Kasım ayının haberi ama yeni denk geldim. Basında pek haber olmamış. Operatörler artık arsalara 15 metreye kadar, bina çatılarına ise 10 metreye kadar baz istasyonu kurabilecek. https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/binalara-10-metrelik-baz-istasyonu-dikecekler-6106892/ |
Binalara 10 metreye kadar baz istasyonu kurmak serbest
-
-
Hocam çok teşekkürler konu için.
Naçizane görüşlerim şu şekilde konu ile ilgili;
Superbox,Redbox,Magnet gibi cihazlar baz istasyonları üzerinde yoğunluk oluşturuyor. Bu yoğunluğun azaltılması adına hem daha fazla frekans hem de bölgesel veya kitlesel baz istasyonlarına ihtiyaç duyuluyor. Haliyle daha fazla baz istasyonu kurmak hem iletişim kalitesini arttırıyor, hem de daha fazla kullanılabilecek frekans tahsisi yapılabiliyor. Örneğin birbirine çok yakın iki istasyondan birisi sadece belli bir frekansta, diğeri ise daha fazla frekansta yayın yapabiliyor. Böylelikle kitlesel yoğunlukların önüne geçilebiliyor. Tahsis edilme/etme deniyor hatta buna. Ancak yeterli sayıda baz istasyonu ve frekans olmadığı zamanlarda kitlesel yoğunluklar şebekeyi kullanılamaz hale getirebiliyor, hızlar aşırı derecede düşüyor.
Haberde çok ilginç bir detay var, 2004 ile 2009 yılları arasında yapılan istasyonlar kazanılmış hak sayılmış. Bunun açıklamasını bilmiyorum doğrusu. @sis651 Hocam sizin görüşlerinizi de okumak isterim doğrusu konu ile ilgili genel olarak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 20 Ocak 2021; 15:57:59 >
-
Bu haber sanırım geçen aylarda da yayınlanmıştı burada. Anladığım kadarıyla, belediyeler operatörlere baz istasyonları için kafalarına göre ruhsat vermiyor ya da zorluklar çıkarıyor. Bu kanunla da uygun şartlar dahilinde operatörlerin baz istasyonu kurabilmelerine olanak sağlanıyor. Ha ruhsat ücreti ile ilgili bir kanun var mı bilmiyorum, o koz yine belediyelerde olabilir belki. İstemedikleri yere çok yüksek bedeller isteme gibi şeyler olabilir mi bilmem.
2004 - 2009 arası kurulmuş baz istasyonlarına dokunulmaması istenmiş. Tam mantığı nedir bilmem. Bunlarda ruhsat sorunu olanlar diyeceğim, 11 yıldır ruhsatsız istasyon olmaz. Eski istasyonlardan bir kanuna göre tekrar ruhsat için ücret alınması mı söz konusu idi, bilmem.
Haberin devamına gelince, millet vekilleri bu kadar iyi soğutabilirdi insanları kendinden...
-
Baz istasyonları ile ilgili şöyle bir ikilem var eğer baz istasyonları çok uzakta olursa mobil cihazlar baz istasyonuna ulaşmak için çıkış güçlerini bir miktar arttırmak zorunda kalıyorlar daha güclü sinyal göndermeleri gerekiyor. Baz istasyonları yakında olurlarsa mobil cihazlar daha düşük çıkış gücü ile daha zayıf sinyal göndererek iletişim kurabiliyor ancak bu sefer de baz istasyonlarından çıkan sinyallere daha fazla maruz kalıyoruz.
Yani baz istasyonunun uzakta oldugunda da telefonlarımız daha güclü sinyal üretmek zorunda kaldığıdan bu sefer de telefonlarımız yüzünden güçlü sinyale maruz kalabiliriz.
Bir diğer konuya gelecek olursak henüz baz istasyonlarının zararlı olup olmadığı ile ilgili ben net bir bilimsel çalışma duymadım. Bu konuda net bir bilimsel çalışma var ise bunu akademik kaynak göstererek paylaşan bir forum üyesi olursa çok güzel olur. Telefonların dokuların bir miktar ısınmasına sebep olduğuna dair birşeyler okuduğumu hatırlıyorum ancak hangi kaynaktan okuduğumu hatırlamıyorum.
