1. Lehim işleminden sonra oluşan Pastaları nasıl temizlerim. 2. Bir Trafonun ne güçte olduğunu nasıl ölçerim. 3. Üzerinde bişey yazmayan bir Hoparlörün kaç Watt olduğunu nasıl tesbit ederim.
Cevapları bekliyorum
alkol kullanarak pasta temizlenir. aseton daha iyi temizler ,ama psb kartın boyasına ve pilastik malzemelere zarar vere bilir. en iyisi hexan isimli solvent. ama nerden bulursun bilmiyorum.
lehim pastası kullan minikm kavonozlarda satıyor elektronikçiler.... lehim yapmadan önce lehimi pastaya batır çıkar lehimini yap ardından hemen pamukla sil pırıl pırıl olur hiçbirşeyede zarar vermez...
quote:
Orjinalden alıntı: masterabi lehim pastası kullan minikm kavonozlarda satıyor elektronikçiler.... lehim yapmadan önce lehimi pastaya batır çıkar lehimini yap ardından hemen pamukla sil pırıl pırıl olur hiçbirşeyede zarar vermez...
Lehim kendinden pastalı olduğundan ayrıyetten gerek duyulmuyor. Ama lehim işleminden sonra kenarlarda pasta atıkları kalıyor. hem çirkin bir görüntü oluşuyor hemde ileride direnç görevi görüp devrede parazit oluşturabiliyor.
Tiner var onlamı temizlesem yoksa Toneri tinerle temizliyorum. Bide bunda deneyeyim...
Yeri gelmişken bir soru da ben sorayım. Kurşunlu lehimin kalitesiyle kurşunsuz lehimin kalitesi arasındaki fark nedir?
1. Lehim işleminden sonra oluşan Pastaları nasıl temizlerim. 2. Bir Trafonun ne güçte olduğunu nasıl ölçerim. 3. Üzerinde bişey yazmayan bir Hoparlörün kaç Watt olduğunu nasıl tesbit ederim.
1. Bu iş için malzemeciler de kimyasallar var. 2. Çıkışa ampermetre ve reosta bağlayarak. Reostanın direncini düşürdükçe çekilen akım artar. Bir yerden sonra artık artamaz. Son gördüğün rakam ile trafo kaç v luk ise onu çarp = trafo gücü. (son gördüğün rakam trafonun yanmasına neden olabilir) Bu nedenle trafoya tolerans tanımalısın. 3. Seste bozulmaya neden olduğu andan hemen önceki gücü, hoparlörün gücüdür.
RoHS, Avrupa Birliği tarafından dikte edilen; elektronik cihaz üretiminin çevreye zarar vermemesi için, sağlığa zararlı maddelerin elektrikli ve elektronik ürünlerdeki kullanım miktarlarını kısıtlayan kurallardır. Sağlığa zararlı maddelerin kısıtlanması hem kapasitör, transistör, entegre devre, konnektör, vb gibi elektronik malzeme üreticileri için, hem de bu ürünleri kullanarak baskılı devre, yarı mamul veya mamul ürün yapan üreticiler için geçerlidir. Bu kurallara uyması için firmalara Temmuz 2006 tarihine kadar mühlet tanınmıştır. Bu tarihten sonra da zararlı maddelerin kullanımına eski ürünlerin tamiri nedeniyle müsaade edilebilmekte, ancak yeni üretimlerde RoHS kurallarına uyulması istenmektedir. Birçok firma şimdiden üretimlerini bu kurallar çerçevesinde yapmak üzere değişikliklere başlamıştır. Dünyanın diğer bölgeleri de benzer tedbirleri kabul etmişlerdir. Bunlardan Japonya bu konudaki önlemleri ilk başlatan ülkedir. Avrupa Birliği Japonya'dan sonra gelmektedir. ABD ise Ocak 2007 tarihi itibariyle benzer uygulamaya geçmeyi hedeflemiş olarak üçüncü sıradadır. Asya ülkeleri ve bilhassa üretimin büyük çoğunluğunu yapan Çin'de bulunan ufak firmalar bu konuda yavaş davransa da, bu ülke yönetimleri RoHS kurallarına uyma konusunda kararlıdır. RoHS ihlalinden sorumlu olan kişilerle ilgili olarak: 3ay ila 2 yıl arası hapis ve en az 5,000 Sterlin para cezası.
Elektronik malzemelerdeki kurşun sağlığımızı nasıl etkiliyor?
Zararlı maddelerden bilhassa kurşun sağlığımız açısından önemlidir. Kurşunun hem solunum hem de sindirim yoluyla alınması sağlık sorunları yaratabilmektedir. Bu yüzden pillerdeki, boyalardaki, borulardaki ve benzindeki kurşun kullanımı yakın geçmişte büyük ölçüde terk edilmiştir. Kurşunun zehirli etkisinden en fazla zarar gören organlar şunlardır:
Merkezi sinir sistemi (bilhassa çocuklarda) Böbrekler Üreme sistemleri Yoğun miktarda kurşun alan bünyelerde reaksiyon süresinin uzaması, parmaklarda zayıflık, el ve ayak bileklerinde zayıflık, hafıza kaybı ve kan hastalıkları gibi sorunlar görülmektedir.
