Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkındaki Sorularınız (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
166
Cevap
13
Favori
20.869
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bugün maaş hesabımın olduğu Halkbank şubesine uğradım. Malesef hiç bilgileri yoktu.
    10 Yil sonra para isterseniz devlet katkı parasında kesinti olmaz dediler, ben var dedim.

yasım 34. 56 yasına kadar bekleyip ödediğim para kadar emekli maaşı almak mantıklı gelmiyor. Onun yerine 10-15 sene sonra peşin para almak.

Dedim ki" annem 57 yasında, onun adına ödesem ve atıyorum cocuğun okulu için 11 sene sonra para istesem, annem 56 yasından büyük olduğu için 11Yil sonra devlet katkısından kesinti olmadan parasını çekebilecek mı?". Cevap veremediler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: medonk

Bugün maaş hesabımın olduğu Halkbank şubesine uğradım. Malesef hiç bilgileri yoktu.
    10 Yil sonra para isterseniz devlet katkı parasında kesinti olmaz dediler, ben var dedim.

yasım 34. 56 yasına kadar bekleyip ödediğim para kadar emekli maaşı almak mantıklı gelmiyor. Onun yerine 10-15 sene sonra peşin para almak.

Dedim ki" annem 57 yasında, onun adına ödesem ve atıyorum cocuğun okulu için 11 sene sonra para istesem, annem 56 yasından büyük olduğu için 11Yil sonra devlet katkısından kesinti olmadan parasını çekebilecek mı?". Cevap veremediler.

Sorularınızı kısa kısa cevaplayayım, aklınıza takılan yerleri pm atarak yine sorabilirsiniz.

* Halkbank zaten bireysel emekliliğe yeni başladı fikir sahibi olmamaları çok normal.

* 10 yıl sonra sistemden çıkmak isterseniz devlet katkısının %60'ını alırsınız.

* Aslında bu yaşınızda sisteme girip 56 yaşına kadar ödeme yapsanız/sistemde kalsanız. O kadar düşük maaş almazsınız. En az ödediğiniz aylık tutarın 3,5-4 katı maaş alırsınız. Tabi peşin seçeneğiniz her zaman var.

* Anneniz isterse 70 yaşında olsun yine onun adına bes yaptırabilirsiniz. 11 sene sonrada paranızı alırken devlet katkısının %100'ünü alırsınız. Birikiminizden de getirinizin %5'i kadar bir stopaj kesilir onun dışında tamamını alırsınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: SinanAtesh

quote:

Orijinalden alıntı: medonk

Bugün maaş hesabımın olduğu Halkbank şubesine uğradım. Malesef hiç bilgileri yoktu.

Sorularınızı kısa kısa cevaplayayım, aklınıza takılan yerleri pm atarak yine sorabilirsiniz.

* Halkbank zaten bireysel emekliliğe yeni başladı fikir sahibi olmamaları çok normal.

* 10 yıl sonra sistemden çıkmak isterseniz devlet katkısının %60'ını alırsınız.

* Aslında bu yaşınızda sisteme girip 56 yaşına kadar ödeme yapsanız/sistemde kalsanız. O kadar düşük maaş almazsınız. En az ödediğiniz aylık tutarın 3,5-4 katı maaş alırsınız. Tabi peşin seçeneğiniz her zaman var.

* Anneniz isterse 70 yaşında olsun yine onun adına bes yaptırabilirsiniz. 11 sene sonrada paranızı alırken devlet katkısının %100'ünü alırsınız. Birikiminizden de getirinizin %5'i kadar bir stopaj kesilir onun dışında tamamını alırsınız.

