Şimdi Ara

Bozulan musluğu kiracı mı yaptırır ev sahibi mi? (16. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
665
Cevap
9
Favori
132.450
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
60 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Krayir

Bir avukat olarak bende yorumumu yapayım o zaman.

Bakma burdakilere. Eğer ki normal kullanımdan doğan bir arıza ise ev sahibi yaptıracak. Ev sahibi senden kira alıyorsa oranın bakımını onarımını vb gereksinimlerini karşılamak zorunda. Sen sadece evin duvarlarını kiralamıyorsun. O musluğu da duşa kabini de hepsini kiralıyorsun. Eğer soruna sen kendi hatanla sebep olmadıysan her türlü ev sahibi sorumludur. Eskimesinden de, yenilenmesinden de ev sahibi sorumludur. Ya sana bir şey söyleyeyim mi, evi 0 bile almış olsan herşeyinden ev sahibi sorumludur. Çıkarken boya-badana bile yapmak zorunda değilsin. Tabi duvarlara dışkı falan sürmediysen.

Kısaca normal kullanımda yani senin hatanla ortaya çıkmış olan bir problem olmadığı müddetçe her türlü arızadan ev sahibi sorumludur. Sen sadece kiranı, aidatını ve kullandığın su-gaz vb şeyleri öde yeterli. Hatta ve hatta kanun o kadar net ki o tamiratı yaptırmassa sulh hukuk mahkemesine başvurup kendin en kaliteli yere yaptırtıp kirandan da düşebilirsin.
    Sonunda avukat biri yazdıklarımı teyit edercesinie yorum yazdı 👏

Konudakilerin %80 ev sahibi olsa gerek ki her poku kiracıya kitleme derdinde,bu konu sayesinde ev sahiplerin ne kadar çakal paragöz ve insanlıktan nasibini almadıklarını görmüş olduk.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• eternalsun kullanıcısına yanıt
    Hocam sen hatayı en başında yapmışsın dökülen duşakabini neden cebinden para vererek yaptırıyorsun hadi yaptırdın kiradan kesmen lazım,sen böyle olunca ev sahibide seni yoluncak kaz görmüş durumda o ev sahibi 5 kuruş verip yaptırmaz seninin yapıcağın şu zamana kadar harcadığın parayı ve şuan harcıcağın para dahil hepsini toplayıp kiradan düşmek,hukuk bunu diyor.

• Diyelim ki kombi bozuldu onu kim yaptırıyor?
  • maestro35 kullanıcısına yanıt
    Sen de pek tokmuşsun evsaabı bey, haktan bahsediyor insanlar burada ne tenezzülünden bahsediyorsun sen, isterse 1 kuruş olsun hakkıysa talep ede(bili)r isterse...
    Sen çok adamsan al da yolla Üç Kuruşluk bir musluk ihtiyacı olanlara, klavyeden sallamak bedava, adam olmak paha biçilemez...
  • Ana problemler ev sahibinindir doğru ama sizin kullanılan muslukta sizin değiştirmeniz uygun

• Kira bedeline göre değişir. İyi bir yerde ortalama kira 1000tl ise Ampul patladığında bile ev sahibi değiştirmeli.
  • Ev sahibi 500 binlik daireyi sana versin, 1000 tl'ye otur o bozuldu bu bozuldu yaptır, ne anladım bu işten o parayı git faize at 10000 tl faiz al 1000 tl kira öde, o kiranında peşine düş, yok öyle yağma,bunları Suriyeli çadır kente yollaywcaksın tam kafa renkleri orda..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: TRNAKN55

Bu mesaj silindi.
    Kullanım ömrü diye bir şey var. O kullanım ömrü için de kira ödüyorsun zaten.
  • Yav 30 yıllık binanın musluğu sağlam mı olurmuş? Sen mi karar veriyon mantıklı olup olmadığına bilir kişimisin sen?
    Taş gibi konu

• Okuldan hatırladığım bilgilerle açıklayım.

Alt kattaki komşunun bazı talepleri varsa bunlardan kiraya veren sorumlu olur meğerki sen bilerek sebep olmayasın. Ama basit bir musluk tabiki kiracının sorumluluğunda.

He musluk su kaçırdı alt komşu isyan etti ve sen de bildiğin halde ev sahibine iletmezsen ihale sana kalır. onun dışında gizli ayıplardan kiracı sorumlu olmaz kural olarak.