Lehim Sorunları
Lehimleme konusunda karışık teknolojilerin (yani kurşunlu lehimle RoHS uyumlu yüzey, RoHS uyumlu lehimle de kurşunlu yüzey) kullanılabilirliği konusunda değişik görüşler vardır. Bazı makaleler kurşunsuz lehim için tasarlanmış yeni ürünlere kurşunlu lehim bulaşırsa lehimlenen kontaktların güvenirliğinin önemli ölçüde azalacağını belirtmektedir. Bazı makaleler ise RoHS uyumlu pasif elektronik malzemede kurşunlu lehimin başarıyla kullanılabildiğini söylemektedir. Gene de en doğru yöntem, ürünlerin kendi teknolojisine uygun lehim kullanmaktır (yani, eski ürünlerde kurşunlu lehim, yeni ürünlerde ise kurşunsuz lehim). Eğer kurşunlu ve kurşunsuz teknolojiler karışık olarak kullanılacaksa malzeme üreticisinin bu konudaki önerilerinin incelenmesi önerilmektedir. Tüm üreticilerin hemfikir olduğu konu ise, karışık teknoloji kullanımında Ball Grid Array (BGA - Kare entegre devrelerin altındaki yuvarlak lehim adacıkları) türündeki lehim adacıklarında problem olacağıdır.
Kurşunsuz lehimlemede dikkat edilmesi gereken sorunlu konulardan bazıları şunlardır:
Sıcaklık
Kurşunsuz lehim için daha yüksek dereceler gerekmektedir. Kurşunlu lehim için uygun olan derece (60/40 kalay/kurşun için) yaklaşık 180°C iken, kurşunsuz lehim için (kalay/bakır) gerekli olan sıcaklık 227°C civarındadır. Bu da birçok üretim tesisindeki havyaların değiştirilmesi (ayarlanabiliyor ise sıcaklık derecelerinin arttırılması), dalga lehim makinelerinin değiştirilmesi veya yenilenmesi anlamına gelmektedir.
RoHS standardına göre baskılı devrelerin yeniden tasarlanması ve hangi sıcaklıkların uygulanacağı, ne tür lehim kullanılacağı konusunda baskılı devre üzerinde bilgi veren bir yer ayrılması gerekmektedir. Bu bilgiler değişik lehimleme yöntemlerini de (SMT, dalga lehim ve havya ile lehim) kapsayacak kadar detaylı olabilmektedir. RoHS için standart bir işaretleme olmayıp, her firma kendisine göre bir amblem seçmiştir. Bazı firmalar "kurşunsuz" anlamında üstü çizili Pb sembolünü kullanırken (şekil-1), bazı firmalar da zararlı maddelerin sadece kurşundan ibaret olmadığını vurgularcasına RoHS kelimesi içeren semboller kullanmaktadır (şekil-2).
en iyi ben selülozk tinerle temizliyorum şimdiye kadar bir zararını görmedim sentetik tiner iyi temizlemiyor ama selülozik tiner süper bişey
quote:
Orjinalden alıntı: sezer1247
en iyi ben selülozk tinerle temizliyorum şimdiye kadar bir zararını görmedim sentetik tiner iyi temizlemiyor ama selülozik tiner süper bişey
PNP kağıdı ile ilk kez baskı yaptığım zamanlarda plaketi asitten aldıktan sonra kalan pnp kağıtlarını cif ile bastıra bastıra ovarak çıkaracam diye parmaklarım kopuyordu.
Sonra selülozik tineri denedim. Sonuç mükemmel . İzmirdeki askerlerimiz gibi... Pnp yi denize döküyor.....
Hoparlörün gücünü mıknatısının boyutlarından veya ağırlığından aşağı yukarı tahmin edebilirsiniz, tabi biraz tecrübe gerek, bir de mıknatısın çeşidine göre de değişir, mıknatıs bobinin dışında değil ortasında konumlandırıldıysa tahmin edilemez, ayrıca sadece üstten bakarak bobinin kaç watta dayanacağını anlamamız da imkansızdır...
quote:
Orjinalden alıntı: learner
Cevapları bekliyorum
aslinda böyle sorulardan daha fazla toplansa soru cevap seklinde bir ust konu acilsa isteyen istediginde acip buraya baksa guzel olur.........kanimca
1. tiner ucuz ve iyi bir temizleme cozumudur kalin ve sert bir boya fircasini tinere batirip pcb yi fircaladinizmi cillop gibi olur gerçi lehimler biraz matlasir ama bu dis gorunumde sinirli kalir lehim bozulmaz
2 trafonun yapisina, neredden sokuldugune (sikmaysa) uretildigi ulkeye, sac ve bakir kalitesine gore degisir ancak yerli trafolarda genelde %5 gerilim dusumune gore yapilir yani trafo tam yukte iken gerilimi bostakine gore %5 duser ancak yontem trafosuna gore degisir misal bir kaynak makinesinin trafosu %80 bile dusurebilir
3 hoparlor ile ilgili net bir kistas yoktur ancak distorsiyon uretme siniri gibi testler yapilabilir.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme