< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Birden Fazla Sayıda Konutu Olana Neden Ek Vergi Gelmiyor? (7. sayfa)
-
-
Öyle bir şart yok. Devlet yıllarca mtvyi artırdı hatta en son 2x mtv aldığında bunu sadece bundan sonra araba alacaklar için çıkarmadı ki arabası olan herkes için çıkardı.
Türkiyede kirada oturanların oranı giderecek artıyor.
Kirada oturma oranı 2012 de yüzde 20 iken şu anda 2023'te %27'ye çıkmış. 2024'te muhtemelen %30 olmuştur.
Gerekli yasal düzenleme(vergi artırımı) ile bu oran %15'e düşse evi olmayan bir çok kişi ev alabilir duruma gelir. Toplam evlerin %15'i satılığa çıkarsa arz problemi de ortadan kalkar kiraya talep de azalır. Kaldı ki üretim tamemen düşmeyecek ev üretimi hala en karlı en çok kazandıran şeylerde birisi.
Geçenlerde Ankara Ostimdeki 20 senelik sanayici "üretim tesislerinin tamamını satıp ev yapmaya başladım sanayicilikten 20 senede kazanamadığım parayı ev yaparak 2 senede kazandım" demişti. Bu kesinlikle sürdürülebilir bir şey değil. Ev yapmak da almak da inanılmaz karlı. Bir ülkede karlı yatırımlardan birisi ev almak olmamalı.
Bu gün orta-alt sınıf birine "20 milyon gelse bir yerden ne yapardınız" diye sorsan büyük bir bölümü "4-5 tane ev alırım birinde kendim otururum diğerlerini kiraya veririm" der. Bu zihniyeti kırmak lazım işte.
Aslında şu andaki durum AKP nin de işine gelmiyor. Geleneksel aile yapısını tehdit ediyor. Evlilik oranını düşürüyor evlilik yaşını yükseltiyor.
Böyle devam ederse insanlar artık evlenmeyecek paylaşımlı ev modeline geçecekler bir çok evde aile yerine 3-4 bekar göreceğiz.
-
500.000 tl lik evler 5.000.000 oldu 2 senede bazı yerlerde, bunun neresi normal. Turkiyede emlak fiyatları alışkanlıktan ve emlak baronlarindan bu kadar yüksek. Ortalama İstanbulda bir ev 5 milyon TL, kim nerde 5 milyon biriktirmiş hayatında, ya da bunlar nasıl hala satılabiliyor? Dolar bazında bile %300 artmış. Ek emlak vergisi gelmediği için sistikce şişiyor insanlar Konutu yatırım aracı olarak görüyor sürekli ev sayısını çoğalmaya çalışan azınlık ama evlerin çoğunun sahibi bir kitle var. Bunun kırılması lazım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 9090XWB -- 29 Kasım 2024; 8:15:44 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam, sen sırf muhalefet olmak için yazıyorsun galiba. Öyle Ben oraya gitmem, şuraya gitmem demekle olmuyor.
Sen yük gemisine bindin mi hiç? O soruma cevap vermedin. Yük gemisindeki ortamı gördün mü? O herifleri aşçısını falan miçoları tanıdın mı? Ben 19 yaşındayken Rusya'ya, Soçi'ye gidebilmek için bizzat gördüm. O paraları boşa vermiyorlar herhalde. Neden o kadar çok para verdiklerini hiç düşündün mü?
Madem o kadar övüyorsun, al bir gemi adamı belgesi, başla madem gemiciliğe.
Sanayici, tostçu, avukattan, mühendisten çok kazanıyor demişsin. ** kazanır.
Avukat var, avukatçık var, mühendis var, mühendiscik var.
Mesela git bir yazılım mühendisi ol, Almanya'da kaç bin euro maaş alacaksın?
