Şimdi Ara

Bilgisayar parçaları nasıl güncellenir? (7 Yıllık bilgisayarı güncelleme macerası)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
2
Favori
2.259
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar ben kısaca başımdan geçen 7 yıl önce aldığım bilgisayar ve sırayla güncellemek adına neler yaptığımı anlatacağım umarım sistem toplayacak arkadaşlara yardımı olur. Neden anlatma ihtiyacı duydun derseniz böyle bir konuya rastlamadım ondan dolayı anlatmak istedim.

Seneler seneler önceydi (2010), annemin 2005 yılında ikinci bilgisayarımı (Lisede fen bölümüne geçiş için yeterli puanı alma hediyesi olarak) aldıktan sonra bana bundan sonrakini ilk maaşınla alırsın demesi gün gibi aklımda ve az çok tahmin ettiğiniz gibi 2010 yılında iyi maaş kazandığım bir işe girdim ve vakit gelmişti 5 senenin acısını çıkaracaktım. İki maaşımı resmen o dönem aldığım bilgisayara gömdüm denir ya işte aynen öyle. Ancak direk bodoslama gidip her parçayı aynı yerden alma veya hepsini bir anda alma gafletinde bulunmadım. Araştırdım araştırdım, sağolsun bu forumda olan birkaç arkadaş (Leon-X, Glock 19, ozzzy222 vd.) markalar modeller hangileri iyi hangileri yeterli bu konuda yardım etti ve yaklaşık 4-5 farklı yerden topladım bilgisayarımı. Şunu belirtmem lazım hiç bilgisayar toplama konusunda bilgi sahibi değildim bütün bildiklerimi parça toplarken elde ettim ve bol bol youtube videolarını izledim.

Parçalar nelerdi ve nerelerden aldım;
    İşlemci (i7 930)- Ankara’da Oğuz bilgisayar artık kapandı
    Anakart (Gigabyte X58A-UD3R rev 1.0) – Vatan bilgisayar
    Ram (Kingston HyperX 2x3 bundle 6 Gb ram) – Vatan bilgisayar
    Güç Kaynağı (High Power Absolute Power 650W+80) – Vatan bilgisayar
    Kasa( Cooler Master Haf 922) – Nova Bilgisayar
    Ekran Kartı (Club3D HD5850) – Nova Bilgisayar
    Monitör (LG M2762D) – Hatırlamıyorum ama tekzen gibi bir firmaydı.
    Mouse (A4Tech XL-740K) – Electroworld
    Klavye (A4Tech G800-MU) Electroworld
    Çok sonrasında da Hyper EVo 212 Soğutucu aldım yine Vatanbilgisayardan.

Bu parçalar ilki ve sonu arasında 1 hafta fark olmak kaydıyla topladım ve klavuzlara uyarak montajlarını yaptım artık elimde canavar gibi bir bilgisayar vardı. Oyunları vs çok güzel oynuyordum. Ancak gel zaman git zaman bu sistem yetmemeye başladı. İlk fasoyu ekran kartında aldım artık güncel oyunları kaldıramıyordu (sene 2014) son ayarlarda bende hazır kardeşime bilgisayar toplarken kendime bir gtx 760 aldım ve onu taktım sisteme vuhuuuu uçuşa geçti sistem ama teknolojiyi geriden takipediyormuşum dedim ki ben ramleri güncelleyim sahibinde.com üzerinde araştırırken birinin gtx 780 DirectCU II OC+ Kingston HyperX 6gb ram sattığını gördüm. Ramler benim ramlerin üstünde soğutucu olmayan versiyonlarıydı. Tabi kaçırır mıyım bir miktar pazarlıkla uygun bir fiyata ram ve ekran kartını aldım (2015 Ekim). Yaklaşık 900TL’ye mal oldu elimdeki ekran kartınıda 450’ye sattım böylece ekran kartı ve ramler 450’ye gelmiş oldu. Belirtmem gerekiyor Ekran kartı sıfırdı şöyleki değişim gelen karttı. Ama garanti ilki üzerinden devam ettiği için 2017 mart ayına kadar garantisi mevcuttu. Neyse sisteme taktım bunları sistem canavara döndü ancak hala istediğim performansı elde edemiyordum. Grafik kartına overclock yapabilirdim ancak yapmamayı tercih ettim.
    Bu arada yeni oyunlar oynamaya artık orijinal oyun dünyasına giriş yapmıştım önce Gta 5 sonrasında Division ile ve karar verdim iyi bir klavye alayım onu kullanayım istiyordum. A4 Techten memnundum ve yine A4 Tech alacaktım çünkü hem logitechler, razerlar ve steelseriesler inanılmaz pahalıydı hem de bende öyle marka fanlığı yoktu. Gittim Bloody B328 marka bir klavye aldım (incelem videosu aşağıda) bir tane de yanına Bloody V7MA Mouse aldım ikisinden de çok memnunum. Lakin şunu farkettim G800-MU vadesini doldurmamış o yüzden onu da işyerime götürdüm ve orada kullanıyorum.