Olayın bir başka tarafı da hepimizin internete hızlı bağlanmak istiyor oluşumuz, depremde zor zamanda kesintisiz iletişim kurma ihtiyacımız. Çok uzakta kurulacak baz istasyonları cıkış gücü çok fazla olan az sayıda baz istasyonu kurabilecegimiz ve az sayıda düsük frekansları kullanarak kapsama alanı sağlayabileceğimiz manasına geliyor. Bu yüzden bu durumda hem kurulacak şebekenin kullanıcı sayısı hem de veri iletişim kapasitesi çok düşük olacak. Hem normal kullanımda darboğaz yaşayabileceğimiz hem de çok düşük internet hızları ile bağlanabilecegimiz manasına geliyor. Afet durumunda şehrin icinde baz istasyonları bulunmasına rağmen iletisimde ciddi sorunlar yasadığımızı düsünürsek baz istasyonlarının şehir dışında bulunması durumunda afet durumunda ve altyapının yoğun oldugu zamanda iletişim kurmamız cok zor olucaktır. Ayrıca yüksek hızları destekliyen yeni nesil 5G şebekelerinin kullandıgı yüksek frekanstaki sinyaller düşünüldüğünde şehir dışındaki baz istasyonları nerede ise bu teknolojinin kullanılamaması veya çok kısıtlı kullanılabilmesi anlamına geliyor.
Kısaca eğer mobil teknolojileri sağlıklı bir şekilde kullanmak istiyorsak şehirlerin her tarafında yüksek frekans bandlarında cok sayıda küçük baz istasyonları kurmak çok doğru bir yaklaşım olacaktır. Ancak sağlığa etkisi olur mu olursa ne kadar olur bunu sağlık konusunda uzman birinin kendi yorumlarına değil bilimsel etkinliğini birden çok yerde kanıtlamış doğrulanabilir ve bağımsız akademik çalışmalara dayanarak açıklaması gerekir.
-
Çok teşekkürler hocam. -
Örneğin bir cadde boyunca belirli aralıklarla aydınlatma direklerine baz istasyonu kuruluyor bazı yerlerde. Bunları gizlemek için dışına kaplama yapıyorlar. Zannediyorum tepkilerin olmaması adına gizlemek durumunda kalıyorlar. -
Sinyal olayı anlamsız şekilde iki boyutlu düşünülüyor. Ya baz istasyonuna abanılıyor, ya da cep telefonuna. Halbuki bu bu kadar da sınırlı bir şey değil. Bir baz istasyonu 1000 tanetelefona hizmet veriyorsa yediğimiz sinyal 1 baz istasyonu + 1 cep telefonumuz = 2 değil, 1 baz istasyonu + 1000 cep telefonu = 1001. :D Fark baz istasyonları biraz daha yüksek güçle çıkış yapıyor ve sürekli çalışıyor, cep telefonları ise TDD'dekesintili aralıklarla sinyalleşiyor ya da FDD'de kullanım yokken yine sinyalleşme ve iletişim azalıyor.
Ancak her saniye içimizden birkaç bin abonenin telefonunun sinyali geçiyor. Uyduların sinyallerini emiyoruz yine. Radyo TV kuleleri, hepsi baz istasyonlarından daha yüksek çıkış güçlerine sahip. Telefonda baksam 30 - 40 WiFi ağı görüyorum evde... Bunlarla konuşan cep telefonları, bilgisayarlar, akıllı ev aletleri ve sensörler... Kullandığımız elektrikli cihazlar, elektromanyetik cihazlar...
Ha dibimizdeki cep telefonu ya da baz istasyonu kadar bir elektromanyetik alan şiddetine ulaşmıyor sonuçta ama iletişim kurmak istiyorsak bunsuz da yapacak yok.
-
Abi 30-40 iyiymiş. -
Hocam benim biraz kafam karıştı açıkçası. Haberde arazilerde 15 metre, binalarda ise 10 metreyi aşmama şartı aranacak diyor. Ancak bir çok kule zaten bu uzunluklardan çok daha uzunlar. Buradan şu çıkarılabilir mi peki?
-Artık 15 metreden uzun kule dikilemeyecek
Diğer bir soru işareti de toplumun yoğun olarka bulunduğu sahalarda baz istasyonu kurulabilmesi
-Bugüne dek bu sahalara kurulan istasyonlar yasadışı mıydı?
-Artık bu sahalara istasyon yerleştirmek daha kolay mı olacak?
Bunlar benim kafamı karıştırıyor doğrusu.
