Şimdi Ara

Mezuna Kalmış Bir Bilgisayar Mühendisi Olarak Soruları Cevaplıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
514
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, 2021 yılında iyi bir üniversitenin(isim vermiyorum) bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun oldum. Üniversite sınavı dönemlerinde vs. hep buralarda takılırdım. Yeni sistemi hiç bilmiyorum ama bu bölümü düşünen ya da başka soruları olan arkadaşların sorularını cevaplamak isterim. Ben de zamanında ihtiyaç duymuştum birisinin sorularımı cevaplamasına. Düzenli olarak her yıl böyle bir konu açmaya çalışıyorum. Sorularınızı bekliyorum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zeus and Ares -- 1 Mart 2024; 11:2:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• hocam tercih döneminde yazsanız daha iyi olur.

• Hocam konu başlığına neden "mezuna kalmış" yazdınız?

• ODTÜ Makina mı Hacettepe Ceng mi?

• Henüz karar verememiş veya kafasında soru işareti olan arkadaşlar için yazmak istemiştim aslında, o dönemde de yazarım sorun yok :)

• YaralıPanda kullanıcısına yanıt

Çünkü mezuna kalmış olan arkadaşların da bu konuda sorusu olabilir diye o şekilde düzenledim başka bir anlamı yok aslında

• Makine mühendisliği okuyup da yazılım yapabilirsiniz ama üniversitede bilgisayar mühendisliği okumanın çok artısı var bence. Özellikle yazılımsal sıkıntılarla nasıl başa çıkılır, nasıl çözüm yolları bulunur gibi konularda oldukça yetkin bir hale geliyorsunuz. Makine mühendisliği okuyup da yazılım yapan birkaç arkadaşım var fakat yolun sonunda yazılımla uğraşma gibi bir niyetiniz varsa makine mühendisliği okumanın bir anlamı yok. Fakülte arkadaşlarımdan makine mühendisi olanların %99’u kendi alanlarında ilerlediler ve çok iyi şirketlerde çok iyi işler yapıyorlar. Tamamen sizin ilgi alanınızla alakalı bence.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Zeus and Ares kullanıcısına yanıt

Anladım.

Bu dönem bilgisayar mühendisliği 3. sınıfı bitireceğim.

Spesifik bir sorum yok ama tavsiyeniz varsa okumak isterim, foruma katkısı olur.

Tercih yapacak öğrenciler yanında bölümü okumakta olan öğrenciler için de

Yüksek lisans hakkında olabilir. Sektör, çalışma hayatı, yurt dışı-Türkiye ...

Aklınıza gelen, eklemek istediğiniz...

Hocam çevremde mühendisler için sürekli bir patrona çalışıyorlar emir altındalar gibi yansıtılıyor bana. Sektördeki bilgisayar mühendisleri çalıştıkları yerde nasıl bir konumdalar onu öğrenmek istiyorum. Sonuçta mühendislik zor bir bölüm. O sancıları çektikten sonra istediğiniz değeri bulabiliyor musunuz?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • YaralıPanda kullanıcısına yanıt

Öncelikle mezun olmadan önce yapabildiğin kadar proje yap. Artık her şeyin youtube’da tutorial videoları var. Onları yapmaya çalış. Çoğu şey hakkında bilgi edinmeye çalış. İlgi alanların hakkında sular seller gibi bilgiye sahip ol ama örneğin görüntü işleme alanına ilgin yoksa bile o alandaki basic şeylere cevap verebilecek kadar da bilgili ol. Bu mülakatlarında ve iş dünyasında seni öne çıkarabilir.

Mülakatlarda çok fazla soru soruluyor ama genel olarak kesin sorulan sorulardan bazılar da “Data Structures and Algorithms” dersinde gördüklerin. Dolayısıyla o dersi tam olarak öğrenmeye çalış. Ben girdiğim bütün mülakatlarda sortlarla, time complexitylerle karşılaştım. Bu gibi şeylerde açıkların varsa kapat çünkü bu ders karşına çıkacak ama ne zaman çıkacak belli olmaz.

Yüksek lisans konusunda şöyle düşünüyorum. Bölümümden mezun olan arkadaşlarımın(ben dahil) %95’i yüksek lisans yapmadılar ve düşünmüyorlar. Bilgisayar mühendisi birisi için çok gerek olmayabilir. Tabii akademik bir kariyer düşünüyorsan bunu yapman şart.

Yurt dışına gitme durumu bence kişinin becerileriyle alakalı bir durum. Özellikle ingilizceye ve sonrasında da yazılım becerilerine önem veriyorlar. Ben İstanbul’da yaşıyorum, burayı çok seviyorum. Hollanda’dan iyi bir şirketten iş teklifi aldım ama gitmedim. Buradaki maaşlar da ortalamanın üzerinde olduğu için gerek de duymadım. İleride sıkılırım ya da düzenimi değiştiririm o zaman düşünürüm ama şu an öyle bir düşüncem yok. Benim sınıf arkadaşlarımdan Amazon’a, Google’a, Apple’a işe girenler oldu. Kişinin kendi becerisini gösterme ve istemesiyle alakalı bence. Yurt dışına gitmek gibi bir niyetin sana çok zor gelmesin.

özel sektörde çalışacaksan biraz zor. Ben evden çalışıyorum ve mesai saatlerini geçiyoruz. Bazen gecelere kadar çalışıyoruz ve bazen canlı ortamda sorun olduğu zaman gece kalkıyoruz ve sabaha kadar uğraşıyoruz. Sektörü seversen bunlara katlanıyorsun ama sürekli sprinti yetiştirmek, bir sürü projeyle cebelleşmek vs. insanı yoruyor.

• minamina222 M kullanıcısına yanıt

Her meslekte insan takdir edilmeli. Eğer takdir edilmiyorsan modun anında düşüyor ve hevesin kırılıyor. Genelde evet şirkette bir patron var ama onun altında çalışıyormuşsun gibi bir algı yok. Hiyerarşi olarak herkes takımlara bölünmüş durumda. Senin üstün takım liderin oluyor. Sonrasında onun üstü müdürler oluyor gibi gibi. Doğrudan sen takım liderinle bağlantılı oluyorsun ve genel olarak onunla konuşuyorsun. Takım liderleri de mesela daha üstleriyle. Takım liderleri genelde iş planını oluşturuyor ve her proje için deadline’ı adam günlere göre belirliyor. Bu sebeple de üzerindeki baskı azalıyor. Çünkü bu esnada fikir de belirtebiliyorsun.

Mühendislere çok değer veriliyor tabii, çünkü şirketlerinde o işi öğrenmişler ve adapta olmuşlar. Sen işini layıkıyla yaparsan seni kaybetmek istemiyorlar. Ama emir altında yansıtıyorlar kısmından şunu anlıyorum: Sürekli yoğunlar, sürekli bir şeyleri yetiştirmeye çalışıyorlar ve bunun için de üst taraftan hep bir baskı var. Bu kısım doğru aslında. Ama emir olarak değerlendiremem :)

Teşekkürler hocam  

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.