"sözleşme yoksa kiracı tarafından yapılan faydalı masraflar örneğin; kiralanan taşınmazın yalıtımının yapılması veya onarım, tamirat gibi faydalı masraflar sebepsiz zenginleşme hükümleri gereği her zaman taşınmazın maliklerinden/kiraya verenden istenebilir. Ancak kiracı tarafından yapılan küçük tamiratlar (örneğin; bozulan basit kapı kilidinin yaptırılması, akıtan musluğun contasının değiştirilmesi veya kırılan camın yaptırılması v.b. gibi küçük çaplı tamiratlar) kiracıya ait kabul edilir. Bu masrafların kiracı tarafından karşılanması gerekir."

@rockandemir84

• Boş konuşanlar gelmiş yine, boş boş konuşuyorlar, konuyu açan arkadaş kanun maddesi eklemiş, hala sen dört duvara kira veriyorsun, beğenmiyorsan karavanda yaşa diye boş boş konuşuyorlar.

Siz kirayı 4 duvara vermiyorsunuz, ev ve içindeki eşyaları kiralıyorsunuz. Sizin kusurunuz olmadan evde bozulan herhangi bir şeyi siz değil ev sahibi yaptırmak zorunda.
    Kiracı öder kafasında olan arkadaşlar, Ben sıfır eve oturdum, çıkarken tüm çeşme, fayans vs sıfırlayıp çıkayım o zaman. Öyle şey mi olur? Siz havaya mı kira veriyorsunuz?

Not: Hem ev sahibi, hem kiracı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Krayir

Bir avukat olarak bende yorumumu yapayım o zaman.

Bakma burdakilere. Eğer ki normal kullanımdan doğan bir arıza ise ev sahibi yaptıracak. Ev sahibi senden kira alıyorsa oranın bakımını onarımını vb gereksinimlerini karşılamak zorunda. Sen sadece evin duvarlarını kiralamıyorsun. O musluğu da duşa kabini de hepsini kiralıyorsun. Eğer soruna sen kendi hatanla sebep olmadıysan her türlü ev sahibi sorumludur. Eskimesinden de, yenilenmesinden de ev sahibi sorumludur. Ya sana bir şey söyleyeyim mi, evi 0 bile almış olsan herşeyinden ev sahibi sorumludur. Çıkarken boya-badana bile yapmak zorunda değilsin. Tabi duvarlara dışkı falan sürmediysen.

Kısaca normal kullanımda yani senin hatanla ortaya çıkmış olan bir problem olmadığı müddetçe her türlü arızadan ev sahibi sorumludur. Sen sadece kiranı, aidatını ve kullandığın su-gaz vb şeyleri öde yeterli. Hatta ve hatta kanun o kadar net ki o tamiratı yaptırmassa sulh hukuk mahkemesine başvurup kendin en kaliteli yere yaptırtıp kirandan da düşebilirsin.
    Ulaştığın sonuca katılıyorum ama kiracının da olağan kullanım için gerekli bakımı yaptırma borcu var TBK 317. Yani öyle kayıtsız şartsız her kullanım kaynaklı durumu kiraya veren öder diye bir durum olmasa gerek. Tabi uygulamayı sahadaki avukat daha iyi bilir ama benim teorik bilgilerime göre basit sıradan kullanım kaynaklı arızalar kiracının sorumluluğunda daha önemli sayılabilecek ayıplar mesela bahse konu tesisat gibi, o zaman ev sahibi öder. Ayrıca sulh hukuk mahkemesine başvurmasına gerek olduğunu da sanmıyorum. 306'da ayıbı kiraya veren hesabına giderebilir diyor. Yani hakim kararına gerek yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hakkını Arayan Serçe -- 24 Mayıs 2019; 14:51:48 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Kiraya verdiğim bir evim var ve 3. yılına girdi, kiracımın kendisiyle bir sorunum yok ama çıktığı zaman tekrar kiraya vermeyeceğim ve evi satacağım. Zaten çatısı bilmemnesi derken extra masraf çıkabiliyor binaya, yılda 1 kirayı devlet vergi olarak alıyor, e bir de emlak vergisi var, o da yarım kiradan biraz fazla tutuyor. Bankada dursa ayda 5bin lira getirisi olacakken bu şekilde 1000TL bile kalmıyor. Bir de sizin gibi bir kiracı denk gelirse uğraşılmaz.