Madem sanayi bu işin doğru yolu, millet demek ki enayi. Boşuna matematik öğrenmiş, dershanelerde sürünmüş. Hepsi gitseymiş sanayiye, dayağı yiyip yiyip yağlı tulumla çıraklık yapsalarmış. Devlet okul bile kurmasaymış.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 29 Kasım 2024; 9:0:49 >
-
Akp gibi hukuk- kanun tanımayan bir iktidarda tabii ki dediğimi yapmayabilir ama ben zaten şart olacağını da söylemedim . Zorla kamulaştırmaya benzettim bunu cumhuriyet döneminde de bu uygulanmış bir şey ilk yıllarda azınlıkların malları kamulaştırıldı "Varlık vergisi" altında 1960 dabesinde de Menderes'in arazileri kamulaştırıldı ..Türk ve yerli düşmanı Akp buna benzer kamulaştırma tabii ki yapabilir ..fakat bunun MTV ile de alakası yok MTV çevre kirliliği için çıktığını söyledi ama akp bunu bütçeye kaynak için kullandı ve deprem zamanı 2 katına çıkardı araç sayısına göre artış olsa dediğin gibi istenilen fazla eve fazla vergi gibi olmuş olurdu
Türkiye'de MTV ÖTV vs belli amaclarla çıktığı söylenir ama sonra bu bütçeye aktarılır memur emekli 5li çete için harcanır ve amacı konusunda bir fayda çıkmaz . Fazla eve fazla vergi geldiğinde bu kiraların ve ev fiyatların artmasına neden olur ve üstüne ev üretimi de düşer . Emlak vergisini belediye alır %50 arttı diyelim %1se %1.5 olur ( rayiç bedelden alınıyor bu durumda vergi de epey az olacaktır . Ev satışında %2-4 harç bedeli olması lazım %50 artsa ne kadar artar hesaplayabilirsin .3 . Evini alacak olandan %2 daha ucuza mal etmiş olursun 4 milyonluk evi zengin 4milyon 80bin alırken sen 4 milyona alacaksın
Ayrıca ev fiyatları pahalı değil halk fakir .ilan sitelerine bakarsak 60- 70 ildeki fiyatların ucuz olduğu görülür hatta İstanbul'da Esenyurt gibi ilçelerde de ev fiyatların ucuz olduğu görülür ..halkın fakir olmasının nedeni de halkın popülist iktidara popülist vaatleri nedeniyle destek vermesidir . Memur vergiler artınca memnun olur (hatta vergi artsın diye uğraşır )emekli işyerlerine vergi cezası gelince keyfi yerine gelir asgari ücretli patronuna ceza gelince yine keyiflenir ve bunlar fahiş fiyat var diye devamlı ispiyonluk peşindedir..Sonra gelirleri düşünce yine vergiler artsın diye konular açar . Vergiler arttı ne olacak herşey yine pahalilanacak reis 4. Sarayını yaptıracak yeni mercedesler gelecek vs ÖTV ve NTV çevre için harcanması için gerekiyordu (veya bir ara deprem konutları ) fakat ülkede denetleme yok başkanı sınırlayan bir kurum yok 2. Eve ek vergi gelse yine bu bütçeye gider istenildiği gibi harcanır ve ev -kira fiyatların artışı ile sonuçlanır
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
bu köy muhabbeti baydı artık, yeni neslin hiç biri köyden gelmedi ve köyde mülkü YOK.
-
Mesajı editlemeden önce bırakın bu savunmaları demişsin de ben bir şeyi ya da bir kimseyi savunmuyorum olası bir acı gerçekten bahsediyorum. Sonuçta kimse bir şeyi babasının hayrına yapmıyor herkes kazanç peşinde. Ama evet fırsatçılarımız da bitmez, her sektörde ve her zaman vardırlar, hazırdırlar. 500k evin 5000k olması tabii ki normal değil net bir şekilde fırsatçılık da var. O yüzden o evi de satamazlar zaten. Parası olan da gerçekten o ev 5 milyonluk ev mi diye bir bakar öyle alır. Olmayan zaten alamaz. Ama bu fiyatlara evler hakikaten gerçek kişilerce alınıyorsa bu ev fiyatları inmez, dolayısıyla kiralar da inmez.
