Şimdi Ara

BORA 2000 OKSİJEN SENSÖRÜ ARIZASI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
13.425
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    2000 model trendline bora 8v
    Aracıma BRC kit lpg taktırdım. Daha öncede yazmıştım . Yakıt biraz fazla geldi bana. Gerçi hava sıcaklığı hiç 0 derecenin üzerine çıkmıyor. Arabayı yaklaşık 3-4 km. lik kısa mesafelerde şehir içinde kullanıyorum. Şehir içi yakıt 220-230 arasında değişiyor.
    Neyse lpg montajı yapan servise gittim. Anlattım durumu. aracı bilgisayara bağladı usta. Baktı baktı. Lpg değerlerinde hiçbir sorun olmadığını söyledi. Daha sonra eksoza bi aparat takıp yine baktı. aracı 3000 devir yapıp yine baktı. En sonunda dediki: Bu araba benzinde de fazla yakar : Çünkü OKsijen sensörü veya Lambda sensörü arızalı olabilir . dedi. Bunun üzerine aracı sanayide vw lere bakan özel bir servise getirdik. Aracı çalışmaz haldeyken usta bilgisayara bağladı. Neyse baktı. Motor da hiçbir sorun yok dedi. Oksijen sensörü ya da lambda sensörü arızası göstermiyor dedi.
    Daha da önemlisi yakıtın kış şartlarında ve bu fiyat aralığında lpg tüketimi bakımından normal olduğunu söyledi. Kendisinde de bora var 99 model 8v. Kendisininde yakıt değerlerinin aynı olduğunu söyledi. İşte durum bu, yorumlarınızı bekliyorum. Benimde kafam karıştı şimdi. Aracı yetkili vw servisinemi götüreyim. Yetkili servis ücretleri veya aracı orda bilgisayara bağlatmak fiyat açısından nedir ne değildir bilmiyorum. Daha vw araç yeni kullanıyorum.

• hocam sen arracı kaliteli bir vw özel servisin götür. oksijen sensörüne öyle kontak kapalıyken bakılmaz.

debimetre veya akışmetre veya oksijen sensörü(bu üç isim de kullanılıyor) kontrol etmek için araç cihaza bağlanır. farklı devirlerdeki değerler cihazdan ölçülür. bu değerler gerekli aralıklar içinde değilse oksijen sensörü arızalanmış denir...

oksijen sensörü arıza vermez. düşük veya yüksek değer gösterir...

kaliteli bir özel servise göster aracını.

oksijen sensörünün yenisi de 250 ytl civarı diye hatırlıyorum.

kolay gelsin...
  • http://www.akgunlergroup.com/images/VW-2S6A-9F472-BB.JPG

bu sitedeki fiyatı 25 euro

nasıl oluyo şimdi anlamadım. bazı sitelerde 170 ytl diyor. bazı sitelerde ithal olana aynen yukarıda olduğu gibi 25 euro
  • quote:

Orjinalden alıntı: enversaldık

http://www.akgunlergroup.com/images/VW-2S6A-9F472-BB.JPG

bu sitedeki fiyatı 25 euro

nasıl oluyo şimdi anlamadım. bazı sitelerde 170 ytl diyor. bazı sitelerde ithal olana aynen yukarıda olduğu gibi 25 euro

hocam bu lambda sensörü. benim bahsettiğim bu değil.

sizde sorun lambda sensöründe mi? lambda sensörü egsoz gazındaki oksijen oranını ölçer.

ben akışmetre sanmıştım. o da hava filtresinden alınan havadaki oksijen miktarını ölçer...

lambda sensörü arıza verir.

arıza vermediyse sağlamdır...

ama belli değişim aralıkları vardır.

bosch un sitesinde ayrıntı var...

http://aa.bosch.de/boaa-tr/Product.jsp?prod_id=35&ccat_id=21&language=tr-TR&publication=1

burayı bir okuyun hocam...

kolay gelsin...

