Şimdi Ara

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM! (22. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
840
Cevap
281
Favori
178.041
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
88 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA SORULARI YANITLIYORUM!

(En Son Oy Tarihi: 16.6.2024)
Giriş
  • Yeni mezun maaşlarına abartı demişler. Gerçek sayılarla konuşayım. Bu yıl mezun 3 arkadaşım şu maaşlarla başladı:

düşük seviye öğrenci 3k net

orta seviye 4k net

ve iyi seviye (ingilizce çok iyi, okul zamanı iş tecrübesi kazanmış) 5k net ile başladı.

asgari ücret çalışan mühendisten bahsetmiş biri. Acaba nasıl okudu o arkadaş? Zarzor mezun olacak biri iseniz başka bölümü tercih edip yarı yoldan dönerek sevdiğiniz mesleği yapmanızdır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Selam, yayın başlıyor arkadaşlar! Link ilk entryde.
  • up.yayındayız
  • cevaplandı. yayın için sağolun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mezmez -- 10 Ağustos 2018; 21:12:7 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mezmez

cevaplandı. yayın için sağolun
    up

• iyi akşamlar abi (konudaki yazılarınızdaki sıcak üslubunuzdan ve size yönelteceğim sorunun kişiselliğinden böyle seslenmemde umarım sakıca görmezsiniz.) ben bu sene üniversite sınavına girdim ve güzel bir sıralama elde ettim sıralamam 17bin şöyleki bu sıralama ile karadenizde veya doğudaki tıp fakültelerine yada istersem YTÜ HACETTEDE BM' ne gidebilirim.

tercih dönemi benim için 2 yıl süren sınava hazrılık dönemimden daha sancılı geçiyor; Ailem garanti olduğu, saygın bir meslek olduğu ve mezun olunca 10bin tl maaş alırsın, istersen uzman olma argümanlarıyla tıp fakültesi tercihi yapmamı istiyorlar kesinlikle benim iyiliğimi düşünüyorlar bundan eminim fakat doktorluk mesleğini severek icra edebileceğimi düşünmüyorum ve oldum olası mühendisliğe(bir fikir oluşturma ve bu fikri gerçeğe dönüştürme süreci ve gerçekleştirme) hevesli olduğumdan bilgisayar mühendisliği tercih etmek istiyorum 1.5 aydır evde kaos ortamı var. Ne yapacaksın bilgisayar mühendisliğini millet ya işsiz dolaşıyor yada asgari ücretle sürünüyor diye beni azarlıyorlar, bense dil öğrenmeye olan hevesim -bu heves tamamen ileride işime yarayacağını düşündüğüm için zevk için değil- bu mesleği hakkıyla icra edeceğime olan inancımdan ve kendimi geliştirmeye istekli olduğumdan dolayı bilgisayar mühendisliği yaparak da bir doktor kadar para kazanabileceğimi ve işimi severek yapabileceğimi düşünüyorum. Bu arada ben işinden olmuş bir memur cocuğuyum maddi kaygılarımız olmasını anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum.
    Bu sektörde çalışan yakınımızda pek kimse yok varsa da ya kendini hiç geliştirmemiş 30 yaşına gelmiş hala okuduğu üniversitenin kendine birşey öğretmediğinden yakınan devlet memuru bir mühendis, sgk için yazılım geliştiren gerçekten kendini geliiştirmiş ve ancak bir doktor kadar para kazandığı için keşke tıp okusaydım diyip ailemin beni bilgisayar mühendisliğinden soğutmasına aracı olan birisi ve büyük bir internet sitesinde bir uzman doktor kadar kazanan ve işini severek yapıp banada tavsiye eden birisi var benim kendime en yakın görüğüm ve örnek aldığım kişi bahsettiğim son kişi. Bu işi bilen ve gençlere yol göstermeye çalışan birisi olduğunuz için sizin fikriniz benim için çok önemli; Hacettepe mezunu iyi ingilizce bilen ve hevesli bir genci bu sektörde neler bekliyor? merak ettiğim şeyler;
    mesleğe ne kadar maaş ile başlayabilirim ?
    yurtdışında çalışmak benim için ne kadar zor olabilir ?
    bu mesleğin geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?
    iyi bir mühendis bu sektörde aranan bir eleman mıdır iyi paralar kazanabilir mi ?

