama sistemi ve yazma sistemi farklıdır fat fat32 ntfs exfat gibi türler var . Mac inkide günlüklü bilmem ne diye geçiyor gene kısaltması varda şuan aklımda değil hdp-j gibi bir şey.

Ben gittim My Passport 1 tb for mac aldım çünkü time machine uyumlu yani pc nin yedeğini alıp sorun anında dönebilmenize yarıyor. 250 liraya aldım normalde sony 1tb 200tl civarı ama for mac olması wd olması o farka değer. Aldığımda ilk hafta sadece macten dosya attım içine windowsta falan denemedim , gayet hızlı sn de 70-100mb arası atıyor ilk başta direk 400mb ile başlıyor. 20 gb veriyi 3dk de attı az önce. Wd nin iyi yanı orijinal ürün desteği yani aldığınızda kaydoluyorsunuz ve uygulamalardan yararlanabiliyorsunuz. Bugün windowsta işim oldu taktım görmüyor ! donanımlarda var bilgisayarımda yok , gittim linux tv de de yok dedim herhalde sürüm sorunu , dosyaları mac e aldım exFat yaptım yani fat ın gelişmiş kaliteli hali denebilir. Exfat windowsda ve mac de çalışır 110mb yazıp silir gene hızlıdır ama linux da görmez kısaca tv de görmez. Her neyse yaptım geçtim win e gene yok ! tırsmaya başladım acaba sadece for mac dediği iin mac mi diye geçtim düz Fat yaptım bu mac win linux hepsinde çalışan bi sistem , içine 1 film attım test için win e geçtim gene yok tv ye gittim gene yok, kısacası iyice tırsmaya başladım sonra netten yabancı forumlara baktım onlarda hep benimki gibi sürümlerden bahsetmişler sonra aklıma geldi bu wd de .dmg dosyası var security ve utulites kuran bi setup yani. Ordan utulites e girdim 2. pencerede mis gibi yer koymuş adamlar dışardan müdahaleyi kesmek için orda bi mac bide exFat yani mac win olarak 2 seçenek yapmışlar. exFat ı seçtim biçimlendirdim şimdi mac te winde cayır cayır snde 100mb 70mb arası , odtu nün dowloand hızı gibi. Tek sorun linux da yani tv falan görmüyor. Linux için utulites den exFat yaptığımı dışardan bide fat yapsam olur mu bilmem.

Burda Macte disk biçimlendirmeden de bahsedeyim. Disk izlencesi yazın Spotlight a açılan ekranda istediğiniz diske gelip üstte sil e basın 1 pencere çıkıyor 2boşluklu üsttekinde hdd ismi alttakinde yapmak istediğiniz dosya formatı ordan istediğinizi seçip biçimlendiriyorsunuz.

Ayrıca demiştimki parallels 20gb yer kaplıyor 3-4gb winde pc durmak zorunda diye , bootcampte 16gb yer kaplıyor. 100 gb de 50 gb ayırırsanız 35-36 boş alan veriyor. Eğer winde uğraşacaksanız mac e az bi alan verip geçin.

Edit 4 : Minidisplayport yani thunderbolt la alakalı yazacağım şimdi evinizde vga monitör varsa bunda hdcp desteği olmayabilir bunu mac e bağmanız için hdmi to vga alırsanız çalışmaz , burda thunderbolt imdadınıza yetişecek çünkü bu çıkış hem analog hem dijital verebilir hdmi sadece dijital verecek ekran analog isteyecek açılmayacak . 100 tl ye store da satılan aleti alıp vga kablosunu minidisplay port to vga ya takıp onuda thunderbolt a taktığınızda ekrana görüntü gelcektir hdcp hcdp neyse o destek olmasa bile görüntü gelir ama 1280x1024 verir 16:9 vermez .

