Selamlar, forumu cok uzun zamandir aktif olarak kullanmasam da tercih doneminde yardimci olmak amaciyla bu konuyu aciyorum cunku bolum hakkinda cok fazla soru geliyor. 2021 mezunuyum, istediginiz sorulari sorabilirsiniz. |
Bilkent CTIS - Soru & Cevap
-
-
kimse sormadan ben soriyim maaşlar ortalama ne kadar
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
İnfernix kralinhoyla tanışıyor musunuz dayıcan
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Belirli bir aralik vermek mumkun degil. Bu sizin becerilerinize, mulakatinizin nasil gectigine, calistiginiz alana/ulkeye/sehre, sirket boyutuna gore degisen cok genis bir soru. Daha cok ABD odakli olsa da
https://www.levels.fyi var, benzer bir sekilde Glassdoor'daki verilere de bakilabilir (guncel olmayan veriler olabiliyor elbette). Yerel maas verilerinin oldugu siteler de var, ornegin Almanya'da https://www.kununu.com kullaniliyor.
-
hocam merhaba, ben ctis öğrenciyim henüz 1. sınıf olduğumdan çok hakim değilim malum.
şimdi ben back-end alanında kalifiye bir software engineer olmak istiyorum fakat birisi bana şunu dedi, doğru mu? sizle ekşi'den konuştuyduk tercih zamanı back-end gibi işler için ctis, cs'ten daha uygun demiştiniz de kafam karıştı.
neyse başkasının dediği yorumu yazayım, siz ne düşünüyorsunuz
"software engineering dediğimiz çok genel bi iş, backenddeki havalı işler için teorik altyapı gerekli(distributed systems'i düşün, o dersin önkoşulu olan operating systems bile yok ctiste), burda cs ctisin çok ötesine geçiyor. ha ben frontendde çalışırım ya da backendde api endpoint yazar işime bakarım diyorsan ctis fazlasıyla yeterli."
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2C95D464A -- 19 Haziran 2024; 21:2:22 > -
Yani CTIS bunun icin CS'ten daha iyi demek cok dogru olmaz. Ikisinin de ayri avantajlari var gunun sonunda fakat CTIS'te daha fazla hands-on tecrube kazanma durumu var.
Bu yoruma katilmiyorum. CTIS'te bazi CS derslerinin olmasi gerektigini dusunuyorum (ornegin bence kesinlikle Operating Systems dersi verilmeli. eskiden veriliyormus) fakat backend'deki havali isleri ctis okuyan biri yapamaz gibi bir yorum yapmak cok yanlis. cs'te network dersi yok, cs okuyanlar network gereken isleri yapamaz demek gibi abes bir durum.
Bazen cesitli sitelerde goruyorum bu tarz yorumlar (ornegin CTIS okuyan biri anca frontend is yapar tarzi) ve bunlar kesinlikle dogru degil. Cok guzel isler yapan bir suru birlikte okudugum insan var bircok farkli alanda.
-
Hocam ctiste verilmeyip bunun gibi önemli olan dersler neler peki kendimiz çalışalım o zaman
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Yani bu ilgin ve merakin olan alana gore degisecek bir sey. Uzerinde calisirken fark edersin zaten ekstra olarak ne ogrenmen gerektigini. Bu alandaki bolumler hakkindaki en onemli seylerden birisi de bu zaten. Hicbir zaman sadece okuldan ogrenilenler ile basarili olmak mumkun degil. Merakli olmak, bir seyleri kurcalamak ve uzerinde calismak gerekiyor.
-
Hocam siz mezun olur olmaz almanya'da işinizi bulmuştunuz bildiğim kadarı ile. Genelde yurt dışına gidenler 1-2 sene Türkiye'de çalışıp gidiyor. Ben de böyle bir yol izlemek istiyorum, biraz bahseder misiniz alım süreci nasıl işledi? Gelecek planlarınızda başka ülkeye veya türkiye'ye dönmek var mı?
Bir de siber güvenlik uzmanı olarak neler yapıyorsunuz, ilgi duyduğum alanlardan biri benim de.
Son olarak game development hakkında ne düşünüyorsunuz, bazı kişiler çok olumlu bazıları da çok olumsuz konuşuyor.