Neyse sene 2016 dedim ki yeni kabylake’ler çıkmış kampanyada var neden almıyorum. Baktım kabylake 7700k ile 6700k arasında bir performans farkı inanılmaz derecede yok ve işlemci 1600’den satılıyor. Forumda demircibu isimli arkadaşın uygun fiyata 6700k sattığını gördüm önceden iletişime geçmiştim. Aradan 1 kaç hafta geçince whatsapp mesajını gördüm yeni parti geldi diye. Hemen siparişi geçtim (1150 TL) bu arada anakart ve ram kombosu bakıyordum. Anakart MSI Z270M Mortar aldım hepsiburada dan ramleri de vatandan 4x4 Gb ram 350 TL’den Kingston HyperX Fury aldım. Bu sırada benim anakart ram ve işlemciyi ikinci elde satışa koydum. Ayrıntılı bir ilan hazırladım ve forumdan ardabilal isimli arkadaşa 550TL’ye, arkadaşına almış. Alışeriş sonrası bol bol konuştuk sordum nasıl sistemden memnun musun diye arkadaş çok memnun dedi. 1 kaç hafta sonra tekrar sordum nasıl diye abi çok temiz bakmışsın dedi eee dedim onları toplarken bir taraflarım çıktı :D
    Neyse yakın zamanda dedim ki ekran kartını artık geriden takip etmeyi bırakıp güncel bir ekran kartı almalıyım. Ama önce elimdekini satmalıydım forumda ne kadar eder başlıklı bir konu açıp piyasa araştırması yaptım ölücüsü AMD’cisi vs doluştu tabi aralarında mantık yorum yapanlar yok değildi. Neyse kafamda 600TL fiyat belirledim, 700TL’den ilana çıktım ki pazarlıkla 600’e düşeyim. Ozzyy isimli arkadaş ilanı açalı 5 saat olmadan 600TL teklifle geldi kabul ettim ve önce para sonra ürün olacak şekilde alışveriş yaptık. Vatan indirimlerinde 2 hafta önce Asus Strix Gtx 1070 OC modelini aldım. Ancak yaklaşık 1 aya yakın bir araştırma yaptım ekran kartı için newegg’ler amazon’lar linus’lar tech deals’lar havada uçuştu (Dikkat ederseniz hepsi yabancı siteler veya kanallar, o yüzden İngilizce bu tip konularda yardımcı oluyor bilmiyorsanız öğrenin derim)

Naçizane tavsiyeler;

1. Neyse kıssadan hisse, siz siz olun araştırmadan soruşturmadan zamanınızı harcamadan bilgisayar toplamayın.
    2. Forumda bilgili insan çok fan olmayan neyin iyi olduğunu bilen onlara danışın.
    3. Marka fanlığı yapmayın unutmayın bu markaların hiçbirini ne sizin ülkeniz üretiyor ne de ekonomiye aşırı bir katkısı var. İşinizi optimumda ne görüyorsa onu alın. Mesela 70TL'lik bir klavyenin gördüğü aynı işi 300TL'lik bir klavye de görüyor gidip 300TL baymayın.
    4. Kampanyaları takip edin zamanlamayı iyi seçin (Ben zamanlama konusunda kötüyüm siz dediğimi yapın yaptığımı yapmayın)
    5. Kasa Anakart işlemci ve güç kaynağı önemli parçalar. Dikkat ederseniz anakart işlemci değişse bile kasanızı ve güç kaynağınızı iyi seçerseniz sizi sonuna kadar götürür.
    6. Şunu unutmayın youtube’da izlediğiniz inceleme videolarının veya kurumsallaşmış teknoloji firmalarının makalelerinin geneli sponsor destekli oluyor bundan dolayı hep bazı markalara (Türkiye’de MSI özellikle) ağırlık verilir. Benim için önemli olan son kullanıcı yorumlarıdır ben buna bakarım sizde öyle yapın. Mesela Evga müşteri desteği konusunda mükemmel ama yurtdışına gönderirsen, Asus ve Gigabyte’ için müşteri hizmetleri iyi değil diyorlar eğer siz hakkınızı savunmasını bilirseniz hiçbir kötü müşteri hizmetleri karşınızda duramaz. Bu konuda mediamarkt ile yaşadığım ve Almanya genel merkezi ve Türkiye CFO’suna kadar konuyu çıkardığım bir olay var o olaya sonra girerim.