Ek olarak mac te switcherx adlı bi programla ekranınızı 2650x1600 den 3360x2100 e çıkarabiliryorsunuz ama simgeler ufacık kalıyor görüntü ayarlarında simgeyi büyüttüğünüzde 1440x900 gösteriliyor şeklinde uyarı görüyorsunuz . 3360x2100 de büyük simge ayarladığınızda 299 ppi alırsınız deli gibi ekran olur .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elkarun -- 9 Mayıs 2016; 17:36:35 >

• Harika bir yazi olmus, tebrik ederim :)
    Bu aralar ayni modeli (veya eger çikarsa 2016 modelini) almayi planliyorum ve okudukca icime iyice sindi.

Eger daha ayrintili yazilar yazarsan memnun olurum, mesela agirligi,evden okula tasima konusu,sarj olma suresi,hangi kullanimda kac saat sarj gidiyor,parallel desktop sarji ve performansi ne kadar etkiliyor vb. işte..

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • programlama için hangi mac i öneriyorsun?
  • nahege270 kullanıcısına yanıt
    saol bende bu yazıyı sen gibiler için yazıyorum boşa gitmediğini görmek güzel oldu. Dahada detaylı olarak nette bahsedilmeyen yerlerini yazacağım takipte kal
  • juckle kullanıcısına yanıt
    laptop olarak soruyorsan 15 veya 13 lük retina pro bu işler için var. İmac olarakta hepsi olur galiba. Air la 12lik macbook günlük laptoplar iş yapacağını sanmam.
  • elkarun E kullanıcısına yanıt
    Ozellikle muhendislik ogrencisi olarak yazi bekliyorum o zaman hocam, ben de Biyomedikal muhendislik okuyorum ve eminim kullandigimiz bazi uygulamalar aynidir. (AutoCad, SolidWorks vb.)

Merak ediyorum performans/şarj durumu falan nasil.
    Takipteyim :)

• quote:

Orijinalden alıntı: elkarun

laptop olarak soruyorsan 15 veya 13 lük retina pro bu işler için var. İmac olarakta hepsi olur galiba. Air la 12lik macbook günlük laptoplar iş yapacağını sanmam.

Fiyatları çok yüksek hocam, 3500 gibi fiyata alacağım mac işime yaramaz mı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Okuyan sayısı artıyorsa ben şu bol ama lı devrik , iğrenç cümleleri biraz daha düzgün yazayım :)

• Bende birkaç ekleme yapayım. Bilgisayar mühendisi olarak iş hayatından bir kaç cümle de ben ekleyim. Çalıştığım kurum aktif olarak Oracle ve Oracle Forms kullandığı için MAc'te Toad kurulu olarak gidiyorum. Ama uygulamalarda sorun çıktığında Windowsa dönüş yapıyorum çünkü Oracle Forms windowsta çalışıyor.

Ama sorumlu olduğum bir iki proje de Javaya geçirebildiğim için o kısımda java ile halledebiliyorum. Aynı zamanda kendim kişisel olarak mobile uygulama geliştiriyorum. xCode ise mac ortamında tek ve iddialı bir ide. Php ve Mysql kullanım alanlarımda ise hiçbir sorun yaşamıyorum.

Office desek mac ve windows aynı versiyonları var. Kurumda çalışmanın avantaji orjinali kullanabiliyorum. Web film filan olduğunda zaten bilgisayar dediğin onları yapmalı.Photoshop filanda aktif şekilde kullanabiliyorum. Birtek windowstan farklı olarak IDM denilen mucize program ne yazıkki MAC platformunda yok. Alternatifleri ve benzerleri var ama idm kadar beceriklisi yok. Gerçekten idm 1 numarak.

Oyun konusuna gelirsek, Benim oynadığım oyunlar; Civilization V, Blizzard Oyunları(Diablo3, WoW, Hearthsone, Heroes of storm...). Bu oyunlarıda gayet başarılı bir şekilde oynayabiliyorum. hiç bir tıkanma yada framede düşüş yaşamıyorum(tabi internet hızımla alakalı düşüşleri saymıyorum). Ben şahsen bir laptopta neden oyun oynanılır onu anlamıyorum. Oyun için konsol alıp, tadına doya doya oynamalı insan. Ne bir donanım sıkıntısı ne de driver sıkıntısı. Ne windows laptopta nede rmbp'da oyun oynanmamalı.

