Şimdi Ara

Bilim insanları Ay'ın içinde ne olduğunu doğruladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
2.243
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Mayıs ayında yayınlanan kapsamlı bir araştırma, Ay'ın iç çekirdeğinin aslında demire benzer bir yoğunluğa sahip katı bir top olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar bu bulgunun, Ay'ın iç kalbinin katı mı yoksa erimiş mi olduğuna dair uzun süredir devam eden tartışmaların çözülmesine yardımcı olacağını ve Ay'ın ve dolayısıyla Güneş sisteminin tarihinin daha doğru bir şekilde anlaşılmasına yol açacağını umuyor.

Güneş sistemindeki nesnelerin iç bileşiminin araştırılması en etkili şekilde sismik verilerle gerçekleştiriliyor. Depremler tarafından üretilen akustik dalgaların bir gezegen ya da ayın içindeki materyalden geçme ve yansıma şekli, bilim insanlarının nesnenin iç kısmının ayrıntılı bir haritasını oluşturmasına yardımcı olabiliyor.

Ay'ın iç yapısı detaylandı

Apollo misyonu tarafından toplanan Ay sismik verilerine sahibiz ancak bu verilerin çözünürlüğü iç çekirdeğin durumunu doğru bir şekilde belirlemek için çok düşük. Akışkan bir dış çekirdek olduğunu biliyoruz fakat bunun neleri kapsadığı tartışma konusu olmaya devam ediyor. Hem katı iç çekirdek hem de tamamen akışkan çekirdek modelleri Apollo verileriyle eşit derecede iyi çalışıyor.

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden astronom Arthur Briaud liderliğindeki ekip, bunu kesin olarak anlamak için uzay görevlerinden ve Ay Lazer Ölçüm deneylerinden veri toplayarak çeşitli Ay özelliklerinin bir profilini çıkardılar. Bunlar arasında Dünya ile olan yerçekimi etkileşiminden kaynaklanan deformasyon derecesi, Dünya'ya olan uzaklığındaki değişim ve yoğunluğu yer alıyor. Daha sonra, gözlemsel verilerle en yakın eşleşmeyi bulmak için çeşitli çekirdek türleriyle modellemeler yapıldı.

Ayrıca Bkz.NASA, 2040 yılına kadar Ay'da evler inşa etmeyi planlıyor

Araştırma ekibi, Ay'ın çekirdeğinin Dünya'nınkine çok benzediğini, dışta akışkan bir tabaka ve içte katı bir çekirdek olduğunu buldu. Modellemelerine göre, dış çekirdeğin yarıçapı yaklaşık 362 kilometre, iç çekirdeğin yarıçapı ise yaklaşık 258 kilometre. Bu da Ay'ın tüm yarıçapının yaklaşık yüzde 15'ine denk geliyor. Ekibin bulduğu iç çekirdeğin yoğunluğu da metreküp başına yaklaşık 7,822 kilogram. Bu da demirin yoğunluğuna çok yakın.

Briaud ve ekibi, elde ettikleri sonuçların daha önceki bulguları doğruladığını ve Dünya benzeri bir Ay çekirdeği için oldukça güçlü bir kanıt oluşturduğunu söylüyor. İnsanlığın nispeten kısa bir süre içinde Ay'a dönme planları göz önüne alındığında, belki de bu bulguların sismik olarak doğrulanması için uzun süre beklememiz gerekmeyecek.

Kaynak:https://www.sciencealert.com/its-official-scientists-confirm-whats-inside-the-moon

• Çekim gücü buradan geliyor demek ki :)

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ayın içinde ayı varmış ehuehueh :)

• başlığı suriyeli yazdı herhalde

• Başlığa bakıyorum açıklamaya bakıyorum sonra aynada kendime bakıyorum :)

• Yaygın uzaysal materyaller arasında demir ağır bir element ve yoğun bir madde olduğu ve kozmik materyalin gezegen ve uyduları meydana getiren gravitasyonal toparlanmasında diğer elementlere nazaran aşağı hareket ederek ilk sırayı aldığı için Dünya veya Ay'ın iç çekirdekleri demir yoğun yapıda. Ömürlerinin son demlerindeki büyük yıldızlarda da son faz yıldızın kalbinde füzyona uygun olmayan demirin birikimidir ve füzyon sürecinin sonunda tükenmesiyle çöken katmanların ani şok dalgasından süpernovalar gelişir. Yalnız bu yıldızlardan arta kalan iç demir çekirdek o kadar büyük ve ağırdır ki, Dünya veya Ay'daki katı haldeki iç çekirdekler gibi de kalamazlar. Gravitasyonal çökme onları maddesel katılığın da ötesine taşıyarak - alışıldık fazlarda olmayan - evrendeki en yoğun fenomenlere yani nötron yıldızlarına veya karadeliklere çevirir. Demire ilişkin böylesi benzer bir gravitasyonal örüntünün farklı miktarlar ve koşullar altında bambaşka olgular - yani varyasyon - üretmesi gerçekten ilginçtir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Çook basit geçilen dışta akışkan tabaka ne demek?

