Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkındaki Sorularınız (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
166
Cevap
13
Favori
20.863
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
Giriş
    quote:

Sabah haberlerde çıktı Bes işe yeni girenler için zorunlu hale geliyormuş yasa çıkarıyorlar işveren Bes hesabı açıyor tabi ödeyip ödememek devamını getirmek kişinin seçimine bırakılıyor ileride emekli maaşları muhtemelen kuşa dönecek devlet herkesin bu dönemi kendisinin finanse etmesini isteyecek gibi gözüküyor

Zorunlu değil, otomatik katılım olması yönünde çalışmalar var, İngiltere modeli gibi.

Diyelim işe başladığınız, patron size bir de BES açacak ve diyecek ki, seni buraya katıyorum, memnun değilsen 4 ay içinde çık.

Kural şöyle, sizin maaşınızdan %2 BES'e gidecek, %2 de işveren cebinden koyacak, paralar BES'te birikerek emeklilikte size OYAK gibi ek gelir olacak.

Maaşınız 5.000 TL olsun, %2 = 100 TL ---> BES
    %2 de işveren = 100 TL ---> BES
    Sizin ödediğinize %25 de devlet katkısı, +25 TL ---> BES

TOPLAM = 225 TL her ay hesabınıza yatıyor.

İstemezseniz size 100 TLniz geri veriliyor ve işveren de size ödeme yapmaktan kurtuluyor.

Bunun halihazırda yapan şirketler var bu arada.

Maaşlarımız kuşa dönecek zaten Bugün SGK'da 2 çalışan 1 emeklinin parasını ödüyor (daha doğrusu ödeyemiyor da devlet cebinden para koyuyor)
    Biz yaşlanınca yaşlı ülke olacağız, bizim maaşımızı fonlayacak genç nüfus daha da azalacak, bu da ya maaşların düşmesi ya da emeklilik yaşının 70 olması anlamına geliyor.
    Bugün emekli olan babanız atıyorum son maaşının %80'i kadar emekli parası alıyorsa biz %40'ı kadar alacağız.
    Bu yüzden yaşlanınca çoluk çocuğun gözüne bakmak istemiyorsanız şimdiden BES yaptırmalısınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .B. -- 20 Mart 2015; 23:43:42 >

• quote:

benim bir arkadaş girmiş bu sisteme. inceledik internetten. aşağıda anlaşılır yazıyım.

1200 TL direk kendisi yatırmış
    270 TL devlet katkısı koyulmuş ( ki neden 270 de %25 değil anlamadık)
    -71 TL fonlardan zarar edilmiş.
    -62 TL giriş aidatı kesilmiş
    -24 TL yönetim gideri kesintisi var(%2 eder)
    -1,26 TL yine devlet katkısı fondan zarar etmiş

sonuç 1396 TL birikim gözüküyor. giriş aidatı kesilmemiş o ayrıca sonra kesilecekmiş.

tam anlamıyla saçmalık başka birşey değil. 1200 TL yatırdın 300 TL devlet katkısı ile birlikte 1500 TL olması gerek(eğer fondan hiç kazanmazsan)
    ama gördüğünüz gibi yaklaşık 150 TL kesinti var.

270 x 4 = 1.080 TL katkı payı ödemiş olabilir ya da 120 TL aylık ödüyorsa, en son ödediği devlet katkısı henüz hesabına ulaşmamış olabilir. (+30 TL yani)

borsa bir ara tepetaklak oldu, o yüzden seçtiğiniz fonlarda sıkıntı olabilir. Şu anda 82.000 seviyesinde 90.000lerdeydi. Ben sizin yerinizde olsa hisse senedine çeviririm, borsa da tekrar 90.000 olunca %10 getiri sağlarsınız.