Teşekkür ederim.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• benimde sistem konusunda kafama takılan şeyler var
    örneğin aylık 100 tl yatırmaya başladık yıllık 1200 tl ediyor % 2 yönetim gideri kesiliyor bunun dışında bu paradan fon yönetim gideri olarak % 1-2 arası bir para kesiliyor ve bu para her sene kesiliyor devlet % 25 katkı sağlıyor bunun % 2 si hemen gitti kaldı % 23 ondan sonra her sene bu paranızdan fon yönetimi içinde bir miktar kesilecek 10 yıl önce yatırdığınız miktardan 10 defa 9 sene önce yatırdığınızda 9 defa 8 sene önce yatırdığınızda 8 defa gibi

eğer sistemde uzun süre kalacaksanız 10 sene önce yatırdığınız paradan hiç devlet katkısı olmayacak son senelerde yatırdığınız paralardan ise sistemde bulunduğunuz yıla göre % 1.09 ila % 2.28 arasında fon gideri kesintisi olacağı için kaç yıl kaldıysanız ona göre paranız azalacak sistemde 20 sene kalan bir kişinin şu li,nkteki oranlara göre
    http://www.egm.org.tr/?pid=484
    eğer kamu borçlanma araçları fonu seçmiş ise 20 sene boyunca her sene yatırdığı ana para ve kazandığı faizden % 1.91 para kesilecek

ayrıca devletin verdiği katkı payı hangi fonda tutulacak ? yoksa bir fonda tutulmayacak enflasyon karşısında korumasız mı bırakılacak ? bu paraya da fon yönetim gideri kesintisi olacak mı ?

sitemde yaşınızı ve yılınızı doldurdunuz ve toplu para değilde maaş almayı seçtiniz diyelim bu durumda aldığınız maaş enflasyon karşısında korumalı mı ? korumasız mı ? size örneğin 1000 tl 10 yıl boyunca maaş verecez dediler yıllık% 7 enflasyon olsa bileşik faiz 6 sene sonra % 50 edecek aldığınız para yarı yarıya değersiz mi olacak ? yoksa sizin sabit maaşınızı tüfeye falan mı endeksliyecekler ?

aynı şekilde ömür boyu maaşı seçtiniz enflasyon karşısında bir koruma olacak mı ? bir de türkiyede ekonomik kriz olursa 1 günde % 40-50 devalüasyon olabiliyor para değer kaybedebiliyor buna karşı bir koruma da yok

• Arkadaşlar ben üniversite öğrencisiyim ve bu bes sistemini merak ettim, anlamadığım bazı noktalar var. Kimileri sistem çok iyi diyor kimisi sistem tam bir dolandırmaca diyor. Az önce bir kanalda dinlediğim söyleşiye göre, devlet bugunden itibaren sisteme girdiğimizde, yatırdığımız paranın yüzden 25 + fon getirisinin en az yıllık enflasyon oranında olacağını garanti ediyor, diyor. Yani yıllık enflasyona yüzde 5 diyelim ve bu parayı 10 yıllığına yatıracağımızı düşünelim (10 yıl boyunca her yıl enflasyon yüzde 5 olsun). 10 yıl sonundaki Faiz en az yüzde 25+5 olacak yani kabaca yüzde 30 olacak. Fakat ben 10 yıldan sonra paramı çekecegim ve 56 yaşını doldurmamısım. Devlet diyorki eğer 10 yıl beklemişsen ve 56 yaşını doldurmamışsan sana vereceğim toplam kardan 10 puan keserim diyor. Yani kesinti sonrasında karımız en az (fon getirisi hariç) yüzde 30-10=20 olacak.

1-) Şimdi eğer sistem birleşik faiz üzerinden hesaplanıyorsa bu yüzde 20 lik kar oldukça yüksek meblağlara çıkacak ve bu sistem hakikaten iyi bir şey demektir. Çünkü her yıl paramızın en yüzde 20 getireceği risksiz GARANTİ bir yatırım aracı yok gibi duruyor. Ama derseniz ben borsacıyım yılda yüzde 20 kar benim için çocuk oyuncağı o zaman siz bilirsiniz. Yada (altın alacaklar için söylüyorum) altın her yıl yüzde 20 artar mı? Artacaksa da siz bilirsiniz. Lafın kısası bu kazanç birleşik faiz üzerinden hesaplanıyorsa, bu yatrdığınız paranın her yıl en az yüzde 20 sini alacaksınız demektir ve bu haliyle sistem herkesi zengin eder. Ama;

2-) sistem 10 yıl sonraki toplam paranızın en az yüzde 20 sini size geri ödeyecekse, o zaman bu tamamen bir dolandırıcılıktır. Yani siz 100 tl yatırarak 10 yılda 12.000 tl biriktirdiniz. BES size bu 12.000 tl nin yüzde 20 + fonun kazanç oranını ödeyecekse ki buda yaklaşık olarak yıllık bazda yüzde 2+ (fon kazanç oranı)/10 olur size yıllık oranda çok düşük bir faiz getirir. Paranızı bankaya koysanız yıllık en az yüzde 5 kar getiriyor. O zaman ne anladık biz bu işten. Altın almayı borsa oynamayı bu durum halinde gözü kapalı düşünebilriz.

