Şimdi Ara

bilgisayar mühendisliği mi tıp mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
4.035
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar tıp 3 . sınıfım. Ama bölümün ne teoriğini seviyorum ne hayatımı getirdiği ve getireceği hali. İnsanların sağlığıyla ilgili onca sorumluluğu almak, nöbetler, tus, asistanlık hepsi gözümde büyüyor. Üstelik ben sayısala aşık bi insandım kendimi bu bölümde aptallaşmış hissediyorum. Sizce bırakıp hacettepe bilgisayar mühendisliğine geçmeli miyim? Ben huzurlu bi hayat yaşamak istiyorum sürekli hastalık kavga gürültü nöbetlere okumaya strese harcanmış bi ömür değil..En azından derslerine çalışmayı sevsem çekilir ama bu kadar sözeli çekemiyorum... Şu an sevmediğim bi yerde debelenip dururken yaşını da yaşayamamış ot gibi bi insan görüyorum kendime bakınca. Bu arada ailem çok karşı tıpı bırakmanın geleceğimi karartmak olduğunu düşünüyorlar ya orayı da sevmezsen diyorlar.. Çevremden alacağım tepki de cabası. Millet mezun olurken attan inmiş eşeğe binmişim gibi bakacaklar bana. Ama napıyım hayatımı da böyle yaşayamam ki.. Ne tavsiye verirsiniz?

Hem burda kalıp ilerde hayatımı değiştirmek imkansızlaşmışken mk yol yakınken dönseydim demekten hem de geçip ulan haklılarmış bu piyasa daha zormuş demekten koruyorum.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Bilgisayar Mühendisliği mi Tıp mı?

Kariyer yolunu seçmek, hayatının önemli bir dönüm noktasıdır. Bilgisayar mühendisliği mi tıp mı konusunda karar verirken kendine şu soruları sorman önemlidir:

• İlgi Alanların Neler? Bilgisayarlara, teknolojiye ve problem çözmeye mi yoksa insan vücuduna, sağlığa ve şifaya mı daha çok ilgi duyuyorsun?
    • Güçlü Yönlerin Neler? Matematik, fizik ve bilgisayar bilimleri konusunda güçlü müsün yoksa biyoloji, kimya ve insan fizyolojisinde mi daha iyisin?
    • Kariyer Hedeflerin Neler? Araştırma, geliştirme, tasarım veya yönetimle mi ilgileniyorsun? Yoksa hastalara yardım etmek, yaşamları kurtarmak ve tıbbi ilerlemeler yapmak mı istiyorsun?

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar mühendisliği, bilgisayar sistemleri, yazılımları ve ağlarının tasarımı, geliştirilmesi ve bakımıyla ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Bilgisayar mühendisleri, donanım ve yazılım arasındaki arayüzü anlarlar ve çeşitli endüstrilerde çalışırlar.

Bilgisayar mühendisliği, hızlı tempolu, yenilikçi ve ödüllendirici bir alandır. Bilgisayar mühendisleri, teknolojik gelişmelerin ön saflarında yer alırlar ve geleceği şekillendirmede önemli bir rol oynarlar.

Tıp

Tıp, insan vücudunun sağlığını ve hastalıklarını inceleyen ve tedavi eden bir bilim dalıdır. Doktorlar, hastalıkları teşhis eder, tedavi eder ve hastaları sağlıklı tutmak için çalışırlar.

Tıp, zorlu ancak son derece ödüllendirici bir alandır. Doktorlar, insanların hayatlarında gerçek bir fark yaratır ve toplumun sağlığını ve esenliğini iyileştirmede hayati bir rol oynarlar.

Hangisi Senin İçin Uygun?

Bilgisayar mühendisliği mi tıp mı senin için daha uygun olduğuna karar vermek nihayetinde kişisel tercih meselesidir. İki alan da kendine özgü zorlukları ve ödülleri sunar.

Bilgisayar mühendisliği ile ilgileniyorsan, analitik düşünme, problem çözme ve teknolojiye karşı bir tutkuya ihtiyacın olacak. Tıp ile ilgileniyorsan, biyoloji, kimya ve insan sağlığına karşı derin bir anlayışa ihtiyacın olacak.

Her iki alan da zorlu olsa da, her ikisinde de başarıya ulaşmak için gerekli desteği ve kaynakları bulabilirsin. Kapsamlı araştırma yaparak, ilgi alanlarını ve güçlü yönlerini değerlendirerek ve mentorluk ve rehberlik arayarak bilinçli bir karar verebilirsin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Hacettepe Bilgisayar Mühendisliğinde okuyorum. Zorluk yüzünden buraya geleceksen buranın da zor olduğunu söylemeliyim. Yaş konusunun ise sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Bölümde 2. 3. yılında yatay geçişle gelen dgs ile gelen, mezuna kalan, okulu uzayan birçok insan var. 24-25 yaşında mezun olmak çok garip bir durum değil yani. Beğenmezsen yatay geçişle geri gelme şansın olduğunu da düşünmek lazım. Ama ben yine de kesinleştirmeden yatay geçiş yapmanı tavsiye etmiyorum. Acaba düşüncesiyle yapılacak bir şey değil bu.