Biliyorum kendim hakkında söylediklerim çok havada kalan sözler fakat bu zamana kadar üniversite sınavına çalışmaktan olsun başka şeylerden olsun kendimi, yeteneklerimi ve yatkınlığımı ancak bu kadar bilebiliyorum. Çok fazla maddi olanaklar hakkında soru yönelttim farkındayım ve rahatsızlık verdiysem özür dilerim ama ailem için en büyük kriterler bunlar o yüzden bu kadar fazlalar.

BU ARADA YAYININIZI KAÇIRDIĞIM İÇİN ÇOK ÜZGÜNÜM, BAŞKA BİR YAYIN YAPARSANIZ KESİNLİKLE GELECEĞİM.

• Yayını baştan sona izledim, çok güzel bir yayındı. Ama keşke direk ytüye çöp demeseydiniz. Sonuçta geniş bir kesime hitap ediyorsunuz ve overrated vs. deseydiniz daha uygun olurdu.

Bir de bir sorum olacak LinkedIn Hesabınıza baktım da bildiğiniz teknolojiler içinde çok garip şeyler var ve ben bu tür şeylerin ne kurslarını duydum ne kitaplarını gördüm bunlar galiba iyi ve kötü mühendis arasındaki fark diye tahmin ediyorum. Bunlar için bir açıklama yapabilir misiniz nasıl öğreniliyor ve de yukarıdaki tahminim doğru mu.? Demek istediğim şunlar

AWS (EC2, S3, Route53, VPC, AWS CLI and more...)

• CI Tools such as Jenkins, Bamboo

JBoss, Glassfish

• RabbitMQ, Apache Kafka, Redis

• Monitoring tools Nagios, AppDynamics

• İYTE-GEBZE TEKNİK-MARMARA bu üç üniversiteyi kıyaslayabilir misiniz ? Sıralaması daha iyi diye bir üniversitenin daha iyi olduğu konusunda çok yanlış bir algı var.Sizin düşünceleriniz neler?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kocamanman

iyi akşamlar abi (konudaki yazılarınızdaki sıcak üslubunuzdan ve size yönelteceğim sorunun kişiselliğinden böyle seslenmemde umarım sakıca görmezsiniz.) ben bu sene üniversite sınavına girdim ve güzel bir sıralama elde ettim sıralamam 17bin şöyleki bu sıralama ile karadenizde veya doğudaki tıp fakültelerine yada istersem YTÜ HACETTEDE BM' ne gidebilirim.