Şimdiki Sistemim

Intel i7 6700k
    MSI Z270M Mortar
    Kingston HyperX Fury 16Gb DDR4
    Asus ROG Strix Gtx 1070 OC
    250GB Samsung Evo 850 SSD Seagate 2TB Seagate 2TB
    Coolermaster HAF 922
    High Power Absolute Power 650W
    LG Flatron M2762D

Umarım sistem toplayacak arkadaşlara yardımı olur. Biraz uzun oldu sıkılmadan okuyabilirseniz ne ala.

İyi forumlar

Dip Not: Eski sistemle ve yeni sistemle yaptığım birkaç videoyu Aşağıda görebilirsiniz. Bu arada adı geçen arkadaşları özellikle ekledim konuya tekrar hepsine teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xef1ONYX -- 1 Mart 2017; 13:11:57 >

• güzel açıklama olmuş . pc yi parayi bulup güncellerken dikkat edilmesi gereken ,tecrube edindigim monitorude ona gore almaniz .eger 1070 1080 gibi kartlar alabiliyorsaniz .alacaginiz monitor 2k veya 4k displayportlu olsun .akicilik adina.gsync yada freesync felan alabiliyorsaniz ayri tabi. su an iyi bir pc 10 bini buluyor tavsiyem yazda geliyor motorsiklet alin binin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • i7-930'u ben almıştım set şeklinde. Anakartın jelatinlerini ben çıkardım :)
  • Ahaha bi nebze dogru :)

• ozzzy222 kullanıcısına yanıt
    Hayırlı uğurlu olsun. O dönem de ben de seninle aynı sistemi paylaşıyordum.

Onun üstüne 2 sistem daha kurdum ve bugün DDR4 sistem siparişi verdim yarın kuracağım ben de nasipse :)

İşlemci konusun da güzel seçim yapmışsınız ama 7700K alsaydınız daha güzel olurmuş. Bu arada ekran kartını kaça aldın?

Ben 1060 alabildim kendimi zorlamak istemedim açıkcası.

Bir de senin sisteme soğutucu alırsan daha da tadından yenmez :)

Ve @ozzyy arkadaşımızın dediği gibi kesinlikle monitör şartı gelmiş :) 144hz destekli monitör aldığın vakit şahane olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GLOCK-19 -- 3 Mart 2017; 0:6:45 >
  • az once aldim asus 2k 144hz gsync monitor

• i7 930 3.6ghz oc + gigabyte x58 ud7 hala kullanıyorum. overclock.net'te x58 xeon klubü var, oradaki benchlere göre 4ghze oc edilmiş xeon 5670 cinebenchte 3. 4. nesil i7 lerle yarışıyor, pek oyun testi yapılmasa da rx 480-gtx 1060 ile darboğaz olmadan kullanılıyor. Dediğiniz gibi marka fanlığı yapmaya hiç gerek yok, kişi ihtiyaçlarına en uygun ve "bence" en hesaplı sistemi toplamalı, tabi dileyen sli gtx 1080 ile sefa sürebilir :)

