Şimdi tüm bildiklerinizi unutun.çünkü size öyle bir bilimsel makale göndericem ki bir daha ağzınızı açamayacaksınız.ve her ortaçağ lafını duyduğunuzda o dönemde yaşayamadığınız için üzüntüden ağlayacaksınız.bir akademisyen ve bilim adamı olan Timothy LeCroy bütün ortaçağın vahşi ve zalim teorilerini çürütüyor ve bizi gerçeklerle aydınlatıyor.bilimsel araştırma ve makalelere dayanan bu yazıyı mutlaka okuyun.zaten fazla uzun değil.türkçeye çevirip aşağıya bütün yazıyı yapıştırıyorum.verdiğim linkte yazının aslı ve resimler var.isterseniz linktende okuyabilirsiniz.işte link ve yazı; Orta Çağ Hakkında Öğrendikleriniz Yanlıştı Haberlerde Orta Çağ Hıristiyanlığı var. Ortaçağ teolojisi alanında doktoram olduğundan ve Covenant Seminary'de Antik ve Ortaçağ Kilise Tarihi dersleri verdiğimden bu benim için heyecan verici. Bu yüzden, deyim yerindeyse, "oyunda biraz cildim var". Bu hafta başında Cumhurbaşkanımız milli dua kahvaltısında bazı açıklamalarda bulundu. Konukseverlik ve katılım ruhuyla, biz Hıristiyanların da dinimiz adına kötülükler yaptığımızı söyleyerek IŞİD'in son zamanlardaki korkunç derecede kötü eylemlerine değinmek istedi. Üç örnek verdi, bunlardan ikisine burada yorum yapmak istiyorum. Öncelikle bu küçük makalenin amacının Başkan'a hakaret etmek olmadığı konusunda bir uyarıda bulunmak istiyorum. O bana Orta Çağ Hıristiyan Medeniyeti hakkındaki yanlış kanılarımızın çoğuna değinmem için uygun bir fırsat sunuyor. Gerçekten Başkan'ı, ne yaptığını benden başkasının düşündüğünden daha fazla düşündüğü için suçlamıyorum. Bu yanılgılar uzun süredir ulusal eğitim sistemimizde yaygın olarak görülüyor. Konuya dönecek olursak, Başkan Obama'nın verdiği üç örnek kesinlikle Hıristiyanların kötülük yapabilecek kapasitede olduğuna işaret ediyor. Amerikan köleliğinin ve Jim Crow'un yeniden inşasının kötülükleri, Başkan Obama'nın dediği gibi, "çoğunlukla İsa adına haklı çıkarıldı." Her ne kadar bu makalenin odak noktası bu kötülük olmasa da, bu gerçeği kabul etmek istiyorum. Engizisyona gelince, Başkan'ın hangi Engizisyondan bahsettiğinden emin değilim ama muhtemelen inançları nedeniyle işkence gören insanların bize ulaşan bir karikatürüdür. Bu karikatür tarihsel gerçeklikten ziyade Jack Chick'in bir broşürünü andırıyor. Engizisyonun dehşetiyle ilgili eski efsaneler büyük ölçüde abartılı siyasi propagandaydı. Yirminci yüzyıl akademisyenleri, İspanyol Engizisyonu'nun (muhtemelen söz konusu özel Engizisyon) diğer çağdaş duruşmalardan ve hapishanelerden daha insancıl olduğunu ileri sürerek bu anlatıya karşı çıktılar. Evet, insanlar kötülük yaptı ama bu olaylar münferit olaylardı. Engizisyon (genel olarak), işkence için bir bahane olmaktan çok insanları sapkınlık nedeniyle yargılamanın bir yöntemiydi ve vakaların büyük çoğunluğunda suçlu kararının sonucu ölüm değil, aforozdu. Okulda öğrendiklerin yanlıştı. Haçlı Seferleri'ne gelince, evet zulümler işlendi ama bunlar İsa adına mı