MAc'e windows kurup orada oyun oynama olayı ise daha da saçma bir yöntem oluyor. Ben o şekilde age of empires 2 conq. denemiştim. Başarılı olmuştu ama oyun baya eski. Yeni oyunlar bunu yapamazlar. Bende önermem.

Macbook pro mu windows laptop mu tartışması tamamen zevke dayalı bir durum. Ben OSX'in tutarlılığını ve çalışma şeklini windowsa göre daha çok beğeniyorum. Daha kararlı çalışıyor işletim sistemi. Driver güncelleme diye bir şeyle uğraşmıyorum. Regedit diye bir kavram olmadığı için yıllar geçsede işletim sistemi canlılığını koruyor. Windowsun birtek Internet download manager programı var. Onun dışında oyun zenginliği windowsun artısı.

Makinaların kıyasıysa; Açık ara Macbook pro'lar geride. Alette harici ekran kartı kavramı yok. En son modelde 10000TL verirseniz o modelde var. Sonra usb girişi MBP'larda çok az. Ve yan sanayisi bile pahalı. Elma logosu oldumu fiyat direk 3 katına çıkıyor. Tabi MBP'ların bu kadar uyduruk donanıma sahip olmaları demek yavaş makine oldukları demek değil. İşletim sistemi bu düşük donanım kaynaklarını çok verimli kullanıyor. O yüzden monster laptoplardan daha hızlı çalışıyor.

Ben zamanında retina olmayan mid 2012 mbp ile asus n53s laptopta(2014) diablo 3 oyununda frame ttesti uygulamıştım. MBP, asus'tan daha iyi sonuç vermişti. Daha sonra ona ssd filan takınca makina uçmuştu. İşletim sistemi o kadar verimli kullanıyorki, final cut pro gibi ağır programla çalışırken bile takılmıyor. su gibi akıyor alet. Diğer yandan asus makinada photoshopta yüksek çözünürlüklü resime filtre uyguladığımda baya kasılıyor.

Bana MBP bilgisayar deneyimi yaşatıyor. O yüzden ben yeni laptop alacak olsam MBP alırdım...

• Ben de birşey ekleyeyim o zaman. Benim bildiğim kadarıyla macbook prolarda henüz kelebek klavye teknolojisi kullanılmadı. Kelebek klavye sadece 12'' lik yeni macbooklarda var ve cidden kötü bir yazma deneyimi sunuyor. İnşallah prolara gelmez bu klavye. Bunun dışında retina pronun klavyesi cidden keyifli.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • abiodum kullanıcısına yanıt
    Ben bir MacBook kullanicisi degilim fakat bu yorumunuza katilmiyorum.
    12" MacBook'daki klavye, Pro'lardaki klavyeden daha rahat geliyor bana. Daha kucuk daha hissiyatsiz aslinda ama, o minik tık tık sesleri guzel gibi.

Bu arada yukaridaki yorumlar oldukca bilgilendirici.
    Ekstra ayrintili yorumlar yazarsaniz harika olur, bu konu muhtesem oldu! :))

• Galiba doğru arkdaşlar. Forcetouch var ama kelebek yok. Forcetouch olunca o güncellemeyide vermişlerdir diye düşündüm , apple da az şeytan değilmiş :). Not; bilmiyordum niye hatırlattınız tüm büyü bozuldu ya.. :D

• quote:

Galiba doğru arkdaşlar. Forcetouch var ama kelebek yok. Forcetouch olunca o güncellemeyide vermişlerdir diye düşündüm , apple da az şeytan değilmiş :). Not; bilmiyordum niye hatırlattınız tüm büyü bozuldu ya.. :D