bense x58 ile olan macerama yaklaşık 1-2 sene daha devam edeceğim, ardından daha çok rus forumlarında popüler olan intelin qhqg, qhqf kodlu es serisi işlemcileri deneyeceğim. Forumda konusu vardı bir arkadaşın. 99$ işlemci + z170 anakart 4gh oc ile i7 6700k'yla yarışıyordu.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Paylaşım için teşekkür ederim kardeşim, yeni sistemin hayırlı olsun gayet dengeli olmuş
  • GLOCK-19 kullanıcısına yanıt
    Valla hala HYper Evo kullanıyorum işimi görüyor sıvı soğutmaya bulaşasım yok. ONun yerine bir tane daha ssd alırım herhalde :D
    Sana da hayırlı olsun valla kardo. 7700k meselesine gelince 6700k ile arasında performans açısından bir fark yok denecek kadar azken fiyat 500 tl oynuyordu. O yüzden dedim gerek yok. 1070 ekran kartını da 1880'e aldım vatandan indirimde 2 hafta olmuyor. Güzel oyunlarda eskitmeni dilerim :D yine bir 5 sene daha götürür bu sistem herhalde ufak değişikliklerle.
  • ozzzy222 kullanıcısına yanıt
    Hayırlı olsun kardo :D
  • AngelDust! kullanıcısına yanıt
    Bir süre daha götürür tabi x58 efsanesi ölmeyecek efsanedir 930'da ölmeyecek işlemcidir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: LEON-X

Paylaşım için teşekkür ederim kardeşim, yeni sistemin hayırlı olsun gayet dengeli olmuş

Ne demek Hocam size az dua etmedim ben :D CLub3d HD5850 konusunda kararsızken siz alın demiştiniz ve o ekran kartı şu an üzerine Gelid soğutucu ile birlikte kardeşimin pc de çalışıyor :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: Xefion

sagolasin senin vga elimde kaldi 980ti aldim satsammi bilemedim

• quote:

Orijinalden alıntı: ozzzy222

quote:

sagolasin senin vga elimde kaldi 980ti aldim satsammi bilemedim

Ahahah :D koy hocam sende 700 den yine 600'den gider :D zarar etmemiş olursun en azından :D bir kaç karşılaştırma testi yap ama :D
  • Hayirlisi olsun sistemin son hali guzel olmus..

Ilerde 950pro yada corsair mp500 ssd m2 gecisi yapar noktalarsin..

Guzel ve detayli aciklamayla rehber gibi olmus ama forumdaki cogu tecrubeli uye bunlari yapiyor artik..pc toplamayi firsatlari yakalamayi ogrendi arkadaslar.

• Monitor bayatlamis xd guzel yazi hepsini okudum

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: LEON-X

Paylaşım için teşekkür ederim kardeşim, yeni sistemin hayırlı olsun gayet dengeli olmuş

Ne demek Hocam size az dua etmedim ben :D CLub3d HD5850 konusunda kararsızken siz alın demiştiniz ve o ekran kartı şu an üzerine Gelid soğutucu ile birlikte kardeşimin pc de çalışıyor :D

Maşallah güzel çıkmış kart

• Böyle bir konu açtığınız için teşekkürler. Forumdaki bir çok klavye canavarı arkadaşımıza örnek olacak bir konu olmuş. Hayırlı olsun yeni sisteminizde.

@LEON-X

Hocam ne güzel bir duygudur, yıllar önce yardım ettiğiniz bir kişinin yıllar sonra sizi hatırlayıp artık donanımdan anlayan kendi sistemini kendini toplayan birisi olması. Geçenlerde bana da bir arkadaş yazdı mutlu oldum
  • quote:

Orijinalden alıntı: Chris Brown

Böyle bir konu açtığınız için teşekkürler. Forumdaki bir çok klavye canavarı arkadaşımıza örnek olacak bir konu olmuş. Hayırlı olsun yeni sisteminizde.

@LEON-X

Hocam ne güzel bir duygudur, yıllar önce yardım ettiğiniz bir kişinin yıllar sonra sizi hatırlayıp artık donanımdan anlayan kendi sistemini kendini toplayan birisi olması. Geçenlerde bana da bir arkadaş yazdı mutlu oldum

Nihat abinin forumdaki birçok kişiye bende dahil yardımcı olmuşluğu vardır. Yardımcı olduğu kişilerin sonradan kendisinin seviyelerine veya daha iyi seviyelere gelmesi, keza bilgisayar dünyasına daha sıkı tutunmaları cidden hoş ve güzel bir husus.

Fakat ne var ki son zamanlarda pek aktif değil. Baktığımda en son 2 ay önce foruma giriş yapmış olarak görmekteyim (son mesajı da bu konudaki mesajı zaten). Kendisi ile mümkün olduğunca irtibatta kalmaya çalışıyorum her daim. Hani deriz ya haliyle bazen nefes almaya ihtiyacı oluyor insanın. O gibi süreçler diyelim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.