Bilen bir kişi, BES yukarıda bahsettiğim 2 seçenekten hangisi olduğunu anlatırsa sanırım herkes için faydalı bir bilgi olacaktır.

• La şu sisteme girmeyin. uzak durun. Burada tavsiye eden varsa bankada çalışıyordur.

hala yok kafama takılıyor yok şu nedir diyenler...ileride hatanızı anladığınızda suçlu sizi yönlendirenler değil siz olacaksınız.

GİRMEYİN!!! illa benim gibi kandırılmanız mı gerekecek?
  • devlet katkısı yatan varmı? benim daha yatmamış
  • Bu sistemin özeti; Vatandaşı kollaması gereken yönetim sisteminin işin içinde para olduğu için bankacılarımızın başarılı lobileri ile ters köşeye yatırılmış olduğumuz bir sistemdir. Amaç iş dünyasına daimi sıcak para akışının sağlanmasıdır. Buna ekonomistler fonlama derler. %25 kesinti uzaydan değil bizim vergilerden gelecektir. 10 sene dolması durumunda yaşı tutarak katkı payını tam alacaklar eğer sistemin geleceğine güveniyorlarsa girebilirler. Yaşı tutmayanlara ise geçmiş olsun. Zaten sistem vatandaş yanlısı olsaydı yaş sınırı olmazdı. Bu aynı şu an yapılan ama satılamayan zor durumda kalan inşaatçılardan daireleri %1 kdv ile aldınız aldınız yoksa daha sonra yapılıp satılacaklarda kdv %18 denilen diğer bir sıcak para kazandırma sistemidir. Adım gibi eminim mevcut konutlar bitsin ve yeni inşaatlar başlasın bu sefer de %18 e çıkan kdv %1 e iniverir. Alıştık artık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omeravalar -- 19 Şubat 2013; 5:17:16 >
  • Nedense kafam yatmadı
  • devlet katkı payı yatan varmı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ssbrc

devlet katkı payı yatan varmı?

var...53 tl ggörünüyor...mayıs ayındayız....4 ay normal olarak %25 ten 106 tl toplam devlet katkısı olmalı...tam anlayamadım...belki de taksit taksit görüncek
  • quote:

Orijinalden alıntı: astrafe

quote:

var...53 tl ggörünüyor...mayıs ayındayız....4 ay normal olarak %25 ten 106 tl toplam devlet katkısı olmalı...tam anlayamadım...belki de taksit taksit görüncek

bende de yeni yattı. 50 küsür tl.. normalde 4 aylık 100 olmalıydı.. bir sıkıntı var ama çözemedim biraz daha bekleyelim bakalım
  • bu sistem bana mantıksız geliyor. çok araştırmadım ama neden mantıksız yazayım.

* 56 yaş şu anki emeklilik asgari yaşlarına göre iyi. ama sanırım sürekli bir maaşımız olmayacak. emeklilik sistemine aktardıgımız para bitince maaş kesilecek.
    * sağlık sigortası olmayacak. hasta olursak, ameliyat olursak hiçbir avantajı yok. ne şimdi, ne 56 yaşından sonra.
    * buna yatıracağım parayı faizde yada başka bir enstürmanda değerlendirirsem, hem kendimi bu sistemin şartlarına bağlamamış olurum, hem daha çok kazanmış olurum.

yanılıyor muyum?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: astrafe

quote:

bende de yeni yattı. 50 küsür tl.. normalde 4 aylık 100 olmalıydı.. bir sıkıntı var ama çözemedim biraz daha bekleyelim bakalım

haberlerde sadece 2 aylık yattı diyorlardı heralde ondandır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: faaty

bu sistem bana mantıksız geliyor. çok araştırmadım ama neden mantıksız yazayım.