yapıldı? Haçlı Seferleri sırasında kötülüklerin kötü, vicdansız kişiler tarafından yapıldığını kabul etmeliyiz. Ancak bu eylemlerin geniş çapta tövbe edildiğini ve kınandığını ve bunların hiçbir zaman Haçlı Seferlerinin amacı olmadığını da kabul etmeliyiz. Haçlı Seferlerinin amacı, sürekli yaklaşan İslam ordularının saldırısına uğrayan Hıristiyanları savunmaktı. Haçlı Seferleri kendi anlayışlarına göre savunma savaşlarıydı. Ancak herhangi bir savaşı seçerseniz, kendi kötü sebepleri ve kendi açgözlü amaçları için bu işe karışan kötü, vicdansız insanlar bulacaksınız. Savaşın doğası böyledir; yıkıma eğilimli kötü insanları kendine çeker. Ancak Hıristiyan teolojisinde adil bir savaşa yerimiz var ve en azından kağıt üzerinde Haçlı Seferleri adil savaşlardı. Başkanın açıklaması aynı zamanda internette ve çeşitli haber kaynaklarında Orta Çağ'a ilişkin bir dizi yorum ve atıf yapılmasına da yol açtı. Bu yüzden ortaçağ dönemiyle ilgili birkaç efsaneyi ortadan kaldırma fırsatını değerlendirmek istiyorum. 1. Orta Çağ Hıristiyan uygarlığı yekpare değildi Orta Çağ'ın, papanın, çeşitli kralların ve imparatorların başkanlık ettiği tekil bir kültür olduğuna dair bir tablomuz var. Durum böyle değildi. Ortaçağ döneminde Avrupa bir grup farklı kültürden oluşuyordu ve bunlar her zaman aynı fikirde olmuyor ya da anlaşamıyorlardı. Kilisede ortaçağ döneminde de çeşitli uygulamalar ve teolojiler vardı. Yani hepsini bir araya toplayamayız. 2. Ortaçağ Hıristiyan uygarlığı barbar değildi Birçoğumuz ortaçağ işkence müzelerine gitmişizdir. Orta çağda Avrupa'nın, işkenceyi tercih ettikleri eğlence biçimi olan rustik, barbar halklarla dolu olduğu fikrine sahibiz. Hastalıkların, kıtlığın, savaşların, işkencelerin ve ritüeller, mistisizm ve İncil'in harfiyen yorumlanması uğruna bilim ve teknolojiden uzak duran cahil insanların bir resmine sahibiz. Yine okulda ve başka mekanlarda öğrendikleriniz yanlıştı. Ortaçağ işkence müzeleri modern uydurmalardır. Orta çağa dair elimizdeki bu görüntüler, modern dünyanın Hıristiyan uygarlığını kötülemeye yönelik icatlarıdır. Yukarıda da belirttiğim gibi Engizisyon ve Haçlı Seferleri hakkındaki düşüncelerimiz karikatür ve uydurmadır. Evet kötülükler vardı, evet cehalet vardı ama herhangi bir dönemden veya başka bir kültürden daha fazla değil. Aslında çok daha azdılar. Ortaçağ Avrupalıları sahip oldukları kaynaklar ve bilgilerle oldukça iyi bir iş çıkardılar. 3. Orta Çağ Hıristiyan uygarlığı devam eden bir çalışmaydı Ortaçağ Avrupa'sını modern standartlara göre yargılama eğilimindeyiz. Ama bu adil değil. Orta Çağ'ın başlarından ortalarına kadar, temsil edilen kültürler kültürsüz ve eğitimsiz paganizmden yalnızca kısa bir süreliğine uzaklaşmıştı. Modern Batı'da yaşayan bizler, büyümemize ve olgunlaşmamıza yardımcı olan 2000 yıllık Hıristiyan kültüründen faydalandık. Evet zulümler yapıldı. Evet, açgözlü ve vicdansız insanlar kötü şeyler yaptılar. Ancak bir çocuğu yetişkin olarak mahkemede yargılamadığımız gibi, erken ortaçağ Avrupa'sını da modern standartlarımıza göre yargılamamalıyız. 