Şimdi Ara

Bir Denizci ve Bir Dervişin Kısa Sohbeti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
9
Favori
4.914
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
132 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir gün, ikindi vakti Üsküdar'ın Kız Kulesine bakan basamaklarında bir denizci ve bir dervişle aynı masayı paylaşıyordum. Denizci, mavi gömlek ve beyaz pantalon giymişti. Cesur ve emin duruyordu. Derviş ise yeşil cübbesi ve beyaz entarisi ile huzur içerisindeydi. İkiside yaşlı denebilecek yaştaydı. Çaydan bir yudum aldım.

Bu iki farklı terbiyeden ve öğretilerinden istifade etmek istiyordum. Belki ortaya yeterince çekici bir soru atarsam bunu sağlayabilirdim. Bir süre düşündükten sonra,

-En büyük sermayem olan ömrümü ne üzerine yatırmalıyım, diye sordum.

Denizci söze girdi.

- Kendinin!

-Ya nasıl olacak o, diye irdeledim.

Derviş, denizciden müsade alarak,

-Eğitilerek, dedi.

-Neden eğitilmeliyim?

Denizci,

-Daha iyi olmak için.

Bu iki ihtiyarın aralarında gizli bir anlaşma varmış gibi birbirlerinin sözünü devam ettirmesi beni şaşırtmıştı. Denizci açıklamaya başladı.

-İnsan, doğumundan ölümüne dek sefere çıkmış bir gemi kaptanı gibidir. Deniz onu annesiymiş gibi besler, dalgalar babasıymış gibi ona mücadeleyi öğretir.

Derviş,

-Güvertede insan eksik olmaz. Sefer boyunca biri biner öteki iner. Kimin senin gerçek yoldaşın olduğuna işaret ederler. Yanaştığın kıyılardan, pazarlardan alınmış mallar yüklenirsin. Ama hiçbiri senin değildir. Bir sonraki kıyıda teslim edeceksindir. Tıpkı hayatında sahip olduğun eşyalar gibi.

Artık sırayla devam ediyorlardı. Denizci,

-Bir batarsın, bir çıkarsın. Kimi zaman fırtınaya yakalanırsın. Ama unutma. Deniz, gemiye girmedikçe gemi batmaz.

-Tıpkı dünyanın ve bizde uyandırdığı heveslerin kalbimize girmedikçe etkisiz olmaları gibi. Dünya'da yaşarsın.

-Denizde seyahet edersin.

-Dünya'dan fayda görürsün.

-Denizden de!

-Fakat dünya mel'undur. Sana zarar verecek şeylerle örtülmüştür.

-Deniz yaşlı yada çocuk olmanı umursamaz. İçine düştünmü bütün benliğiyle boğar seni.

-Kendini eğitmelisin. Bedenini, nefsini terbiye etmelisin. Eğer düzgün binersen gemine, ahire gideceksin. Dümeni gemiye bırakırsan, denizin dibine...

Akşam ezanı okunmaya başladı. İkiside kalktılar. Derviş camiye, denizci limana doğru gitmek üzere ayrıldı...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• aklıma bu geldi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok beğendim.

• Düşüncelerinizi merak ediyorum.

• Çok hoşuma gitti. Siz mi yazdınız?

• Baya güzel olmuş hocam ellerinize sağlık.
  • Bu iki ihtiyar ne kadar farklı da olsa hayatın ne demek olduğunu iyi biliyorlar. İkisi de birbirlerini tamamlıyor çünkü ikisi de hayatın anlamını biliyor. Ve buradan şöyle bir anlam çıkarabiliriz: Bütün insanlar aslında aynı şeyi yaşıyorlar bütün farklılıklara rağmen. Önemli olan nasıl eğitildiğindir. Böylece nasıl bir yaşam tarzına sahip olursan ol, hayatın sana fırlatacaklarına karşı tedbirli olursun.

Bu arada eğer sen yazdıysan- ki umarım- eline sağlık. Başkası yazmışsa da onun ve senin eline sağlık.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @euzerixinturevi Evet hocam. Yazı, şiir gibi şeylerle uğraşmaya başladım. Fakat yazılarımı yayınlayacak yer bulamıyorum. Burada da pek fark edilmiyor açıkcası. İnsan okunmak ve eleştri almak istiyor bir şey üretince.

@DeliaPo Özün bir olduğunu düşünüyorum. Her insanda o öze ulaşacak kabiliyet vardır. Yeter ki yolunu bulsun. Bab' aziz filminde bir söz geçiyordu. "Yaratılmışlar adedince Allah'a giden yol vardır" diye. Ne muazzam bir bakış açısı. Bu yolu bulmak mesele. Bunun içinde terbiye olmak gerekiyor.

• Ibrahim Ethem piyesini okuyun

• İnançlı biri değilim ama yazıyı beğendim. Derviş ve denizcinin sorulara farklı farklı ve ayrı ayrı cevap vermelerini beklerken birbirinin yanıtlarını farklı ama yakın yollardan devam ettirmeleri sürpriz ve de güzel olmuş. Anlatımı güçlendirmiş. Güzeldi yani. Sen ya da her kim yazmışsa eline sağlık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 8 Ocak 2018; 5:40:35 >
  • Bence burada eğitilmekten ziyade hakikat var. Doğru yola gitmek sadece senden geçer ne deniz ne gemi ne de kaptana ihtiyaç vardır

• Yazmaya devam

Ben de beğendim.

• Yeşilpaltoluadam kullanıcısına yanıt
    Bu mini hikayeyi güzel bir düşünceye yaslayıp oradan böyle bir ürün çıkarmanız şahane olmuş. İnşallah böyle trollsavar konuları daha çok görürüz de forumun kalitesini arttırırız. Ve inşallah siz de böyle güzel yazmaya devam edersiniz hocam.

• Kesinlikle faydalı bir yazı olmuş devam etmelisin

• Güzel yazi... Bazi kopukluklar var yalniz fakat özde anlatilmak istenen anlasiliyor. Denizcilik kulturu hayati anlatmak icin birebirdir, o noktaya vurgu yapmis olman cok onemli. Dervis biraz sönük kalmis orneklem acisindan. Anlatima cok katkisi olmamis.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Derin Mavi -- 8 Ocak 2018; 9:14:41 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yeşilpaltoluadam

@euzerixinturevi Evet hocam. Yazı, şiir gibi şeylerle uğraşmaya başladım. Fakat yazılarımı yayınlayacak yer bulamıyorum. Burada da pek fark edilmiyor açıkcası. İnsan okunmak ve eleştri almak istiyor bir şey üretince.

@DeliaPo Özün bir olduğunu düşünüyorum. Her insanda o öze ulaşacak kabiliyet vardır. Yeter ki yolunu bulsun. Bab' aziz filminde bir söz geçiyordu. "Yaratılmışlar adedince Allah'a giden yol vardır" diye. Ne muazzam bir bakış açısı. Bu yolu bulmak mesele. Bunun içinde terbiye olmak gerekiyor.

Ben de uzun süre yazdım çizdim ama 1 senedir yazmıyorum.

• Elinize sağlık hocam. Başka yazılarınızı da bekliyorum artık.

• Beğendim hocam. Yazmaya ve üretmeye devam etmelisin.
  • Teşekkür ederim.

• Çok beğendim, devam edin yazmaya.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.