-
Turkiye'den olabildigince erken gitmeyi oneririm cunku sektor cidden kotu bir durumda ve isini iyi yapan insanlarin cogu ilk firsatta gidiyor. Internetten basvurdum ve bir suru interview surecinden sonra ise girdim. Turkiye'nin su an donulebilecek bir ulke oldugunu dusunmuyorum kesinlikle, yakin gelecekte de degisecegini dusunmuyorum.
Su an aklimda illa da baska ulkeye gideyim diye bir planim yok, bulundugum yerden memnunum. Fakat hayat cok hizli degisebiliyor, belli olmaz.
Yani oldukca degisiyor fakat daha cok telekomunikasyon guvenligi, uygulama guvenligi, ag guvenligi, biraz red teaming, danismanlik ve farkli konularda arastirma alanlarinda calisiyorum su anki isimde. Veri sizintilari vs. ile de ilgileniyorum.
Gamedev maalesef calisma saatlerinin oldukca yuksek oldugu, sartlarin zor ve gelirin daha az oldugu alanlardan biri cogu is yerinde.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doomguy -- 10 Temmuz 2024; 18:3:29 > -
sektörün kötü olma sebepleri AI toollarından mı yoksa pandemi şişkinliğinin sona ermesinden mi kaynaklanıyor, sadece türkiye özelinde mi yoksa avrupa ve abd'de de bu durum var mı?
-
Hayir. AI toollari ile bir ilgisi yok. AI'in genel olarak sektore cok buyuk bir etkisi yok, insanlar ciddi anlamda abartiyor AI'i. Oyun gelistirme sektoru uzun suredir boyle, sebebi de genel olarak siki deadlinelar, yatirimci baskisi vb. gibi para odakli sebepler. Tum dunyada boyle asagi yukari.
-
hocam mezunlar arasında sizin gibi iyi yere gelmiş kişileri gösterince "onlar herhangi bir yeri okusa veya okumasa da aynı kariyere sahip olurdu" diyorlar. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz, bilkent ctis hiçbir şey katmıyormuş gibi konuşuyorlar.
-
Yani cok abartacak bir sey yok "iyi yere gelmis" derken. Dunyayi degistirmis degiliz gunun sonunda, yapilabilecek cok daha buyuk, cok daha etkili seyler var.
Bu konuda ne dusundugume gelirsek, bu dusunce sekline katilmiyorum. Elbette hey sey okul sayesinde oldu diyemem, ogrendigim ve ulastigim cogu sey kisisel cabalarim ile oldu fakat okul ve okul araciligiyla tanistigim insanlarin ciddi bir faydasi var. Birlikte calistigim, bir seyler yaptigim insanlarin, arkadaslarimin coguyla Bilkent sayesinde tanistim.
-
hocam çok direkt olacak ama genel olarak maaşlar nasıl? yıllandıkça iş nerelere gidiyor?
mesela üni boyunca silikon vadisine kapağı atmaya çalışıp oralarda software engineer olarak ne kadar maaş alırız?
ve son olarak oyun sektörü ne durumda?
-
hocam ilk 2 senede neler yaptiniz? ogrencilik boyunca neler onerirsiniz? çok ders çalışmayı önermiyorlar genelde üni hayatınızı da yaşayın diyorlar siz ne diyorsunuz bu konuda? özellikle 1 ve 2.sınıftakiler aşırı çaba göstermeliler mi
-
bilkente girecekseniz öncelikle Yabancı Dil olayını halletmiş olmanız gerek.. ingilizceniz yetersiz ise Hazırlık sınıfını geçmeniz çok zor duruma gelebiliyor. hazırlıga başlayan nerdeyse 100 kişiden 10 kişisi ancak geçiyor gibi bir durum var sanıyorum.
Bu arada sizce bu yıl CTIS başarı sıralaması ne olur ? geçen yıl 3702 imiş...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ender -- 19 Temmuz 2024; 8:42:39 >
Benzer içerikler
- tus dershanesi fiyat 2024
- galatasaray hukuk mezunu maaş
- telegram kitap pdf grupları
- hukuk mezunu işsiz kalır mı
- müdek hangi ülkelerde geçerli
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X