4. Orta Çağ Hıristiyan uygarlığı “Karanlık” değildi Hepimiz “Karanlık Çağlar”ı duymuşuzdur. Covenant Seminary'deki Eski ve Orta Çağ Kilise Tarihi dersimde öğrencilerime, orta çağ döneminden "Karanlık Çağlar" olarak söz edenlerin otomatik olarak F alacağını söylüyorum. Henüz bunu yapan kimseye rastlamadım. Görüyorsunuz, Karanlık Çağlara dair bu efsane, orta çağda oluşan Hıristiyan Medeniyetini kötülemek isteyen Hıristiyanlık karşıtı bir Aydınlanma kültürü tarafından gerçekleştirilmişti. Ortaçağ Avrupası'ndaki insanların eğitimsiz, cahil veya geri kalmış oldukları hiçbir şekilde doğru değildir. Ortaçağ, bugün hâlâ kullandığımız eğitim sistemlerini ve yöntemlerini yarattı. Antik Yunan ve Roma eğitim ve kültürünün hazinesini aldılar ve onu Avrupa'daki Hıristiyan akademilerinde kullanılmak üzere Hıristiyanlaştırdılar. Charlemagne (evet o) 789 tarihli Genel Tavsiyesinde , çocukların okuma, yazma ve matematik eğitimi (evet eğitimi) için her kilise ve manastırda okulların (evet okullar) kurulmasını zorunlu kıldı. Ayrıca kilise papazlarının verimli vatandaşlar olabilmeleri için tüm insanları (evet hepsini, erkekleri, kadınları ve her sınıftan çocukları) Hıristiyan ayinleri ve inançlarının içeriği konusunda eğitmek (yine bu kelime var) için çalışmalarını zorunlu kıldı. . Ortaçağ dönemi tamamen eğitim, öğrenme ve keşifle ilgiliydi. Okulda öğrendiklerin yanlıştı. Ortaçağ Hıristiyan uygarlığı, her toplum ve kültür gibi karışık bir çantaydı. Ancak benim görüşüm, ortaçağ Hıristiyanlığının kötüden çok iyi, karanlıktan çok aydınlık olduğu ve sahip oldukları araçlar ve kaydettikleri ilerlemenin ışığında değerlendirildiğinde, bizim için attıkları temel için teşekkür edilecek çok şey olduğu yönünde. theopolis ınstitute What You Learned About the Middle Ages Was Wrong - Theopolis Institute https://theopolisinstitute.com/what-you-learned-about-the-middle-ages-was-wrong/ |
Ortaçağın kötü olmadığı ve günümüzden daha rahat ve güzel olduğuyla ilgili bilim adamından makale
-
-
Lümpen nedir kime denir araştırın.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
şimdi lümpen teriminin ortaçağla ne ilgisi var? koskoca akademisyen ve bilim adamının söylediklerini ve kanıtlarınıda mı yalanlayacaksınız? ortaçağda yaşayamamak modern çağda kadınlardan hep red yemek ve günde 9 saat çalışmak sizi üzüyor biliyorum ama ne yapalım ortaçağ geri dönemeyeceğine göre gidin bir köşeye oturup ağlayın.en azından ortaçağa yalan yanlış iftira ve laf atmayıp kadim ortaçağ insanlarının kemiklerini sızlatmazsınız.
-
şuanki çağda yaşadığım için mutluyum.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
ee ne yapalım? bu senle ilgili bir durum bizi ne ilgilendirir ki?
-
ortaçağ hristiyanlarının barbarlıklarını fantastik hikayelerle unutturmaya çalışan bir papazın şeysileri. yav he he deyip geçiniz.