Hükümet buna bir çözüm bulmalı ama çözüm nasıl olur bilmem. Şimdi birden fazla olan evi olana vergi diyorsun ne kadar fazla? Sadece 1'den fazla mı yoksa 50 mi, 100 mü, 1000 mi? Hepsi 1'den fazla. Yani 2 evi olan 2. ev için ek vergi mi ödemeli? Bence ödememeli, hatta bence saçmalık. Hatta 3. 4. evi olan da ödememeli. (Belki evli çocukları oturuyor, belki torunları oturuyor?) Ama 50, 100, 200, 500... artık ne kadar çok gayrimenkulu olan kişiler ya da şirketler varsa olabilir. Ama tecrübeler bize gösteriyor ki bu vergilerin acısı yine son kullanıcıdan çıkıyor, her konuda, her ne hizmet ya da ürün alıyorsan her zaman o faturanın bedelini en son kullanıcı ödüyor. Burada da en son kullanıcı kiracı. Ya da ev satın alan da ödüyor. Bu işin ticaretini yapanlar her maliyeti -buna vergi de dahil- müşteriye saplıyor. Vergi olayının bu sorunu çözeceğinden şüpheleyim. Bunun yerine kar marjı olarak kısıtlamalar getirilebilir belki. Neticede bu ülkedeki ekonomik krizin faturasını ev sahiplerine kesen bir iktidar var oldu, bu da olabilir, neden olmasın.
-
Eleman hayatında kim 5 milyon TL biriktirebilmiş ki, demiş. Dünyadan haberi yok.
Adam doktor mesela, görüntüleme merkezi işletiyor, hasta bile muayene etmeden, sırf röntgen çekerek para basıyor. 5 milyon değil, 50 milyon biriktirir. Adam bilgisayar mühendisi, Almanya'ya gidiyor, 9000 Euro maaş alıyor, artı freelance çalışıyor, oradan da dolar kazanıyor. Ülkesine dönüyor, daire alıyor dişçiler ve doktorlar kadar olmasa da yine de fıstık gibi biriktiriyor. Adam yine dişçi mesela, muayenehanesi var, muayenehane islek, hastalar geliyor, başta implanttan ve dis turizmine gelen turistlerden malı götürüyor, BMW jipe biniyor, 5 milyona daire değil, herif kökten bina satın almış, orayı diş merkezine dönüştürmüş, artı 4 tane de dişçi ve 10 tane kız çalıştırıyor. Bizzat tanıyorum. Bu adamın Lara’da ufak bir apartman dairesi şeklinde muayenehanesi vardı, şu an komple diş hastanesinin sahibi.
Avukat desen, arsa tarla davalarından parayı cukkalıyor. 5 milyon değil, 50 milyon biriktiriyor.
5 milyonu hayatında kim biriktirmiş ki... Hehehe... Daha ticaret yapıp da başarılı olanlara değinmedim bile.. Ev sahibi olmamak tamamen tamamen tamamen ev sahibi olmayanın suçu.. O yüzden en ufak bir empati yok. Çalışıp alsaydınız..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 29 Kasım 2024; 19:36:23 >
-
gelirlerini artırsınlar veya gelirlerine göre konut baksınlar. Yok öyle 35 binlik evde 10 da oturmaya çalışmak
Ben denizcilik mezunu adamım yük gemisini de bilirim, tankeri de. Bana gemiden, denizcilikten bahsetme. Lisansımı denizcilik fakültesinde, yükseği de orada yaptım. Yani benim gemi adamı belgesine ihtiyacım yok daha yükseği var. 18 yaşında okul mokul okumadan girilebilecek bir meslektir gemi adamlığı. Maaşı iyidir.
Sanayici, tostçuyu da hesaplarını, gelir giderini bildiğim için yazıyorum. 40'ına merdiven dayamış adamım bırakta bilelim.
Avukat var avukatçık var demişsin. Ne demek yani? Okulu bitirdiğinde avukatçık oluyorsun. Avukat olmuyorsun. Belki 20 sene sonra avukat olacaksın. Madem öyle ayrım var o zaman sanayici var sanayicikte var. İşlek bir kaportacı ne kazanıyor biliyor musun? Adam araç seçiyor herkesi almıyor. Bir de tostçu var tostçuk var. Onunda günde 3-5 tane satanıyla 150-200 tane satanı var.