• hocam ayrıca bosch marka lambda sensörü bosch un sitesinde fiyat 50 avro ;

http://www.boschtr.com/automotive/fiyatlistesi/basla.asp

"vw bora lambda" diye aratırsanız çıkar...

kolay gelsin...
  • ÖNCELİKLE değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim. bana çok yardımcı oldunuz.
    size bir soru daha sormak istiyorum.
    Lambda sensörü arızalı olursa yakıt tüketimini etkilermi?
    Etkilerse ne derecede etkiler?
    Lambda sensörü arıza vermezse bile belirli aralıklarla değişmesi gerekirmi?
  • arkadaşımızın verdiği sitelere girdim okudum.
    anladığımı kadarıyla lambda sensörünün arızalı olması hem performans düşüklüğüne hem de yakıt sarfiyatının artmasına sebep oluyormuş
    anlamadığım nokta şu:
    1- OKSİJEN SENSÖRÜ İLE LAMBDA SENSÖRÜ aynı şeylermi
    2- AKIŞMETRE arızası bilgisayara bağlanınca anlaşılmazmı.
    çünkü aracı bilgisayara bağlattık LAMBDA SENSÖRÜ arızası göstermedi.
    akışmetre arızası olabilir dediniz.
    3- AkIŞMETRE arızası yakıt sarfiyatını nasıl etkiler?
    AYdınlatırsanız çok sevinirim.
    kolay gelsin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Oksijen ve vuruntu sensörü
    16 yıl önce açıldı
    clio 3 silecek arızası...
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

arkadaşımızın verdiği sitelere girdim okudum.
    anladığımı kadarıyla lambda sensörünün arızalı olması hem performans düşüklüğüne hem de yakıt sarfiyatının artmasına sebep oluyormuş
    anlamadığım nokta şu:
    1- OKSİJEN SENSÖRÜ İLE LAMBDA SENSÖRÜ aynı şeylermi
    2- AKIŞMETRE arızası bilgisayara bağlanınca anlaşılmazmı.
    çünkü aracı bilgisayara bağlattık LAMBDA SENSÖRÜ arızası göstermedi.
    akışmetre arızası olabilir dediniz.
    3- AkIŞMETRE arızası yakıt sarfiyatını nasıl etkiler?
    AYdınlatırsanız çok sevinirim.
    kolay gelsin

lambda sensörü (sanayi ağzıyla oksijen sensörü);

enjeksiyonlu arabalarda, egzozun içinde motor ile katalitik konvertör arasında yer alan ve egzoz dumanındaki oksijen oranını mütemadiyen ölçerek, elektronik beyine sinyal iletmekle yükümlü olan bir aygıttır. elektronik beyin lambda sensorundan gelen sinyale göre yakıt hava karışımını ayarlar. yani sözgelimi, lambda sensörü elektronik beyine "hoop, beyin, buraya bak hele, egzozun içini komple oksijen ettin abicim" şeklinde bir sinyal iletiyorsa, yeterince yakıt yanmadığını izah etmeye çalışıyordur. bunun üzerine elektronik beyin yakıt hava karışımındaki yakıt oranını artırmak suretiyle kendine çeki düzen verir.

hocam bu da bi siteden alıntı;

Oksijen Sensörünün Görevi Nedir?

Oksijen Sensörleri, motor egzoz manifolduna monte edilmiş olup, egzoz gazları içindeki yanmamış oksijen miktarını ölçmek için egzoz gazlarını koklar ve ECU tarafından okunabilen bir voltaj üreterek hava-yakıt karışımının çok fakir veya zengin olduğunu gösterir. Bu sayede, aracın her sürüş şartında hava-yakıt karışımı sürekli olarak kontrol altında tutularak optimum performans ve yakıt ekonomisi sağlanır.

Oksijen Sensör Arızalarının Tanımı

Aracın performansı ile bu kadar yakından ilgili olan bir parçanın arıza tanımı nispeten kolaydır. Birçok araçta oksijen sensörü arıza lambası mevcuttur. Aynı zamanda, sürücü fazla yakıt sarfiyatından şikayet eder. Arızalı Oksijen Sensörü yakıt sarfiyatının %30 değerine kadar artmasına neden olur. Sürüş konforunun azalması ve yanma kayıpları klasik Oksijen Sensör arıza belirtileridir ki, bu arızaların hepsi araca uygun bir Oksijen Sensörü takılmak suretiyle giderilebilir.