-
Orta Çağ'da mertçe savaşılıyodu.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
boşuna uğraşma kardeş.bu adamlara allah bile gökten çıkıp ortaçağ günümüzden daha güzel dese bunlar yinede allaha bile inanmaz.adamların beyinlerine yerleşmiş bir kere.boşuna einstein baba dememiş önyargıları yok etmek atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur diye.bırak istediği gibi düşünsün herkes
-
ortaçağda islam medeniyeti dışındaki tüm coğrafyalarda vahşet yaşanıyordu. özellikle hristiyan coğrafyalarında. hurafeler, sapkınlıklar, batıl inanışlar gırla gidiyordu. ortaçağ avrupasında ortalama insan ömrü 35ti. ya hastalıktan ya savaştan ya bir zalimin zulmüyle can veriyordu insanlar. bunlar tarihi gerçekler. ortaçağ hristiyanlarını güzelleyen bir papaz bunları değiştiremez.
-
Günümüzden daha rahat ve güzeldir demiyor; aydınlanmacı ekolden miras propaganda ile ortaçağ gereksiz kötüleniyor diyor. Yoksa berhangi bir antik dönem günümüzden daha iyidir diyen bilakis aklını yitirmiştir. Sağlıklı düşünemiyordur. En basitinden modern tıbbın olmadığı bir zamanda kimse ertesi gün ansızın geliştireceği basit bir enfeksiyondan, bir diş apsesinden hemencecik ölmek istemez. Ayrıca haklı olduğu yerler bulunsa da yazıyı kaleme alan kişide çalıştığı tarihsel olguya bağlanma, gözünde büyütme, savunma, cilalama vb sendromlarını gördüm. Pek çok tarihçi ne yazık ki uzmanlıklarıyla geçmiş dönemlere dair modern stereotipleri kırmaya çalışırken bu zafiyeti sergiliyor. Böyle klasikçiler bulabilirsiniz. Böyle Ottomanistler, Sümerologlar, Mısırbilimciler, Bizantologlar, Sinologlar, Japon bilimciler, Rus bilimciler, Sovyetologlar vs de bulabilirsiniz. Liste uzayıp gidiyor.
Çalıştığın olguyu sevebilirsin - ki sevmen de aslında şarttır - ama ona yorumlarını çarpıtıp algını köreltecek şekilde bağlanmamalısın. Kusura bakmasın ama bu yazar Ortaçağ'ı savunurken biraz abartmış ve sanırım erken moderniteye dönüşüme dair unsurları da Ortaçağ'a dahil ederek - ki dönemlerin nerede başlayıp bittiği tartışmalıdır - ve erken dönemleri es geçerek Ortaçağ'ı fazla cilalamış. Ortaçağ için Karanlık Çağ lafı çoktandır terk edilmiş olsa da Ortaçağ'a dahil edilebilecek belirli yüzyıllar - mesela Batı bağlamında 7. ve 8.yüzyıllar hakikaten diğer tarihsel asırlara nazaran "karanlıktır", tıpkı Bronz Çağı'nı çökerten felaketler sonrası demirciliğin geliştiği "Karanlık Çağ" gibi. Bu çağı takiben Yunan arkaik ve klasik çağları yaşanmıştır. Aslında bu ilgili karanlık çağdan "Yunan Mucizesi" türemiştir. Hatta klasik Batı Ortaçağ Uygarlığı gene oldukça benzer bir karanlığın içerisinden - burada "karanlık" uygarlıkta, şehirlerde, nüfusta, iktisadi üretimde, ticarette, tarihsel kaynaklarda, arkeolojik bulgularda vs gerileme anlamındadır - antik dünyaya dair hatırı sayılır miktarda şeyi yitirerek ve yeniden üretmek zorunda kalarak, üzerine kendi eklemelerini yaparak türemiştir.
quote:
Orta Çağ'ın başlarından ortalarına kadar, temsil edilen kültürler kültürsüz ve eğitimsiz paganizmden yalnızca kısa bir süreliğine uzaklaşmıştı.
Ben de mesela yazarın bu lafını tek başına duysam kendisine politeist antikite kültürüne kendi kültürünün gelişimiyle ilgili olarak ne kadar çok şey borçlu olduğunu zerre bilmeyen fanatik ve cahil bir Hıristiyan derdim mesela. Theos (İlah, Tanrı) ve Logos (Bilgi, Söz, Mantık) kelimelerinin birleşiminden doğan teoloji terimiyle beraber Hıristiyanlığın teolojisinin kökü, kilise anlayışının temeli, doktrinleri, Ortaçağ felsefesinin, astronomisinin, tıbbının temeli, o Galenler, Aristo'lar, Platonlar, Batlamyuslar vs hemen hemem hepsi antikiteden çıkıyor. En basitinden Hıristiyan inancındaki baba, oğul, kutsal ruh konseptleri, İsa'nın Mesihliği, İsa'nın Tanrı ile özdeşliği (homoousios) vs hep antikitenin kavramları.
Geç Greko Romen antikitesinin Hıristiyan bir bilgini dahi kültürsüz ve eğitimsiz pagan bağlam lafını - ki pagan lafı da "eğitimsiz, cahil, yontulmamış köylü" manasında kentli Hıristiyanların yaptığı bir derogatif yakıştırma olarak antikiteden gelir - oldukça yadırgardı. Böyle birisi - mesela ünlü Bizans alimi Aziz Basileios - politeist Hellen (yani pagan) kültürünün "kültürsüz" olduğunu söyleyen kişinin çok cahil olduğunu düşünürdü. Çok tanrıcı Homeros ve Thukidides ile büyüyen Ortaçağ'ın sofu Hıristiyan Bizans eliti gerçekten ilgili yazarın bu pagan kültürü küçümseyici cahilliğini yadırgardı - savunduğun şeyin seni hor görüp gömmesi herhalde büyük bir ironi teşkil eder! :D Gerçekten bu yazarın söylediklerini dikkatli al derim. Ortaçağ'ı savunayım derken politeist kültüre / antikiteye "paganizm" gibi antik bir Hıristiyan derogatif terimiyle çamur atması bir zihniyet bozukluğu ve içsel çelişki işareti.
Ortaçağ'a çamur atacak ve günümüze şekil veren kazanımlarını inkar edecek değilim. Ama tarafgirliğin, çamur atma moduna geçen sempatizanlığın kokusunu bin metreden alırım.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
bu ne asabiyet yiğidim. tazminat ödeyesin var herhalde. hakaret etmeden, tehdit etmeden konuşamıyorsun daha. bak bir gün sert kayaya toslarsın, benim gibi sabırlı birine denk gelmezsin adliye köşelerinde sürünürsün haberin olsun. az biraz üslubuna dikkat et.
-
Orta Çağ çok uzun bi dönem. Küçük bi coğrafyada ve kısa dönemde gerçekleşen olaylar, Orta Çağ'a laf etmek için yetersiz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
ya kardeşim bu adam dünyaca ünlü bilim adamı ve akademisyen.bu adamın bu yazısını ve makalesini ortaçağda onaylamayacak ve reddedecek 1 tane bile adam bulamazsın.bu adam bilimsel araştırmalarla yıllarca süren deneylerle bu yazıyı yazmış.sen kim oluyorsunda adamın dediklerini yalanlıyorsun? ayrıca adamın yazısından aşağıdaki yazıyı oku belki ufkun açılır;
2. Ortaçağ Hıristiyan uygarlığı barbar değildi
Birçoğumuz ortaçağ işkence müzelerine gitmişizdir. Orta çağda Avrupa'nın, işkenceyi tercih ettikleri eğlence biçimi olan rustik, barbar halklarla dolu olduğu fikrine sahibiz. Hastalıkların, kıtlığın, savaşların, işkencelerin ve ritüeller, mistisizm ve İncil'in harfiyen yorumlanması uğruna bilim ve teknolojiden uzak duran cahil insanların bir resmine sahibiz. Yine okulda ve başka mekanlarda öğrendikleriniz yanlıştı. Ortaçağ işkence müzeleri modern uydurmalardır. Orta çağa dair elimizdeki bu görüntüler, modern dünyanın Hıristiyan uygarlığını kötülemeye yönelik icatlarıdır. Yukarıda da belirttiğim gibi Engizisyon ve Haçlı Seferleri hakkındaki düşüncelerimiz karikatür ve uydurmadır. Evet kötülükler vardı, evet cehalet vardı ama herhangi bir dönemden veya başka bir kültürden daha fazla değil. Aslında çok daha azdılar. Ortaçağ Avrupalıları sahip oldukları kaynaklar ve bilgilerle oldukça iyi bir iş çıkardılar.
gördün mü? bu adama değikde sana mı inanacam? bu adam uluslararası araştırmalar yapan bir akademisyen ve bilim adamı.sen kim oluyorsunda bu adamın dediklerini yalanlıyorsun haddini bil! diyelim ki ortaçağ çok kötü ve karanlık.o zaman ortaçağda hayat böyle olsaydı kimse yaşamazdı.nasıl diyecek olursan herkes intihar ederdi herkes kendini asardı köprüden atardı herkes intihar ederdi dünyada insan soyu ve nüfusu yok olurdu.
FİNİSH! MUTLU SON(!)
-
Otorite ve korkuluk mantık safsatalarınıza cevap verebilirim - kendisinin unvanını ve uzmanlığını reddetmiyorum ama otorite olması her dediğini doğru yapmaz, korkuluk safsatası olan kısma gelirsek Ortaçağ barbardır gibi bir şey demedim. Bu arada üslubunuza dikkat etmelisiniz. Kullanıcılara hakaret ederek bu iş olmaz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
yok kardeşim ben niye hakaret edeyim hakaret etmek gibi bir niyetim ve amacım yok.zaten niye olsun??? ayrıca bu yazıyı yazan adamın her dediği doğrudur demiyorum.ama bence yıllarca süren eğitiminin ve araştırmasının getirdiği makale olduğu için bu yazının %98 i doğrudur.elbette herkesin her dediği doğru değildir.ancak yiğidi öldür hakkını yeme demişler.bu adam dünya çapında uluslararası akademisyen ve bilim insanı.dediklerinde yanlışlık olsada dediklerinin çoğunluğu hatta az kısmı bile yanlış demek adama hakaret olur.kabul edin artık ortaçağ dünyanın en güzel olduğu zamanlardı.ayrıca senin yazılarından antik çağa çok önyargın var diye görüyorum.antik çağ ortaçağdan daha kötü olsada truva filminde ve spartacus dizisinde nasıl rahatça ve güle oynaya yaşayabiliyorlardı? buna ne diyeceksin?
-
Bu nasıl bir R
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Ciddi olarak aptalmış bu savı ortaya atan.Sedece 1 kere hasta olun yeter.Kızamık,çiçek,boğmaca,kabakulak vb.Ne olduğunu bile anlamadan bağıra bağıra acı çeker şanslı iseniz ölürsünüz.
-
iyide amerikada ve ortaçağda böyle konuşmalar kötülük olarak algılanmıyor ve kimse birşey demiyor.gördün mü yine benim dediğime geldin.ayrıca işine gelmeyince niye konuyu değiştiriyorsun? önce benim verdiğim 2 bilimsel makaleyi yanıtla.eğer makaleleri yalanlayacaksan kendi bilimsel makaleni koyda görelim.tabi koyabilirsen
Benzer içerikler
- normal mesajdan engellendiğimi nasıl anlarım
- topuzlu kilit yerine normal kapı kolu
- yenikapıdan üsküdara nasıl gidilir
- uçakta sırt çantası tartılır mı
- mhrs mesai dışı randevu
- telegram indirim kanalları
- prompt mühendisliği nedir
- google çizim yap
- dünyanın en büyük vinci
- penis nakli
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X