Şimdi Ara

Bilgisayar Mühendisliği 2015 Maaş & İş Bulma-Özel Sektör Çalışanından Gerçek Veriler (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
239
Cevap
52
Favori
36.674
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Gokhan

quote:

Orijinalden alıntı: cengiz.ceng

Başlangıçta bahsettiğim ücretler %100 gerçek maaş aralıklarıydı fakat Ocak 2016 dan sonra ortalama 200 - 400 tl civarı üzerlerine zam ekleyebilirsiniz (malum enflasyon farkı )
    3 büyük şehirdeki devlet üniversitelerinden mezunsan bu şirketlere girmenize bir engel yok.İşe girdikten sonra Boğaziçi mezunu da Ege mezunu da aynı maaşı alıyor.Kurumsal şirketler okula veya gpa ya göre farklı maaş önerisi yapmıyor (küçük arge şirketkerinde istisnalar olabilir. )

Aselsan arge için gpa'ya ve okulun ilk 5'te olmasına bakıyor diğerlerini bilmiyorum. Boğaziçi, Bilkent, odtü mezunlarının ege, ytü veya anadolunun diğer dandik üniversitelerinin mezunlarından vizyon farkı var. Bi taraf abd'ye dünyanın en iyi üniversitelerinde master doktora yapıp google'da çalışmayı hedefler. Biri de tr'de ki hazırı tüketen dandik yazılım firmalarına girmeyi hedefler. Ya da kpss kasar.

Dostum sana tavsiyem kulaktan dolma bilgilerle hareket etme sonra çok pişman olursun.Örneğin bir şirkette hangi bilgisayar mühendisleri hangi şartlarla çalışıyor bunlar ağırlıklı olarak hangi okullardan mezun oluyor diye bilmek istiyorsan bir şekilde o şirkette çalışan yada çalışmış mühendislere ulaş bizzat onlarla konuş. Kayımçomun çocuğunun komşusu orada şöyleymiş böyleymiş diyenlere fazla inanma.

Türkiye'de yazılım sektörünün %90 finans ve telekominikasyon ağırlıklıdır Aselsan,Tai gibi savunma/arge yazılımları üzerine çalışan çok az bilgisayar mühendisi var ve bunlar istisnai grup içinde kalıyorlar.
    Vizyon misyon meselesine gelince gerçek iş hayatı öss tercih tanıtım rehberlerinden çok farklı.Odtü,Boğaziçi gibi okul mezunlarının çok azı Amerika'ya gidebiliyor.

İşe başladığın ilk gün okul yaşamı sona erer.Artık tek önemli olan işe başladıktan sonra yöneticilerin gözündeki değerindir.Bu aşamada gerçekler sizin bildikerinizden daha farklı oluyor.Örneğin Türk Hava Yollarında yan yana oturan 2 yazılımcı bir tanesi Öss de ilk 100 e girmiş Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği mezunu diğeri Sakarya bilişim bilmem nesi 2 yıllık mezunu. Her iki yazılımcı da 6 bin tl maaş alıyor ve aynı işi yapıyorlar.Kimse Boğaziçinin vizyonu var senin onunla aynı işi yapamazsın demiyor.Tabi mezun sayısı ve alınan ücret oranlarına bakarsak 3 büyük şehirdeki üniversitelerin mezunları çok şanslıdırlar.

• Hocam ben odtü kıbrıs makina mühendisliği terkim. 3 sene önce 30 bine girmiştim geçiş yapacağım ünilerde tatmin etmeyeceği için okulu bırakıp tekrar hazırlanmak durumunda kaldım. şuan için 3 bin geldi sıralama. lys ile ilk 1000-2000 bandında olacağını düşünüyorum. Kulaktan dolma bilgiler değil. Aselsan argeci alırken üni sıralamasına bile bakan bir firma (ciddiyim, bizzat aradım insan kaynaklarını).

LinkedIn'dan baktım bilkent bilgisayar mezunu 2500 kişiden 1000 tanesi yurt dışında, bunların 600 tanesi abd'de . O kadar da az bir oran değil bence.

Benim pek bilgim yok bilgisayar mühendisliği hakkında bir soru sormak istiyorum:

Bilkent bilgisayar mühendisliğine gitmeyi düşünüyorum fakat canımı sıkan bir mevzu var. 2 yıllık adamlarla veya alaylı yazılımcılarla aynı işi mi yapacağız? yapay zeka gibi bir alana yönelsek bile mi? Eğer cidden böyleyse 4 lisans + 6 sene doktora okumanın anlamı yok. elektrik-elektroniği seçmek daha mantıklı benim için.