Merhaba

Bunun Apple'ın cakallıgı ıle bır alakası yok. Kelebek klavye ılk olarak bırıncı nesıl Macbook'larda kullanıldı. Forcetouch ıse o tarıhten cok once Macbook lara gelmıstı bıle. Yanı kelebek daha sonra tanıtılan bır sey.
  • hocam yazı uzun ama güzel olmuş ellerinize sağlık. Biraz daha noktalama işaretlerine dikkat ederek ve uzun cümlelerden kaçarak yazarsanız çok daha akıcı bir yazı olur. Konuşur gibi yazmak daha samimi oluyor biliyorum ama bazen okuyana eziyet de çektirebiliyor:)

Gelelim benim eklemek istediğim şeylere, mac lerde harici disk kullanmak için piyasada mac e özel olarak satılan diskleri almak zorunda değilsiniz. Kaldı ki sizin de tercih ettiğiniz gibi normal modellere göre daha fazla para vermeye hiç gerek yok. Kendi kullanımınız için harici diski formatlayabilir yada özel disk tercih edebilirsiniz ama başka bir disk takmak gerektiğinde format uymazsa yine sorun yaşarsınız. Bir de bunun flash disk boyutu var. Ben bu tip problemlerle karşılaşmamak için Paragon NTFS for Mac adlı programı tavsiye ediyorum. 30TL fiyatı ile bence gayet uygun. Bu programı kullanarak formattadan bağımsız bütün diskleri mac de yazma/okuma sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz. Harici diskinizi de diğer cihazlarda rahatça kullanabilirsiniz. Kafanız da rahat olur.

Kelebek klavye de Macbook ların çok ince tasarlanmış olmasından dolayı ortaya çıkmış bir dizayn. Macbook prolarda kullanılmasını gerektirecek bir durum değil bana kalırsa. Yazma hissi de mevcut pro klavyeleri kadar iyi değil. Olmamamsı daha bile iyi olur ama bu sene güncellenmiş macbook pro larda ne olacak hep birlikte göreceğiz.

• trulli kullanıcısına yanıt
    öncelikle teşekkür cidden noktalamaları düzeltmek lazım ikincisi kelebek klavye yok yazdım düzelteli çok oldu aslında dördüncüsü bu macin detayıdır yani ben almadan önce incelemelerde paraleli anlatan bootcamo kurmayı anlatan 120gb den kaç gb boş geldiği win in kaç gb kapladığı wine ın ne olduğu boot la paralel farkını anlatan hatta Forcetouch u cidden kullanıcı deneyimi olarak bizim dilimizde anlatan bir metin görmemiştim bu nedenle yazdım ben bunu siz olarak yazıyorum. Mac kullananlar almadan önce ve sonra mac tanımı nedir bilirler onlar anlarlar üçüncüsü mac için olan harddiske ihtiyacım yok doğrudur fat veya exfat yapıp win linux osx kullanabilirim yada programla büyük dosyaları çevirme işine girebilirim olabilir bunlar yapılabilir .Ben macbook gibi özel sistemleri uygulaması güvenliği ve stabilitesi olan Wd markasının pasaport diskini tercih ettim bu diske dışarıdan müdahele edemezsiniz yani dışarıdan biçimlendirme yapamazsınız içindeki programı kurup orijinalliğini tanıtıp mac veya mac + osx seçersiniz . Güvenlidir stabildir mac için tasarımsal ve yazılımsal üretilmiştir wd kalitesi demem o ki 200 liraya 1tb basit bir sony de alırdım , bir hata da veriler gidebilirdi kalın olurdu absürd olurdu bu direk mac in parçası gibi gümüş siyah aynı kalınlıkta kablosu bile afedersiniz orijinal başka kabloyla falan denedim veri atmıyor . Kabloda kod var onla mı alakalı bilmiyorum ama atmıyor kısaca demem o ki bütçenize göre hdd alın ben hdd mi mac gibi uzun süre kullanacağım için 60 lira daha verdim.

