Şimdi Ara

Bilkent İktisat - Koç Ekonomi - Sabancı SSBF - Boğaziçi İktisat (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
156
Cevap
2
Favori
8.602
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

25k -en kötü koşulda- gene kötü bir sıralama değil hocam ya bence, ki gerçekten iyi sıralama yapıp girenler de var tanıdıklardan fransız lisesi çıkışlı olup haklarını yemeyin Bilkent İktisat - Koç Ekonomi - Sabancı SSBF - Boğaziçi İktisat 

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Killing Road kullanıcısına yanıt
    Kontenjanların yarısı sırf ösym'ye, %25i Galatasaray lisesine, %25i diğer fransızca eğitim yapan kurumlara ayrılmış. Ve her halükarda Fransız liselerinin iç sınavına giren o %25 in sınavı yks de ilk 25 bine girememişse sayılmıyor.(%25 Galatasaray lisesindeki öğrenciyi saymıyorum oradaki çocuklar hiç sınava girmeden üniversiteye girseler dahi boş beleş bir tip olmazlar herhalde)

4 te 1 maximum 25k dan geliyor

Bir de Odtü-Koç-bilkent'e bakın hocam (hadi sayısal anlamda bilkent, ea'da odtü yine iyi)

Koç'ta ee okumak isteyen biri 90k yapsa yetiyor
    Bilkent'te pols 250k, econ-man 150k (koç çok daha kötü ea'da)
    Odtü'de 25k sayısal yapan biri 30 bölümün 22 sine girilebiliyor (itü çok daha vahim)

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • D0MEST0S kullanıcısına yanıt

Sayılamaması/kabul etmemesi durumunda yedek kontenjanlar vardi değişmediyse

3te birden daha fazlaymis evet çoğu bölümde

Gsl kotaları hukuk harici dolmuyo olabilir, yanilmiyosam satolularin kuradan gelip cok sansa devam edebleri bile diger bolumlere pek ragbet etmiyor olmali ic sinavda (hic sinava girmeselwri teog halleridir diye kasttettiginizi dusunup yazdim burayı)

Yani tm 25k filan da pek matah sonuclar degil, ustelik çok az bolum ve cok az kota var. Odtude inşaatın 40tan almasi insaati kotu yapmiyo (icindeki kitle muhtemel insaata yakismayacak kadar kotudur orasi ayri), ama bunu bilen isveren (hep isveren uzerinden gittiniz diye diyorum) sirf adi odti diye odtu madenliyi almicak elbette, ama gidip odtu ieliyi gsu cs e tercih edecek muhtemelen. Keza ben tm bölümlerinde de koc bilkent sabancinin gerekirse 300kdan alsinlar alanlarinda her türlü ilk tercih olduklarini dusunuyorum. Sen koc econa 150kdan girip guzel ort ile bitirsen mckinsey niye 150kdan girdin diye sormayacak, lse masters admissionunda yks sirani cvnde istemeyecek sonucta. Lse icjn koc olmask bile değil icindeki hocalar onemli orasi ayri ama mckinseye kapak atarken adamlar hmm koc mezunu diye bakacak sonucta. Yks siralamasini cok takmayin, 90kdan (veya o civardir) laud tarzi bi bolumden girip ib ile eeye gecip ethya gidenler filaj var bizim okulda. Üniversiteye girdikten sonra pointless kalan bir rakam eger ilk 100 bursunu almiyorsaniz

Bu arada ben okulun genel yapısından oturu sosyal bilimlerde gsuyu odtuye yercih ederim, orasi ayri.

• 100net100k kullanıcısına yanıt

Ben hic biri ile tanismadim ama fransiz lisesi+ic sinavdan gsu profiline bana bi keresinde cok olumsuz yorumlar ulasmisti temkinli davranıyorumBilkent İktisat - Koç Ekonomi - Sabancı SSBF - Boğaziçi İktisat 

150k dan girip yüksek ortalama yapan birine sıralaması sorulucağını veya kötü sıralamalarla kapatan bir bölümün kötü olduğunu düşünmüyorum.

Sadece öğrenci profilinin Boğaziçi'den sonra genel anlamda en iyisi olduğunu ve bunun işletme tarzı bölümlerde çok önemli olduğunu söylüyorum zaten sayısal anlamda asla ilk 5'e yazılabilecek bir üniversite değil.

İşveren gözünden yetkinlik dediğim durum da sayısal harici bölümler için.

Benim gözümden ea bölümlerinde yazılması gerekilen sıra;
    Boun> bilkent=Koç > Sabancı > gsü > odtü

Sayısal için genelde (bölümden bölüme değişiklik olabilir)
    Bilkent=Koç > Sabancı > Boun > odtü > itü

Hocam tamamen sıralamalar üzerinden yorumlamak doğru olmaz ama boğaziçi ve gsü'nün sıralamaları gerçekten yüksek felsefesinden, sosyolojisine.