• quote:

Orijinalden alıntı: Gokhan

Hocam ben odtü kıbrıs makina mühendisliği terkim. 3 sene önce 30 bine girmiştim geçiş yapacağım ünilerde tatmin etmeyeceği için okulu bırakıp tekrar hazırlanmak durumunda kaldım. şuan için 3 bin geldi sıralama. lys ile ilk 1000-2000 bandında olacağını düşünüyorum. Kulaktan dolma bilgiler değil. Aselsan argeci alırken üni sıralamasına bile bakan bir firma (ciddiyim, bizzat aradım insan kaynaklarını).

LinkedIn'dan baktım bilkent bilgisayar mezunu 2500 kişiden 1000 tanesi yurt dışında, bunların 600 tanesi abd'de . O kadar da az bir oran değil bence.

Benim pek bilgim yok bilgisayar mühendisliği hakkında bir soru sormak istiyorum:

Bilkent bilgisayar mühendisliğine gitmeyi düşünüyorum fakat canımı sıkan bir mevzu var. 2 yıllık adamlarla veya alaylı yazılımcılarla aynı işi mi yapacağız? yapay zeka gibi bir alana yönelsek bile mi? Eğer cidden böyleyse 4 lisans + 6 sene doktora okumanın anlamı yok. elektrik-elektroniği seçmek daha mantıklı benim için.

Can sıkacak bi durum yok İyi okul mezunu 100 bilgisayar mühendisi varsa 100 tanesi de iyi bir şirkette çalışır.Ama THY de çalışan arkadaş gibi 2 yıllık mezunlarına bakarsak 100 tanesinden ancak 2-3 tanesi böyle güzel şirketlerde iş bulabilir.Hele senin bahsettiğin yapay zeka vs gibi alanlarda iş bulmaları imkasıza çok yakındır.

Ancak yazılıma yapay zekayla uğraşacam robot yapacam gibi amaçla girersen hayal kırıklığına uğrayabilirsin çünkü bu alanlarda iş imkanı çok az ABD gibi ülkelerse ne yazıkki bizi adam yerine koymuyor.Bir İtalyandan Fransız dan ne istiyorsa bizden en az 5 katını istiyor.Yani kesin ABD'ye giderim diye düşünme.Çalıştığım iş yerinde çok sayıda Bilkentli Odtü'lü mühendis abiler ablalar var.Onlar da başlarda yapay zeka vs derken bi anda bankada bulmuşlar kendilerini(fakat iş imkanları vs maaş konusunda finans yazılımı gayet de iyidir.)

Elekrik elektronik konusuna gelirsek sakın tercih etme diyebilirim. Türkiyede sanılanın aksine EEM mezunu olup yazılımcı olarak iş bulmak hiç kolay değil çünkü 4 senede sadece sembolik olarak yazılım dersi alıyorlar.5-6 sene önce fazla bil. müh. olamadığı için yazılımcı olarak şirketler tercih edebiliyordu ama şimdi bu kadar fazla bil. müh. varken EEM mezunu akmaya yanaşmıyorlar.

Doktora konusunda şöyle söyleyim 1. sınıfta öğrenciler doktora yaparım yada ÇAP yaparım der. Sonra sınıfta kalınca 4 senede bitirsem yeter daha okulun yüzünü görmek istemiyorum der ve güç bela okulu bitirir Şaka bi yana Türkiyede yüksek lisans doktora vs boş iş. Akademik kadro koltuklarına kimin oturacağı yıllar önceden ayarlanmış. İllada yüksek lisans yapacaksan sana tavsiyem yurtdışına git.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cengiz.ceng -- 14 Mayıs 2016; 21:49:32 >

• cengiz.ceng C kullanıcısına yanıt
    hocam ben aslında EE istiyorum ama sıralama yetmiyor bilkent burslu EE'ye. zaten yazılıma öyle aman aman ilgim yok EE'ci olsam donanımsal bir alanda çalışırım aselsan'da falan. Donanım ilgimi çekiyor ama puanımda bilgisayara yetiyor anca.

ben dediğiniz gibi boş atıp tutmuyorum, yapacağım başka şansım yok çünkü. 4 sene üniversite sınavına çalıştığım gibi inekleyip 4.0'a yakın bir ortalama kasmam lazım ki abd'de top 20'de bir üniversiteye gidebileyim. en büyük hayalim bu.