• quote:

öncelikle teşekkür cidden noktalamaları düzeltmek lazım ikincisi kelebek klavye yok yazdım düzelteli çok oldu aslında dördüncüsü bu macin detayıdır yani ben almadan önce incelemelerde paraleli anlatan bootcamo kurmayı anlatan 120gb den kaç gb boş geldiği win in kaç gb kapladığı wine ın ne olduğu boot la paralel farkını anlatan hatta Forcetouch u cidden kullanıcı deneyimi olarak bizim dilimizde anlatan bir metin görmemiştim bu nedenle yazdım ben bunu siz olarak yazıyorum. Mac kullananlar almadan önce ve sonra mac tanımı nedir bilirler onlar anlarlar üçüncüsü mac için olan harddiske ihtiyacım yok doğrudur fat veya exfat yapıp win linux osx kullanabilirim yada programla büyük dosyaları çevirme işine girebilirim olabilir bunlar yapılabilir .Ben macbook gibi özel sistemleri uygulaması güvenliği ve stabilitesi olan Wd markasının pasaport diskini tercih ettim bu diske dışarıdan müdahele edemezsiniz yani dışarıdan biçimlendirme yapamazsınız içindeki programı kurup orijinalliğini tanıtıp mac veya mac + osx seçersiniz . Güvenlidir stabildir mac için tasarımsal ve yazılımsal üretilmiştir wd kalitesi demem o ki 200 liraya 1tb basit bir sony de alırdım , bir hata da veriler gidebilirdi kalın olurdu absürd olurdu bu direk mac in parçası gibi gümüş siyah aynı kalınlıkta kablosu bile afedersiniz orijinal başka kabloyla falan denedim veri atmıyor . Kabloda kod var onla mı alakalı bilmiyorum ama atmıyor kısaca demem o ki bütçenize göre hdd alın ben hdd mi mac gibi uzun süre kullanacağım için 60 lira daha verdim.

Bootcamp ıle ılgı vıdeo sıtede var

• berkans kullanıcısına yanıt
    gördüm o videoları , bootcamp kurmak için en az 8gb flash belleğe ihtiyacınız varda diyor bende gittim aldım bi 8 lik ama gerek yokmuş boşa para gitti

• elkarun E kullanıcısına yanıt
    Hocam bu videoyu hazırlayan kişi benim.8 GBlık bir ihtiyacınız olduğu konusunda herhangi bir uyarı yapmadım video içersinde. Bir yanlışınız var sanırım.

• berkans kullanıcısına yanıt
    kusura bakma videoyu izlemedim. Shiftdelete nin videosundan falan yorumladım. Senin videonu izleyip koyabilirsam konunun içine ekleyim

• Baska bır konuda tavsıyelerde bulunmustum burayada yazayım faydalı olur.

1) Ilk ısın BetterTouchTool yukle. Her mac kullanıcısının mutlaka kullanması gereken bır uygulama. Normal mouse, magıc mouse, klavye, trackpad gıbı bır cok seye ekstra ozellıkler eklıyor. Coklu butona sahıp mouseun var ıse trackpadde yapabıldıklerını bu mouse'a atayabılıyorsun. Ayrıca snap ozellıgı ıle acık pencerelerın yonetımıde cok kolaylasıyor. Mouse'a atadıgın bır yontem ıle kolay bır sekılde coklu ekran calısabılıyorsun. Tek kelıme ıle muhtesem bır uygulama

2) iPhone kullanıyorsan handoff ozellıgını mutlaka ac. bılgısayardan sms atmak yada arama yapmak-cevaplamak gıbı ıslemler ısını oldukca kolaylastırıyor.

3)Whatsapp Web Wrabber uygulamasını appstore'dan ındır. Whatsapp ıda bılgısayara kurunca normal zamanda telefona hıc ıhtıyacın kalmıyor.