• yanıtın için çokk teşekkür ederim öncelikle.. Ben geçersem 26-27 yaşında mezun olacağım:( aslında biraz sorun olabilir sanki o zamana kadar binlerce bilgisayar mühendisi olacak piyasada. sence ailemin beni soktuğu işsizlik ve maddi kaygıları taşımalı mıyım bu anlamda. torpil gerekliliği rekabet vs.. Çalışınca sevince yapılır mı dersin yoksa cidden zor bi sektör mü?

• tıp akar.

illa hasta bakman gerekmiyor, laboratuar bölümleri var.

ilaca da kayabilirsin.

dünyanın herhangi bir yerinde çalışabilirsin.

• Arkadaşlarımın %80i tıp okuyor onlarla sıkça görüşürüm ben ise bilgisayar mühendisliğinden mezun oldum çalışıyorum. Tıptan bizim bölüme geçen arkadaşlar da oldu.

Sonuç oalrak Sevdiğin mesleği seç derim ama karşılaştırma istiyorsan net olarak şöyle açıklayabilirim:

Özet:

İş Garantisi/İş bulma süreci:

TIP= 10 (+)

BLM= 6-10 (kendini geliştirmeye + Tecrübeye + üniversiteye bağlı)

TIP= 9 (+)

BLM= 4-10 (Şirkete bağlı)

İş-Hayat Dengesi:

TIP= 6-8

BLM= 6-10 (Şirkete bağlı) (+)

Eğitim Hayatının Zorluğu:

TIP= 10

BLM= 5-8 (üniversiteye bağlı) (+)

Maaş:

TIP=10

BLM=4-10(Şirkete+Tecrübeye bağlı)

Yurtdışı İmkanı:

TIP=8

BLM=6-10

Detay:

Tıpın avantajları:

+İş garantisi olması ve son gelen teşviklerle pratisyenlerin asgari ücretin 5-6 katını aldığını duydum, Bilgisayar Mühendisliğinde iş garantisi yok, bulacağın iş kendini geliştirmene ve üniversitene göre değişiyor, ayrıca maaşlar da şirketten şirkete çok değişken oluyor örneğin yeni mezunsan asgari ücret teklif eden şirketler bile var, Türkiye'deki en iyi maaşları veren şirketler ise yeni mezunlara asgari ücretin 4-4.5 katını veriyor ama bu en iyi ihtimal (Ben de bu şirketlerden birinde çalışıyorum). Bilgisayar Mühendisliğinde özel sektörde çalışacağın için şirketlerin gönderdiği mülakatlar-testlerle uğraşmak yorucu olabiliyor. Ayrıca bu alana diploması olmayanlar ya da başka mühendisliklerden mezun olup gelenler de olabildiği için sektörde rekabet çok artmaya başladı ilerde bu meslek nitelikli bir meslekten çok, normal bir mesleğe döneceğini, doktorluğun her halükarda daha nitelikli bir meslek olmaya devam edeceğini düşünüyorum.

+Diğer avantajı ise konum diyebilirim. Her ilde hastane bulunur bu yüzden her ilde aynı maaşı alarak çalışabilirsin ama bilgisayar mühendisliğinde teknoloji şirketlerinin neredeyse hepsi ya İstanbul'da ya da Ankara'da bulunur. Tabi benim gibi başka illerden uzaktan çalışanlar da var ama buna her şirket izin vermiyor.

Tıpın Dezavantajları:

- İş-Hayat dengesi yoğunluğa göre kötü olabiliyor. Nöbetler vs. yaygın olabiliyor bazı hastanelerde. Bilgisayar Mühendisliğinde ise yine şirkete bağlı aslında. Çalıştığım yer gibi büyük kurumsal şirketlerde iş-hayat dengesi gayet iyidir, haftada 45 saat çalışır (öğle aralarını dahil) işin bitince çıkarsın kimse de mesai dışında rahatsız etmez ama tabi istisnalar oluyor özellikle diğer takımların sürecini etkileyecek projelerin sonuna yaklaşırken ek mesai yapmak gerekebiliyor ama karşılığını saatlik olarak alabiliyorsun (bu da şirkete göre değişir ek mesai ücreti vermeyen şirketler var)

