Şimdi Ara

Bir garip Rx580 vs win 10 Sorunu!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
1
Favori
1.149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    5 ay kadar önce 10 yıllık sistemimi yenileme kararı verdim,
    10 yıllık sistem tamamen 10 yıllık değildi tabi, ara ara ekran kartı, rem, cpu upgrade yapmıştım ama temel artık çok eskimişti ve yenileme kararı verdim.
    Buraya kadar sorun yok.
    x570 anakart
    Ryzen 5 CPU
    8x2 DDR4 rem
    Sapphire RX 580 Pulse ekrran kartıyla sistemi kurdum.
    Markaları veya detayları polemik yapılmasına müsade etmemek adına yazmadım. Amacım aylardır uğraştığım soruna dikkat çekmek.
    ne yaptıysam win 10 durmadan BSOD veriyordu. Sistem tamamen yeni olduğu için gel de sorunun hangisinde olduğunu bul?!?!
    Önce, windowsla baya bi uğraştım(tamamen orjinal lisanlıdır kendileri)güncellemeler, insider programıyla yeni sürümler denemek, SFC aracı,DİSM:EXE, lanet defender ile her yanını kurcalayarak uğraşmak gibi milyon fantazi yaptım, tabi defalarca da format attım.
    Sonra remlere kafayı sardım, memtest, dualden single dönmek, senkrondan a-senkrona dönmek vs hiçbiri işe yaramadı.
    anakarta geldik, çipsetler, envai çeşit bios ayarı, bios update, çipset driverlarını sıralı olarak tek tek test(LAN driverı, ACPI-onboard ses aklınıza ne geliyorsa hepsini tek tek eski sürüm-yeni sürüm driverlarla, driversız tamamen windowsun tanıdığıyla vs vs
    ekran kartına geldik, ve en uzun uğraştığım, aynı zamanda tüm net aleminde dilbirliğiyle de söylenen RX serisi ve adrenalin software daki sorunlarla baya bir sörf yaptım...
    Her yukarda saydığım denememden sonra PC 1-2 gün çalışıp arkasına herseferinde farklı bir hatayla BSOD veriyordu.
    Önceleri tek tek mavi ekran hata kodlarıyla araştırdım, Blue screen wiev, Whocrash vs gibi prolarla hata kaynaklarını anlamaya çalıştım, ama hiçbir mavi ekran istikrarlı ve sürekli değildi. Her seferinde farklı bir hata ve açıklama.
    Genelde Windows çekirdeği çöküyordu(ntkernel)ve açıklamada genelde hatalı sürücü çıkıyordu.
    Bu kadar zulümden sonra sorunun ekran kartı olduğu kesinleşmişti. Bu yüzden, sitemde ekran kartı ve modeli detaylı yazdım. Elimde yedek bir ekran kartı daha vardı ama o da ATİ idi ve yine bir süre sonra mavi ekran hataları verdi(win 10 ve UEFİ ile). Daha sonra, windows 10 ve ATİ arasında kapalı bir uyuşmazlık olduğu iyice ayyuka çıktı. Özellikle adrenalin yazılımı baya bir sabıkalı çıktı. Ama, sorun tamamen o da değildi, çünkü adreanlin yazılımı olmadan tamamen windows update ile salt driverlı olarak kullandığımda da sorun bir süre sonra çıkmaya devam etti.
    Ekran kartını garantiye göndermek istesem, ne diyeciğim? windows 7 ile kurulum yapıp aynı sistemi çatır çatrı kullanabiliyorum, yani sorun kartta değil, yani en azından arızalı veya hatalı değil.
    Ekran kartı ile ıcığından cıcığına detaylı bir internet araştırmasına giriştim. Yerli-yabancı bir çok sitede herkes watman sorunundan bahsetmiş ama bendeki watman sorunu değildi.
    Ama, watman sorunu yaşayanların yazdığı çözüm önerilerinde, dual bios ve UEFİ uyumlu biosla ilgili, birde clock değerleri aşağı çekerek kartları stabil kullanabildikleri yazılmış.
    Clock değerleri hatta DH'de de önerilmiş. Ben de işe yaramadı
    Sonra bir kaç yabancı sitede dual bios olan RX serisinin mutlaka UEFİ pozisyonunda kullanılması gerektiği yazılmış(WİN 10 ve UEFİ açık olduğunda tabiki)Bende de WİN 10 ve UEFİ bios var, ama kartım hep UEFİ pozisyonunda idi zaten. Sonra ulen birde denilenin tersini yapayım kartı lagecy(eski bios uyumlu) biosa çekeyim dedim.
    Anakart biosu Lagecy+UEFİ yapıp, ekran kartını da dual bios switçinden eski Bios uyumlu olana çektim.
    BİNGO kart 72 saattir tek bir mavi ekran verdirmedi.
    internette Ekran kartı için bios update aradım, nafile zaten bendeki en son sürüm (ne yazıkki 3 yıldır bios çıkmamış karta) şimdi çaresizce UEFİ güzelliklerinden feragat ederek kartı bu halde kullanmaya razı oldum mecburen
    Burda da bu tecrübe belki birilerine bir fayda sağlar diye bu kadar uzun uzun yazdım....
    Başlığın altına, alternatif çözüm önerisi olanların önerilerini, bu dual bios olan ekran kartlarında UEFİ sorununa başka çözüm bilenlerin fikirlerini dinlemeye hazırım.

