Şimdi Ara

BIOSU YANLIŞ YÜKLEDİM VE CMOS CLEAR İŞE YARAMIYOR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.233
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

• Allah yardım edenden razı olsun.

2 adet 256 Mb DDR 333 Mhz Ram var elimde ama ikisi beraber kesinlikle çalışmıyor.
    Ana kartın 3 ram slotu var ve ramleri farklı farklı takmayı denedim ama windows açılır açılmaz kumsaati donuyor kalıyor, bazen hoşgeldiniz yazısında donup kalıyor, bazende güvenli modda açarken mavi ekran geliyor ve ram hatası ile ilgili 0x000000 gibi yazılar yazıyor. Ramler tek tek ikiside sorunsuz çalışıyor.
    Tek çare aklıma biosu update etmek geldi, yaptım olmadı daha sonra bir daha update ettim ama yanlış modelinkini yüklediğim için bir daha bilgisayar açılmadı. CMOS Clear ile ilgili yazılar okudum denedim olmadı.

Anakartın pilini çıkardım taktım olmadı, pil yokken çalıştırdım yine olmadı, cmos clear jumper mevcut değil anakartta ve dual bios da değil anakart. CLR CMOS yazısı var yanındada üç yane nokta var ama bu noktaların üzerinde jumper olması gerekirken yok. Bir kablo ile oradaki metal noktaları birleştirdim yine olmadı, bilgisayar açıkken yaptım bu işlemi yine olmadı, kablo yanlışlıkla üç noktaya birden değdi bilgisayar kapandı. Tekrar açtım yine olmamış.

Biosu yerinden sökmek imkansız. Çok küçük ve kare üstünde phonix yazıyor.
    Biosu sökmeden ve bilgisayarcıya götürmeden nasıl yaparım bana yardım edin lütfen.

Boş bir diskete sistem dosyalarını ve doğru dosyasını (8pe667.f5) autoexec.bat dosyasının içine vereceğim
    komut sonucunda bilgisayar açılır açılmaz ekrana görüntü gelmese bile otomatik bios update oluyor diye duydum. İnşallah olur yarın akşam deniyeceğim bu işlemi ama bir sorun daha var; bilgisayar açılışta sadece hdd görüyor, biostan daha önce hızlı açılsın diye öyle yapmıştım ve malesef floppy,cd-rom,vb... hepsi disable yaptım. Acaba hdd kablosunu anakart üzerinden çıkarırsam bilgisayar biostan disable olmuş disketi yada cd-romu görür mü ?

Bana yardım eden herkese Allah da yardım etsin.

İntel P4 1.4 GHZ
    Gigabyte i845 GA-8PE667 - Phonix Bios
    Spectech 2x 256 Mb DDR 333 Mhz Ram
    Winfast 64 Mb GeForce 4 Vga
    Creative 5.1 Sound
    10/100 Ethernet
    Creative Fax-modem
    40 Gb 7200 rmp Seagate HDD
    Pioneer Dvd-Rom
    Yamaha Cd-Rw
    Everest 300W Kasa
    17"Philips Monitör
    Klavye-Mose-Speaker
    WinXP Pro TR.

• Biosu kurtarman mümkün olabilir,dediğin yolla anakarta ve biosa göre kurtarılabiliyor ama nasıl yapılıyor bilmiyorum.Bios sıfırlama işlemi denen olay,biosun değil ayarların sıfırlanması ve varsayılan ayarlara dönmesidir.Yanlış bios da yüklesen sıfırlama ile ayarlar varsayılana döndüğünden floppy'i görebilir diye tahmin ediyorum.
  • Eğer bios yazdirabilecegin bir yer varsa hiç uğraşma git yazdir 15 ytl felan aliyorlar. Yok ben para vermek istemiyorum risklide olsa kendim yazacigim diyorsan Ayni anakartdan kullanan bir arkadaşin varsa bi ara benim yaptiğimi yap arkadaşinin pc çalişirken biosunu sök (müsaade ederse ) sonra senin çalişmayan biosu tak ve update yap sonra kendi bilgisayarina tak yalniz dikkat et çok naziktir kirilmasin bios yuvasi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: federaL

