Şimdi Ara

Bir Mantık Sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
3.808
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar şu soruya bi el atın ya cevabı verilmemiş kafayı yicem

İyiler Hep Kazanır

Bir Çin efsanesine göre Çin İmparatorluğu’nun zalim hükümdarı
    Tao Zing, bir gün imparatorluğun en önde gelen
    100 matematikçisini sarayında toplar. Amacı, imparatorluğun
    kötü gidişine tepki gösteren ve bu konuda halkı
    uyaran matematikçileri yine halkın önünde küçük düşürüp
    yok etmektir. Zing, tüm halkının duyabileceği şekilde
    matematikçilere seslenir: “Madem her şeyi bildiğinizi
    iddia ediyorsunuz, işte size bir soru: Sarayımın avlusunda
    yer alan şu 100 basamaklı merdiveni görüyorsunuz değil
    mi? Her biriniz bir basamağa yerleştirileceksiniz ama
    önce gözleriniz bağlanacak ve başınıza siyah ya da beyaz
    bir şapka takılacak. Gözleriniz açıldıktan sonra, yalnızca
    sizden daha alt basamaklarda yer alanları görebileceksiniz.
    Ardından en üst sıradan başlayarak sırayla herkes
    kendi şapkasının rengini söyleyecek. Ben çok gaddar bir
    imparator değilim, o nedenle birinizin hata yapmasına
    izin vereceğim. Birden çok hata yapılırsa, hepinizin başı
    uçurulacak. Size şimdi hep birlikte düşünmeniz için beş
    dakika izin veriyorum.” Bu olaydan binlerce yıl sonra bulunan
    kayıtlarda 100 matematikçinin de kurtulduğu, bu
    olaydan kısa bir süre sonra Zing’in tahttan indirildiği yazmaktadır.
    Acaba matematikçilerin yaşamlarını kurtarmak
    için buldukları yol neydi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi radressss -- 23 Temmuz 2009; 17:28:00 >

• soru açık ve net değil.ama sanırım altta bulunan adam , kendinden bir üstteki adamın şapkasını bilecek.soru böyle galiba
  • quote:

Orjinalden alıntı: erdenar

soru açık ve net değil.ama sanırım altta bulunan adam , kendinden bir üstteki adamın şapkasını bilecek.soru böyle galiba

kendi kafalarındaki şapkayı göremiyorlar arkalarını dönmeleri yasak, kendi önündekileri görüyorlar

en üstteki (yani kendi hariç herkesi gören) ilk söyleyecek ve sırayla başlarındaki şapka rengini söyleyecekler 1 kişinin hata yapma hakkı var

ve bir de düşünmeleri için 5 dk süre veriyor yani bu arada plan yapabilirler mesela en üstteki adam 1 hata hakkını kullanıp bi alttakinin şapka rengini söyler falan

ama o hata hakkını nasıl kullanması lazım, bana zor bir soru gibi geldi

• madem 1 yanlış hakkımız var o zaman en üstteki yanlış söylesin ve bir altındakinin rengini ona söyleyerek alttakinin doğru söylemesini sağlasın. bu sayede üstten 2. basamaktaki doğru söylemiş olacak. 3. yü doğru söyletmek için de şöyle bi yöntem kullanılabilir. 2. ile 3. aynı renkte ise yavaş söylesin farklı renkte ise hızlı söylesin alttakine kopyayı versin böylece alta kadar hepsi doğru söylemiş olur
  • quote:

Orjinalden alıntı: caqlayan

madem 1 yanlış hakkımız var o zaman en üstteki yanlış söylesin ve bir altındakinin rengini ona söyleyerek alttakinin doğru söylemesini sağlasın. bu sayede üstten 2. basamaktaki doğru söylemiş olacak. 3. yü doğru söyletmek için de şöyle bi yöntem kullanılabilir. 2. ile 3. aynı renkte ise yavaş söylesin farklı renkte ise hızlı söylesin alttakine kopyayı versin böylece alta kadar hepsi doğru söylemiş olur

ben de böyle şeyler düşündüm ama matematiksel veya benzeri bir cevabı olduğunu düşünüyorum soruyu bilim teknikten aldım ve bidaki ay bilim tekniğin cevaba böyle bir şey yazabileceğini düşünmüyorum

• quote:

Orjinalden alıntı: radressss

quote:

madem 1 yanlış hakkımız var o zaman en üstteki yanlış söylesin ve bir altındakinin rengini ona söyleyerek alttakinin doğru söylemesini sağlasın. bu sayede üstten 2. basamaktaki doğru söylemiş olacak. 3. yü doğru söyletmek için de şöyle bi yöntem kullanılabilir. 2. ile 3. aynı renkte ise yavaş söylesin farklı renkte ise hızlı söylesin alttakine kopyayı versin böylece alta kadar hepsi doğru söylemiş olur

ben de böyle şeyler düşündüm ama matematiksel veya benzeri bir cevabı olduğunu düşünüyorum soruyu bilim teknikten aldım ve bidaki ay bilim tekniğin cevaba böyle bir şey yazabileceğini düşünmüyorum

tam olarak böyle olmasa da mantığı tamamen buna dayalı olacaktır benim kanaatim. ben de bir matematikçiyim :) en üsttekinin doğru söyleyebilmesinin imkanı kesinlikle yok. bir alttakine doğruyu söyletebilmesi lazım bir ipucuyla

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    BU NASIL SORU ??
    6 yıl önce açıldı
    Basit Bir Soru (ÇÖZÜLDÜ)
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Zor biraz
  • quote:

quote:

quote:

tam olarak böyle olmasa da mantığı tamamen buna dayalı olacaktır benim kanaatim. ben de bir matematikçiyim :) en üsttekinin doğru söyleyebilmesinin imkanı kesinlikle yok. bir alttakine doğruyu söyletebilmesi lazım bir ipucuyla

Siyah yada beyaz dicek doğru söyleme ihtimali %50 değilmi ??