İki temel sebep var bana kalırsa :

1) Gsü'nün yks kontenjanları 30 civarı ea bölümlerinde odtünün ise 80-90 yani yaklaşık 3 kat fazlalık var

2) Ea için iyi liselerin çoğu istanbulda ve bu kişiler üniversitede ankara'ya gitmek istemiyor çoğunlukla ki haksız değiller istanbulda 10 imkan varsa ankarada 2 var.

fakat masraf, yaşam zorluğu vs. açısından düşünürsen gsü çok maliyetli bir okul konumu, yurt muhabbeti vs. Odtü bu konuda daha iyi ve geniş imkanlara sahip muazzam kampüsü var, bir kampüsü kampüs yapan manzaradan çok daha önemli ayrıntılar var. ayrıca şehir dışından gelenlerin çoğu kampüs içinde yurtlarda kalabiliyor okuma masrafı da düşük oluyor yurtlar, yemekler vs. ucuz

İşveren gözünde demişsin ama burada kıstası nereden alabiliriz ki linkedine bakarız orada da fark yok açıkcası iibf mezunları arasında benzer yerlerde benzer pozisyonlarda çalışıyorlar.

Yönetici konusunda da katılmıyorum tercihen mi bilmiyorum ama gsü den çok az yönetici çıkıyor odtü iibf bu konuda baya öndedir sadece işletmesi yeter.

Dışişlerine vs bakarsan da yine pols ve ir de odtü daha fazla bürokrat yetiştiriyor

Akademik açıdan tartışılır birinde fransa imkanı var ki sosyal bilimlerde çok kuvvetli üniversiteleri var ama odtü pols ve ir den de buralara gelinebiliyor iyi bir ort ve sağlam referanslarla

Konu biraz dağıldı da asıl soruya ben bilkent econ derdim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 8 Temmuz 2023; 10:34:22 >

• IIBF için en iyi çalışma yerlerine (değişkenlik gösterir ama son 3-5 senede en popüler olanlar bunlar) baktım mesela (işletme ve econ için)

Mckinsey

odtü : 24

gsü: 2

unilever

odtü: 25

gsü: 13

p&g

odtü:23

gsü: 6

amazon

odtü:42

gsü:14

tabi burada 2 faktör var birincisi linkedinde odtü'nün mezun sayısı gsü'nün 3 katı bu bölümlerde. ikincisi odtü iibf'nin yıllarca mezun yetiştirdiği alanlar tcmb,spk vb. kamu kurumları ve bankalardır, son 3-5 senede bu şirketler odtü iibf için popüler oldu, danışmanlık sektörü için 2-3 sene önce topluluk açıldı ve şuan baya aktifler bu alanda çalışma kültürü yeni yeni oluşuyor okulda, ayrıca gsü istanbulda bu şirketler de istanbulda bu avantajını pek kullanamamış.

sözün özeti sıralamalar önemlidir, fakat çok önemli bir parametre değildir. öncelikli olarak mezunlarının genel olarak ne durumda olduğuna bakılması lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 8 Temmuz 2023; 10:57:16 >

• _MarioGomez33 kullanıcısına yanıt
    Söylediklerinde hiçbir yanlışlık göremedim hocam

Eksiklik var ama, piyasada odtüye kıyasla gsü lü az olmasını odtü nün gsü den 10 kat daha çok öğrencisi olmasına bağlıyorum.

Bu odtü vs bilkent te de böyle. Yoksa odtü birinci, bilkent 5-6. Koç ise 20. sıralara yazılmalı (eğer piyasada iyi pozisyonlarda çalışan kişi sayısına bakarsak.)( Yani toplam mezun sayısı çok önemli)

Gsü:
    Bilkent İktisat - Koç Ekonomi - Sabancı SSBF - Boğaziçi İktisat

Odtü:
    Bilkent İktisat - Koç Ekonomi - Sabancı SSBF - Boğaziçi İktisat

• 2. Mesajı sonra gördüm toplam mezun sayısına değinmişsin. Bak yine haklısın

Hocam zaten fazla olmasını inkar etmedim ki ama 10 katı da değil sen tüm söz-say bölümleri de katıyorsun ea da 4 katı falandır(baktım şimdi 3 katıymış) yine sayıca büyük fark tabi de bunun çeşitli artıları ve eksileri var (az olanın taban sıralaması daha iyi olabiliyor, fazla olanın sektörel dağılımı mezun çeşitliliği daha iyi olabiliyor vs.)