Sizler de bizim gibi yeri geldiğinde eziyet çekerek on yıllarca çalışır, biriktirir ve güzel ev bir alırsınız sonra rahat edersiniz, musluk parasını ev sahibine kitlemeyi falan düşünmezsiniz.
  • Bu konuda biraz vicdan meselesi evde bedava duruyorsan sen yaptır tabi ama para veriyorsan ev sahininin insafına kalmış benimki çok şükür iyi o konuda sen yaptır düş der ama 1 tane evi olan adamsa mızlar
  • normalde mantıken (en azından benim mantığıma göre) ev sahibinin yaptırması gerekir ama burası Türkiye, her türlü saçmalık ve saçma sapan istekler,hareketler olablir.

kiracı olmak zor,kötü komşu sahibi olmak da çok zor.insanlığımız artık genel olarak çok kötü ve kötüleşmeye devam ediyor maalesef.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hikaye816 -- 24 Mayıs 2019; 16:24:5 >
  • NOT: Ev sahibiyim

Basligi boyle atarsan tabi ki millet gelir "kiraci yaptirir" der. Seninkisi sebeke hattinin sizdirmasina girer, ev sahibine aittir. Ancak kullanim nedeniyle muslugu-contasi bozulmustur o sana ait.

quote:

maddeyi aşağıya ekliyorum. kan sömürücü ev sahipleri daha fazla kiracıları sömürmesin. gereksiz ve boş yorum yapan ev sahiplerinede kapak olsun bu madde.

Ev sahibi kafana silah mi dayadi gel benim evimi kirala diye? Sirf senin gibiler yuzunden kiracilar cikinca evimi satmayi dusunuyorum. Kiracilardan illAllah ettigim kadar hicbirseyden etmedim. Su kriz olmasaydi kiraciyi cikarip evi coktan satacaktim.

%20 enflasyonda %10 zam yaparsin hemen "ya cok degil mi?" muhabbeti baslar
    Ayin 10. odenmesi gereken kira sen arayincaya kadar odenmez hep ertelenir.
    Her yil kira gelir vergisi + emlak vergisi odersin.
    Evin yipranir, her yil degeri duser.
    Kombinin bakimini yaptirmaz, arizalanir. Seni arar abi kombi arizalandi der. Not: Demirbaslarin periyodik bakimlari kiralayana aittir. Periyodik bakimlari yapilmadigi icin arizalanmasi durumunda onarim kiraciya aittir.

Eger yatirim amacli ev alirim kiraya veririm diye dusunen varsa SAKIN HA! diyorum. Dertsiz basiniza dert alirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: besttrr

Muslugu kimin bozdugunun tespiti zor degil. Fiziki, kullanim dolayisiyla olusmus bozukluk zaten kendini disaridan belli eder. Íç tesisattaki sorun zaten ev sahibine aittir, onunda tespiti kolay.

Suana kadar kiradaki evlerin kombolerinde belki her yol sorun cikmistir ve her seferinde ev sahibi olarak biz yaptirdik. Kombide kullanici hatasi imkansiza yakin. Eline balta alip cihazi baltalamadiysan tabi.

Kombi bozulunca nasil kiraci sorumlu oluyor biraz anlatsana?

Not:kiraci degilim

Alıntıları Göster
    quote:

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince demirbaşların iyi halde tutulmasını gerektiren masraflar kiracıya ait oluyor. Demirbaş içerisinde bulunan parçaların değişikliği ve kullanım ömrünü tamamlaması nedeni ile oluşan yüklü tamir masrafları ev sahibine ait oluyor.

Kombi bakımı ise kiracıya ait oluyor. Periyodik olarak bakımı yaptırılmayan kombide oluşan zararların masraflarını da kiracı ödüyor.

Ancak kiracıdan kaynaklı olma ihtimali bulunmayan kombi arızasının ev sahibi tarafından karşılanması gerekiyor. Bu nedenle masrafların teknik servis sonucuna göre karşılanması gerekiyor.
    emlakkulisi.com
    Kombi bakımı kiracıya mı ait? - 07-05-2015
    https://emlakkulisi.com/kombi-bakimi-kiraciya-mi-ait/371036

Bakimini yaptirmadigin icin veya kullanim hatasindan kaynakli kombi arizalanirsa sana ait. Yetkili servis geldiginde rapor tutuyor kullanim kaynakli/bakimsizliktan diye.

Bunun disinda kullanim omrunun tamamlanmasindan kaynaklanan arizalar ev sahibine aittir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0tt0m@n -- 24 Mayıs 2019; 16:51:29 >

• Seninde kafana silah dayadılar evini kirala diye,çıkar atıl dursun o zaman evin ne mızmızlandın?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi radko -- 24 Mayıs 2019; 17:10:5 >
  • Ben kiracıyım geçen banyonun bozuldu yenisini aldım taktım 55 tl kiradan düşmedik. Musluk gibi şeyler kiracıya aittir diye biliyorum çünkü musluk gibi şeyler insan müdahalesi sonucu bozulur fazla sıkmış olabilirsin sert açıp kapatmış olabilirsin falan filan ama diğer şeyler ev sahibine aittir kombi bozulursa ev sahibi yaptırır, tuvalet gideri takanırsa ev sahibi yaptırır, cam kırılırsa ev sahibi yaptırır, bir yerde su sızıntısı varsa ev sahibi yaptırır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.