Şimdi Ara

Bilkent elektrik- elektronik mi Makina mı ?lutfen okuyun yardım!!!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Failatün Failün Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 3 Misafir - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.618
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaslar benım derdim tasam sectıgım bolumden zevk alacak mıyım ? genel olarak fızık matematıkle aram cok ıyıdır pıyasadan ınternetten arastırdıgım kadarıyla e.e bıraz soyut kalıyor ama ımkanları onu cok açık denılıyor makıneye ılgım vardı bıraz daha somut gıbı ama ıcerıklerını arastırdım ve anladım kı bızım lıse mantıgında matematık fızık degıl bunlar bır abı saglam matematık fızık temelın varsa duzenlı calısma alıskanlıgın varsa zaten zevk alırsın dedı lutfen bılenler dusununenler yorum yapın 2-3 gun sonra tercıh yapacam :)

• Merhaba,

Şimdiden hayırlı olsun diyelim.

quote:

e.e bıraz soyut kalıyor

Makinanın içeriğini bilmediğimden çok yorum yapamıyorum karşılaştırma açısından ama elektronikte öğrenilen birçok şeyin pratikte karşılığı oluyor. Siz neden soyut olduğunu düşünüyorsunuz?

İki bölümde de oldukça matematikle haşır neşir olacaksınız.

Hangisine yatkın olduğunuzu düşünüyorsanız onu seçin. Çünkü bu iş 4 sene dişimi sıkar, bitiririm şeklinde olmuyor. Bölümü sevmiyorsanız o seneleri geçirmek gerçekten zor. Bir de mezun olduktan sonra okuduğunuz alanda profesyonel olarak da çalışacaksınız. Elektrik elektronik mühendisliğinden yeni mezun olmuş biri olarak "Elektronik yazayım mı?" diye soranlara verdiğim cevap "Alana ilgin varsa yaz." oluyor. Onun dışında puan tabanlı bir tercih yapılmasını kesinlikle önermiyorum. Temelin sağlam ve düzenli çalışma alışkanlığın varsa zevk almayabilirsin. Konudan zevk almak başka bir şey konuyu yapabilmek başka bir şey.

• batu bu kadar dert edeceğine mekatronik bölümüne bir bak. elektronik-bilgisayar-makine konularının hepsi var ve piyasada, özel sektörde daha çok iş görür. Elektronikçi arkadaşların çoğunluğu bilgisayar konularında iş bulup çalışıyorlar. Makineye gidersen aynı anda elektronik kontrol sistemlerini de öğrenerek çoğu sektöre hizmet verebilirsin. Ülkemizde diplomaya bakılmıyor. Sadece devlet ihalesine katılacaksan oda kaydı, diploma bilgisi isteniyor. Bu işlerin çoğunluğu da inşaat işleri ile alakalı işler. İnşaat işinde de makine elektroniğe göre daha avantajlı. Hepsi birden olsun diyip mekatroniği seçersen sanayi sektöründe yerini daha rahat alırsın. Sen okulu bitirene kadar da sektörler daha fazla mekatronikçi arar hale gelir.
  • 2. sınıftan sonra da mezun olduktan sonra da fizik/matematik ile olan ilintin belli konuların uygulanmasından öteye geçmez. O nedenle bu matematik konusuna fazla takılma. Mezun olduktan sonra makinacı da elektronikçi de farklı konular ile uğraşıyor, bence makina ve elektronik birbirinin alternatifi olamayacak kadar farklı alanlar. Eğer Bilkent elektroniğe burslu girecek kadar yüksek puanın var ise elektroniğe gir. Bilkent'li elemanlarımın performansından gayet memnun kalmışımdır. Burslu ve paralı okuyanlar arasında bir fark oluyor.

Bir de devleti bilmiyorum ama bizde ne makinacılar ne elektronikçiler mekatronik mezunlarını iş görüşmesine bile çağırmak istemez. Kazara insan kaynakları görüşmek için mekatronikçi göndermişse de gelen arkadaş, görüşme sonrası istenen teknik yetkinlikler ile kendi eğitimi arasındaki farkı, daha doğrusu mekatronik ile mühendisliğin farkını anlayıp masadan kalkmış oluyor. Otomasyon sistemi kurup satmıyoruz, bakım onarımcılık yapmıyoruz. Makinanın da elektroniğin de belli alt dallarında uzmanlaşmış mühendisler alıyoruz, ara eleman/entegrator değil. Puanın o kadar iyi ise doğru düzgün bir mühendislik oku.

