Şimdi Ara

Bir Denizci ve Bir Dervişin Kısa Sohbeti (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
9
Favori
4.914
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
132 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bunu cidden kendin mi yazdin. Cok iyi olmus

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • denizci niye camiye gitmiyo

• güzel di

• Boyle şeyler cok komik yav

• quote:

Orijinalden alıntı: Mianfei

Boyle şeyler cok komik yav

niye ?

• Yazilarin devamini bekleriz

bence de güzel olmuş

• Çok başarılı olmuş, yazılarınız umarım devam eder.
  • Yeşilpaltoluadam kullanıcısına yanıt
    Söz cidden güzelmiş
  • Çok güzel olmuş gerçekten

• Kaliteli tebrikler. Devam.

• Fırtınada ağaçlar nasıl çatırdar bilir misin kardeş?

Aklıma bu geldi

Aç Ramiz dayıdan dinle

• csb
  • Yeşilpaltoluadam kullanıcısına yanıt
    Diğer yazılarınızı merakla bekliyorum.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de beğendim. ama bana göre kilit bir nokta var.

"-Tıpkı dünyanın ve bizde uyandırdığı heveslerin kalbimize girmedikçe etkisiz olmaları gibi. Dünya'da yaşarsın."

peki bu heveslerin kalbe girmesini nasıl engelleyeceğiz. Kalp bu kontrol edilemiyor ya da nefs de olabilir. her gördüğü şeyin kendisinin olmasını istiyor.

Merak ettiğim başka bir şey daha var. Akıl, nefs, kalp ve şeytan. Bu dört şey kendi aralarında çok mücadele ediyor. iç alemde bunları kontrol etmek çok zor. bir de iç alem olduğu için görünmüyor ki müdahale edebilesin.
    Mücadele etmek gerçekten çok zor bazen az bir şeyi istemekle ve buna kanaat edeceğini söylese de nefs aslında aldatma yolunu tuttuğunu insan hissedebiliyor.

-Fakat dünya mel'undur. Sana zarar verecek şeylerle örtülmüştür.

bu da ayrı bir kilit nokta dünyanın mel'unluğu noktasında. Geçenlerde buna benzer bir şey okudum, şöyle ki;

------------
    "Dünyayı tahkir edenler(küçümseyenler) dört sınıftır:

Birincisi: Ehl-i marifettir ki Cenab-ı Hakk’ın marifetine ve muhabbet ve ibadetine set çektiği için tahkir eder.

İkincisi: Ehl-i âhirettir ki ya dünyanın zarurî işleri onları amel-i uhrevîden(ahirete ait amel) men’ettiği için veyahut şuhud(gözle görme) derecesinde iman ile cennetin mükemmellikler ve güzelliklerine nisbeten dünyayı çirkin görür. Evet, Hazret-i Yusuf aleyhisselâma güzel bir adam kıyas edilse yine çirkin göründüğü gibi; dünyanın ne kadar kıymettar güzelliği varsa, cennetin güzelliğine kıyas edilse hiç hükmündedir.

Üçüncüsü: Dünyayı tahkir eder. Çünkü eline geçmez. Şu tahkir(küçümseme), dünyanın nefretinden gelmiyor; muhabbetinden ileri geliyor.

Dördüncüsü: Dünyayı tahkir eder. Zira dünya, eline geçiyor. Fakat durmuyor, gidiyor. O da kızıyor. Teselli bulmak için tahkir eder. “Pistir.” der. Şu tahkir ise o da dünyanın muhabbetinden ileri geliyor. Halbuki kabul edilen tahkir odur ki ahiret sevgisinden ve marifetullahın muhabbetinden ileri gelir.

Demek kabul gören tahkir, evvelki iki kısımdır. Cenab-ı Hak, bizi onlardan yapsın, âmin bi-hürmeti Seyyidi’l-mürselîn.
    ------------

• quote:

Orijinalden alıntı: kaazto28

Ben de beğendim. ama bana göre kilit bir nokta var.

"-Tıpkı dünyanın ve bizde uyandırdığı heveslerin kalbimize girmedikçe etkisiz olmaları gibi. Dünya'da yaşarsın."

peki bu heveslerin kalbe girmesini nasıl engelleyeceğiz. Kalp bu kontrol edilemiyor ya da nefs de olabilir. her gördüğü şeyin kendisinin olmasını istiyor.