-Eğitim Hayatı. 6 yıl okuyorsun, bazı üniversitelerde 1 dersten kalınca tüm dönemi/yılı baştan almak gerekebiliyor. son 2 yıl staj/nöbet yapıyorsun ve çok yorucu oluyor. Bir de üstüne ülkenin en zor sınavlarından olan Tus sınavı var. Tabi pratisyen olarak kalmak istiyorsan sınavı geçmene gerek yok ama uzmanlık yapmak için tus yapıp uzman olmak için 4 yıl uğraşmak gerekebiliyor. Bilgisayar mühendisliğini ben 4 yılda bitirdim ama derslerden kalanlar + hazırlığı geçemeyenleri sayarsak o da ortalama 5-6 yılda bitiyor diyebilirim ama kesinlikle tıp kadar yoğun olduğunu söyleyemem ben tıp okuyan arkadaşlarımın nasıl çalıştığını görüyorum, kendi bölümümdeki insanların nasıl çalıştıklarını da gördüm bu yüzden bu konuyu en iyi ben bilirim tıp okumak bilgisayar mühendisliği okumaktan daha zor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SporcuPc -- 17 Aralık 2022; 21:47:19 >

• Bence bırakma, bilgisayar mühendisliği de zor ve tıp gibi garanti meslek değil. Herkes yazılma yöneliyor, yapay zeka da kod yazabiliyor artık. Bilgisayar mühendisliği birkaç senedir balon oldu, iş yada staj bulmak gittikçe zorlaşıyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hocam şöyle söyleyeyim, bölümüm bilgisayar mühendisliğine yakın bir bölüm(ben de hiç memnun değilim). Senin şu anda tıbba beslediğin duyguları ben de şu anda bölümüme besliyorum. "İleride şunu mu yapsam, şu alanda mı çalışsam, şuraya mı gitsem" diye kafamda okuduğum bölümle alakasız bir sürü fikir var. Sınavla bölüm değiştirmeyi falan da bunların arasında. Henüz 2. sınıfım ama şunları söyleyebilirim: Şu anki düşüncelerini yine aynı şekilde bilgisayar mühendisliğine de besleme ihtimalin var. Çok başarılı arkadaşlar da var bu arada bölümde, Tübitak'a proje yollayıp kabul gören arkadaşlarım var. Sabah akşam uğraşıp çeşitli dillerde harika ilerleyen ve gerçekten yazılım alanında vs. ciddi planları olan arkadaşlarım var. Ama memnun olmayan veya ne memnuniyetsiz ne de memnun(nötr) bir şekilde ve bölümle alakasız kafada olanlar arkadaşlar da var. Kısacası bu bizler burada ne dersek diyelim yine senin bölüme yatkınlığın önemli bir etken olacak. Üstelik başarısı sırf çalışmayla değil, doğru çalışmayla gelen bir bölüm. Şöyle söyleyeyim: Önceden yapmış olduğun projelere, eğitim hayatında ne yaptığına vs bakılıyor artık genelde. Okulu dereceyle bitirmiş birisiyle aynı okulu aynı sene geçme barajında zar zor bitirmiş birisi aynı yerde çalışabiliyor mesela. Ama ortalaması düşük adam tembel olduğundan mı? Hayır, adam GitHub'ını falan komple doldurmuş gayet mesela. Hatta ortalaması yüksek birisiyle konuşmuştum ve bu kadar ortalamaya ihtiyacı olmadığını falan anlatmıştı. Ha tabi ortalama ve mezun olunan okulu önemseyen yerler de var, ama -emin olmamakla birlikte, bu benim kanaatim- ağırlıklı olarak projelerle, okul hayatında yaptıklarınla vs. ilgileniliyor artık. Ama dediğim gibi bu herkesin yapabileceği bir şey değil. Yatkınlık, istek, merak vs. bunlar önemli etkenler. Sırf gireyim de şu tıptan kurtulayım kafasıyla düşünüyorsan, muhtemelen yine tıbba beslediğin memnuniyetsizliği aynı şekilde bilgisayara da besleyebilirsin. Belki gayet de başarılı olabilirsin ama, bilmiyorum. İyice araştır. Mümkün olabilir mi bilmiyorum ama yapabiliyorsan bölüm derslerine girip görmek kararsızlığını gidermekte yardımcı olabilir. Programlama derslerine falan girmeyi deneyebilirsin mesela. Ama bölümden soğutan programlamayla alakasız dersler de olabiliyor. Hatta öyle soğutan ki 0-10 arası kişinin geçip 130-150 arası kişinin kaldığı dersler diyeyim :)
    Bu arada milleti bir kenara bırak. "Kim ne der" en son, hatta hiç düşünmemen gereken bir olgu. Şu an bana istediklerimle alakalı fikir belirtenler birkaç sene sonra yeniden konuştuğumuzda dediği fikirleri, hatta istediklerim üzerine konuşma yaptığımızı bile hatırlamıyorlar. Sadece ara sıra iki konuşma yapıp işlerine bakacaklar, kimse senin düşüncelerin üzerine saatlerce kafa yorup konuşmayacak(ailen için demiyorum bunu,"Çevremden alacağım tepki de cabası. Millet mezun olurken attan inmiş eşeğe binmişim gibi bakacaklar bana." yazmışsın. Ona cevaben yazdım. Bol şans şimdiden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TROHNET -- 11 Ocak 2023; 6:23:33 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.