• quote:

Orjinalden alıntı: FranK_MartiN

quote:

quote:

quote:

aslında soruda kurtulmaları için işin ihtimale kalmaması gerekiyo şapkası ne olursa olsun ne söylerse söylesin kurtulması gerekiyo

aslında en sondaki bilgide olasılıkla ilgili bişey olduğu da söylenebilir

bilmiyorum

• quote:

Orjinalden alıntı: FranK_MartiN

quote:

quote:

quote:

pardon orda yanlış yazmışım "kesin" doğru söyleyebilmesinin imkanı yok

• arkadaşlar birazcık ilerletebildim sanırım daha da giderdi de kafam biraz dağınık altta anlattığımdan yararlanıp belki soruyu çözebiliriz

şimdi en üstteki adam bi altındaki adama diyoki (plan kurarlarken diyo) eğer önündeki iki adamın rengi farklı ise ben sana söylediğim rengin tersini söyle eğer önündeki iki adamın rengi aynı ise ben sana söylediğim rengin aynısını söyle

mesela bu planı herkes duydu en üstteki adam beyaz dedi diyelim bi alttaki de beyaz dedi sonuç olarak 3. ve 4. kişi renklerinin aynı olduklarını anladı ve 3. kişi önündeki adamın rengini söyledi 4. adamda 3. nün rengini söyledi ve böylece 4.ye söyletmiş olduk

devamı gelecek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi radressss -- 12 Şubat 2009; 1:27:20 >
  • Güzel soru düşünelim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknokristal -- 12 Şubat 2009; 1:39:10 >
  • Aşağıda olanların tamamı görülebiliyor diyelim. Zaten boşuna merdivene dizip gözlerini açmamışlar.

İlk matematikçi önündeki beyaz ve siyahları sayar. Kendi rengine göre ya siyahlar ya da beyazlar bir fazla olacaktır. Hata yapma şansı burda devreye girer ve fazla olan hangisidir bulur. Artık sayılar bellidir. Sıradaki kişi buna göre kendi şapkasını bilebilir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: canerpro

Güzel soru düşünelim...

tam cevap vercektim
  • PERMUTASYON - KOMBİNASYON - OLASILIK
  • quote:

Aşağıda olanların tamamı görülebiliyor diyelim. Zaten boşuna merdivene dizip gözlerini açmamışlar.

İlk matematikçi önündeki beyaz ve siyahları sayar. Kendi rengine göre ya siyahlar ya da beyazlar bir fazla olacaktır. Hata yapma şansı burda devreye girer ve fazla olan hangisidir bulur. Artık sayılar bellidir. Sıradaki kişi buna göre kendi şapkasını bilebilir.

çok üzgün olmakla birlikte şapkaların eşit sayıda olmadığını söylemek zorundayım

quote:

quote:

arkadaşlar birazcık ilerletebildim sanırım daha da giderdi de kafam biraz dağınık altta anlattığımdan yararlanıp belki soruyu çözebiliriz

şimdi en üstteki adam bi altındaki adama diyoki (plan kurarlarken diyo) eğer önündeki iki adamın rengi farklı ise ben sana söylediğim rengin tersini söyle eğer önündeki iki adamın rengi aynı ise ben sana söylediğim rengin aynısını söyle

mesela bu planı herkes duydu en üstteki adam beyaz dedi diyelim bi alttaki de beyaz dedi sonuç olarak 3. ve 4. kişi renklerinin aynı olduklarını anladı ve 3. kişi önündeki adamın rengini söyledi 4. adamda 3. nün rengini söyledi ve böylece 4.ye söyletmiş olduk

devamı gelecek

başlangıçta güzel bi mantık gibi dursa da 3. adamdan sonra tıkanıyo. çünkü ondan sonrakilerde önündeki ikililer aynı da olsa farklı da olsa bir önündekinin rengini söylemek zorundasın :)

evet buna benzer bir mantığı olabilir ayrıca 4. adamdan sonra tıkanıyor

• şapkalar toplam 50 beyaz 50 siyah şeklindeni yoksa karışık mı
  • quote:

Orjinalden alıntı: Liu Kang

Aşağıda olanların tamamı görülebiliyor diyelim. Zaten boşuna merdivene dizip gözlerini açmamışlar.

Tam arkadaşım senin düşündüğün gibi düşünüyorum. Taki bunu yazana kadar. Yanlış düşünmüşüz. Çünkü eşit sayıda siyah ve beyaz şapka olduğunu söylemiyor

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.