Para çok yüksek değilmiş zaten, hisseye çevirin benim 16.000 civarı param var %80 hisse senedinde çünkü 10 yıl kalınca en çok borsa getirir. Likit fonda risk yok ama bir getirisi de yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .B. -- 20 Mart 2015; 23:44:20 >

• asım2 kullanıcısına yanıt
    quote:

arkadaşlar bireysel emekliliğe anadolu hayattan aylık 200 lira ile giriş yaptım. 2 tane sorum var. (bese girmekle iyi mi yaptım ondan da emin değilim. internette he olumsuz yorumlar var)

10 yıl sonra parayı çekmek istiyorum getirisi ortalama ne kadar olur?
    2. si bese gireli 5 gün falan oldu kredi kartından para çekilmiş . besin internet sitesine şifremle girş yapıp fonları falan görebiliyorum. Eğer çıkmak istersem bunlar hemen parayı falan kesmişler durum ne olur kaç gün içinde çıkma süem var.

İmza attığınız tarihten itibaren 60 gün içinde cayma hakkınız var, paranız kesintisiz iade olur.

Ortalama ne kadar getirisi olacağı seçeceğiniz fonlara bağlı. Riskli fon alırsanız 10 yılda daha çok kazanırsız ama her gün açıp fonunuza bakmayın, düştüğü de olur.
    Risksiz alırsanız düşmez ama birşey de getirmez.

Genelde insanlar şikayetlerini sıkıntılarını yorum olarak yazar. şikayetvar diye bir site var ama iltifatvar diye bir site olmaz mesela. Sistemde 5,2 milyon insan var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .B. -- 20 Mart 2015; 23:45:01 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mrsmrc

quote:

Orijinalden alıntı: asewes

Bireysel Emeklilik Sistemi hakındaki tüm sorularınızı bu topiğe atabilirsiniz...

anadolu hayat emeklilik sistemine kaydolduk bir yıl önce( birikmiş 1000 küsur tl vardı, değerlendirelim dedik) ama hiç para yatırmadık. sistemden üyelik iptali vs. nasıl yapılabilir? başka bir şehirdeyim ben ve ailem köyde yaşıyor.internet üzerinden yapılabiliyor mu? hesap öncelikli olarak dedemin üzerine sonra benim.19 yaşındayım bu arada. yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba biraz geç gördüm mesajınızı.

Bu konu ile ilgili bir sorum var. İşsiz olan biri için kendisini ssk mı yaptırması biryerde yoksa tarım işçisi olarak mı göstermesi daha avantajlıdır?

Askari ücretten full time 30 günlük ssk ayda toplamda tüm vergilerle 475 lira diye biliyorum doğrumudur?

Bağkur tarım emeklisi aylığı ise 322 tl diye biliyorum bu da doğrumudur?

Bir de 2 sininde sonunda emekli olduğunda bağkur tarım emeklisi daha az maaş alır kesinlikle aynı olmaz diye biliyorum. 2 sinin arasındaki fark nekadardır?

• Bireysel Emeklilik dolandırıcılıgı..

1995'te YKB'de dolar karsılıgı bireysel emeklilik yaptırdım 10 sene sonra bir sorayım dedim ne kadar aylık oderler eger emekli olsam?

cevap: 10 dolar karsılıgı ayda:)

ben cıkıyorum dedim bana 800 dolar karsılıgı para odediler

12x100x10yıl dolar odemem var olmaz ki dedim.

cevap: yaylan bakalım oldu.

bu tip seyler bankalara bedava kaynak yaratmak amaclı soygun turu. gidin her ay 30 dolar yatırın sonunda cok daha kazanclı cıkarsınız..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KHG5 -- 18 Kasım 2016; 14:53:1 >
  • asewes kullanıcısına yanıt
    İyi de arkadaşım diyelim sistemden 3 yıl sonra çıktın birikiminin %15 ini alıyorsun 6 yıl sonra çıkarsan %35 ini alıyorsun 10 yıl sonra çıktın %60 ını alıyorsun ozaman devletin verdiği %25 ler nereye kime gidiyor madem birikimi ben yapıyorum % 100 ünü almam gerekir ha almıyorsam o zaman soyuldum demektir yani YASAL SOYGUN el insaf alnımın teriyle çalışmaktan belimiz bükülüyor
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.