4) Dıalpad uygulamasını MacApp Store'dan ındır. Bu uygulama ıle bılgısayarından ıstedıgın telefon numaralarını cevırıp gorusme yapabılırsın

5) Tuxera Dısk Manager yıne olmassa olmazlardan. Mac'ıne takacagın bır harıcı hard dısk eger fat32 degılse okuyor ancak yazma ıznı vermıyor. Tuxera kurulu olunca her turlu dıskı mac tanıyor ve yazma ve okuma ızınlerını verıyor boylece harıcı bır hard dıskı hem mac uzerınde hemde wındowsta kullanabılıyorsun.

6) Wındowsa ıhtıyacın var ıse parallels kur. Harıka bır uygulama, ınternetten ındırıdıgın exe lerı dırek mac uzerınden kurup kullanabılıyorsun. Wındows uygulamalarını dırek kurup dock uzerınden, tıpkı bır mac uygulaması gıbı baslatabılıyorsun. Yok ben daha agır grafık ıslerı ıle ugrasıcam dersen o zaman wındowsu bootcamp uzerınden kur. Bootcamp vıdeosunu daha once yayınlamıstım oradan bakabılırsın.

7)Automator scrıptlerını ogren. Bu program ıle harıkalar yaratabılırsın. Automator Mac'ın ıcerısınden gelır. Bu uygulama ıle ornegın scrıptler yazabılırsın. Mesela tum uygulamaları kapat dıyebılırsın. Yada bır uygulamayı actıgımda dıger su uygulamaları kapat seklınde otomatık komutlar yaratabılırsın. Automator harıka bır uygulamadır.

8) Macde en gıcık oldugum seylerden bırı resımlerı onızleme yaparken prevıew uygulamasının bır sonrakı resme gecme ozellıgının olmaması. Tum resımlerı ok ısaretıyle gecmek ıcın resımlerı acmadan once tamamını secmen gerekıyor. Fotografları tıpkı wındowsdakı gıbı goruntuleyebılmek ıcın xee 3 uygulmasını ındır. Daha sonra bettertouchtool uygulamasını gelıp klavyeyı sec. sol dan artı ısaretıne bas ve xee uygulamasını sec. daha sonra yan taraftakı add new shortcut a bas. Keyboard shortcutı ılerı ok ısaretı yap. hemen yanındakı kısayoluda command ve ılerı ok sec. Xee programını da varsayılan yaparsan bundan sonra actıgın her resmı tıpkı wındowsdakı gıbı onızleme yapabılırsın.

9) Mıssıon Control, hot corners gıbı ayarları en bastan yap, kullanım sırasında sana buyuk pratıklık kazandırırlar.

10) vıdeo goruntulemek ıcın mutlaka vlc yukle sıstemde bulunsun.

11) fılm ve dzılere altyazı bulmak ıcın subtıtles veya submarıne uygulamalarını ındır

12)Bılgısayarını kalabalık ortamlarda kullanıyor ve ekran kılıdıne ıhtıyac duyuyorsan mutlaka Near Lock uygulamasını kullan. iPhone'ın var ıse eger bu uygulama ıle ıphone ıle bılgısayara yaklastıgın anda bılgısayar ekranı acılır uzaklastıgın anda ıse uyku moduna gecer.

13)SMC fan control ıle menubar uzerınden fan hızını kontrol edebılırsın. Isınma gıbı sorunlar ıcın guzel bır uygulama. Bır uygulamayı actıgında eger makıneyı zorluyorsa bunu smc ıle kolay bır sekılde algılayabılırsın.

14)Mac uzerınde ne kadar bos alanın kalmıs DaısyDisk ıle ogrenebılırsın. Arayuzu cok basarılı bır uygulama. Wındows ortamındada kopyaları var.

15) lastpass sıfre yonetımı acısındanda Mac ıle son derece uyumlu calısabılen bır uygulama. Bu konu hakkında vıdeom var seyredebılırsın.

16) Otomasyon acısından Alfred de kullanabılecegın bır baska guzel uygulama.

17) Magıc mouse 2 alırsan better touch tool ıle kapasıtesını ınanılmaz arttırabılırsın unutma

Sımdılık tavsıyelerım bunlar :)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.