Fikir vermek açısından kariyer.net te mekatronik diye arattığımda 7 ilan çıktı. Elektronik diye tarattığımda 1980 adet. Hepsi mühendis/teknisyen ilanı değildir diye hızlıca baktım, 4 sayfa sonra vaz geçtim. Hepsi teknik eleman (pek çoğu müh.) ilanı idi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i386 -- 29 Temmuz 2012; 17:42:38 >

• Kariyer.net baz alınacak bir iş seçim alanı değil bence. Neden derseniz adamlar genelde mühendisi pazarlamacı olarak arıyorlar. Pazarlamacılığı zevk alarak yapan mühendis görmedim şahsen. Hatta biri bu gün eski paralama mühendisi konusunu hortlatmış. Oradaki fıkramı bir oku :)

batu771 bölümden zevk alacak mıyım diye sormuş. Yani adamın derdi bölüm okuyup bir yere kapağı atmak değil. Koluna altın bilezik takmak. Zevk alarak yapılan bir mesleğinin olması demek zaten koluna altın bilezik takmak demek değil mi?
    Mekatronikçi arayan firmalar da mesleği sonuna kadar kullandırtmak isteyen firmalar. Onun ötesinde biraz kendini geliştirdikten sonra kendi üretimleri ile piyasaya çıkabilecek bir duruma gelmek için işten zevk almalısın.

Makine mühendisi olsam ve elimde bir hızlı prototipleme laser sintering olsa, sabah akşam yeni prototipler tasarlasam ben o işten zevk alırım. Ne bileyim transformers tarzı uçuk yapılar için kompleks sistemler tasarlasam. Gerçi işin o kısmında da pro-engineer gibi programlar hesaplamaları benim yerime yapıyorlar.

Elektronik mühendisi olsam ve nano teknoloji ile atomik işlemciler tasarlasam yada optik işlemciler o işten zevk alırım. Saniyede 10 tera Hertz (10.000GHz) sınırını aşarak piyasayı altüst etmek hoşuma giderdi.

Mekatronikçi olsam ve her iki ortamda elimin altında olsa zevkten dört köşe olurdum ;)

Bunlar matematik fizik ile alakalı değil. Matematiği fiziği bilip çok boyutlu düşünmeye kapı aralama ile ilgili. Matematiğin, fiziğin üst seviyesinde ayrı bir boyutta yaşamakla alakalı. Şu anda işin programcılık aşamasında matematiği ve fiziği aktif olarak kullanıyorum. Bilindik problemleri çözme işi ve bariz sıkıcı. Önceden yapılmamış bişey ama bilindik işler. İnsanı bir noktadan sonra bayıyor. Senden az bilenler işi yönetmeye çalışıyor ve onlara hadi ordan diyene kadar, haklılığın ortaya konana dek 1-2 sene boyun eğmek zorunda kalıyorsun. Ancak ondan sonra hadi ordan sen ne bilirsin deme aşaması geliyor. Tabi ondan sonra kendi ücretini belirleme, söz sahibi olma aşaması geliyor. Eğer severek yaptığı bir iş olursa işin başından ben 4 bin istiyorum, zamanlada artıracaksınız diyecek halde olur. Aksi taktirde ancak emredersiniz konumunda kalır. Onun için gayet mantıklı bir soru sormuş. Zevk alacağım bölüm bu mudur?

• Hangisi ile ilgin çoksa onu yaz. Ben çocukluktan beri mekaniğe, motorlara elektriğe, otomobil bakım onarımına, iş makinelerine meraklıydım makine veya elektrik mühendisi olmak istiyordum. Üniversite sınavından sonra puanım elektrik mühendisliğine yetmediği için makine mühendisliği okumaya başladım. Daha sonra çift anadal imkanı olduğunu öğrenip elektrik- elektronik mühendisliğine de başladım.
    Senin de merakın ne yönde ise ne ile ilgileneceksen onu oku mühendislik bölümleri sadece okula gidip gelerek öğrenilmez. Merakın, uğraşın varsa yaz.
    Eğer bilkent gibi bir okula puanın yetiyorsa okul bitiminde akademik yönelmeni tercih ederim.
    Özel sektörde ise kuvvetli referansın olmalı.
  • Burslu olarak gideceksen eğer ben sana orayı değil ODTÜ'yü öneririm.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yorumlarınız ıcın tesekkur ederım az cok arastırdıgım kadarıyla bılkent her konuda odtuden ustun ondan bılkent seccem tercıhım e.e den yana olcak heralde
  • elektrik elektronik müh.
  • quote:

Orijinalden alıntı: batu771

yorumlarınız ıcın tesekkur ederım az cok arastırdıgım kadarıyla bılkent her konuda odtuden ustun ondan bılkent seccem tercıhım e.e den yana olcak heralde

Hayırlı olsun, sonuçlar açıklanınca paylaşırsın bizimle
  • quote:

Orijinalden alıntı: batu771

yorumlarınız ıcın tesekkur ederım az cok arastırdıgım kadarıyla bılkent her konuda odtuden ustun ondan bılkent seccem tercıhım e.e den yana olcak heralde

Karşılaştığım birçok durumda ODTÜ EE'dekiler Bilkent EE daha iyi diyor, Bilkent EE'dekliler de ODTÜ EE daha iyi diyor genelde. Demek ki her bölümde okuyanların kendi bölümünde fark ettikleri eksiklikler var doğal olarak. Bu yüzden diğer taraf cazip geliyor. Bilkent yurt dışı referansı konusunda biraz daha avantajlı konumda olabilir. Tabi ODTÜ'ye gidip de yurt dışına gidemezsiniz gibi bir durum da yok. Siz ne gibi üstünlükler duydunuz, biraz bahsedebilir misiniz, meraktan soruyorum.

• yurtdısı referansları cok genıs ıse gırerken artık odtululerın eskısı gıbı tekelı yok gecen gun aselsanda staj yapan bırıyle konustum eskıden ornek vermek ıcın soyluyorum 50 kısı alınacaksa staja 40 ı odtuluydu ama sımdı bılkentlıler daha cok dıyor ve arastırdıgım kadarıyla hocalarla devamlı ıletısım halındesın vakıf unıversıtesı oldugundan gerek hocaları notlandırma sıstemı var zaten ıster ıstemez hocalar her turlu ılgılenıyor senle ama odtu devlet ve artı benım sahsı gorusum sıyaset egıtımın onune gectıgı bır unıversıte oldugundan daha hantal denılıyor arastırma ımkanları olarak
  • odtü arge konusuna kendini verdi diye biliyorum. kaliteli öğrenciler arge parkında proje üretip devletten 1,5 milyon liraya kadar destek alıyorlar. Haliyle aselsan gibi yerlere kalifiye elemanları gitmiyor. 1,5 milyonu bana verseler bende sağa sola çalışmaya gitmezdim :)

En sağlam mühendis ayda 25 bin civarı alır. 5 sene yemese içmese kenara koysa 1,5 milyonu anca bir arada görür. Birde bunu araştır derim. Gerçi bizimkisi sadece duyum. İki üniversite de yan yana. Gidip arge parklarındaki arkadaşlarla konuşmak lazım.
  • Yurtdışı referansı konusunda dediğim gibi avantajı olabilir Bilkent.

ASELSAN'da staj yapan kişi sayısını çok da kriter olarak almamak lazım bence.

Şimdiden kararınız hayırlı olsun. ODTÜ EE mezunu olarak bölümüm ve okulum hakkında neler duyduğunuzu merak ettiğimden sormuştum.
  • Vay be forumda sizin gibi abilerimi görünce çok mutlu oluyorum TM okumasaydım mühendis olurdum. Ayrıca sizi tebrik ediyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Estağfirullah Sayın RooD. Okul elbetteki önemli ama iş yine her konuda olduğu gibi kişinin kendisinde bitiyor. İyi bir okuldan mezun olup iyi mühendislik yapamayan veya tam tersi örnekleri bulmak her zaman mümkün.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 90alper90

Estağfirullah Sayın RooD. Okul elbetteki önemli ama iş yine her konuda olduğu gibi kişinin kendisinde bitiyor. İyi bir okuldan mezun olup iyi mühendislik yapamayan veya tam tersi örnekleri bulmak her zaman mümkün.

Eğer içinde mühendislik varsa para kazanırsın ancak para senin için 2.planda kalır

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.