İlla ki Ay içinde Mars gibi çok yoğun bir enerji barındırmayan gezegen değil sıradan bir uydu. Fakat akışkan tabaka ne demek?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

Atma Recep!

Dünya veya Ay'ın iç çekirdekleri demir yoğun yapıda

demişsin. bizdeki demir buhar tadında, aydaki buz gibi. Uydu ile gezegen ne zaman aynı olmuş? Mars sadece biraz daha uzak demir çekirdek gezegen mi?

Gezegen ile uydu farklarını öğren de gel. Sonra gravitasyon konuşuruz. Sonra demirin hiç olduğu elektron ve proton yakınlaşması yani çökme kara delik söz konusu olur ama önce uydu nedir gezegen nedir bir öğren de gel.

• AtiMX4 A kullanıcısına yanıt

Fantastik bakman lazım. Ayın içi uzaylılar tarafından donatılmış çok özel bir gözlemevi olan film izlemiştim. Derken daha öncesinde ayın içi oyularak Adolf Hitler tarafından kaçırılan tüm mistik heykellerin ve altınların olduğu muazzam 1944 teknoloji ile donatılmış film izledim.

Yani ay herhangi bir gezegenden kopmuş sıradan bir kaya parçası değil de iç çekirdeği olan yeni bir hikaye var burada..

Ne uzaylılar var ne de Adolf Hitler. Bilim, Ay denilen şey kaya parçası değil tıpkı bir gezegen gibi kendi elementlerini üreten ısı ve enerjiye sahip bir uydu diyor.

Bu tüm öğrendiğimiz fantastik şeylerden daha değerli. Ne zamana kadar geçerli ? Bilim adamları bunun tersini isptalayana kadar. Ama bugün yeni bir kahramanımız var ta ki Türk uzay gemileri çekirdek yapı konusunda gerçek bilgileri verene kadar.

Fazla mı şövenist oldu? O zaman Çin araştırma gemilerinin sonuçlarına da bakalım. Sonuçta Ay'da kayadan farklı birşey bulursan devletler sana para veriyor.

• Yeşilmişik kullanıcısına yanıt

Konudaki mesajlarınızı ilginç bulduğum için herkese açık profilinize bir göz atayım dedim ve tam bir raslantı sonucu hemencecik böyle bir ifadenize denk geldim.

Alıntı

metni:
    Neyse bugün muazzam ender bir tesadüfle alkollüyüm.

Bu da o anlardan birisi değildir umarım. :d

Size o zaman keyifli geceler dileyim. :D

Tam da şimdi kör sağır ve onun bunun lafıyla bilgilenen birine laf sokmak için kapattığım bilgisayarı yeniden açtım.

Madem benim farkımdasın müsade et o kör ve sağıra en medeni tonda bir cümle yazacağım. (naşka bir konuda kendini belli etti)

• Yeşilmişik kullanıcısına yanıt

Laf sokmuyorum; çakırkeyif halde görünüyorsun, keyfine bak sadece. Sinirleniyorsan ciddiyim, bunu kendine yapma. Değmez. Neşeni çaldığı sürece kendini zehirlemek tamamen mantıksız iş. Keyif aldığın sürece yaptığın meşrudur. En azından hedonizm ya da hazcılık çerçevesinde.

Hedonizm bize yani Türklere tazminat fermanı ile dış mihrakların zoruyla(yaptırımı ile) girdi. Hedonizm sonrası aç değilsem yada açıkta değilsem üzerine kurulu dine karşı inaçsızlık arttı..

Fekaaat hedonizminin de sınırları var. Bugün benim dar sınırlarım içinde bana zararlı gibi gelmeye başladı. Keşke sınırlarım daha geniş, perspektifim daha açık olsaydı. O zaman bu içtiğim zıkkımı tek başıma içmezdim..

Neyse konu o değil. Başka birine laf sokmak için bilgisayarımı açmıştım. Sana cevap yazdıktan sonra geçmişte diyalog olan o kişiyi değil de "muazzam ender tesadüfler" yazdığım cevabı bulup sonrasında kime ne yazacaktım unuttum. Sonuçta beni buraya yeniden getiren enerjilerden birisin. Bu senin için bir anlam olmasın ben zaten böyle şeyleri bolca yaşayan biriyim.

Hedonizmi bilmenize sevindim bu arada. Peki sizi de takip edeceğim. Umarım geçmişiniz gizli değildir. Yarın okurum umarım. Kim bilir.

• Moonfall belgeseline göre...

• Ay hakkında izleyebileceğiniz en muhteşem kısa belgesellerden biri, ayın nasıl oluşmuş olabileceğine farklı bir bakış açısı sunuyor. Türkçe altyazıları da var.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Haberi daha okumadan, hemen ilk tahminimi demir yapmıştım, haberi okuyunca öyle olduğu ortaya çıktı.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ay'ile ilgisi olanlar için cüneyt babanın böyle bir filmi vardı ay'da geçen. İzlesinler derim

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haberi ilk okuduğumda ilk katmanda demir merkeze doğru boş olduğunu düşündüm

• ufak sallada civ civlerde yesin...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.