* 56 yaş şu anki emeklilik asgari yaşlarına göre iyi. ama sanırım sürekli bir maaşımız olmayacak. emeklilik sistemine aktardıgımız para bitince maaş kesilecek.
    * sağlık sigortası olmayacak. hasta olursak, ameliyat olursak hiçbir avantajı yok. ne şimdi, ne 56 yaşından sonra.
    * buna yatıracağım parayı faizde yada başka bir enstürmanda değerlendirirsem, hem kendimi bu sistemin şartlarına bağlamamış olurum, hem daha çok kazanmış olurum.

yanılıyor muyum?

doğru diyorsun 300 lira primle 16 yılda, yıllık %7 kazançla 100.000 tl birikim oluyor, ama bes sistemi bu rakama ulaşamıyor şuan verdiği örnek tablolarda...
    açıkcası galiba kendileride bilmiyor, devlet katkısını nasıl hesaplayacaklarını,tahminim emeklilik zamanı ödenen toplam prime bakacaklar %25 katkıyı ilave edecekler.

• Avrupada amerikada bu sistem cok cok iyi ama ne yazikki turkiye de tamamen dalavere. hicbir bankaya hicbir sigorta acentesine 1 gram guvenmiyorum. 20 sene sonra bir bardak su bile icirtir bu adamlae

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sistem dipsiz bir kuyu

agustos ayında 2 ci yılımı doldurmuş olacagım
    aylık 180 tl yatııyorum yılda 2.160 tl ediyor devlet katkı payı yıllık 540 tl ediyor toplam:2700 tl net hesapta biriken fon mon vs vs 150--200 de ordan gelir 3.000 tl diyelim. ( içerdeki pirim büyüdükçe tam bilgim yok ama fon gelirlerinizde illaki artar.) bugün bess te 50.000 tl birikiminiz varsa %10 fon getirisi olsa yıllık 5.000 tl eder ve bu paralarda hesabınızda katlanıyor.

şimdi bankaya ben para atsam yatırsam aylık sabit yada heray altın alsam vs vs ÜSTE ARKADAŞ YAZMIŞ VARSA BÖYLE BABAYİGİT helal olsun.bu sistemden fazla kazanır ama hiç bir insan bunu yapamıyor illaki yapanda vardır ama 1.000 kişiden 1

bess e GÜVENMEYEN bir vatandaşım

ama şuan hesabıma bakınca agustos ayında ortalama 4.700--5.000 tl farkında olmadan birikmiş param olacak. bunu 10 sene diye hesaplarsak yıllık 2.700 tl desek 10 sene de 27.000 tl biriktirmiş oluyorsunuz. ( daha bunun fon getirisi vs vs vs vs ) var.
    KISACA BEN PARA TUTMAYI BİLEMEM BANKAYA 5 ATSAM SIKIŞIRSAM ÇEKERİM diyen ler için YANİ TAM BENİM GİBİLER İÇİN hemde YAŞ olarak süper bir DİPSİZ KUYU. ben şuan 36 yaşındayım ve bu sistem için İDEAL YAŞ 35--40 yaş. SGK dan emeklilikleri zor olanlar için ideal.
    sgk dan 61 yaşında emekli olacam
    taki ozamana kadar çalışıp her ay vergimi ödeyip bagkurumu yatırabilirsem.
    ama BESS e en kötü 10 sene yatıracam ( hedefim emeklilik günene kadar yatırmak )

kısaca 20--30 yaş arası olanlar bu sistemi düşünmesin derim.
    en mantıklı sisteme giriş yaşı 30 yaş üstü!!

ben 3--5--7 yılımı doldurdum sistemden paramı çekecem diyelerin BEYİNLERİ yerindemi_?
    madem gitmişsin bu kadar tamamla şunu 10 seneye be kardeşim!!

bess sisteminde saglık olmayışı
    emeklilikte maaş mı baglanacak baglanacaksa ne baglanacak bilinmeyişi
    emekli yaşına geldiginde alacagınız şuan için tamamen süpriz görünmesi
    ve sizi sisteme DAHİL ETMEK İSTEYEN BANKA VE ÇALIŞANLARININ BİLE evet siz şunu yatırırsanız şu tarihte sizi asgari ücret yada üstünde emekli ederiz gibi yada 2033 yılında asgari ücret ne ise size 100 katı ödemeyi tahahüt ederiz gibi HERHANGİ BİR net cevap olmayışı sistemden sogutuyor.

