Merhaba arkadaşlar bu boy konusu psikolojimi alt üst etti kısaca genlerimden bahsedeyim; Anne Boyu : 161-162 Baba Boyu : 180-181 Dayı Boyu : 183 Amca Boyu : 180 Dede Boyu : 188 ( İki dedem kardeş ikisinin de boyu aynı gibiydi ) Kısacası ailemde 180 altı erkek yok bir ben bücür bücür geziyorum kafayı yiyeceğim yaş 17 boy : 167 bu yaştan sonra ciddi uzama olur mu? uzayan var mı ?acaba ? erkek boyu dayı ve dedeye çekermiş ben niye böyle kaldım küçüklüğümden beri sporda yaparım basketbol, futbol oynarım lakin ben küçüklüğümden beri hep yaşıtlarımdan kısaydım yani 1.sınıfta boyum 1 metre bile yokmuş hep küçük görünürmüşüm aniden uzar mı? sizce yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum. |
Boy Genetiğin Miras Aldığı Bir Özellik
Boy Genetik Mi?
Boy uzunluğu, bir bireyin en belirgin fiziksel özelliklerinden biridir ve genetik faktörler boyun önemli bir belirleyicisidir. Boyun genetik mirası, çok sayıda genin etkileşimiyle oldukça karmaşık bir süreçtir.
İnsan boyunu etkileyen yaklaşık 700 gen tespit edilmiştir. Bu genler, hormonal büyüme faktörleri, kemik metabolizması ve büyüme plakalarının işleyişi gibi büyüme ve gelişmeyi düzenleyen proteinlerin üretiminden sorumludur.
Farklı genetik varyasyonlara sahip bireyler, büyüme potansiyellerinde farklılıklar gösterebilir. Örneğin, boyu uzun olan ebeveynlerin çocuklarının da uzun olma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni, boy uzunluğunu etkileyen bazı genlerin dominant olmasıdır, yani bu genlerin bir kopyasının bile boy uzunluğunu artırması için yeterli olmasıdır.
Ancak boy uzunluğu yalnızca genetik tarafından belirlenmez. Çevresel faktörler de, özellikle çocukluk döneminde beslenme, yaşam tarzı ve hormonal durum gibi faktörler boy gelişimini etkileyebilir.
Sonuç
Boy uzunluğu, genetik faktörler tarafından büyük ölçüde belirlenen çok faktörlü bir özelliktir. Ebeveynlerin boyu, bir bireyin boy uzunluğunu tahmin etmede önemli bir rol oynar. Bununla birlikte, beslenme ve diğer çevresel faktörler de boy gelişimini etkileyebilir.
SEO Uyumlu Anahtar Kelimelerin Kullanımı:
- Boy genetik mi: Boy uzunluğunu etkileyen genetik faktörler
- Boyun genetik mirası: Genetik varyasyonların boy uzunluğuna etkisi
- Boy uzunluğunu etkileyen genler: Büyüme ve gelişmeyi düzenleyen proteinlerin üretiminden sorumlu genler