Biz burada kolay yoldan olunabileceklerden bahsederken sen gittin yazılım mühendisi olup bir de almanyaya gitmekten bahsediyorsun. Herşeyin en iyisini alıp öyle kıyaslayacaksın. Bu saçmalık.
Millet enayi değil ama sanayiyi seçenle okulu seçenin aradan geçen 10 yıl içinde mal varlıklarına bir bak öyle konuş. 20 yaşında moto kuryeye başlayan çocuk şimdi 23 yaşında ve evini aldı. 3 senede evini aldı şimdi ikinciyi alacak. Sen üniversiteyi bitirene kadar sıfırsın. Senin kafan 90'lı yıllarda kalmış. Artık öyle okumanın avukat, mühendis olmanın esprisi kalmadı. Hepsinden istemediğin kadar var. 90'lı yıllarda bizim fakültede okul kazananın koluna şirket çalışanları girip seni okutalım bizde çalış diyormuş şimdi staja adam alırken bile nazlanıyorlar. Senin bahsettiğin matematik bilmenin, dershanelere gitmenin önemi okuyanın az olduğu zamanda geçerliydi. Ben üniversiteye girerken ingilizce işletme hukuktan yüksek puanlıydı şimdi nerede?
-
Ya sen denizcilik mezunu olsan ne yazır hacı. Sen yük gemisine miço olarak bindin mi, ondan haber ver. Bak ben o zaman Ankara'da yaşıyordum, abimiz sürekli olarak gemide çalışıyor ama derdi dünyayı gezmek özellikle Rusya'ya gitmek. Gemide kazandığını da Rusya'da karıyla yiyor. Rusya'da Soçi'de sevgilisi var sevgilisinin kızını da bana ayarlamak ve beni de kendisine yol arkadaşı yapmak için gemi adamı yapmak istiyor. Ben de Rusya'da Soçi'de bulunan kızla tanışmak için, gemi adamı belgesi alıyorum ve yolculuğa çıkıyorum.
Neyse kızla tanışıyorum ama sonra gemi adamı olmaktan vazgeçiyorum çünkü üniversiteye hazırlanmam gerekiyor..
Hayatında gemiye binmemişsin bana gemideki ortamdan bahsediyorsun.
Ikincisi iyi bir yazılım mühendisi Almanya'da kolaylıkla is bulabiliyor ve Euro kazanabiliyor, Avukat olmak da sadece okulla olacak şey değil. Sosyal çevre edinebilme yeteneği ve serbest avukatlık bürosu isletebilecek kabiliyette olmak gerekebilir ancak bunlar kişide mevcutsa oldukça başarılı da olur. Kardeşim de avukat zaten. Bunu da senden öğrenecek değiliz.
Senin sanayi saçmalıgın bunlardan daha bile zor. Sen diyorsun ki, millet çocukken sanayiye gitsin, okumasın, sanayici olsun, parayı bulsun. Sana triger kayışıyla dayak yiyen adam gösteriyoruz, cevap olarak, milletin çocuğu değerli bir şey yapamazlar diyorsun. Öyle bir yaparlar ki aklın döner diyorum.. Triger kayışı degil direkt triger zinciriyle döverler..
Artı olarak, herkesin çocuğunda yağ içinde çalışacak o fiziksel kuvvet dayanıklılık ve azim falan var mı? Sen motor parçaları kaç kilogram biliyor musun? Hayatında hiç sanayiye gidip bir araba tamiri falan izledin mi? Ağır şartlarda saatlerce ayakta durmayı, orada tornavida sallamayı, yağ kir icinde calısmayı oturdugun yerden fiti fiti yazarak kolay sanıyorsun tabii ki..