tercih dönemi benim için 2 yıl süren sınava hazrılık dönemimden daha sancılı geçiyor; Ailem garanti olduğu, saygın bir meslek olduğu ve mezun olunca 10bin tl maaş alırsın, istersen uzman olma argümanlarıyla tıp fakültesi tercihi yapmamı istiyorlar kesinlikle benim iyiliğimi düşünüyorlar bundan eminim fakat doktorluk mesleğini severek icra edebileceğimi düşünmüyorum ve oldum olası mühendisliğe(bir fikir oluşturma ve bu fikri gerçeğe dönüştürme süreci ve gerçekleştirme) hevesli olduğumdan bilgisayar mühendisliği tercih etmek istiyorum 1.5 aydır evde kaos ortamı var. Ne yapacaksın bilgisayar mühendisliğini millet ya işsiz dolaşıyor yada asgari ücretle sürünüyor diye beni azarlıyorlar, bense dil öğrenmeye olan hevesim -bu heves tamamen ileride işime yarayacağını düşündüğüm için zevk için değil- bu mesleği hakkıyla icra edeceğime olan inancımdan ve kendimi geliştirmeye istekli olduğumdan dolayı bilgisayar mühendisliği yaparak da bir doktor kadar para kazanabileceğimi ve işimi severek yapabileceğimi düşünüyorum. Bu arada ben işinden olmuş bir memur cocuğuyum maddi kaygılarımız olmasını anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum.
    Bu sektörde çalışan yakınımızda pek kimse yok varsa da ya kendini hiç geliştirmemiş 30 yaşına gelmiş hala okuduğu üniversitenin kendine birşey öğretmediğinden yakınan devlet memuru bir mühendis, sgk için yazılım geliştiren gerçekten kendini geliiştirmiş ve ancak bir doktor kadar para kazandığı için keşke tıp okusaydım diyip ailemin beni bilgisayar mühendisliğinden soğutmasına aracı olan birisi ve büyük bir internet sitesinde bir uzman doktor kadar kazanan ve işini severek yapıp banada tavsiye eden birisi var benim kendime en yakın görüğüm ve örnek aldığım kişi bahsettiğim son kişi. Bu işi bilen ve gençlere yol göstermeye çalışan birisi olduğunuz için sizin fikriniz benim için çok önemli; Hacettepe mezunu iyi ingilizce bilen ve hevesli bir genci bu sektörde neler bekliyor? merak ettiğim şeyler;
    mesleğe ne kadar maaş ile başlayabilirim ?
    yurtdışında çalışmak benim için ne kadar zor olabilir ?
    bu mesleğin geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?
    iyi bir mühendis bu sektörde aranan bir eleman mıdır iyi paralar kazanabilir mi ?

Biliyorum kendim hakkında söylediklerim çok havada kalan sözler fakat bu zamana kadar üniversite sınavına çalışmaktan olsun başka şeylerden olsun kendimi, yeteneklerimi ve yatkınlığımı ancak bu kadar bilebiliyorum. Çok fazla maddi olanaklar hakkında soru yönelttim farkındayım ve rahatsızlık verdiysem özür dilerim ama ailem için en büyük kriterler bunlar o yüzden bu kadar fazlalar.

BU ARADA YAYININIZI KAÇIRDIĞIM İÇİN ÇOK ÜZGÜNÜM, BAŞKA BİR YAYIN YAPARSANIZ KESİNLİKLE GELECEĞİM.
    Selam kocamanman,

Sendeki bu dert coğu kişide var. Aslında yayında bunun cevabını veriyorum Bir izle. Kaydetttim zaten.. TIP mı BM mi diye soru vardı ona cevap olarak... YTÜ yazma ama Hacettepe iyidir. Tıp ile BM arasındaki en temel fark yaşlanınca BM de değersizleşiyorsun... TR de BM anlamında çok fazla iş yapan şirket yok. Y.dışında var ve oralara gitmekte BM olursan daha kolay. Yani birisi birisinden kesinlikle iyi diye birşey diyemem. Kaldı ki sen hangisini seveceksen onu yap.

Hacettepe okursan 3.5-4 arası başlayabilirsin işe rahat bir şekilde. Y.dışına cıkacak kadar bilgi birikimin de olur ancak kendini geliştirmen lazım. Diğer sorularına hep cevap verdim aslında azcık vakit ayırıp okursan bulabilirsin :)

Soru sormanın özrü mü olur en aptal soru sorulmayan sorudur. Ben memleketin cocukları daha çok soru sorsun araştırsın diye çabalıyorum :)

Başka bir yayın tercih dönemi boyunca biraz zor gibi.. Şu anda Austin, Texastayım iş için ve Eylülde döneceğim...

• quote:

Orijinalden alıntı: ebecogi

Yayını baştan sona izledim, çok güzel bir yayındı. Ama keşke direk ytüye çöp demeseydiniz. Sonuçta geniş bir kesime hitap ediyorsunuz ve overrated vs. deseydiniz daha uygun olurdu.