Eğer bios yazdirabilecegin bir yer varsa hiç uğraşma git yazdir 15 ytl felan aliyorlar. Yok ben para vermek istemiyorum risklide olsa kendim yazacigim diyorsan Ayni anakartdan kullanan bir arkadaşin varsa bi ara benim yaptiğimi yap arkadaşinin pc çalişirken biosunu sök (müsaade ederse ) sonra senin çalişmayan biosu tak ve update yap sonra kendi bilgisayarina tak yalniz dikkat et çok naziktir kirilmasin bios yuvasi.

• quote:

Orjinalden alıntı: federaL

Eğer bios yazdirabilecegin bir yer varsa hiç uğraşma git yazdir 15 ytl felan aliyorlar. Yok ben para vermek istemiyorum risklide olsa kendim yazacigim diyorsan Ayni anakartdan kullanan bir arkadaşin varsa bi ara benim yaptiğimi yap arkadaşinin pc çalişirken biosunu sök (müsaade ederse ) sonra senin çalişmayan biosu tak ve update yap sonra kendi bilgisayarina tak yalniz dikkat et çok naziktir kirilmasin bios yuvasi.

Riskli bir iş
  • geçmiş olsun....

1. si o bahsettiğin üç noktadan hangilerini kısa devre yaparsan bios un resetleneceği anakart üzerin de yazar...

2. si
    quote:

arkadaşinin pc çalişirken biosunu sök (müsaade ederse ) sonra senin çalişmayan biosu tak ve update yap sonra kendi bilgisayarina tak yalniz dikkat et çok naziktir kirilmasin bios yuvasi.

sakın olaki böyle bir şeyi denemeyin...bu metod eskiden beri biz yaşlıların kullandığı bir metod ...ancak bunu yaparken iki board unda aynı marka aynı model ve version larının (bios) birebir aynı olamsı gerek...ayrıca bu metod sökmesi kolay olduğu için daha çok dikdörtgen bioslarda uygulanır...anladığım kadarı ile seninki kare bios...

ankara da isen 10 $ civrında bios yazan yerler var...

• Şöyle deneyebilirsin.

Bir disket bul. Bu disketi formatlayıp içine sistem at. Sonra bu disketin içine AFLASH.EXE dosyasını at (Anakartın CD'sinin içinde vardır) Daha sonra internetten güncel bios'u indir. Bunuda diskete kopyala.

Bilgisyar açılışta disket sürücüden açılıcaktır (açılmazsa CLEAR CMOS yaptıktan sonra ilk sıraya floppy gelmesi gerekir) eğer hala floppy 'yi görmezse disk'i sök o zaman görücektir.

Bilgisayar sistemi disketten açtıktan sonra disketteki AFLASH.EXE dosyasını çalıştır.Sonra yünergeleri izleyerek update yapabilirsin.

Kolaygelsin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ***BİOS NEDİR VE AYARLARI***
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bilgisayar çalışırken bios sökme işlemi o anakart üzerinde olmaz çünkü takıp çıkarılabilen bir bios değil,anakart üzerine lehimli.Ben de Gigabyte 865PE anakart kullanıyorum ve aynı tipte ufak kare şekilli Phoenix biosa sahip,ve bu bioslar anakart üzerine lehimli oluyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: CsNiPeR
    Şöyle deneyebilirsin.

Bir disket bul. Bu disketi formatlayıp içine sistem at. Sonra bu disketin içine AFLASH.EXE dosyasını at (Anakartın CD'sinin içinde vardır) Daha sonra internetten güncel bios'u indir. Bunuda diskete kopyala.

Bilgisyar açılışta disket sürücüden açılıcaktır (açılmazsa CLEAR CMOS yaptıktan sonra ilk sıraya floppy gelmesi gerekir) eğer hala floppy 'yi görmezse disk'i sök o zaman görücektir.

Bilgisayar sistemi disketten açtıktan sonra disketteki AFLASH.EXE dosyasını çalıştır.Sonra yünergeleri izleyerek update yapabilirsin.

Kolaygelsin

Ama bak bana kalırsa BS yazan bi yere git ve parana kıy yazdır. Yoksa anakarttanda olursun. Ben elektronik mezunuyum bu kısadevre yaptırmışsın ya mazallah ana karta zeval verdiği Gibi işlemcin de yanar ve 15 milyondan çekinirken Tüm PC den olursun. Sen işini garaniye al

• Arkadaşlar benim ASUS A7V600-X anakartımvar biosum çöktü eyvah dedim bittimben dedim şu yönergeleri izledim anakartımın cdsini taktım hiçbir şeye dokunmadım kendisi otomatik olarak biosu kendisi yükledi daha sonrada disket yardımıyla aflash.exe programıyla güncel biosumu yükledim böylece bios yüklemeyide öğrenmiş oldum. Senin anakartında böyle olurmu bilmiyorum ama denemekte fayda var
  • CDROM Flopy Görmüyor Kapattım diyor ama HDD nin ID Sini çıkart o zaman bi daha Dene kardeş Sanırım %98 işe yaricaktır. İnşallah iyi Sonuç alırsın...
  • Arkadaşlar galiba anakart yandı. Gitti güzelim anakart.

Başka bir bilgisayar buldum, bir tane sistem disketi oluşturdum
    ve içine "http://www.giga-byte.com/Download/Download.asp?FileExtName=exe&DownloadPath=/MotherBoard/FileList/BIOS/bios_8pe667_f5"
    sayfasından indirdiğim dosyayı kopyaladım.

Biosu uçan bilgisayara taktım disketi ve çalıştırdım ama hiç ses yok bilgisayarda öylece duruyor. Bip sesi gelse iyi olacak ama o sesi özler oldum. Ram saymıyor yani, flopy nin de ışığı yanmıyor.

IDE kablolarını anakart üzerinden çıkardım ki ilk olarak disket sürücüyü görsün diye ama malesef tık yok.

Birde birşey soracağım ramsiz bilgisayarı çaılıştırınca bipbipebipbip diye ötüyor gayet normal bir hareket bu. Ama ekran kartını çıkarıp çalıştırınca bizim kuşun sesi kesildi.

Ekran kartı yokken bip diye ötmüyorsa Anakart yanmış olabilir mi ?
    Bu arada tüm diğer donanımlarımı başka bir bilgisayarda test ettim hepsi çalışıyor ama anakartı bilmem !

Please, help me ...

• anakart ın işi bitmiş dostum anlaşılan
  • kusura bakmayın yukarıdaki postları okumadım ama, eger anakartın BIOS u artık kullanılmaz halde ise, bazı bilgisyarcılar bunu tekrar programlıyorlar. kendi özel cihazları var.
  • quote:

Orjinalden alıntı: matrix23

CLR CMOS yazısı var yanındada üç yane nokta var ama bu noktaların üzerinde jumper olması gerekirken yok. Bir kablo ile oradaki metal noktaları birleştirdim yine olmadı, bilgisayar açıkken yaptım bu işlemi yine olmadı, kablo yanlışlıkla üç noktaya birden değdi bilgisayar kapandı.

Zaten bu olayı yaptım dedin benim içim Gitti. Bu anda bile Anakartı yakmış olabilirsin. Siz Siz olun Hiçbir elektronik devreye Bilinçsiz kısadevre yaptırmayın
  • jumper da o pinleri birleştirir kısa devre etmeyle aynı şey. Anakartın biosu yanlış yüklenmişse clear cmos bir işe yaramaz. Boşa jumper larla uğraşmayın. Anakartın biosu anca bir eprom yazıcı veya aynı anakart ile yazılır. Yukarda bi arkadaşın yazdığı gibi aynı anakart konusu en etkin çözüm çünkü anakart epromlarını yazan eprom yazıcılar oldukça pahalı. Bu işlemi bi anakart için yapacaksanız boşa uğraşmayın uğraşmasına değmez. Eprom yükleyebilen bir bilgisayarcıya birine götürün 15-20 milyona yapsın.
  • quote:

Orjinalden alıntı: matrix23

Birde birşey soracağım ramsiz bilgisayarı çaılıştırınca bipbipebipbip diye ötüyor gayet normal bir hareket bu. Ama ekran kartını çıkarıp çalıştırınca bizim kuşun sesi kesildi.