Sensör Arızası İle İlgili Problemler

* Araç performansının düşmesi
    * Aşırı yakıt sarfiyatı
    * Katalitik kövertörün aşırı ısınarak arıza yapması

Bakım ve Servis

Yeni çıkan çevre koruma yasaları araçlarda katalitik konvertör kullanılmasını ve yılda bir kez emisyon testinden geçmelerini zorunlu hale getirmiştir. Başarısız bir motor ve egzoz emisyon testinin en başta gelen sebeplerinden biri arızalı Oksijen Sensörüdür. Bu nedenle Oksijen Sensörleri her 30.000 km. de bir kez kontrol edilmelidir. Aracınızda yukarıda söz edilen arızalardan birini yaşadığınız zaman Oksijen Sensörü değiştirmekten asla kaçınmayın.

• HAVA KÜTLE ÖLÇER:Hava kütle ölçer, hava filteri ile manifold kelebeği arasında bulunur ve emilen havanın kütlesini ölçer. Platin telli ve platin filmli olmak üzere iki tip kütle ölçer vardır ve bunlar aynı prensibe göre çalışmaktadır. Bir sıcaklık sensörüne bağlanmış elektrikle ısıtılan ince tel veya film, debimetreden geçen havanın etkisiyle soğumaya başlar. Sıcaklık sensörü vasıtası ile havanın soğutma derecesi ölçülür ve bu veriler beyine gönderilir. Ölçülen havanın kütlesine göre beyin, gerekli yakıt miktarının enjektörleren silindire gönderilmesini sağlar.

vw lerde arıza vermez. değerin cihazdan takip edilmesi gerekir...

arızalı olduğu durumlarda çekiş düşer.

kolay gelsin...
  • ayrıca akışmetre, kütleölçer, debimetre gibi isimlerle anılan parçada sorun olduğunda çekiş düşeceği gibi, sizin gaza daha fazla yüklenmenizle tüketim düzensizleşir.

alınan havanın miktarı, sıcaklığı ve soğutma etkisi doğru hesaplanamadığından ecu düzensiz benzin enjekte eder...

yakıt artışı ve performans düşüşü varsa kütleölçer ve lambda sensörüne bakılmalı ikisinde de arıza olabilir...

kütleöçere motor çalışmazken bakılmaz. çünkü motor çalışmazken zaten hava filtresinden emilen hava da olmayacağı için kütleölçere de hava gelmez. dolayısıyla arızası tespit edilemez.

kütleölçer farklı motor devirlerinde farklı miktarda hava ölçer. çünkü devir ne kadar yükselirse o kadar hava emilir motor tarafından. farklı devirlerde bu oran kontrol edilmelidir. bu oran ecu için önemlidir. ecu bu değere ve lambda sensöründen gelen değere göre karışım hazırlar...

kolay gelsin...

• O.B.K
    verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
    beni çok aydınlattınız.
    vw araca çok yabancı olduğum için yeni yeni öğreniyorum.
    şimdi tekrar bir yakıt hesaplaması yapmam gerekiiyor. Eğer yakıt değerlerim yine fazla çıkarsa LAMBDA SENSÖRÜNÜ değiştireyim. Çünkü lambda sensörünün belli bir km. sonra değişmesi gerekiyormuş. Arıza vermese bile diyor ya yukarıda . eğer fazla yakıttan şikayetçiyseniz lambda sensörünü değiştirin diye. zaten 50 Euro fiyatı varmış. Bunun değişmesi işçilik bakımından zormu.
  • quote:

O.B.K
    verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
    beni çok aydınlattınız.
    vw araca çok yabancı olduğum için yeni yeni öğreniyorum.
    şimdi tekrar bir yakıt hesaplaması yapmam gerekiiyor. Eğer yakıt değerlerim yine fazla çıkarsa LAMBDA SENSÖRÜNÜ değiştireyim. Çünkü lambda sensörünün belli bir km. sonra değişmesi gerekiyormuş. Arıza vermese bile diyor ya yukarıda . eğer fazla yakıttan şikayetçiyseniz lambda sensörünü değiştirin diye. zaten 50 Euro fiyatı varmış. Bunun değişmesi işçilik bakımından zormu.

yardımım olduysa ne mutlu.

lambda sensörünü kendiniz de değiştirebilirsiniz. lakin aracı lifte kaldırıp değiştirmek çok daha kolay olacağından tanıdığınız bir ustadan rica etseniz hemen değiştirir. tanımadığınız da 5 ytl karşılığı değiştirir

kolay gelsin...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.