Şimdi Ara

Zeytin küflendiğinde tüketilebilir mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir (5 Mobil) - 1 Masaüstü5 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
84.410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar marketten aldığım 1 kg lık ambalajlı zeytin ( marka isminde ...birlik kelimesi var) kavanozunu açtığımda içinde topaklanmış halde bir kaç küf tutmuş zeytin gördüm. Zeytin küflenmesi normal midir ? Bu zeytinin küflü kısmını attım ama geri kalan kısmı tüketilebilir mi ?


     Zeytin küflendiğinde tüketilebilir mi ?







  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Zeytin Küflendiğinde Tüketilebilir mi?

    Zeytinler, sağlıklı yağları ve besinleri ile bilinen popüler bir besindir. Ancak, depolama koşullarının uygun olmaması gibi faktörler nedeniyle küflenmeleri mümkündür. Küflenmiş zeytinlerin tüketilip tüketilemeyeceği konusunda kafanda soru işaretleri varsa, işte bilmen gerekenler:

    • Küflenen Zeytinleri Tüketme: Küflü zeytinleri tüketmek sağlığın için zararlı olabilir. Küf, mikotoksin adı verilen ve sağlık sorunlarına yol açabilecek toksik maddeler üretir.

    • Küfün Türü: Zeytinler üzerinde oluşan küfün türü, tüketip tüketemeyeceğini belirlemede önemlidir. Bazı küf türleri, örneğin beyaz veya gri küfler zararsız olabilirken, siyah veya pembe küfler zararlıdır.

    • Küfün Miktarı: Küfün miktarı da kararını etkiler. Küçük miktarlarda küf, yüzeyi silerek çıkarılabilir. Ancak, küf zeytinin içine işlemişse tüketilmemelidir.

    • Zeytinin Türü: Siyah zeytinler, yeşil zeytinlere göre küflenmeye daha yatkındır. Bunun nedeni, siyah zeytinlerin daha fazla yağ içermesidir ve yağ, küf için besin kaynağıdır.

    • Küflü Zeytinlerle Ne Yapılır: Küflü zeytinler tüketilmemelidir. Küflenmemiş kısımları kurtarmak istiyorsanız, küflü kısımları geniş bir kesimle çıkarabilirsiniz. Ancak, küfün zeytinin içine işlediğinden şüpheleniyorsan, tamamını atmalısın.

    • Küf Önleme: Zeytinleri küflenmekten korumak için, bunları serin ve kuru bir yerde saklamalısın. Zeytinleri tuzlu su veya zeytinyağı içinde saklamak da küf oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

    Sonuç olarak, küflenmiş zeytinleri tüketmekten kaçınmak en iyisidir. Küfün zararlı etkilerinden korunmak için küflenmemiş zeytinler tüketmelisin. Zeytinleri küflenmekten korumak için uygun saklama yöntemlerini uygulayarak sağlıklı ve lezzetli zeytinlerin tadını çıkarabilirsin.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Hocam küf bir yerden başlamışsa görmeseniz bile aşağılara kadar küf miselleri inmiştir ondan dolayı tüketilmesi sakıncalı. Bu arada 4. Sınıf gıda mühendisliği öğrencisiyim rastgele bilgi yazdığım sanılmasın

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: platinone

    Hocam küf bir yerden başlamışsa görmeseniz bile aşağılara kadar küf miselleri inmiştir ondan dolayı tüketilmesi sakıncalı. Bu arada 4. Sınıf gıda mühendisliği öğrencisiyim rastgele bilgi yazdığım sanılmasın

    Zeytinlerin küflenmesi ile ilgili Türkçe kaynak bulamadım, yabancı dillerdeki yayınlarda bazısı insana yararlı olan türde küf olabileceğini, bazısı zararlı olduklarını ve bağırsaklara bile yerleşebileceğini yazıyor. Komşulara sorduğumda ise yıka birşey olmaz dediler :D markayla ilgili zaten küflü ürünleri yüzünden bir sürü şikayet var.
  • a12wardr kullanıcısına yanıt
    Yararlı bir küf olma ihtimali bana göre milyonda birdir. yemeyin yedirmeyin dicem ama misafir falan gelirse yıkayıp masaya koyun o ölmezse siz de yersiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: platinone

    Yararlı bir küf olma ihtimali bana göre milyonda birdir. yemeyin yedirmeyin dicem ama misafir falan gelirse yıkayıp masaya koyun o ölmezse siz de yersiniz

    pekiyi ya, mesela turşu kavanozları üstünde oluşan küf ? eski kaşar peynirlerin üstündeki küf ? meyvenin bir tarafında başlayan küf ? bunlarda zararlımıdır ? turşunun suyu değiştirilse, peynirin ve meyvenin küflü kısmı atılsa zararından kurtulunur mu acaba. Öbür türlü küf olmayan memlekete gitmekten başka çare yok.




  • Şimdi sizin dediğiniz gibi faydalı küfler de var bunlar eski kaşarın üstündeki küfler fakat diğer saydıklarınız zararlı küfler ve turşunun suyunu da değiştirseniz meyvenin yarısını da atsanız vücuda aflatoksin alırsınız, bu da bir nevi zehirdir ve sigaradan daha hızlı öldürür asla yemenizi tavsiye etmiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • At gitsin bende baktım baya baya yenmez

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • platinone kullanıcısına yanıt
    Paketten bakmadan ağzıma bir tane atmıştım, yedikten sonra pakete baktığımda farkettim, hepsi küflüydü. Zeytinler marketten alınmamış ve uzun bir süredir buzdolabındaydı. Tüketilmesi sakıncalı demişsiniz ne gibi bir zararı olabilir bana? 😳

    2 gün sonra gelen edit: Arkadaşlar ölmedim. Yedikten sonra 5-6 saat boyunca karın ağrısı oldu sonra o da geçti ve normal hayatıma döndüm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi swifthel -- 18 Ocak 2021; 22:49:22 >
  • O zamanlar daha öğrenci idim hocam, ne yaptınız zaman makinesi gibi geçmişe gittim. Bu tip şeyler kısa sürede büyük zarar vermez fakat uzun vadede vücutta toksin birikimi sağlayacaktır. Bu da kanser gibi hastalıklara sebep olacaktır. Ondan dolayı hayatımızın her anında yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor aslında


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.