Asıl bakılması gereken oransal bakımdan sektördeki iyi çalışma yerlerine nasıl dağıldıkları burada da pek fark yok açıkcası. 'işveren' ler bence sıralamalara bu kadar detaylı bakmıyordur. daha çok önceden oradan işe aldığı mezun biri o işte ne kadar başarılı olmuş vs vs bunlar daha kıymetli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 8 Temmuz 2023; 11:6:15 >

Bro o zaman sayısalı da kıyaslayamayız bu mantıkla sadece odtü makine gsü'nün sayısal bölümlerinin 2 katı insan alıyor Bilkent İktisat - Koç Ekonomi - Sabancı SSBF - Boğaziçi İktisat  hatta bence gsü'nün sayısal kıyaslamalara girmemesi lazım olması gereken sayısal bölümlerin %80'i yok okulda bakınca şaşırdım şimdi ceng,mat ve ie var sadece (onlar da 30'ar kişi çok çok az)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 8 Temmuz 2023; 11:10:13 >

Hocam zaten temkinli olmak şart Bilkent İktisat - Koç Ekonomi - Sabancı SSBF - Boğaziçi İktisat 

Ciddili derece yapıp girenler de vardı bizden ondan diyorum

• konu hakkında çok bilgim yok ama öğrenci profili açısından bilkent iibf’de uçurum var. iibf için boğaziçi dışında bir yerde okumak istemezdim.

• ovet_cem kullanıcısına yanıt

Hocam son kararınız nedir

• kararım yok hocam. en son Bilkent-Boğaziçi şeklinde bir ikilemde kaldım. Ondan oturdum tanıtım günlerini bekliyorum

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ovet_cem kullanıcısına yanıt

Yine de kudeb e sonucunuz gelince burs başvurusu yapın derim hocam

• benimde puanım özyeğin econ tam bursluya yetiyor. ama hedefim hep bilkentti. bence istanbuldaysan koç sabancı veya özyeğin yazman daha avantajlı olabilir çünkü başka şehirde yaşamanın maliyeti, yemek parası vs. çok pahalıya denk geliyor. akademik olarak hocaların google scholardaki atıflarını dikkate almanı öneririm. gördüğüm kadarıyla, sıralama koç, bilkent, boğaziçi, odtü, özyeğin, sabancı böyle denk geliyor.

• Böyle düşünmenin sebebi MA Starbuckstaki kişiler mi ?

• AppleFB kullanıcısına yanıt

Hazırlıktaki kişiler hocam burssuz işletme ve iktisat okuyanlarda ciddi bir IQ sıkıntısı vardıBilkent İktisat - Koç Ekonomi - Sabancı SSBF - Boğaziçi İktisat Bilkent İktisat - Koç Ekonomi - Sabancı SSBF - Boğaziçi İktisat 

• econ için son 3 senede aşırı fazla araştırma yaptım hem akademi hem de sektör için ve ejmr'de 190 sayfalık türkçe threadi(ekonomi mezunu doktora öğrencisi veya hocaların yazdığı bir forum) okudum naçizane tavsiyelerim:

bilkent: econ akademisi konusunda en çok usa phd gönderen okul olabilir. ama diğer 3 okula kıyasla çok daha baskıcı ve academy or out gibi bir düşünce tarzına sahip okul. bilkent econa gidersen ve econ için inanılmaz büyük bir tutkun varsa çok iyi bir akademisyen olabilirsin. ama econ camiasında da en kötü şöhretli okullardan biri sanırım deadwoodlardan şikayetçilerdi. bölümün içişlerine hakim olmak istiyorsan @The Killing Road sana en doğru bilgiyi verecektir, ben okumadığım için bilmiyorum.

sabancı: kendi okulum, bilkent kadar olmasa da ona yakın çok iyi bir akademisyen yetiştirme okuludur, boun kadar olmasa da sektörde de markasını fark edersin. boun kadar olmamasının sebebini sabancının en yaşlı mezununun şu an 40 yaşında falan olmasıyla alakası olmasına bağlayabiliyorum. gelecekte sabancı mezunu ceo'lar göreceğiz elbet. eğer econ istiyorsan sabancı gelme. çünkü çok büyük FOMO yaşarsın. okulun %70'i bilgisayar mühendisliği seçerken, econ-işletme isteyen eacıların "en azından mühendis olayım" deyip endüstri mühendisliği seçerken econa olan tutkun azalabilir bu da akademisyen için çok büyük bir sorun.

koç: sabancı'da ne varsa bir tık üstü olarak görüyorum olanaklar bakımından. bazıları koçun bilkentten daha iyi akademisyen yetiştirdiğini de düşünebilir. çap imkanlarıyla özel sektörde de çok büyük şansların var. okulun eksileri tamamen maddi. burs ve yurt konusunda cimri oldukları kesin. ve sınıfsal farklılıklar diğer 2 özel okulla kıyaslanamayacak kadar yoğun hissediliyor.

boun: bu 4'lüden akademi konusunda en alt, özel sektör konusunda en üstteydi fakat politik olaylardan ötürü çok riskli bir tercih olabilir.

sana verebileceğim en önemli tavsiye: gel sabancıya cs-ie ikilisinden birini seç ve keyfine bak. hayat econcu olmak için fazla kısa.

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.