Öte yandan Fatih Sayan'a, Türk Telekom'daki Chairman pozisyonuyla alakalı eleştiri çok saçma olmuş. Sayan'larla alakalı başka konuları ilgilenebilirler ancak TT'deki pozisyonu üzerinden "kendi şirketinin borcunu siliyor" şeklinde bir eleştiri bence yersiz çünkü Fatih Sayan, Telekom'da icracı bir pozisyonda değil, sadece kamuya ait olan hisselerin temsili maksadıyla orada, kazançları da yanlış bilmiyorsam Genel Kurul başına huzur hakkı (15 bin TL) ve varsa özlük hakları, yani Yönetim Kurulu'ndaki insanların, Üst Yöneticiler gibi şirketin faaliyetleri üzerinde icra yetkileri olmamakla birlikte, şirketin performansından kaynaklanan herhangi bir menfaat elde etmeleri de mümkün değil. Ee tabii gidip borsa oynayıp Telekom hissesi aldılar o başka
Yani kısaca yüklenilebilecek başka alanlar vardır muhakkak, oraları eşeseler en azından sayın parlementerlerimizin sarf ettikleri enerjiye değebilir, diğer türlü çok ciddi bir kaynak israfı ile karşı karşıyayız
-
İşin sağlık, sıhhat kısmına da değinecek olursak, günümüzde ve gelecekte artık baz istasyonlarından hatta küçük hücrelerden (ki saha dolaplarına bile istasyon yerleştirilebileceğini varsayabiliriz), IoT'ten kaçış yok. İlla ki o yayınlar hayatımızda olacak.
-
Hocam selamlar. Bahsettiğiniz soruların cevaplarını ben de bilmiyorum ama merak ediyorum doğrusu :) Cevaba ulaşırsak paylaşalım. -
Haberler ilgili maddeler pek anlaşılmadan yazıldığı için bir anlam ifade etmiyor ve ne denmek istiyor burada durumu oluşuyor.
1/1000 ölçekli imar planında görünecek kuleler için ruhsat alınacakken bunda görünmeyecek, yani muhtemelen 15 metre altı yerlerde ruhsat değil de uygunlukla ilgili izin belgeleri alınıp kurulum yapılabilecek demeye getiriyor kanun. İlgili 2004 - 2009 tarihleri arasındaki istasyonlar direk olarak bu 1/1000 ölçekli imar planına işlenecekmiş. Sonrasındakilere de üç yıl gibi bir müddet var işlemlerinin yapılabilmesi için anladığım kadarıyla.
Hani 80 metre kule dikeceksen ruhsatı vs. başvuru protokolü farklı. 10 metre kuracaksan farklı. Böyle bir şeyler anladım ben ama, kanun dilim ne kadar iyidir bilmem, hatalarım olabilir.
-
Baz istasyonları 90 W seviyesine kadar çıkış verebiliyorlar, buna karşın cep telefonları 2G 900 MHz de max 33 dBm yani 2 W çıkış verebiliyorlar. 4G de ise telefonlar max 29 dBm çıkış verebiliyor bu da 800 mW ediyor. Her yeni iletişim jenerasyonunda güçler düşüyor frekanslar yükseliyor, bundan dolayı baz istasyonları mecburi bir şekilde dibimize kadar giriyor. Eskiden 2G 900 MHz için bir baz istasyonu ile cep telefonu kilometrelerce mesafeden haberleşebiliyordu çünkü yüksek data aktarımı gerekmiyordu sadece SMS ve ses iletildiğinden cihazlar daha düşük frekanslar ve daha yüksek güçlerde iletişim kuruyordu çünkü şarj konusu o zamanlar çok önemli değildi. Şimdi ise telefonlarda aranan özelliklerin başında batarya performansı geliyor, RF iletim gücünün artması demek pil performansının düşmesi demek, o yüzden eskiden seyrek baz istasyonu yüksek güçtü şimdi sık baz istasyonu düşük güç devrine geçildi.
-
2G'de telefon sinyalsiz kaldığında 30 KM mesafedeki istasyonlara kadar bağlanabiliyordu ama mesafe zaman uyumsuzluğundan iletişim kalitesiz oluyordu tabi. Hatta daha uzaktan da CB mesajları alıyordu Şimdi ise 4G ile 20 KM gördüm sanırım en fazla. Daha uzakta istasyonlara bağlandığı da oluyor ama çok stabil olmuyor tabi. Şebeke kurulumları da çok önemli. Daha yakında bir sürü istasyon varken Bulgaristan'daki istasyona roaming ile bağlanabiliyor.
Benzer içerikler
- telefonum açık olduğu halde arayanlar ulaşamıyor
- turkcell şebeke sorunu
- turkcell rahat paket nedir
- güvenli aile internet profili iptali
- turkcell hızlı giriş şifresi gelmiyor
- yeni tesis özel iletişim vergisi nedir
- ağda kayıtlı değil ne demek
- hat takılı ama şebeke yok
- türk telekom internet çekmiyor
- turkcell telefon kiralama
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X