Sen üniversiteye giderken, isletme hukuktan yüksek puanlıydı demek. Tıp da öyle miydi hacım?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 29 Kasım 2024; 21:12:22 >
-
Eee ? Bu zaten var ki ? Rayiç bedel adıda belediye belirliyor. Mersin'de bedeli m2'si Kırıkkale'deki ile aynı evimin vergi farkı inanılmaz. İkisi de apartman dairesi birine kanalizasyon ve su bile vermiyor belediye ama yazlık diyip vergiyi çakıyor. Hatta her ay kullanmadığım suyun 50tl gibi faturasını ödüyorum. Yanlış anlamayın evde yokum ve su kuyu suyu. Kanalizasyon yok. Sarfiyat 0. Birde yıllık çtv gibi ödeme alıyor su faturasıyla. Yılda net 500-600 haybeye ödüyorum.
50-100 TL bunlar çay çorba parası.
Burada Muhabbet 2-3 milyonluk sıradan evi olanları kapsamıyordu zaten.
Adamın 20 milyon 50 milyon TL lik veya çok uçuk 100 milyon TL değerinde evi varsa ona göre vergi versindi muhabbet ama muhalefet iptal ettirdi. Yoksa normal ödenen emlak vergisi değil buradaki söylenen.
-
Değerli konut vergisi aslında bir nevi "varlık vergisi"dir . Cumhuriyet döneminde zengin yahudi ve azınlıklara uygulandı fakat Akp o kadar Türklere düşman bir parti ki Türklere karşı uygulamayı bile düşündü . Varlık vergisi ,servet vergisi hastalıklı bir düşüncedir dersimli yada Diyarbakırlı 8-10 kardeşli biri düşünebilir ama geri kalan halkta bu komünal fikirler saçmadır ve ülkeye zarar verir . Ben zengin değilim ama yinede böyle şeylerin kötü olduğunu söylerim bunların yerine kamuda soygunun üzerine gidilse zaten bütçe açığı kapanacağı gibi ÖTV gibi vergiler kalkabilirdi . Mesele kamu arazilerini çöküp ( veya 3 kuruşa alıp )apartman dikenlerin evlerin çoğuna el koyabilir . Kamuda yolsuzluk yapıp zengin alan gemi alanların gemileri kurduğu işletmeler, parayı akladığı araziler el konabilir. Bunlar olsa zaten vergiler düşer halk zenginleşir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 30 Kasım 2024; 2:55:49 >
-
Ülkede ki ana sorum tamda bu işte FAKİRLERİN- ZENGİNLERE vergi konmamasını savunması. Veya solcuyum diye geçinenlerin zenginleri koruması.
Burada 1 evi olana bir şey olmayacaktı benim anladığım 2019-2020 yılına göre birden çok evi olan ve ev değeri 5 milyon TL üstü olanları kapsayacaktı o vergi.( O zamanlar orta halli evler 300-500 bin TL bandıydaydı yani normal vatandaşın aldığı evin 10 katı değerli evi olanlar içindi. )
Bir insanın onlarca yüzlerce binlerce ve değerleri çok uçuk daireleri varsa neden vergi vermesine karşı çıkarsınız akıl alır gibi değil.
-
Solcu değilim zaten bir insan helalinden kazanıyorsa istediği kadar ev ,villa alabilir . Bu hukukun, serbest ticaretin gereğidir . Buna engel olursan insanlar çalışmaz ,çalışmak için motive olmaz . Devamlı çok çalışıp kazanandan fazla vergi alırsan kazandıklarına el koyarsan o insan ülkede durmak istemez veya çalışmayı azaltır. Akp gibi Türk düşmanı parti laik Türklerin mallarından servet vergisi almak istedi temel mesele o. Akp devamlı Türklere ait ne varsa yok etmek isteyen bir parti değerli konut vergisinden ne olacak? toplam birkaç 100 milyon bile etmezdi reisin bir konvoy parası veya yurtdışı seyahat parası bile değil yada federasyonun 1000lerce kişiyle yurtdışı maç izleme keyfini bile karşılaşmazdı
Aktrollerin zeka geriliği olduğunun ispatı niteliğinde bir konu..
Madem chp engel oldu, akp çok istedi, neden %25 gibi düzenlemeyle kanunlaştırmadın?
Madem neden daha önce anayasa mahkemesine gelip iptal olan çift mtv yi geçirten akp bunu mu geçirtemedi?!