Bir de bir sorum olacak LinkedIn Hesabınıza baktım da bildiğiniz teknolojiler içinde çok garip şeyler var ve ben bu tür şeylerin ne kurslarını duydum ne kitaplarını gördüm bunlar galiba iyi ve kötü mühendis arasındaki fark diye tahmin ediyorum. Bunlar için bir açıklama yapabilir misiniz nasıl öğreniliyor ve de yukarıdaki tahminim doğru mu.? Demek istediğim şunlar

AWS (EC2, S3, Route53, VPC, AWS CLI and more...)

• CI Tools such as Jenkins, Bamboo

JBoss, Glassfish

• RabbitMQ, Apache Kafka, Redis

• Monitoring tools Nagios, AppDynamics
    ahahaha bu eleştiri çok geldi. Aslına bakarsan haklısın çöp derken o kıyaslandığı okulların yanında çöp yoksa diğer orta seviye okullardan iyidir. Uyarın için çok teşekkür ederim dikkate alacağım.

Aslında sektörün içindekiler bu teknolojileri biliyor ve bunları öğrenmek öyle atla deve değil. Oturup 1 ayda öğrenirsin istediğin şeyi. Burada bu bildiğin şeyleri yazarken ne kadar derinlemesine biliyorsun onlar çok önemli. Büyük şirketlerde ona cok bakıyorlar. Yüzeysel değil derinlemesine bilgi. Bu teknolojiler genelde bulut bilişim üzerine, ve DevOps dedikleri şeyler üzerine.. Bulut bilişim ile alakalı GTÜ de bir konusmam olmustu onu bulup izleyebilirsin istersen. GTÜ'de derslerde bu teknolojik şeyleri öğretmeye başlamışlar benim hoşuma gitmişti. Youtube da ders projelerinde koymuslar bakabilirsin.

Bu arada Linkedin profilim güncel değil, en son 8-9 ay önce güncellemiştim ancak bu dolar artışından sonra herhalde tekrar bir gözden geçireceğim. Büyük şirketlerle görüşüp belki Hollanda falan giderim.

• quote:

Orijinalden alıntı: garavenli11

İYTE-GEBZE TEKNİK-MARMARA bu üç üniversiteyi kıyaslayabilir misiniz ? Sıralaması daha iyi diye bir üniversitenin daha iyi olduğu konusunda çok yanlış bir algı var.Sizin düşünceleriniz neler?
    Yayında da gelen bir soruydu. İlk ikisi birbirine cok yakın kaliteli okullar eğitim olarak ancak üniversite hayatı anlamında birşey yok. Şehir Istanbul olacaksa GTÜ, İzmir olacaksa İYTE tercih edilebilir.

Bu dediğini yayında aynen söyledim. Sıralaması daha iyi olan her zaman daha iyi diye birşey yok. Atıyorum yeni hocalar gelir, müfredatlarına birseyler alırlar ve o okul puanı geride olmasına ragmen daha iyi eğitim veriyor olabilir. Sıralama insanların oraya olan taleplerinin bir sonucu. İnsanlar da neye göre yazıyorlar çlok bilmiyoruz... İzmir, Eskisehir rahat yaşam için yazan cok var. Buralardaki okulları kökten iyi yapmıyor tabi bu.