Ekran kartı yokken bip diye ötmüyorsa Anakart yanmış olabilir mi ?
    Bu arada tüm diğer donanımlarımı başka bir bilgisayarda test ettim hepsi çalışıyor ama anakartı bilmem !

Please, help me ...

Dostum sorununun nedeni anlaşıldı,sakın ha yeni anakart almaya kalkma!Sorunun ramden kaynaklanıyor,eğer rami çıkarınca ötüyor da ekran kartını çıkarınca ötmüyorsa ram gitmiş demektir.Aynı şey benim de başıma geldi,ram arızalı da olsa takılıyken uyarmıyor,ve de yine ram çalışmadığı için ekran kartını çıkarsan da uyarı vermiyor.Biostan olsa zaten hiç ses çıkarmazdı.Anakartın stabilitesi bozulsa da en azından çalışabilecek kadar sağlamdır ama ramin de büyük ihtimal uçmuş,yeni bir ram alacaksın olup bitecek.

• Allah senden razı olsun Elbruz. Kalbime su serptin adeta.

İnşallah söylediğin gibidir. Ram gitsin yeterki anakart gitmesin.
    Ama ben sana yinede sorunu tam olarak birkez daha anlatayım;

elimde şuanda iki tane kasa var, birisi babamın ödünç aldım rica edince getirdi kasasını.

babamın getirdiği kasadaki anakartı benim makinaya taktım hemen çalıştı tabi hemde senin bozuk dediğin ramlerle.

benim anakartımda ramler ikisi beraber çakışma yapıyor ve çalışmıyordu ama babamdan aldığım anakartta sorunsuz birşekilde 512 mb rami gördü ve çalıştı.

ama bugün oyun oynarken kendini resetledi makina anladım ki ramler birlikte yine sorun yapıyor tek tek denedim sorun devam etti.

Ramlerde bir sorun var ama tam olarak sorunu çözemedim,
    şuanda makinede 128 ddr 266 ram var babamın makinasından aldım onuda sorun yok.

Ramlerdeki sorun nedir acaba ?
    Anakartı nasıl kurtaracağım çalışıyorsa ?

Acele yardımlarınızı bekliyorum babam bilgisayarını geri istiyor çok fazla vaktim yok yeni anakart alacak para da yok sayılır kredi kartları full dolu ekonomik krizdeyim annem internet yüzünden telefon faturasını gösteriyor ve kızıyor fatura 70 ytl yi geçti.

imdaaaaaaatttttttt........

• quote:

Orjinalden alıntı: www

jumper da o pinleri birleştirir kısa devre etmeyle aynı şey. Anakartın biosu yanlış yüklenmişse clear cmos bir işe yaramaz. Boşa jumper larla uğraşmayın. Anakartın biosu anca bir eprom yazıcı veya aynı anakart ile yazılır. Yukarda bi arkadaşın yazdığı gibi aynı anakart konusu en etkin çözüm çünkü anakart epromlarını yazan eprom yazıcılar oldukça pahalı. Bu işlemi bi anakart için yapacaksanız boşa uğraşmayın uğraşmasına değmez. Eprom yükleyebilen bir bilgisayarcıya birine götürün 15-20 milyona yapsın.

kesinlikle katılıyorum.. ramden olabilecek bi durum gibi gözükmüyor..ram olmadan da biip sesleri gelir ama en azından floppy i falan görür.... bios un yanlış yüklenmesi sonucu makine işlemlerini gerçekleştiremiyo olay bu.. clear cmos falan işe yaramaz..Geçmiş olsun

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.