Merak ettiğim başka bir şey daha var. Akıl, nefs, kalp ve şeytan. Bu dört şey kendi aralarında çok mücadele ediyor. iç alemde bunları kontrol etmek çok zor. bir de iç alem olduğu için görünmüyor ki müdahale edebilesin.
    Mücadele etmek gerçekten çok zor bazen az bir şeyi istemekle ve buna kanaat edeceğini söylese de nefs aslında aldatma yolunu tuttuğunu insan hissedebiliyor.

-Fakat dünya mel'undur. Sana zarar verecek şeylerle örtülmüştür.

bu da ayrı bir kilit nokta dünyanın mel'unluğu noktasında. Geçenlerde buna benzer bir şey okudum, şöyle ki;

------------
    "Dünyayı tahkir edenler(küçümseyenler) dört sınıftır:

Birincisi: Ehl-i marifettir ki Cenab-ı Hakk’ın marifetine ve muhabbet ve ibadetine set çektiği için tahkir eder.

İkincisi: Ehl-i âhirettir ki ya dünyanın zarurî işleri onları amel-i uhrevîden(ahirete ait amel) men’ettiği için veyahut şuhud(gözle görme) derecesinde iman ile cennetin mükemmellikler ve güzelliklerine nisbeten dünyayı çirkin görür. Evet, Hazret-i Yusuf aleyhisselâma güzel bir adam kıyas edilse yine çirkin göründüğü gibi; dünyanın ne kadar kıymettar güzelliği varsa, cennetin güzelliğine kıyas edilse hiç hükmündedir.

Üçüncüsü: Dünyayı tahkir eder. Çünkü eline geçmez. Şu tahkir(küçümseme), dünyanın nefretinden gelmiyor; muhabbetinden ileri geliyor.

Dördüncüsü: Dünyayı tahkir eder. Zira dünya, eline geçiyor. Fakat durmuyor, gidiyor. O da kızıyor. Teselli bulmak için tahkir eder. “Pistir.” der. Şu tahkir ise o da dünyanın muhabbetinden ileri geliyor. Halbuki kabul edilen tahkir odur ki ahiret sevgisinden ve marifetullahın muhabbetinden ileri gelir.

Demek kabul gören tahkir, evvelki iki kısımdır. Cenab-ı Hak, bizi onlardan yapsın, âmin bi-hürmeti Seyyidi’l-mürselîn.
    ------------

Bunun cevabını özel mesaj ile vermek daha uygun olur.

• Güzel olmuş. Eline fikrine sağlık.

• Darilmaca olmasin soyluyorum. Yazi klise olmus surekli arka planda calan sarkilar gibi adeta. Akiciligi ve dil ve anlatimi guzeldi lakin senin hakiki bir konuya ihtiyacin var.

• Yalan yok bir dh'li olarak zebani olmasına karşın ilk önce sonuna baktım.
    Hikaye güzel olmuş hocam. Yazmaya devam
  • Bu düşüncelere katılmıyorum. Bence doğa, insanın ve evrenin doğası her şeyi ile mükemmeldir. Bize zarar verecek gibi gözüken çoğu şey aslında kendi yanılsamamızdır. Elde ettiğin tek zarar kendi kendine verdiğindir. Denize sonuçlarını düşünmeden atlarsan onun seni boğmasını suçlu olarak gösteremezsin, Sen kendi doğanın dışına çıkma kararını aldığın an bazı şeylerin eskisi gibi olmayacağını öğrenmiş olmalıydın çünkü doğan sana bunu sağladı.

Önemli olan gemiye düzgün binmek veya günümüzde bir şeylere karşı itaatkar olmak değil. Önemli olan gemiyle yolculuğumuz sırasında deneyimlediklerimizdir. Bu da özgürlük ile sağlanır. Özgürlük ise itaatsizlik ile, emredilene karşı koyarak, tüm cesaretinle, korkmadan karşı koyarak sağlanır. Fakat unutulmamalıdır ki itaat itaatsizlik ile bir diyalektik ilişki içindedir. Bu yüzden itaat de önemlidir. Tıpkı doğada her şeyin sahip olduğu gibi...

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.