• bilgisayarmuhendisiyim kullanıcısına yanıt
    sizce hacettepeyi Ytü'den üstün tutan özellikler nelerdir? GTÜ yü bile zamanında YTÜ kurmuş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kenshin17 -- 14 Ağustos 2018; 19:24:44 >
  • bilgisayarmuhendisiyim kullanıcısına yanıt
    Eyvallah hocam teşekkür ederim

• Fırat Üniversitesinde okunur mu?
    26 yaşında mezun olmak geç midir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kenshin17

sizce hacettepeyi Ytü'den üstün tutan özellikler nelerdir? GTÜ yü bile zamanında YTÜ kurmuş
    Eğitimi ben eğitim olarak kıyaslıyorum hep. GTÜ, YTÜ kurmuş onları çok bilmem ben ancak eğitim kıyaslaması yapıp dünyada kabul görecek bir bilgi birikimi nerede alabilirsiniz ona dair tecrübelerimi fikirlerimi paylaşıyorum sizlerle. YTÜ'yü insanlar yazmayınca ben birsey kazanmıyorum :) YTÜ'nün avantajı Istanbulda olması..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ivo

Fırat Üniversitesinde okunur mu?
    26 yaşında mezun olmak geç midir?
    Okunur ancak ilk işe girerken çok ama çok zorluk çekersin. 2K ile işe başlayayım yeterki moduna girersin. Mezunlarını bul ve konuş. Bu sene mezun olup iş bulanları ara ne kadar sürede bulmuşlar konus, tek bir örnekten değil çok kişiye sor. 26 yaşında mezun olmak çokta geç değil, zaten herkes 4 sene de bitiremiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bilgisayarmuhendisiyim

Okunur ancak ilk işe girerken çok ama çok zorluk çekersin. 2K ile işe başlayayım yeterki moduna girersin. Mezunlarını bul ve konuş. Bu sene mezun olup iş bulanları ara ne kadar sürede bulmuşlar konus, tek bir örnekten değil çok kişiye sor. 26 yaşında mezun olmak çokta geç değil, zaten herkes 4 sene de bitiremiyor.

Alıntıları Göster
    fırat üniversitesi isim olarak kötü müdür? mühendislik fakültesini hep övüyorlardı iyimis kaliteliymis köklüymüs öyle diyorlardı isim olarak mesela sakarya cbü çukurova erciyes gibi ünilerden geride midir?

• engineer037 kullanıcısına yanıt
    Yok hocam siz yanlış biliyorsunuz. 1603 TL + yemek veriyorlar. ODTÜ, Bilkent bile 2000 TL alıyor. Mühendisi amele olarak görüyor şirketler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artyom A. C. -- 14 Ağustos 2018; 22:14:39 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ivo

fırat üniversitesi isim olarak kötü müdür? mühendislik fakültesini hep övüyorlardı iyimis kaliteliymis köklüymüs öyle diyorlardı isim olarak mesela sakarya cbü çukurova erciyes gibi ünilerden geride midir?

Alıntıları Göster
    Kötü tabi. Orada okumaktansa Sakarya da falan okumak daha iyi olabilir. Kocaeli ve İstanbula yakınsın bu sebeple daha fazla iş olanağı olan okullarda okuyabilirsin. Ama bunlar iyi eğitim vermeyen okullar ona göre tercih yap.

• quote:

Orijinalden alıntı: Artyom A. C.

Yok hocam siz yanlış biliyorsunuz. 1603 TL + yemek veriyorlar. ODTÜ, Bilkent bile 2000 TL alıyor. Mühendisi amele olarak görüyor şirketler
    Ya burada insanların yanıldığı nokta ne biliyor musunuz? TL olarak çok yüksek rakamlar gibi gözükse de alma gücümüz düştü arkadaşlar. Yani yeni mezun birisi 3k aldığında bekar evinde Istanbul için min 1100 falan kira verecek ee gideri falan derken 2k de. Çocuğa kaldı mı 1k. O da hiçbirsey. Ben 2012 de ilk işe girdiğimde ev kiram 525 tl idi 2600 lira kazanıyordum ve 2K bana kalıyordu. Kenara ciddi paralar koyabiliyordum, şu anda bunu yapacak yeni mezun cok az var..

Özetle kazandığı miktarın mutlak değerine bakmak önemli değil, alış gücüne bakmalısınız. Ve büyük rakamlar gibi gözükse de hiçbirseyler aslında...

• 
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.