• farklı bir uefi bios sürümü kurmayı denedin mi dostum?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soporo -- 24 Mart 2020; 4:23:1 >

• soporo kullanıcısına yanıt
    zaten verdiğin linkte karta ait 2 bios var biri 2017 diğeri 2018 tarihli ikisini de denedim.
  • 3 günden fazla bir şekilde Ekran kartının Lagecy bios seçeneğinden sonra acaba ne olacak diye bugün hiçbir başka şeyi ellemeden PC'yi kapatıp sadece ekren kartının bios switch butonundan UEFİ'ye getirdim yaklaşık 20 saattir tek bir BSOD almadım. AİDA ile stres testinde 20 dk tuttum, 1-2 saat oyun oynadım, 4k video açtım tık yok
    Acaip bir durum anlamış değilim
    ilk başta Win 10 insidera geri döndüm ve 20H1'e geri döndüm Şuan sürüm 2004 build: 19041.153 yüklü (24 Mart itibari ile en son sürüm)
    Bir iki gün sonra da Anakart biosunu Lagecy+UEFİ'den direk UEFİ'ye geçireceğim bakalım ne olacak? Kademe kademe gitmeli
    Anakartım sıra kartın bi tık üstü olmasına rağmen Default kullanıyorum, bir sonraki aşama da, anakartın bios ayarlarını OC yapmasamda (ki çok sevmem OC zaten günümüz kart ve teknolojileri anlamsız kılıyor. CPU default 3,8 biraz zorlasan kendi 4,2 çıkıyor vs vs gibi) en azından bir iki kullanışlı ayar yapmak istiyorum ama dediğim gibi kademe kademe
    Aylardır uğraşıyorum ve gerçekten tam da bu sorunla ilgili spesifik bir kaynak bulamadım. Tüm bu yazdıklarımı bari google'layınca insanlar bulsun diye yazıyorum. İğrenç bi durum, insanı kasayı balkondan attıracak hale getiriyor.
    Gelişmeleri burdan aktaracağım.

• ne yazıkki UEFİ de ilk BSOD'u aldım geri Lagecy'e döndüm :(
  • Aldığım donanımın ilk başta herşeyini yedekleme huyumu seviyorum :)
    Sapphire rx 580 pulse alır almaz bios yedeklemişim. Dün HDD temizliği yaparken buldum (malum virüs sevdasına evde tıkılı kaldık) HDD partlarını azaltıp, genel bir temizlik yaparken Ekran kartının biosunu alır almaz yedeklediğimi farkettim
    Ati flash ile missmatch hatası verdi USB ile bios ekranında flashladım sorunsuz halloldu.
    şimdi sistem nispeten daha kararlı, 1 günde bir tek BSOD aldım.
    şimdi kafa kurcalayan;
    Ekran kartı UEFİ switch açıkken flasladım ve şuan da UEFİ bios değiştiğini gördüm (GPUID ile)
    acaba ekran kartının diğer biosuna da flash gerekir mi?
    Yani; ekran kartını switchten diğer biosa çekip yine flashlamam gerekir mi, gerekirse, yine aynı biosla mı flashlayacağım bi aydınlatacak var mı?
    Şimdiden teşekkürler....

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.