AMA DİGER BİR YÖNLE ŞÖYLE DÜŞÜNÜN HERGÜN 1 PAKET SİGARA PARASI 10 YIL BANKAYA ATTINIZ VE SÜPRİZ BİŞEY İLLAKİ LACAKSINIZ BELKİ ÇOKÇOK İYİ BELKİDE EN EN AZ YATIRTIGINIZ PARA YI!!

ben 1 paket sigara az içiyorum deyip yatırıyorum. KAYBEDE
    CEK BİŞEY YOK!!

• 3 yıl önce uzmanlığını yapmıştım net cevap verememelerinin nedeni şu sistemde maaş seçeneği sistemde biriken fon büyüklüğüne göre maaş hesaplanmasında bulunulması birde ekonomik koşulların belirsizliği mesela kamu fonu bir sene %21 getirirken geçen sene %10 getirmiş mesela ileride siz 20 sene sonra diyelimki 150bintl biriktirdiniz maaş almaya gittiniz sizin maaş hesaplarınız ve verecekleri kar payı sistemdeki toplam fon üzerinden hesaplanacağı için bunu kestiremiyorlar bizim maaş demolarımız vardı ama ben doğruluğuna inanmıyordum ayrıca ben olsam içeride o kadar param birikmiş sgk dan da emekliysem toplu parayı tercih ederim heralde ama dediğim gibi o günün koşullarına bakmak lazım banka aylık komik bir faiz veriyorda bes aylık %2 kar payı bile verse maaşı tercih edebilirim biriken paradan zarar gelmez zarar erken çıkmaktan geliyor ertelenmiş giriş aidatları var çünkü
  • quote:

Orijinalden alıntı: Michael Wittmann

La şu sisteme girmeyin. uzak durun. Burada tavsiye eden varsa bankada çalışıyordur.

hala yok kafama takılıyor yok şu nedir diyenler...ileride hatanızı anladığınızda suçlu sizi yönlendirenler değil siz olacaksınız.

GİRMEYİN!!! illa benim gibi kandırılmanız mı gerekecek?

Çok yanlış düşünüyorsunuz ben eski bes danışmanıydım şu an farklı bir işteyim bir menfaatim yok sizi kandırarak erken çıkmanız durumunda kesinti olacağı bilgisi verilmediğinden mağdur olmuşsunuz yatırmaya devam etseydiniz mağdur olmazdınız, banka çalışanlarının konuyla ilgisi yok çünkü bankalar bes yapmaz bes şirketleri bes hesabı açar
  • quote:

Orijinalden alıntı: faaty

bu sistem bana mantıksız geliyor. çok araştırmadım ama neden mantıksız yazayım.

yanılıyor muyum?

Aslında yanılıyorsunuz
    *Maaş seçenekli olacak siz birikim tutarınızdan istediğiniz şirketten maaş teklifleri alacak şu kadar yıl maaş ve toplu para şu kadar yıl maaş,ölene kadar maaş gibi değerlendireceksiniz beğenmezseniz toplu para alabilirsiniz, ben muhtemelen toplu para alacağım yazlık almak istiyorum
    * Zaten bireysel emeklilik sisteminin amacı sosyal güvenlik sistemine bir alternatif değildir destek amaçlıdır emekli olunca maaş düşüyor sonuçta buna destek olmak amaçlı, ayrıca sadece yatarak tedavi karşılayan 500-600 liraya özel sağlık sigortalar var eğer sgk yoksa düşünülebilir
    * aylık %25 devlet katkısı var hangi risksiz enstrüman bu parayı getirir? sistemin şartları dediğiniz sizden sadece en az 10 yıl çıkmamanız isteniyor başka ne şart varki? bu arada sıkışırsanız dondurabilirsiniz ödemelerinizi azaltabilirsiniz size kalmış

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.