Türkiye'de kalmak gibi bir niyetim yok, çok kararlıyım abd konusunda. Ama şu bilgisayar müh. kafamı karıştırıyor. çok parada gözüm yok, bilimsel işlerle uğraşmak istiyorum, 10 yıl sonra kendimi bi bankada falan bulursam mühendislik okuduğuma her gün lanet ederim.

hocam bir bilgisayar mühendisi kod mu yazar sadece başka ne yapar? bahsedebilir misiniz?

• kocaeli bilgisayar mühendisligi nasıldır ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: rapçi doktor

kocaeli bilgisayar mühendisligi nasıldır ?

kuzenim mezun olduğunda iyiydi. (2008)
    Ama her anadolu üniversitesi gibi kontenjan artıyor ve kalite düşüyor.
    İş öğrencide bitiyor ama mümkünse git odtü itü kas. puanları yüksek ama kocaeli yine iyinin kötüsü.
  • doğu akdeniz mezunu. 3.13 ortalama ile bitirmiş. bölüm 1.si. aselsan ve türk telekomda staj yapmış. orta seviye ingilizce bilgisine sahip(şu an ingilizce çalışmaktayım) bir bilgisayar mühendisiyim. 1.5 haftadır iş aramaktayım. yüksek maaş beklentimde yok. 3000 tl gibi. 2000-2500 gibi bir ücretle işe başlarım ilk işyeri olarak.lisede bilgisayar, 2 yıllıkta bilgisayar okuyan ve öncesinde piyasa da çalışan birisiyim. madem çok bilgili arkadaşlar var soralım, durumum nedir ?
  • Yazılım mühendisliği hakkında bilginiz var mı ? İş bulma maaş gibisinden? Bahçeşehir galiba yazılım için en iyi yer Oraya gidebilirim de

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • +1 Takip

• cengiz.ceng C kullanıcısına yanıt
    Hocam Ankara üniversitesi sayılır mı? Bide şunu merak ediyorum bu kendini geliştirme dedikleri sadece dil mi nedir biraz aydınlatır mısınız?

• sabancı unı nasıldır bilg muhd ıcın?
  • yeditepe burslu düşünüyorum saydığınız çalışma koşulları geçerli olur mu?
  • Schtroumpf kullanıcısına yanıt
    Evet dahildir.Yeditepe onei vakıf universitelerinden.

• falcon1881 kullanıcısına yanıt
    Sabanci turkiyede bu egitimi veren en iyi 6 uni arasinda ama tavsiyem bilkent o sıralamada.

• Oğuzhaan kullanıcısına yanıt
    Çok iyi ingilizce hem turkiye hem de hemen hemen dunya şartları için yeterli.Eger çinde vs calismak istiyorsanız mandarin vs ogrenebilirsiniz.Kendini gelistirmekten kasıt.Staj yapmak lisansta proje yapmak projelere katilmak bölümü iyi ortalama ile bitirmek vs. Diye dusunebilirsin.Ankara universitesi hakkında bilgim yok ne yazikki.Ama internet sayfasindan akademisyen sayisi yapilan proje laboratuvar vs bakabilirsin sonra kendince karar verirsin.Linkedinden yine mezunlar nerede bakabilirsin.

• Yazılım olarak en iyi Üniversite bende Bahçeşehir Üniversitesi

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam merhaba, büyük şehirlerde devlette okuyun demişsiniz ege,deu,hacettepe,marmara vb. yerine yeditepe %100 burslu okusam avantaji dezavantajı nedir bilginiz var mı? Yazdığınız imkanlar geçerli olur mu? Sizce hangisini tercih etmeliyim?
    Lütfen cevaplarsanız sevinirim.

yeditepe diğer tabela-e5 kenarı üniversiteleri gibi değil
    iyi bir kampüsü ve hocaları
    saydıgınız devlet ünilerinden de aşağı seviyede oldugunu dusunmuyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: MevsimlikDisci

yeditepe diğer tabela-e5 kenarı üniversiteleri gibi değil
    iyi bir kampüsü ve hocaları
    saydıgınız devlet ünilerinden de aşağı seviyede oldugunu dusunmuyorum.

Bazı kurumsal şirketlerde üniversite milliyetçiliği yapılıyormuş diye duydum. Bazı üniversitelere tamamen öncelik veriliyormuş. Doğru olabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Schtroumpf -- 30 Temmuz 2016; 18:20:19 >
    tpao'nın sadece ODTÜ mezunu aldıgını duymuştum.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.