Akp zaten halen olağanüstü hal kararnameleriyle yönetiyor, meclisin işlevi kalmamış, kanuna aykırı bir iş mi yapacaksın çıkar bi khk yap ne istersen
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Ya sen boşyere ne tartışıyorsun? Biz denizcilik fakültesinde simit mi sattık? Gemiye bindim evet ne olacak yani? Bordasına tamir bile yaptım. Miçoluk falan da kalmadı. Kalktı o ünvanlar. Senin kafa eskide kalmış. Senin elindeki gemi adamından üst belgemde var. Ne varmış gemide çalışmakta? Maaş dolarla. Millet parası fazla olsun diye tankerde çalışıyor senin beğenmediğin kuru yük gemisinde değil.
Yazdıklarımı beğenmeyip almanyada yazılım mühendisi, avukat ama sosyal çevresi falan filan diyorsun. Yazılım mühendisi ama almanyada. Tabi herkesin başarabileceği kolay birşey. Sanki bunlar olmak zorunda. Benimde yengem avukat, çevremde dolu avukat var bende senden öğrenmem. Hukukta bir halt olsaydı bende adalet diplomasının üzerini tamamlayıp bende bitirirdim. İzmir gibi yerde 30 bini geçik avukat var sıkıysa düzgün iş bul. Anca cmk'ya gidersin.
Sanayiyi sana beğendirecek değilim. Kimin ne kazandığını iyi biliyorum. Sen bildiğini oku ben bildiğimi. Bu devirde öyle dayak mayak olmaz diyorum hala uzatıyorsun. Triger zinciriyle döverlermiş falan filan. O işler benim küçüklüğümdeydi.
Senin sanayiyi zerre bilmediğin motor parçalarının ağırlığını yazmandan belli. He bilmiyorum motor parçalarını. Zaten sanayide motor parçalarını kalıplı insanlar taşıyor değil mi? O parçalar kol gücüyle iniyor onun için vinç yok değil mi? Sökülmeden öylece rektefiyeciye gidiyor değil mi? Sen nerede gördün öyle tamirhane? Artık motosikleti bile kaldıran özel sistemi var. Tornavida sallamak zaten ayrı bir zorluk. Onu bile kullanmıyorlar şarjlı vidalayıcı varken. Yağ, kir içinde zaten çalışamayız ne işimiz var orada? Kimsenin bilmediği matematiği öğrenip üniversite okuyarak paraya para demememiz lazımdı. En az 10 sene önce bitmiş bir masalı senin gibi yaşayalım. Okumak üniversite mezunu kıt iken değerliydi şimdi değil.
Sana yapıcı olayım dedim de değmezmiş. Sen birşey bilmiyorsun ama sallıyorsun. Bugün senin o okul mokul dediklerini bitirenlerin çoğu üç kuruşa ömür tüketiyor. Bitti gitti o işler. Senin o yazdığın bölümleri okumayıp kepçeci, vinç operatörü olanların kazancı belli. Öyle mesajlara bunun gibi saçma sapan salakça smiley kullanarak ne yaptığını sanıyorsun?
-
İnanılmaz boş yapiliyor konuda şu an.. inşaat sektörü çöker diyen var, çöksün birader, inşaat ustasıyım ben ve çöksün diyorum..
Barınma temel ihtiyactir ve bunun ticareti olmaz! Oldu olacak insanların boğazını sıkın ve nefes alma vergisi odemeyenleri açmayın bogulsunlar..
Çakal misiniz? Şunlara bak, 17 tane ev yap haraca bağla milleti sonrada eşkıyalık yap, hayırdır birader? Ben bu düzene karşıyım, bu eşkıyalık düzeni bana sökmez.
Edit, inşaat sektörü dünya milli servetine kurşun sıkmak şu an, gereksiz cogalmasin insanlar.. şu an insanlık medeniyeti helak olmaya gidiyor, hepiniz dahil dünyanın genel halkı olarak aptal ve düşünmeyen insanlarsiniz
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nikita7404 -- 30 Kasım 2024; 5:24:55 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X